Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4055863 razy)

Gabiś
  • Gość
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #25050 dnia: 6 Maja 2013, 21:24 »
hahha ;D On jak mu lekko woda pochlapie koszulkę to juz musi zmieniać.... No szał po prostu  ::)

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #25051 dnia: 6 Maja 2013, 21:32 »
aaa sory, mam dwóch Maciusiów 8)
Kamil ma identycznie, jedna kropka i już ubrania nie ma ::) tragedia :P po tatusiu tak ma
na drugie ma Maciej ;D
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #25052 dnia: 6 Maja 2013, 21:35 »
Czyli mój normalny... ja całe dzieciństwo chodziłam brudna i zyję.. a ten po prostu ciągle by się przebierał...

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25053 dnia: 6 Maja 2013, 21:36 »
przyszło nam z tym żyć ;D
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #25054 dnia: 6 Maja 2013, 21:37 »
Mój nie Maciej a też pedant, choć z wiekiem mu trochę zelżało  ;)
Kiedyś największy szał był jak mu się do rączek piasek w piaskownicy kleił  :D
Gabiś musie próbować, ale z drugiej strony nic na siłę,trudne to ale wierzę, że jakoś z wyczuciem dasz radę  :-* :-*
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #25055 dnia: 6 Maja 2013, 21:38 »
Dziewczyny jaki sos zrobić roczniakowi do drugiego dania? mięso - suche, ryż, kasza, ziemniaki - suche, warzywa w zasadzie też jakieś wodniste nie są i córa mi się zapycha  ::) Oczywiście popijamy wodą, ale zastanawiam się czy temat da się ugryźć z drugiej strony ;)

Może któraś z Was wie gdzie znajdę porządny schemat żywienia roczniaka i podzieli się tą informacją? ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #25056 dnia: 6 Maja 2013, 21:40 »
Milcia wiesz ja nie mam ciśnienia - niech sika na siedząco... tylko teraz spacery i te sprawy..... i w przedszkolu też ida na spacer i chłopcy na stojąco.. i on wstrzymuje  :-\

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25057 dnia: 6 Maja 2013, 21:46 »
Ja wyrzuciłam z domu nocnik jak Tym poszedł do przedszkola bo to był problem posikiwania do majtek przez pierwszy tydzień, choć nie sikał już od daaaaaaaaaaaaawna przed przedszkolem.
Bo problem był taki, chłopcy do trójkąta na stojąco a dziewczyny do kółeczka na siedząco.
On nie usiądzie bo nie dziewczynka a na stojąco też nie chciał bo nie umiał nie lubił jakkolwiek.
Weekend w domu bez nocnika i się przestawił na "męskie" siusianie.
Nie sądziłam ani przez sek że masz parcie  ;) Tylko cały czas zastanawiam się jak ułatwić sprawę Maciusiowi  :D Żeby siusiał bez stresu, bo po co mu to  ;D
BOY
GIRL

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #25058 dnia: 6 Maja 2013, 21:48 »
No on emocjonalny chłopak jest ;D  Płacze nawet z powodu siusiania  ::) No nic będziemy próbować ;D

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #25059 dnia: 6 Maja 2013, 22:11 »
Netula, pewnie, ze jablko mozna.

Przy zaparciach trzeba unikac owocow, ze sloiczkow, albo sprawdzac dokladnie sklad, wiele z nicj jest zageszczanych. I unikac kaszek ryzowych

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25060 dnia: 6 Maja 2013, 22:16 »
Ewcia straczy dodać masło na jeszcze ciepłe jedzonko i odrazu będzie się dobrze jadło  ;)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #25061 dnia: 6 Maja 2013, 22:24 »
Też pomyślałam o masełku.

Odkryłam winowajcę niejedzenia mojego synka. Bynajmniej nie chodzi tu o to co, tylko jak. Łyżeczka! Od kilku dni je marchewkę i idzie jak po grudzie, nie otwiera buzi, wypluwa. Wczoraj dałam mu napić się pierwszy raz soczku marchewkowego z butelki, pociągnął ładnie 50ml, więcej się bałam. Dziś za to postanowiłam podać mu moje mleko łyżeczką i co? Sporo wypluwał i buzi nie otwierał. Gdzie na cyca i butlę się normalnie rzuca  8).

Tak się zastanawiam, czy jest sens dawać mu to mleko też łyżeczką (często dostaje moje z butli, mąż daje jak muszę wyjść), czy walczyć z marchewką...  ???

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25062 dnia: 6 Maja 2013, 22:31 »
No właśnie nie mogę użyć masła - zapomniałam o tym wpomnieć, bo podejrzewamy alergię na białko i musiałam odstawić.  :-\

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25063 dnia: 6 Maja 2013, 22:33 »
Hmmmm to jezeli nie chce dodać sosu takiego jak wy dodajecie to sa takiesosy do dać  w słoiczkach specjalnie dla maluchów chyba z do re mi z gerbera  ;)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25064 dnia: 6 Maja 2013, 22:37 »
Faktycznie! Dzięki :) Zaraz o nich poczytam :)

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25065 dnia: 6 Maja 2013, 22:39 »
Smacznego  ;)

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #25066 dnia: 7 Maja 2013, 07:20 »
wiem, że ten temat był już wałkowany chyba z tysiąc razy ale głupieję... Jaki materac wybrałyście dla dzieciaczków gdy wymieniałyście łóżeczko na łózko?
jakoś nastawiłam się na lateksowy bądź z pianki wysokoelastycznej ale przed chwilką dzwoniłam do zakładu produkującego materace i pani powiedziała mi, że nie polecałaby materaca lateksowego dla dziecka, bo według niej jest za miękki :drapanie:

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25067 dnia: 7 Maja 2013, 08:26 »
Dziewczyny jaki sos zrobić roczniakowi do drugiego dania? mięso - suche, ryż, kasza, ziemniaki - suche, warzywa w zasadzie też jakieś wodniste nie są i córa mi się zapycha  ::) Oczywiście popijamy wodą, ale zastanawiam się czy temat da się ugryźć z drugiej strony ;)

Może któraś z Was wie gdzie znajdę porządny schemat żywienia roczniaka i podzieli się tą informacją? ;)
tutaj kiedyś Lila podawała link do poradnika
http://www.imid.med.pl/klient1/uploads/poradnik.pdf

ja teraz zaczynam korzystać z tych jadłospisów, bo wcześniej to było niewykonalne, żeby zjadła tyle posiłków  ::)
Jeśli chodzi o sosy to może być trochę oliwy, warzywa bardziej wodniste (np. gotowana cukinia, dynia, pomidor...). Jogurt też może być jako sos. Wczoraj Marietka miała na obiad makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem, pomidorem, koperkiem i odrobiną jogurtu (greckiego). My mieliśmy makaron i na to sos z tuńczyka podsmażonego i zalanego śmietanką + koperek, pieprz, sól. Gotuję tak, żeby było i dla nas i dla niej, ale dla niej zawsze coś zmodyfikuję. Można zrobić sos z pomidorów (zmiksować w blenderze sparzone i pozbawione skórek, dodać trochę oliwy i przyprawy: oregano, koperek, pietruszka, świeża bazylia, seler naciowy... co tam lubi  ;) Ja robię taki sos dla nas, a zanim przyprawię solą i np dodam czosnku odkładam trochę dla małej, żaby nie brudzić tylu naczyń dla kapki sosu dla dziecka  ;) Nie wiem jak tam u Was teraz z pomidorami, pewnie jeszcze nie sezon, ale już niedługo można takie sosiki robić  ;)

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25068 dnia: 7 Maja 2013, 10:30 »
Basia my od ponad roku mamy ten http://allegro.pl/materac-dla-dziecka-termoelastyczny-160x70-gratis-i3223128955.html
tzn Tymek ma  :D On jest zadowolony, ja też bym była, dla mnie super wygodny. Ani nie twardy ani nie miękki - idealny  ;) No może cena nie do końca fajna ale myślę że starczy mu do 10 roku życia to nie jest tak źle w sumie to 8 lat  ;)
BOY
GIRL

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #25069 dnia: 7 Maja 2013, 11:28 »
Ewa jest masło klarowane, kupuje się w wiadereczku takim małym jak ser mielony :) I takie masło można jeść przy alergii :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #25070 dnia: 7 Maja 2013, 11:40 »
Jak juz jesteśmy w temacie łóżek dla dzieci.. muszę chłopcom wymienić już na większe... Ale pokój mają malutki i nie wiem czy dwa sie zmieszczą :(  a jesli już bym znalazła takie co się zmieszczą to czy do łóżeczek z Ikei dobiore dobry materac ?? tzn. czy mają standardowe rozmiary ??

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #25071 dnia: 7 Maja 2013, 12:49 »
Ewcia, jest też masło roślinne, zamiast masła. Gabis dziubasek ma chyba wysuwane jedno q drugie

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #25072 dnia: 7 Maja 2013, 13:13 »
ja mam pytanie dotyczące podpórki w foteliku dla dziecka. do kiedy jej używałyście? ja już sama nie wiem czy mała powinna już jeździć bez podpórki czy z nią. Nie lubi jej - to na pewno - ale jak dzisiaj się przejechała bez to miałam wrażenie że jej jeszcze główka za bardzo się kołysze  :-\

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #25073 dnia: 7 Maja 2013, 13:32 »
Jak juz jesteśmy w temacie łóżek dla dzieci.. muszę chłopcom wymienić już na większe... Ale pokój mają malutki i nie wiem czy dwa sie zmieszczą :(  a jesli już bym znalazła takie co się zmieszczą to czy do łóżeczek z Ikei dobiore dobry materac ?? tzn. czy mają standardowe rozmiary ??
Gabis ja mam lozko dla malej kritter. I tam wchodzi materac 160x70 cm. To chyba standardowy wymiar. Ja materaca nie kupowalam w ikei, bo potrzebowalam wczesniej sam materac. Ale te z ikei tez sa fajne.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #25074 dnia: 7 Maja 2013, 14:51 »
Jaką wodę do picia podawać półroczniakowi? zwykłą przegotowaną czy może być np. nestle aquarel?
Natalka 4.11.2012

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #25075 dnia: 7 Maja 2013, 14:53 »
Dziewczyny mam pytanie, moja Ola ma zapalenie oskrzeli i mam ją inhalować, problem w tym że nie mam pojęcia czy te krople do inhalacji mam w czymś rozcienczać czy same krople wystarczą, krople nazywają się berodual , do mojej lekarki juz nie zadzwonie bo jest juz po pracy ... i jestem ze tak powiem w ciemnej d...
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25076 dnia: 7 Maja 2013, 15:14 »
Jaką wodę do picia podawać półroczniakowi? zwykłą przegotowaną czy może być np. nestle aquarel?
można niskozmineralizowaną z butelki, czyli raczej "woda źródlana" niż "mineralna". Zazwyczaj są to te tańsze wody (np. w baniakach 5 l) Z tego co wiem to po 6 miesiącu już nie trzeba przegotowywać (no chyba że kranówkę).. Ja jakoś się zgapiłam i gotowałam z przyzwyczajenia, koło 8 miesiąca przestałam.
Koleżanka daje przegotowaną z kranu, bo podobno u nas (nie wiem czy chodzi o dzielnicę czy miasto) jest lepsza niż butelkowa  :P
ale mi było wygodniej z butelki.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #25077 dnia: 7 Maja 2013, 16:03 »
Lilith dodaj do berodualu trochę soli fizjologicznej.

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #25078 dnia: 7 Maja 2013, 16:11 »
akurat soli fizjologicznej nie mam ... wiec musze do apteki teraz lecieć
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25079 dnia: 7 Maja 2013, 17:15 »
my mieliśmy berodual w atomizerze, robiło się psik do tuby i mała wdychała. teraz nie pamiętam czy dr wyraźnie zaznaczała na recepcie, że w atomizerze czy w kroplach ::)