Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4021580 razy)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #5040 dnia: 17 Września 2009, 11:04 »
Rytuał dla malucha jest najlepszy. Dla rodzica też  :P Bo mój Szymek zachowuje sie identycznie jak Zuzia anusi i to dokładnie o tej samej godzinie. Wtedy ja wiem że o 20 mam już na 100% wolne i mogę sobie coś zaplanować :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #5041 dnia: 17 Września 2009, 13:32 »
U nas jest o 20 kąpanie i mały już o 22 to twardo spi. A spi tak do 3 w nocy  ;D później przebudza sie po 6 i dalej spi. Zresztą ja mam małego spiochia  ;)

Dzis bylismy w końcu na pierwszym szczepieniu, mały senny spi cały czas, mam nadzieje że żadnej gorączki nie będzie.
Waży juz 5200 i mierzy 66 cm

Noi ja wróciłam z ręką w szynie ( po porodzie sie rozchorowałam i miałam wenflon źle włożony teraz mam zapalenie żyły i coś ze scięgnem), oczywiscie idąc do auta szyna została ściągnięta  ;) (bo niby jak miałam prowadzić auto , noi wsadzić dziecko z wózka do nosidełka)  ;D

I mam jeszcze takie pytanko jak to jest po szczepeniu można kapać dziecko wieczorkiem bo nie zapytalam ?

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #5042 dnia: 17 Września 2009, 14:02 »
u nas z tym kąpaniem a stałej porze jest różnie. młoda lubi sobie ucinać drzemki przed kąpielą, jak owa nie jest za długo to kąpanko o 19, czasem przeciąga do 20  ::) a czasem w ogóle nie robi tej drzemki więc po 18 jest już padnięta no i trzeba szybko kąpać a kolacja wygląda strasznie bo jest bardziej śpiąca niż głodna. ale mam nadzieje że niedługo się unormuje.

my wczoraj miałyśmy szczepienie. młoda waży 7200g już przestała ulewać więc nie pytałam o zmianę mleka

a tak poza tym to moje dziecko jest aniołem! wróciłam do pracy (pracuję w domu) a młoda się pięknie sama bawi albo w łóżeczku, albo na macie z małymi przerwami na jedzenie i powygłupianie się ze mną, tylko mam potworne wyrzuty sumienia że tak mało czasu jej poświęcam  :'(

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #5043 dnia: 17 Września 2009, 14:13 »
Madziu a co mają powiedzieć mamy ,które pracują do 16 i dla dziecka mają ok 3 godz dziennie  ;)  Ty masz ją chociaż cały czas na oku  :)

A poza tym mała ma niezłą wagę.moja ma 7400g..   ;).

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #5044 dnia: 17 Września 2009, 14:21 »
Moim zdaniem to te mamy co z musu mają 3 godziny dla dziecka są biedne ale te, które z wyboru - głupie.

Madziu pięknie przybiera ;D ;D ;D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5045 dnia: 17 Września 2009, 14:30 »
Magda, ja bym ci polecila uregulowanie drzemek dziecka
u nas Mati spał o 12tej i 16tej
nie było problemu z kapielą o 19tej i spaniem o 20tej
teraz się pozmieniało - jedna drzemka (albo i nie) o 12 i zasypianie nocne o 20-21

Oponka, wypraszam sobie. pracuję bo chcę i wcale nie jestem głupia.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5046 dnia: 17 Września 2009, 14:45 »
Oponka, ja sie teraz poczulam obrazona.

Wcale nie jestem glupia, że chce pracować 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #5047 dnia: 17 Września 2009, 14:46 »
Ja niestety tez pracuje tyle godzin....

u nas w końcu skończyła sie 3-dniowka.. 3 dni temperatury 40 stopni.. zbijane do 38  ::) a teraz mamy wysypke... i na pewno kilo do tyłu  ::)
pierwsza taka temperatura, lekko spanikowałam  :P

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #5048 dnia: 17 Września 2009, 14:50 »
moim zdaniem nie ma co rozliczać matek z tego ile czasu poświęcają dzieciom
każda tyle ile może...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5049 dnia: 17 Września 2009, 15:05 »
ja wiem że mam szczęście że mogę pracować w domu ale ja jestem uzależniona od mojego łobuza  :D

co do wagi tak wygląda nasz wykresik   ;)

ale wzrostowo jest poniżej 25centyla  ::) chyba że tak dziwnie u nas ją mierzą  ::) bo niby ma 62 cm a rozmiar 68 już ponad miesiąc nosimy  ::)

Ania uregulowanie drzemek małej nie jest takie proste  :-\ jak ona chce spać to nie ma bata musi i tyle, a chce o różnych porach ale 2 godziny bez chociaż krótkiej drzemki to max!

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #5050 dnia: 17 Września 2009, 15:18 »
Madziq twoja córcia ma 62 cm  :o to mi jakiś wielkolud rośnie chyba  ???

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #5051 dnia: 17 Września 2009, 15:21 »
Moim zdaniem to te mamy co z musu mają 3 godziny dla dziecka są biedne ale te, które z wyboru - głupie.

To lepiej Twoim zdaniem siedzieć w domu dzieckiem na siłę byleby tylko siedzieć?

Jak ktoś chce (tak jak ja) z wyboru iść do pracy to znaczy że jestem głupia? Nikomu to oceniać, a w szczególności Tobie. Uważaj na słowa, za dużo sobie pozwoliłaś.

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5052 dnia: 17 Września 2009, 15:24 »
Magda, mi też wydawało się niemozliwe
ja mojego nauczyłam w tydzien - byłam z koleżanka nad morzem.
ja wtedy jeszcze karmilam cyckiem i rano się mały budzl to brałam go do łożka na jedzenie i spaliśmy do 10tej
a o 12tej ładowałam go do wózka i jechałam na spacer - usypiał - spał z godzinę, może 1,5
potem jakiś obiad chwila zabawy i o 16tej znowu do łóżeczka.
mam nadzieję, że i wam się uda bo takie "regularne" dziecko to super sprawa

Offline chlebosia

• Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #5053 dnia: 17 Września 2009, 15:39 »
Z tą regularnością to jest różnie, bo moja tak jak Madzi 2 godziny bez spanka wytrzyma nie więcej. zasypia ok 12 na godzinkę, potem

wstaje, bawi się i ok 15 znów musi się przespać i śpi znów ok godzinki. wstaje ok 16 je obiadek i  się bawi. ok 18, 18:30 musi się kimnąć bo jęczy i

śpi ze 20 min. później o 19:30 kąpiel i o 20 lulu. jednak nie zawsze tak się udaje.jak przegapię jej moment na spanie, to potem jest ryk. musi spać

ze 3 razy w dzień, bo nie wytrzyma inaczej i jęczy. także nie byłabym w stanie jej przetrzymać.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #5054 dnia: 17 Września 2009, 15:46 »
O proszę to mamy podział na matki lepsze i gorsze, mądrzejsze i głupsze...miarą jest czas spędzany z dzieckiem jak mniemam...

Ja mam inną klasyfikację...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline chlebosia

• Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #5055 dnia: 17 Września 2009, 15:49 »
najważniejszy jest chyba nie czas spędzany z dzieckiem, ale jakość tego czasu - tak myślę

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5056 dnia: 17 Września 2009, 15:52 »
Chlebosia ale ty masz regularne dziecko i o to mi własnie chodzi. sztywne godz drzemek -  a że masz 3 to tylko pozazdroscić  ;D

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5057 dnia: 17 Września 2009, 16:01 »
a może moja też ma w miarę regularne?  zastanawiam się... mam notatki kiedy je. wstaje o 7 prawie godzinę leży pod karuzelą więc mogę jeszcze pospać, o 8 śniadanko, koło 10chyba  drzemka o 11 2 śniadanko, 13 zupka i spanko, 16 deserek, 17 mleczko, i kimnie się przed kąpielą ?  może nie ma tak źle z jej regularnością tylko ja nie zwracałam na to uwagi? tylko właśnie z tą drzemką przed samą kąpielą jest różnie czasem śpi pół godziny a czasem 2 a budzić jej przecież nie będę

Ewciu popieram w 100% liczy się jakość nie ilość. bo można być "koło dziecka" (matka robi swoje dziecko swoje)  a można "z dzieckiem" (matka poświęca cały wolny czas dziecku na zabawę itp)

Offline chlebosia

• Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #5058 dnia: 17 Września 2009, 16:13 »
Chlebosia ale ty masz regularne dziecko i o to mi własnie chodzi. sztywne godz drzemek -  a że masz 3 to tylko pozazdroscić  ;D

No właśnie jak przeczytałam to, co napisałam, to dopiero na to wpadłam, że jednak  :P

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #5059 dnia: 17 Września 2009, 16:50 »
Dziewczyny czytajcie uważnie! Ja nikogo nie obrażam >:( Anka i Anusia lanie dostaniecie, nie obrażać mi się tu. Ja pisałam o matkach, które poświęcają dzieciom 3 godziny a nie o tych które pracują. Bo chyba pracujecie 8 godzin a nie ok. 12-tu ??? ??? ??? Czytajcie dokładnie. Nie zakładajcie z góry od razu, że ja źle piszę.

A poprostu moim zdaniem po to się chciało mieć dziecko, żeby teraz o nie dbać i poświęcać mu czas. To nie zabawka ani zachcianka na pare miesięcy i tyle. Jejku, ale to tylko moje zdanie. Nikomu nic tu nie ujmuje.

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5060 dnia: 17 Września 2009, 17:26 »

Ja mam inną klasyfikację...

Ja też. Już wielokrotnie pisałam, ze dziecko ma być członkiem rodziny i rodzina nie powinna podporządkowywać do końca się dziecku, bo co to za rodzina, jak pępkiem świat jest dziecko, to go nie uczy przystosowania do życia. Ewa była wyczekanym dzieckiem i jest kochana, mimo tego, że nie zrezygnowaliśmy w własnych planów i zajęć - praca, marzenia, doktoraty. Żyjemy mniej więcej tak jak przed jej pojawieniem, a Ewa uczestniczy w większości naszych planów, np. "robi" z Tatusiem kurs szybowcowy.
tylko właśnie z tą drzemką przed samą kąpielą jest różnie czasem śpi pół godziny a czasem 2 a budzić jej przecież nie będę

A dlaczego nie? Ja budziłam, 19 kąpiel i koniec, nie było zmiłuj, teraz tak nauczona, że jak zbliża się pora mycia i powiemy myju myju to gna do łazienki. zaraz podniesie sie larum, co ze mnie za matka, że pospać dziecku nie dam, ale ja wyszłam z założenia, że wieczory są dla nas, przecież nie będę jej kąpać jak łaskawie się obudzi o 21  :-\

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #5061 dnia: 17 Września 2009, 17:52 »
Ale dzieciaczki wam przybierają na wadze nie to co mój chudzielec hehe 7500g a ma ponad 8 miesięcy ;)
Oponko jak ja bym chciała być z małą w domu... ehh ale życie jest zyciem i mój mąż zrezygnował z pracy i dorabia a ja wróciłam na etat.. niestety na dziadków nie możemy liczyć bo ich nie mamy :(

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #5062 dnia: 17 Września 2009, 18:26 »
A ja jestem w domu z małą, ale są to chyba ostatnie tygodnie chyba, że uda się znaleźć jakąś pracę którą można wykonywać w domu. Uważam, że mama która się realizuje w domu i może sobie finansowo pozwolić na to by w domu być to super, ale jak ktoś ma plany karierę, samorealizację, chce coś w życiu zdziałać i nie jest z dzieckiem 24h/ dobę to też jest super, bo szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko. Ocena pod względem ilości godzin jest przesadą, bo w czym jest lepsza mama która siedzi w domu z dzieckiem od tej co pracuje?? Moim zdaniem w niczym, a nawet są przypadki, że jej frustracja,nie akceptacja bycia "kura domową" odbija się na dziecku.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #5063 dnia: 18 Września 2009, 11:15 »
Dziewczyny czytajcie uważnie! Ja nikogo nie obrażam >:( Anka i Anusia lanie dostaniecie, nie obrażać mi się tu. Ja pisałam o matkach, które poświęcają dzieciom 3 godziny a nie o tych które pracują. Bo chyba pracujecie 8 godzin a nie ok. 12-tu ??? ??? ??? Czytajcie dokładnie. Nie zakładajcie z góry od razu, że ja źle piszę.
Nie zakładamy, ale umiemy liczyć: pobudka o 6.30, ubieranie i wyjście do żłobka (nie można tych 30min zaliczyć na bycie z dzieckiem, bo ja się szykuje do pracy też), ok 16.30 jestem po córę.... bycie z dzieckiem do 19.30, kąpiel i spanie.. ile godzin Ci wychodzi?

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5064 dnia: 18 Września 2009, 12:21 »
Może wyjdę na złą matkę, ale przez ostatni tydzień ewą zajmuje się niania (ja od wtorku do pracy), która wychodzi o 1730 i powiem wam, że jak wyjdzie i zostaję z Ewą to ogromną przyjemność sprawia mi opieka nad nią. Wcześniej tak nie było, byłam już znużona, a przecież w domu zawsze jest coś do roboty i nie mogłam, nie miałam czasu i przyznam trochę już mi się nie chciało. A tak doceniam te chwile z dzieckiem i sprawiają mi one OGROMNĄ przyjemność.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5065 dnia: 18 Września 2009, 12:26 »
Aneta, ja tez tak mam więc to chyba normalne ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5066 dnia: 18 Września 2009, 13:45 »
...a ja często nie mam nawet tego czasu popołudniami i co mam zrobić, głowę sobie uciąć?
Mogę np Ewie poświęcić półtorej - dwie godziny intensywnej zabawy...
I też jest ok...zamiast mnie popołudniami ma tatę i też jest dobrze, a ja tam sobie w tle latam.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #5067 dnia: 18 Września 2009, 13:52 »
U nas dopiero od ponad tygodnia Mati wychodzi sam z dziadkami na spacery. Tak to zawsze był ze mną non stop. I pewnie tak by było,ale ja niedługo będę rodzić i muszę się do tego jakos przyzwyczaić tzn do nieobecności mojego dziecka.Gdyby nie to, to jeszcze nie dałabym małego nikomu. Ot,taka ma natura :)

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5068 dnia: 18 Września 2009, 14:01 »
Mój popołudniowy czas tez się skróci jak zacznie się rok akademicki i zajęcia  :-\

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5069 dnia: 18 Września 2009, 14:05 »
Ja mam teraz wieczny rok akademicki...do października przyszłego roku  ;D
— Richard M. Devos