Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4025664 razy)

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #14430 dnia: 27 Maja 2011, 09:07 »
A u nas była dokładnie taka sama sytuacja i niestety mała nie została zaszczepiona hexa od początku do końca, zmieniłam przychodnie i dopiero tam dowiedziałam się ze powinno być tak jak wy dziewczyny napisałyście.
[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #14431 dnia: 27 Maja 2011, 09:16 »
Moja pediatra też uważa, że od początku trzeba tym samym dziecko kłuć

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #14432 dnia: 27 Maja 2011, 09:40 »
dziewczyny, właśnie odkryłam u małego że przebujają mu sie dwie dolne jedynki....szok, nie wiedziałam że to tak wcześnie można, na razie są koroneczki jedna już troszkę wystaje druga mniej...chyba czas kupić szczoteczkę ??

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14433 dnia: 27 Maja 2011, 09:48 »
Dzieki dziewczyny, jak zawsze jestescie niezastapione.

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #14434 dnia: 27 Maja 2011, 09:51 »
aż sprawdziłam, u nas Infanrix IPV Hib był już dwa razy, czyli ok :)

dobra czyli podaję mannę obojętne do czego - dzięki :)

tylko wciąż mam mętlik - kiedy... dziecko na butli i lekarze różnie mówią, po tym co piszecie u mnie w wątku to też potwierdza o różności twierdzeń lekarzy....
forumki z dzieciakami na butli - napiszcie proszę od kiedy dawałyście gluten?

Offline khadija

• zapaleniec
  • data ślubu: 22.V.2010
« Odpowiedź #14435 dnia: 27 Maja 2011, 10:58 »
dziewczyny, właśnie odkryłam u małego że przebujają mu sie dwie dolne jedynki....szok, nie wiedziałam że to tak wcześnie można, na razie są koroneczki jedna już troszkę wystaje druga mniej...chyba czas kupić szczoteczkę ??
Oo to szybciutko,gratuluję i życzę aby Szymek bezboleśnie to przeszedł!!

Dziewczyny mam do Was zapytanie,a mianowicie mogłybyście polecić jakąs ciekawą,rozwijającą zabawkę dla 3-miesięcznego dziecka?mały jest na etapie łapania przedmiotów:)Mate edu. już mamy,mozę polecicie jakąś,którą sprawdziłyscie na swoich pociechach!

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14436 dnia: 27 Maja 2011, 11:06 »
O i u nas lapanie juz od jakiegos czasu jest na topie, najlepiej za ubranka swoje sie lapie :-) i ogolnie lapie wszystko co mu wpadnie pod raczki ale niemam pomyslu czym jeszcze stymulowac? Ma zyrafke taka wiszaca- ona ma takie cienkie szeleszczace nozki i maly ja uwielbia

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14437 dnia: 27 Maja 2011, 11:11 »
ejotek, moja córka butelkowa i dalam pierwszego chrupka z glutenem - nie bawilam sie w kasze manne jakos w 6 m.z.

Zabawka dla 3 miesieczniaka - mata edukacyjna.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #14438 dnia: 27 Maja 2011, 11:13 »
U nas z sikaniem coraz lepiej, wczoraj obyło się bez wpadki, dziś siku na nocnik, kupa niestety znów w majtki, no nic i na kupę przyjdzie pora

Nikola mnie też młoda pomazała kanapę długopisem, próbowałam wszystkiego, niestety nie zeszło, za to od takiej ilości środków odbarwiłam sobie "skórę ekologiczną" w jednym miejscu i wygląda jeszcze gorzej Powiem Ci tylko, ze z czasem długopis się starł, 2 razy w tygodniu myję kanapę wodą z mydłem i jakoś w końcu robiło się coraz bledsze i prawie już nie widać

Za to jak kiedyś złapałam młoda na mazaniu i od razu wytarłam wacikiem z perfumami, zeszło od razu, niestety na taki zaschnięty mazaj z długopisu nic nie dawało rady

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #14439 dnia: 27 Maja 2011, 11:57 »
Moj lobuz wszystko maluje mimo ze mu tlumacze to jakos to tak sprytnie robi ze nawet nie wiem kiedy  ;D, nawet tv -ekran spotrafil caly wymazac, a ja tylko wyszlam po napoj do kuchni  :-\

Zeszlo tyle ile na początku zmazalam gąbką z mydlem wiecej zejsc nie chce, na szczescie okazalo sie ze poszedl zamek od spodu wiec i tak trzeba bedzie wymienic calosc, tzn sciągany materac z gory  :P takze nie ma tego zlego, choc wczoraj bylam bardzo zla na malego, dzis juz mi przeszlo i nie pamietam  ::)

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #14440 dnia: 27 Maja 2011, 13:29 »
to baaaaaardzo ciekawe
zapytaj sie skąd pani dr ma takie informacje ?
my szczepimy hexa od początku do konca

za 2 tygodnie mamy szczepienia na meningo to zapytam. Kurcze,teraz to już się kompletnie pogubiłam :( w takim razie jeśli szczepiłam hexą, a następne szczepienia były ipv to co nam "grozi" lub ewentualnie co nas pominęło?

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #14441 dnia: 27 Maja 2011, 13:39 »
Brawo dla Darii :brawo:
U nas wyraźnie spodobała się "akacja siku" w sklepie, bo NIkodem dziś w każdym sklepie wołał że chce siusiu i bardzo realistycznie przebierał nogami. Raz się nabrałam, ale później odkryłam podstęp i kazałam trzymać do wyjścia :P Oczywiście poza sklepem już się siusiu nie chciało :mdleje:

Co do glutenu-ejotku kup jakąś błyskawiczną kaszkę manną, no z nestle zdrowy brzuszek (jest mleczna, ale karmisz mm więc nie powinno Ci to rpzeszkadzać) i dodawaj po łyżeczce albo do obiadku, albo do kaszki/kleiku/mleka/deserku- czegokolwiek. Albo, starym sposobem uracz małą piętką od chleba, biszkopcikiem- też będzie ucieszona :)

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #14442 dnia: 27 Maja 2011, 13:41 »
nie wytrzymałam i zadzwoniłam do niej ;) powiedziała mi,że dlatego zaleciła mi jako następne ipv, bo 3 dawki wzw w zupełności Oli wystarczą. Można szczepić całość hexą,ale według niej nie ma takiej potrzeby.Zadzwoniłam od razu do koleżanki,która jest lekarzem i ona również tak szczepiła swoje dwie córki...

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #14443 dnia: 27 Maja 2011, 13:48 »
anusiaaa - dzięki za info :)

dziubasku - ja nie karmię i nie karmiłam. Kaszę mannę błyskawiczną właśnie mam i dodaje do obiadku, dziś ugotowałam ciut więcej, żeby mieć na jutro, chyba jej się nic nie stanie  :P Więc jutro mogę dać do kaszy :)
Kurczę, myślisz że na chrupki/piętki czy inne biszkopciki nie za wcześnie dla małej?chodzi mi o to czy nie będzie dławić.... ja normalnie najbardziej to nie wiem kiedy słuchać lekarzy a kiedy nie... no bo niby czemu pediatra odradzała nam inne sposoby na rzecz manny?

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14444 dnia: 27 Maja 2011, 14:02 »
nie będziesz wiedziała jak nie spróbujesz- pytanie, czy Ty nie masz nic przeciwko tego typu sposobom, bo są tu mamy, które się trzęsą na samą myśl o biszkopcie, czy chlebie ;) Mój Kajtek jak miał 5 mcy bez problemu ciumkał i biszkopta i i chlebek mimo, że kawałki w obiadku przyprawiały go o odruch wymiotny.
Co do kaszki manny- te "błyskawiczne" o których ja myślę (typowo dla dzieci) nie trzeba gotować- wsypujesz do ciepłe wody, mieszasz i gotowe... nie trzeba robić na zapas.
My korzystaliśmy na początku z tej:

Jeśli wolisz bezmleczną glutenową kaszkę to możesz kupić już Nestle z Lipa, albo np. owsianą z serii Holle.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14445 dnia: 27 Maja 2011, 14:11 »
moi synkowie uwielbiają te kaszki - jest jeszcze kasza manna z biszkoptami - tą to i mój mąż chęnie zjada.
i ja dawałam 5 miesięczniakowi i biszkopty i chrupki  :)

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #14446 dnia: 27 Maja 2011, 14:13 »
jeju, ja chyba tępa jestem bo niektóre rzeczy to mnie przerażają  :mdleje: :mdleje: :mdleje:
ale dzięki po raz kolejny za rozjaśnienie dziubasku....  :-*

dlaczego mamy boją się chlebka czy biszkopta? w jakim sensie?
czyli Kajtek jak miał 5 m-cy to dawałaś ju gluten, dobrze rozumiem?
obiadek u nas to jeszcze papki
też myślałam o tej co wkleiłaś, ale pediatra mówiła "jasno" że nie takie .....blablabla tylko zwykłą błyskawiczną mannę......
Hmmm...no cóż chyba pogotuję ją trochę a za jakiś czas przejdę na prostsze rozwiązania.

mleczne mogą być bo i tak daję mleczno-ryżowe na 2 śniadanie

A te zdrowy brzuszek będę kupować to akurat się przydadzą jako dosypywacz :)

:Anka: dzięki za info :)

jestem spokjniejsza :) dzięki bardzo

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #14447 dnia: 27 Maja 2011, 14:14 »
ejotek moi chrupki dostawali od 5 mca. Chlebek też. glutenowych kasz ( Nestle zdrowy brzuszek lub holle)  juz sypię tak 2 -4 łyżki do kaszki.
khadija z zabawek to gzrechotk iteraz chyba... u nas hitem była taka http://allegro.pl/tiny-love-grzechotka-kwiatuszek-i1635845355.html
fajna jest tez taka http://allegro.pl/vtech-grzechotka-owocowa-gasienniczka-trefl-infant-i1588371311.html

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #14448 dnia: 27 Maja 2011, 14:19 »
Gabiś, kwiatuszek na topie?  :D :D :D  :-* :-* :-* :-*

Centymetry nadchodźcie!!!

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #14449 dnia: 27 Maja 2011, 14:20 »
Aguś teraz już mniej... ale Maciek to spał z tym kwiatkiem...  teraz do wózka go biorę.  :-* :-* :-*

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #14450 dnia: 27 Maja 2011, 14:27 »
Pierwszy raz jestem tu jako mama ;D

Karmie piersią, małemu zdarza się po jedzeniu prężenie, stękanie, machanie rączkami, nogami, podejrzewamy że ma jakieś problemy z kupką, bo po jakichś 5-10 min. męczenia słychać wyrzut kupy i maluch jest spokojniejszy.
Kupę robi zupełnie wodnistą, zielonkawą.
Lekarz stwierdził, że maluch łyka pewnie dużo gazów. Kazała stosować dietą-jestem na diecie od początku; masaż brzuszka, termofor, podać Lakcidbaby.
Czy któraś z Was miała taki problem? Jak sobie z tym poradziła?
On 2011
Ona 2013

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #14451 dnia: 27 Maja 2011, 14:30 »
joannaM mój Maciuś tak miał. Nietstey zdarza się i to normalne. Kup kropelki bio gaja. acha i nie wiem czy Twoja dieta tutaj cos pomoże... mój miał zwykłą lekką  nietolerancję laktozy która zdarza się bardzo czesto. objawy jak kolka. po 3 mcu przeszło jak reką odjął...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14452 dnia: 27 Maja 2011, 14:44 »
ejotku- biszkopty nie, bo są z cukrem, a chlebek nie, bo jest sztucznie pędzony na drożdżach, ale to akurat czytałam u chiquity84, więc może ona Ci to bardziej rozjaśni-tego typu rzeczy to już ja nie ogarniam, choć sama jestem sceptycznie nastawiona do niepotrzebnego cukrzenia/solenia.
Tak, Kajtkowi podawałam gluten od 6stego miesiąca (po skończonym 5tym). Teraz robię już nawet całe porcje kasz glutenowych i nic mu nie jest. Na spacerze zjada bułkę na spółę z bratem... także to glutenowy mały hardcorowiec ;)

Khadija, przepraszam, nie doczytałam Twoje pytania. U nas hicorem jest bez dwóch zdania żyrafka Sophie i choć może jakoś super-dydaktyczna to ona nie jest, ale zjadanie jej kopytek, uszek i przekładanie z ręki do ręki nadal jest megaśne.
Kajtek jakiś czas temu odkrył tez zabawkę po Nikosiu, a w zasadzie po Ewie Lilki- Świat Odkryć TinyLove

Jest super, dwustrona, z wieloma bajerami, muzyką poważną ;) mój Nikodem bawił się nią dłuuuuugo, później ponad rok molestowała tą zabawkę córa przyjaciółki i teraz wróciła do Kajtusia (w stanie idealnym- świetne wykonanie) i junior się nią teraz zachwyca. Polecam z czystym sercem, choć cena trochę zwala z nóg.... ale my odkupiliśmy używkę, więc nie żałuję :)

Witaj Joasiu :) Zamiast LakcidBaby kup BioGaię, bo raz, że te saszetki piekielnie drogo wychodzą, a dwa bio gaia też jest wypróbowana na nas i zdała egzamin, więc polecam z czystym sercem ;) Moja przyjaciółka na łykanie powietrza radziła sobie w ten sposób, ze przystawiała małą do cycka nie jak już była mega głodna i rozdarta, ale w momencie,kiedy prawdopodobnie zaczynała być głodna... nie wiem, czy to dobry sposób, bo skońćzyło się na tym, że ponad rok czasu Malwinka ciągnęła cycka niemal w każdej godzinie ;) ale ponoć pomagało na bóle brzuszka.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #14453 dnia: 27 Maja 2011, 14:46 »
dziękuje za pomoc, po zużyciu tego Lacidobaby kupimy BioGaję. Przez jaki czas ją można stosować?
On 2011
Ona 2013

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #14454 dnia: 27 Maja 2011, 14:50 »
Joanna biogaie mozna chyba non stop bo to tylko probioityk nie lek.
dziubasek moi też ciągle gluten jedzą i nic im nie jest  :P

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #14455 dnia: 27 Maja 2011, 14:51 »
ejotek, bez stresu - krzywdy Patrycji nie zrobisz :)

khadija, Tosia pierwszą zabawka, którą zaczęła się bawić, gdy miała 3miesiące był taki hipek
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50112873
jest bardzo lekki, to kółeczko jest cienkie, więc łatwo je łapać i utrzymać, a dziecko nie zrobi sobie krzywdy.
potem "Pan Metka" i gryzak
http://www.benc.pl/czytelnia/406/pan-metka-ks-kids/
http://babynet.pl/bright-starts-kolorowe-gryzaki-8986-p-2131.html

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #14456 dnia: 27 Maja 2011, 14:57 »
Gabiś, dziubasek, caril - dzięki!!! :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14457 dnia: 27 Maja 2011, 15:05 »
Bio Gaie stosuje u mojej Zuzi od 2 tygodnia zycia do dziś, czyli juz ok. 2,5 roku. Moje dziecko nie mialo jeszcze problemow brzuszkowych.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14458 dnia: 27 Maja 2011, 15:09 »
oj tak Pan Metka też długo rządził... właśnie sobie uzmysłowiłam, że dawno go nie widziałam  ::)

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14459 dnia: 27 Maja 2011, 15:25 »