Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4009544 razy)

Gabiś
  • Gość
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #13230 dnia: 10 Marca 2011, 15:07 »
Izulek a jestes pewna że problem lezy w karmieniu ??? Nie najada się ?? masz malo pokarmu ?? 

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #13231 dnia: 10 Marca 2011, 15:11 »
od tyg. je o wiele dluzej niz zwykle, je wypluwa cycka i za chwile znow szuka, i tak nam schodzi czasem ponad godzine. pokarm raczej mam, czasem nawet sam wycieka....wiec nie wiem w czym problem

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #13232 dnia: 10 Marca 2011, 15:14 »
my tez dzis bylismy na wazeniu, moj 6-cio tyg. bobas wazy juz 5.4 kg, kobitki, ktore tam byly nie mogly uwiezyc, ze on ma dopiero 6 ty.
izulek my tez dlugo mielismy problem z karmieniem bo maly nie chcial ssac, potrzeba duzo cierpliwosci, musicie codziennie probowac
jesli chodzi o smoczki to tu zdecydowanie polecaja NUK-a, w szczegolnosci jesli nadal chcesz karmic piersia

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #13233 dnia: 10 Marca 2011, 15:34 »
Izulek to jesli masz pokarm to ja szukalabym pzryczyny gdzie indziej... moze mały ma jakąs infekcję ?? badaliście mocz ?? Spróbuj na probe ściagnąc pokarm i mu dac po piersi... zobaczysz jego reakcję - tzn czy jest głodny. ile pieluszek moczy ??? robi kupki ???

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #13234 dnia: 10 Marca 2011, 16:50 »
Nasza Pati po wyjściu za szpitala miała 3 tyg i też na początku najchętniej jadła z butelki NUKa
ale jadła też z Aventu i Lovi, mimo że trudniej było...

Mieliśmy też czas że za kilka dni przybrała tylko 10dkg miała wtedy chyba jakieś 6-7 tyg i jadała Bebilon, kazali przejść na Nutramigen i było już ok, możliwe że wtedy jeszcze Bebilon był za wcześnie podany a ona wcześniak

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #13235 dnia: 10 Marca 2011, 17:03 »
izulek ja ostatnio kupiłam butelke z lovi i tam pisze, że smoczek jest tak zbudowany żeby przypominał pierś. Butelka ta jest przeznaczona dla mam, które chcą łączyć karmienie piersią i butelką. Nie powiem Ci jednak czy naprawdę tak jest bo mój mały trochę zawsze pomarudził ale w końcu załapywał i pił z aventu, a nowej butli jeszcze nie wybrubowaliśmy.

My dzisiaj byliśmy na wizycie i dalej mały nie został zaszczepiony. Lekarka stwierdziła, że jednak najpierw wizyta u neurologa i on ma zdecydować i wybrać jaką szczepionkę ma mieć podaną tzn. stwierdziła, że w tej sytuacji to będzie ta skojarzona i pewnie dostanie od razu zezwolenie na szczepienie ale jednak lepiej się upewnić. Tylko oczywiście termin do neurologa na jesień masakra jakaś, prywatnie już byliśmy się umówić i pani w rejestracji mi mówi, że najlepiej to już od razu usg główki zrobić bo będzie potrzebne. Jakoś nie wiem czy te usg takie wymagane jest za wizyte zaplace 120zł a usg 90zł i juz mi je każą robić jeszcze przed wizytą bo na pewno pani doktor będzie je chciała, a pediatra nic nie mówiła o usg raczej zrozumiałam ją, że ta wizyta to tylko taka formalność. Ah szkoda gadać

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #13236 dnia: 10 Marca 2011, 17:08 »
my mamy butelki lovi i chłopcy nie umeiją ich ssać ;D a pierś ssą znakomicie ;D Więc to nie do końca tak z ta butelką.... próbowaliśmy 4 rodzajow butelek i żadnej nie chwycili...

martusia współczuję... i wiem co czujesz bo ja tez za wszystko musze płacic tylko razy dwa... usg bioderek, główki, teraz pewnie dermatolog dojdzie więc znów 250zł musze przygotować... masakra z ta nasza służbą zdrowia..

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #13237 dnia: 10 Marca 2011, 17:31 »
Moj karmiony na piersi 10 miesiecy, odrazu zajarzyl po co jest butla, mamy z TT

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13238 dnia: 10 Marca 2011, 17:33 »
Kupki robi kilka razy dziennie,teraz mam wrazenie ze objetosciowo sa mniejsze. Siku tez jest kilka razy. Butle podalam przed karmieniem i ladnie zazsal. Czy moze byc tak ze zsie za slabo?bo czasem tak ssie pierc ze az cala buzia mu chodzi i slychac jak polyka a czasem mam wrazenie ze tylko cmoka. Mam skierowanie na krew i mocz... Tylko jak ten mocz nalapac...

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #13239 dnia: 10 Marca 2011, 17:59 »
Ja miałam tak z Wiktorem, że na początku jak ssał to nie było słychać i bardziej tylko tak sobie cmokał i zasypiał szybko, teraz jest całkiem inaczej słychać jak ssie, połyka nawet czasami się zaksztusi lub wyplynie mu trochę mleka jak je. Ale dopiero teraz widzę   dobrze tą różnicę w ssaniu, wcześniej myślałam, że ssie dobrze ale jednak tak nie było.

Gabiś na szczęście bioderka będą z NFZ, ale te usg główki to miałam wrażenie, że takie naciągane jest, lekarz nawet go nie widział nie zbadał a już pani w recepcji wie, że będzie potrzebne.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #13240 dnia: 10 Marca 2011, 18:05 »
Na mocz są specjalne woreczki dla chlopców my juz kilka razy lapalismy jak byl malenki i bez problemów zlapalismy , najlepiej zakupic kilka w razie nie udanej proby ;)

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #13241 dnia: 10 Marca 2011, 21:37 »
my mamy butelki lovi i chłopcy nie umeiją ich ssać ;D a pierś ssą znakomicie ;D Więc to nie do końca tak z ta butelką.... próbowaliśmy 4 rodzajow butelek i żadnej nie chwycili...

martusia współczuję... i wiem co czujesz bo ja tez za wszystko musze płacic tylko razy dwa... usg bioderek, główki, teraz pewnie dermatolog dojdzie więc znów 250zł musze przygotować... masakra z ta nasza służbą zdrowia..

Gabrysia a dlaczego ty płaciłaś za te rzeczy? Nie dali wam skierowania na bioderka i główkę? Jak sa wskazania to szpital po wypisie daje do ręki i trzeba tylko dzwonić, umówić termin.

Centymetry nadchodźcie!!!

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #13242 dnia: 11 Marca 2011, 07:35 »
Aguś na usg bioderek mięliśmy termin na Nfz na  początek lutego a trzeba zrobic ok 8 tygodnia zycia... a na główki trzeba było czekac 4 tygodnie to chyba bym umarła ze strachu ze ma to wodogłowie... echo serca nie robia na nfz... do urologa termin na czerwiec.. i tak w kółko...

izulek jak moczy ok. 8 pieluszek na dobe to teoretcznie sie najada :) i jak rob

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #13243 dnia: 11 Marca 2011, 07:41 »
Dlatego ja uważam że ubezpieczenie w tym kraju powinno być dobrowolne. Nie dość że się płaci co miesiąc w cholerę kasy to jeszcze z maleństwem tyle czekać na wizytę  ::)

♡ Szymon & Leon ♡

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #13244 dnia: 11 Marca 2011, 07:44 »
Dlatego ja uważam że ubezpieczenie w tym kraju powinno być dobrowolne. Nie dość że się płaci co miesiąc w cholerę kasy to jeszcze z maleństwem tyle czekać na wizytę  ::)
Mam dokladnie takie samo zdanie... i tak korzystam z prywatnej służby zdrowia... nawet do pediatry chodzimy prywatnie... jak się okazalo że chłopcy mają anemię to na nfz pediatra nie byla nam w stanie zalatwic miejsca w szpitalu... potem jak chciałam szczepić w 6 tż to okazało się ze z apóźno dzwonie bo wizyta wolna jest dopeiro w 9mż... itd...
9tż oczywiście...  ;)

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #13245 dnia: 11 Marca 2011, 09:23 »
A ja tak się zastanawiam nad moim karmieniem piersią (Pauli). Pokarm niby miałam, Paula zawsze ssała długo - a nie przybierała na wadze. I była strasznie marudna - non stop cyc i tylko cyc. Co prawda jak dostała butelkę (TT) w drugim miesiącu życia - to od razu załapała jak ssać i dopiero wtedy się najadała. Także, albo nie ssała efektywnie piersi (za mało wyciągała), albo tego pokarmu było mało (chociaż mnie robiły się zastoje i zapalenie piersi, także chyba bardziej chodzi o to pierwsze).

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13246 dnia: 11 Marca 2011, 09:29 »
U nas na śląsku trzeba iść prywatnie na USG bioderek. Lekarz nie daje skierowania, w szpitalu nawet o tym nie wspomianają jako obowiązek. Ja sie dowiedzialam z forum i dzieki Bogu bo Zu miala szybko zdiagnozowaną dysplazje stawow biodrowych, wyleczoną po 10 tygodniach noszenia poduszki Frejki.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13247 dnia: 11 Marca 2011, 09:35 »
Anusia, nie wszędzie tak jest na szczęście..

My mamy USG bioderek w sosnowieckiej klinice Jana Pawła II, bez problem u umówiłam termin. Oczywiście na NFZ.

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13248 dnia: 11 Marca 2011, 09:43 »
My czekaliśmy te 4 tygodnie na usg główki... jak trzeba to nic się nie poradzi :-[ Dobrze, że mogłaś wcześniej. A usg bioderek to faktycznie tak jest

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #13249 dnia: 11 Marca 2011, 10:23 »
Agus ale wiesz jak u nas bylo.. my juz wiedzielismy że możliwe jest wodoglowie a to trzeba szybko diagnozować.

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13250 dnia: 11 Marca 2011, 10:35 »
Wiem myszko wiem  :)

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13251 dnia: 11 Marca 2011, 10:36 »
No ja zaczynam sie sklaniac ku teori o nieefektywny zssaniu jak sie przygladam jak on je. Ale nie powiem mu przeciez jak ma ssac. A butle powinnam dawac przed czy po karmieniu piersia?krew dzis pobrana. Myslalam ze wrzask bedzie na cala przychodnie a byln tylko poplakiwanie, dzielny synus. musze jeszcze woreczek na mocz kupic

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13252 dnia: 11 Marca 2011, 10:40 »
Dziewczyny czy tylko ja mam problem kiedy małemu ubrać kurtkę lżejszą niż zimowa??? ::) I kiedy rajstopy zdjąć spod spodni? Kurcze, może macie jakąś granicę temperaturową?? ;D

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #13253 dnia: 11 Marca 2011, 10:41 »
Izulek Koniecznie butlle po karmieniu. Wtedy utrzymasz laktację. O ile nie przerzuci się na butlę ;)
Aguś ja mam ten sam problem... nie wiem jak ich ubierać... zupełnie. Póki co ja chodzę w zimowej kurtce więc oni też ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13254 dnia: 11 Marca 2011, 10:50 »
Rajstop szybko nie sciagne to bankowo, ale kurtke przy 15 stopniach jakie mają być w niedziele pewno zaloże lzejsza. Jak sama zakladam lzejsza to dziecky tez, ewentualnie ubieranie na cebulke, zeby mozna bylo np. sweterek siagnac spod lzejszej kurtki.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #13255 dnia: 11 Marca 2011, 10:52 »
co do butelek to chyba na kazdej pisze ze przypominaja piers najbardziej itp my probowalismy paru avent najlepsze, tt najgorsze, nuk tez fajne a nawet jakas zwykla z tesco najtansza kupiona na probe dosyc spoko jest, lepsza niz tt. te to niewygodne i dla mnie i dla malego.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #13256 dnia: 11 Marca 2011, 11:04 »
Tosia na piersi, pije wodę z tt, więc nie ma reguły :)
kształt kształtem, ale chyba równie ważna jest dynamika smoka (miękki, łatwo się wygina).

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13257 dnia: 11 Marca 2011, 11:13 »
u nas już od dawna nie ma rajstop pod spodniami...

Izulek - butlę daj po cyckowaniu. najlepiej jak by was odwiedziała doradca laktacyjna.
u nas sprawdziły się butle TT.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #13258 dnia: 11 Marca 2011, 11:57 »
Moja teraz chodzi (rano, jak jest odwożona do żłobka), rajstopy, spodnie (jakieś dresiki czy jeansy), body z długim rękawem i kurtka zimowa (w żłobku zostaje w body i rajtkach, więc nie muszę jej jakoś przebierać specjalnie).

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
« Odpowiedź #13259 dnia: 11 Marca 2011, 12:03 »
U nas też bez rajstop pod spodniami - Ania była zwyczajnie spocona w nich. Daję tylko dłuższe skarpetki/podkolanówki, żeby nie podwiewało od spodu ;)