Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4008213 razy)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #12570 dnia: 15 Stycznia 2011, 21:59 »
Smerfuś na Warszawskiej
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #12571 dnia: 15 Stycznia 2011, 22:00 »
No właśnie za przedszkole wychodzi 1000 zł razem ze stawką żywieniową, ale za grupę żłobkową chcą 800 zł (co i tak nie jest mało moim zdaniem). Nie mam żadnej niani z polecenia za taką kasę, a z kimś obcym nie chcę dziecka zostawić.

nadal za drogo...
a co zrobisz jak zacznie się akcja ostre chorowanie? im dziecko mniejsze tym większe prawdopodobieństwo częstych infekcji
za przedszkole płacisz (dziecko nie chodzi)...Ty bierzesz zwolnienie (kasa mniejsza)...pytanie co na to szefostwo...itp...

Za dużo kombinowania...niania bierze jedną stawkę, jak dziecko jest chore, to z nim siedzi...
A na początku to każda niania jest obca, nawet taka z polecenia...

Ja już się drapię w głowę co zrobię z chorującą w przedszkolu Ewką...a w to, że trzylatki odchoruj to nie wątpię...
Ja zwolnienia wziąć nie mogę...szybciej Krzych...a jak nie Krzych to ściągnę dziadka ze Stargardu...
W każdym razie jakiś tam kłopot będzie. Niania była poręczniejsza, no ale era niani już nam się kończy...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #12572 dnia: 15 Stycznia 2011, 23:04 »
my po poniedziałkowej szczepionce wciąż zmagamy się z gorączkami :-\ standardowo ponad 38 stopni ::) Dziś wszedł w życie antybiotyk, bo nie widać było żadnej poprawy. Teraz na szczęście po podwójnym podaniu antybiotyku temperatura spadła do 37,7.
tydzień bez wychodzenia z domu ::) i zapowiada się kolejny...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12573 dnia: 16 Stycznia 2011, 00:07 »
No niestety szczepionki mogą dawać takie powikłania .

Zapytam z ciekawości- jaki jest dokładny wiek małej ? Pytam bo widze w opisie że zna cały alfabet  ::)
Kto ją tego nauczył i jak ? I czy umie też pisac czy tylo rozpoznać ?
Kurcze Dominik ma 4 lata z hakiem a ja go dopiero teraz zaczęłam uczyć alfabetu(rozpoznawać i pisać) bo stwierdziłam że pójdzie do zerówki i będzie się uczył .
kurcze Za późno do tego się zabrałam ?   ::)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12574 dnia: 16 Stycznia 2011, 00:18 »
Kurcze Dominik ma 4 lata z hakiem a ja go dopiero teraz zaczęłam uczyć alfabetu(rozpoznawać i pisać) bo stwierdziłam że pójdzie do zerówki i będzie się uczył .
kurcze Za późno do tego się zabrałam ?

Ela spokojnie...
nie wiesz jak dzieci uczą się alfabetu...moja Ewka np od szczeniaka - uczniaka...on śpiewa taką piosenkę o alfabecie...
poza tym w zabawie, z piosenek...krótko mówiąc przy okazji i mimochodem...
W tym wieku nie posadzisz w ławce i nie będziesz kazać wkuwać...wszystko przez zabawę...no i musi lubić się w ten sposób bawić...żeby się czegoś uczyć...
Są dzieci, których wołami do tego nie zaciągniesz...będą wolały biegać lub jakąkolwiek inną aktywność, ale nie taką, która wymusi nauczenie czegokolwiek...
.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #12575 dnia: 16 Stycznia 2011, 00:22 »
Eh i nas katar dopadł dziś rano... od września odkąd jest w przedszkolu był luzik... mam nadzieje, że jutro dokuruję ją w domu sokiem z cebulki, miodku i siedzeniem w domku..

U nas wychodzi jakoś 850zł miesięcznie all in..ale nie żałuję (w sumie to za bardzo alternatyw u nas nie ma :P), codziennie 30min rano angielskiego, pół dnia codziennie przebywania z jedną z opiekunek mówiącą tylko po angielsku, zajęcia sportowe na własnej sali, taniec nowoczesny, raz w tygodniu teatrzyk, zajęcia sprawne rączki...fajnie tam mają :)

Ja mojej mówię ABC... podczas mycia zębów, ot tak dla urozmaicenia... moja już jedzie ABC i ej bi si :) a co tam pochwale się: przeczytała też 2 dni temu pierwszy wyraz literując: Muminki :) z pisania to T, P, O i Z takie rozpoznawane :) moja z tego typu co uwielbia się uczyć... chyba ma to po cioci - Pani Doktor :)

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12576 dnia: 16 Stycznia 2011, 13:48 »
Ja już się drapię w głowę co zrobię z chorującą w przedszkolu Ewką...a w to, że trzylatki odchoruj to nie wątpię...
Ja zwolnienia wziąć nie mogę...szybciej Krzych...a jak nie Krzych to ściągnę dziadka ze Stargardu...
W każdym razie jakiś tam kłopot będzie. Niania była poręczniejsza, no ale era niani już nam się kończy...
 [/color]

Dlatego my zostawiamy jeszcze Niane na najbliższy rok, również z myślą o wakacjach po pierwszym roku przedszkola.
Ewa będzie chodziła na pól dnia albo do południa albo do południa. Jeden dzień na pewno od południa bo zapisałam ją od wrzesnia do grupy maluchów w Fasolkach (pamiętacie fasolki i TikTak), a zajęcia maja tylko rano.
Jednak nie zdecydowałabym się na takie rozwiązanie gdyby rodzice nie zadeklarowali, że połowę Niani zasponsorują.

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12577 dnia: 16 Stycznia 2011, 15:32 »
Zapytam z ciekawości- jaki jest dokładny wiek małej ? Pytam bo widze w opisie że zna cały alfabet  ::)
Majka ma 17 miesięcy, a nauka zaczęła się od tego, że sama zaczęła pokazywać palcem literki na pudełku z Mleka Bebiko, potem w bajeczkach itd. W końcu kupiłam jej grę z literkami. Na początku żeby jej się lepiej kojarzyło mówiliśmy np. "B" jak babi, "M" jak mami itp, a teraz już tylko same literki. Zna już wszystkie (oczywiście drukowane). Potrafi pokazać i wymówić. W tej grze co kupiłam są też małe literki więc teraz jak pokazuje dużą to ja pokazuję jej małą i już większość kojarzy. Poza tym lubi jak ja jej piszę na kartkach literki, a ona czyta. Pisze jakiś długi wyraz, pokazuję literki palcem po kolei, a ona mówi co to za literka. Nie nudzi jej się to.
Nauczyła się tak jak opisałam powyżej. Nie ma szczeniaczka uczniaczka czy krzesełka czy innej zabawki, która wymawia literki czy cyferki...
tak samo jest z cyferkami. Zaczęła od "4" na pudełku z Bebika, potem na ośmiorniczkach do kąpieli i podczas schodzenia po schodach liczymy zawsze schody ;D nie jest to jakaś specjalna nauka. Po prostu jakoś samo wychodzi :D
np. Pokazuje na obrazku parasol to ja mówię "P" jak parasol. Na obrazku są 2 samochody więc mówię "2" i tak do znudzenia ;D ;D ;D z tym, że ona to na prawdę lubi. Nie interesują ją lalki i misie ;D
a pisać oczywiście nie umie :D coś tak sobie bazgrze i mówi np. "ctery" ;D które w ogóle nie przypomina 4 ;D ;D nieraz jak się jej uda to wyjdzie jej "0" - koślawe ale przypominające koło ;D ;D

Chyba antybiotyk zaczął działać, bo w końcu na termometrze pokazała się temperatura poniżej 37 stopni :D

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12578 dnia: 16 Stycznia 2011, 15:36 »
wow Basia jestem pod wrażeniem !!!!!!! szok !!! jakiś geniusz Ci rośnie ! :)

Lila wiem , wiem że przez zabawę .
Zaczełam go uczyć bo jestem orzerażona tym że idzie do zerówki ;/ Chociaż ja uważam że się nie nadaje .

Offline żonka

• maniak
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #12579 dnia: 16 Stycznia 2011, 16:04 »

Aniu byliśmy dziś i przedszkole bardzo nam się spodobało! :ok:
Dziewczyny w potrzebie żłobkowej zgłaszajcie dzieciaczki plizzzzzzzzzz, bo musi powstać grupa zanim pójdę do pracy... :blagam:

[/quote]

Bardzo cieszę się, że mogłam pomóc. To chyba będziemy się w szatni spotykać.  :) A mówili ile już mają chętnych?

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #12580 dnia: 16 Stycznia 2011, 17:09 »
Baśka jestem pod wrażeniem  :o Jeszcze nie słyszałam o czytającym 2-latku. Bez kitu mały geniusz z Majki :) No a na pewno zapędy polonistyczne ma ;)

Głupia rozmowa ostatnio wyszła. Nie chciałam Cie urazić tylko wyczulić na porównywanie bo wiem że to może krzywdzić.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12581 dnia: 16 Stycznia 2011, 18:14 »
Jaki dwulatek :P Ona nie ma jeszcze półtora roku !!!!!!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #12582 dnia: 16 Stycznia 2011, 18:24 »
no właśnie Ja też jestem w mega szoku z tym czytaniem
jej córka jest w wieku moich bliźniaczek, które generalnie oprócz mama i tata nic nie mówią
Ja myślałam,że mój 4-letni       Marcel, który płynnie czyta jest fenomenem
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12583 dnia: 16 Stycznia 2011, 18:49 »
Dlatego my zostawiamy jeszcze Niane na najbliższy rok, również z myślą o wakacjach po pierwszym roku przedszkola.

dobra metoda, ale nie w sytuacji planów budowlanych....
budżet tego nie utrzyma...

Ela spokojnie...w szkole się nauczy...
chociaż nauka czytania i pisania w polskiej szkole jest przedpotopowa i każe się dziecku "cofnąć"...taka prawda...skłądnaie litaka do literki i nauka sylabami to metoda średniowieczna...
To co robiła baśka pewnie intuicyjnie i nieświadomie, ale niezwykle trafnie, to fizjologiczna nauka przez skojarzenia...chociaż to też nie jest do końca to...no ale powiedzmy...

Elcia tu sobie zobacz...

http://www.genialnymaluch.pl/

to jet fajna metoda nauki czytania...ale "wywrotowa" jeśli chodzi o polska szkołę...
— Richard M. Devos

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12584 dnia: 16 Stycznia 2011, 20:24 »
dziewczyny Majce do czytania jeszcze daleko ;D ;D chociaż teściowa mówi to samo ;D ;D
mój mąż będąc w zerówce biegle czytał - z resztą był jedynym dzieckiem czytającym więc może Majka będzie miała to po nim tylko troszkę wcześniej ;D

Kasiu nie uraziłaś mnie :D tylko chyba źle odebrałyście moje posty lub ja je źle napisałam, bo na prawdę nie porównuję dzieci...

Liliann właśnie czytam ta stronkę genialny maluch :D jak Ty ją wynalazłaś? ;D
pomysłowa :D
chyba wypróbuję :D

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12585 dnia: 16 Stycznia 2011, 20:33 »
Zestaw do nauki matematyki dla dzieci 6mcy do 3 lat??!! dzizas....

Nauka przez zabawę tak, intuicyjnie z mamą/tatą/nianią tak, ale nie jakąś metodą.... na naukę jeszcze będzie czas...

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #12586 dnia: 16 Stycznia 2011, 20:35 »
Wow jestem pod ogromnym wrazeniem :o

Moja do nauki zapędów nie ma, wszelkie literki, cyferki- mowy nie ma, zeby ją to zainteresowało

A nie, przepraszam, od kilku dni liczy, ale liczy tak " Dwa, czi, dwa czi, dwa, czi..." :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12587 dnia: 16 Stycznia 2011, 21:01 »
Zestaw do nauki matematyki dla dzieci 6mcy do 3 lat??!! dzizas....
to mnie też zabiło....
Liliann właśnie czytam ta stronkę genialny maluch :D jak Ty ją wynalazłaś? ;D

a to kanwie czegoś co ostatnimi czasy czytałam...
A dzisiaj z psiapsiółką psycholożką dyskutowałyśmy sobie o gotowości przedszkolnej dzieci, stymulacji rozwoju, reformie szkolnictwa a pro po właśnie najmłodszych dzieci...i tak nam zeszło na metody nauki czytania...'fizjologię' czytania, a metody nauki w szkole itp itd...
— Richard M. Devos

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #12588 dnia: 16 Stycznia 2011, 21:37 »

a co zrobisz jak zacznie się akcja ostre chorowanie? im dziecko mniejsze tym większe prawdopodobieństwo częstych infekcji
za przedszkole płacisz (dziecko nie chodzi)...Ty bierzesz zwolnienie (kasa mniejsza)...pytanie co na to szefostwo...itp...

Za dużo kombinowania...niania bierze jedną stawkę, jak dziecko jest chore, to z nim siedzi...
A na początku to każda niania jest obca, nawet taka z polecenia...

Póki co Łucja po raz pierwszy zachorowała jak skończyła rok, antybiotyku jeszcze nigdy nie brała, na noc dostaje cyca, więc mam nadzieję, że nie za często będzie chorowała, aczkolwiek wiem, że nas to nie ominie. Na sytuacje chorobowe mogę ściągnąć moją Mamę na tydzień czy dwa.

W pracy będę na działalności, więc mówię, że mnie nie będzie.

Nie chodziło mi o to, że niania będzie obca, bo to wiadomo, ale napisałam, że nie mam niani z polecenia za 800 zł, bo to jest niska stawka jak na nianię. Przy niani z ogłoszenia nie wiem, czy nie trafię na taką, która na rozmowie będzie ok, a codziennie będzie sadzać dziecko przed telewizorem na 8 godzin.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12589 dnia: 16 Stycznia 2011, 21:43 »
i rachunek wystawiasz na taką samą kwotę jakbyś była?

no to układ idealny...
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12590 dnia: 16 Stycznia 2011, 21:47 »
Elu moja prawie 4-latka nie garnie się od literek....ale ja mam je dwie na głowie i szczerze przyznam, że nie wiem jak znaleść czas na literkowe zabawy z Zu. Bo jeszcze trzeba aby ONA chciała się bawić w uczenie literek...co innego liczenie. To lubi.

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12591 dnia: 16 Stycznia 2011, 21:52 »
mojego męża chrześnica (5-latka) pomimo tego, że ma bardzo duże słownictwo nie zna literek, bo nikt jej tego nigdy nie uczył więc nie jest w stanie nic napisać. Co więcej w ogóle jej to nie bawi i np. jak ja się bawię ze swoją Majką i wołam chrześnicę męże do zabawy to ona po 2-3 min. rezygnuje...
ale za to woli liczby i dodawanie :D
a wczoraj np. policzyła do 10 po angielski, a dodam, że nigdy nikt jej tego nie uczył, nie chodziła na angielski - chyba usłyszała w tv :D

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12592 dnia: 16 Stycznia 2011, 21:55 »
oo Lila dzięki ! W wolny czasie popatrzę !

Ja uczę Dominika literek i cyferek poprzez naukę i zabawę . Tzn mam zeszyt do nauki pisania i tam są szlaczki .

Mam też super karty gdzie z jednej strony jest cyfra a z drugiej przypadająca mu ilość np jabłuszek czy tam misiów .
Mam też abecadło na kartach i z drugiej strony wyraz na tą literkę ale po angielsku .

Oczywiscie wszedzie gdzie jest możliwosc uczę go liczyc i rozpoznawac literki , na ulicy , w sklepie itd .

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12593 dnia: 16 Stycznia 2011, 22:34 »
i rachunek wystawiasz na taką samą kwotę jakbyś była?

no to układ idealny...

O nieeee tak różowo to nie ma ;) Podstawę mam tylko na początku, przez 3 miesiące, później ile zrobię na tyle wystawiam rachunek, nie ważne czy pracowałam 10 dni, czy 20.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #12595 dnia: 17 Stycznia 2011, 09:40 »
Mój Szymek też do nauki sie nie garnie. tzn. nie lubi jak mu się coś narzuca, lubi robić to na co ON ma ochote i tylko wtedy kiedy on zdecyduje. Np. jak chce się pochwalić pred rodzicami jego nową umiejętnością i proszę go żeby coś powiedział/ zatańczył cokolwiek. NIE MA MOWY. Taki typ.
Ale zna kolory, liczy jak mu sie zachce, najczęściej "jeden dwa trzy cztery osiem cztery osiem". Nie wiem skąd to wziął. Ale zdecydowanie umysł ścisły ma co mnie niezmiernie cieszy  ;D
Ela musze też takie gadżety zakupić :)

Dzisiaj pozbędę się wszystkich piankowych puzzli. Szkoda bo są świetne  :-\ Całe szczęście Szymek od niedawna się nimi bawi na zasadzie puzzli. Nie leżakował na nich jako niemowlak.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12596 dnia: 17 Stycznia 2011, 09:48 »
O kurcze... chyba też powiem im do widzenia..

No i Pati do środy w domu: tantum verde do gardła, rutinacea i syrop z cebulki i kategoryczny zakaz wychodzenia gdziekolwiek, bo u nas początek infekcji.. a ponoć angina szaleje...

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #12597 dnia: 17 Stycznia 2011, 18:59 »
Mam pytanie do szczecinianek ktore rodzily na pomorzanach. Czy dla dziecka ubranka musze na pobyt miec swoje, czy tylko na wyjscie?

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12598 dnia: 18 Stycznia 2011, 10:01 »
Ja miałam swoje, jak coś się ubrudziło, kiedy Łucja była na badaniach to została przebrana w szpitalne ciuszki, a moje (te brudne) były obok w łóżeczku. A jak wróciła do mnie na salę przebierałam Ją w swoje (te szpitalne są czasem mocno sfatygowane). Za to rożka swojego w ogóle nie używałam, miałam szpitalne.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12599 dnia: 19 Stycznia 2011, 08:23 »
Moja Zuza umie liczyc do 10, rozpoznaje tez niektore cyferki.

Z literkami juz idzie jej znacznie gorzej ;) ale czuje, ze po męzu bedzie ścisłym umysłem, no i mega szybko zapamietuje wszystko.

Ale najbardziej mnie rozwala to, ze codziennie jak przychodze zna mnostwo nowych słów i to takich skmplikowanych. Ostatnio jej faworytem jest słowo "niesamowity" i tekst "bardzo proszę ukochana mamusiu" :D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"