Autor Wątek: Zmiana nazwiska  (Przeczytany 152942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #210 dnia: 5 Czerwca 2006, 01:14 »
Cytat: "agulkaaa"
a ja wzięłam 2 i uważam że to była słuszna decyzja:)

Skoro tak czujesz, to zapewne :)

Offline Aniutek83
  • maniak
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #211 dnia: 5 Czerwca 2006, 08:05 »
No ja mam dylemat! Jakos wolałabym zostac przy swoim nazwisku( nie wiem ale podoba mi się i juz sie przyzwyczaiłam) Mama mi odradza ,że potewm z dziećmi będzie problem bo ja ine nazwisko , dzieci by miały inne! fakt myslałam tez o dwóch ale zestawienie mojego nazwiska i nazwiska narzeczonego jakos mi nie gra! A dyplom z uczelni bede miec na stare nazwisko! Jakos jestem leniwa i jak pomysle o zmianie wszystkich dokumentów... nIe wiem co zrobic, ale narzeczony nawet nie chce słyszeć zebym została przy swoim nazwisku ( jak to facet chyba wszyscy tak mają) zgodziłby sie na 2 ale najbardziej jest za przyjęciem jego! nIe wiem chyba się będziemy o to kłocić , bo jemu sie za bardzo nie da tego wyperswadować!

Offline marbenia
  • bywalec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #212 dnia: 5 Czerwca 2006, 08:59 »
Ach, ci nasi Panowie... :) Mój Narzeczony nie chce słyszeć o innym rozwiązaniu, jak tylko przyjęcie po ślubie jego nazwiska. A ja nie chciałabym "rozstawać" sie z moimi korzeniami dlatego wolałabym dodać jego nazwisko do mojego. Misiek za swój mocny argument uważa, że skoro moja siostra już tak zrobiła, ja nie muszę po niej papugować. A po drugie śmieje sie, że za dużo długopisów bede potrzebowała :) Dlatego będąc na przegranej pozycji :roll: muszę powoli zacząc przyzwyczajać sie do zmiany nazwiska!
A jeśli mogę doradzić Ci Aniutku83, skoro nie chcesz rezygnować ze swojego nazwiska dodaj nazwisko męża, a zarówno Ty jak i Twój Narzeczony będziecie połowicznie zadowoleni, ale przede wszystkim unikniecie też kłótni.
Pozdrawiam wszystkie Formukowiczki

Offline Aniutek83
  • maniak
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #213 dnia: 5 Czerwca 2006, 10:10 »
No tak ale mi jakos nie gra zestawienia naszych dwóch nazwisk , oba sa krótkie i jakoś do siebie nie pasują - podobaja mi sie nazwiska dwuczłonowe jak sa 2 długie albo jedno długie- drugie krótkie! jakos nasze nie współgraja ze sobą- mi się tak przynajmniej wydaje! a po drugie kurcze nie wiem którym nazwiskiem i komu bym sie miała przedstawiac !mama mi radzi wziąść dwuczłonowe- ja juz sama nie wiem! ale juz wczoraj się o to z narzeczonym pokłócilismy!

Offline marbenia
  • bywalec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #214 dnia: 5 Czerwca 2006, 13:52 »
Aniutek83 nikt za Ciebie tej decyzji nie podejmie i bedzie ona zalezała od Ciebie ale tez od Twojego Narzeczonego! Postarajcie sie ze spokojem i bez pospiechu przedyskutowac to - wypisac wszytskie za i przeciw. Moze wtedy dojdziecie do consensusu
Zycze powodzenia w rozmowach :)

Offline aniula

• entuzjasta
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #215 dnia: 6 Czerwca 2006, 22:19 »
Cytat: "Aniutek83"
oba sa krótkie i jakoś do siebie nie pasują - podobaja mi sie nazwiska dwuczłonowe jak sa 2 długie albo jedno długie- drugie krótkie! jakos nasze nie współgraja ze sobą- mi się tak przynajmniej wydaje!

U mnie jest odwrotnie, oboje mamy długie nazwiska, też lubie swoje obecne, nie chce mi sie zmieniać dokumentów więc zostaję przy swoim. Włodu powiedział, że szanuje moja decyzje i koniec rozmowy  :D Aniutek83 zapytaj się narzeczonego czy on by tak chętnie zmienił swoje nazwisko na Twoje ( bo taka opcja też jest)?

Offline groszek
  • maniak
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #216 dnia: 7 Czerwca 2006, 23:43 »
Mi tez się moje podoba. Jest oryginalne, kojarzy się z literaturą polską i ludzie robią w nim dużo błędów :D Nazwisko narzeczonego na szczęście jest normalne i całkiem polskie, ale chyba duzo wody upłynie zanim się przestawię. Dwóch natomiast zostawiać nie chcę. Za długie!

Offline cafe

• zapaleniec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #217 dnia: 12 Czerwca 2006, 22:12 »
A mnie się moje nazwisko średnio podoba. Zawsze denerwowało mnie, że jak podawałam nazwisko jakimś panią w okienku to zaraz słyszałam głośne pytanie " JAK???" No i musiałam im kojarzyć  z czymś. Moja mama uważa, że po protu za szybko je mówie i nikt mnie nie rozumie ;) Dlatego bez problemu przejde na nazwisko narzeczonego, które jest krótkie i zabawne jak dla mnie :)
[/url]

Offline cafe

• zapaleniec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #218 dnia: 12 Czerwca 2006, 22:12 »
A mnie się moje nazwisko średnio podoba. Zawsze denerwowało mnie, że jak podawałam nazwisko jakimś panią w okienku to zaraz słyszałam głośne pytanie " JAK???" No i musiałam im kojarzyć  z czymś. Moja mama uważa, że po protu za szybko je mówie i nikt mnie nie rozumie ;) Dlatego bez problemu przejde na nazwisko narzeczonego, które jest krótkie i zabawne jak dla mnie :)
[/url]

Offline kamilkan

• bywalec
  • data ślubu: 30.06.2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #219 dnia: 13 Czerwca 2006, 08:08 »
Cafe, ja też mam podobny problem. nie potrafię dobrze wymówić głoski "R", a w moim nazwisku ona występuje i wiele osób też mnie pytac "jak??" Na szczęscie w nazwisku narzeczonego nie ma "r", więc będę miała spokój :mrgreen:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #220 dnia: 13 Czerwca 2006, 10:18 »
A ja zawsze muszę mówić, że przez "c" a nie "dz a i tak piszą jak chcą :evil:

Offline MMarta
  • użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #221 dnia: 13 Czerwca 2006, 16:47 »
ostatnio byłam na spotkaniu, gdzie bylo 5 małżeństw-młodych małżeństw, 4 żonki miały podwójne nazwiska...1 męża, gdy osoba pytała po kolei była nieźle w szoku, a przy pani mającej nazwisko męża była taka wymiana zdań:

- a 2 pani  ma tylko nazwisko męża?
-tak
- o, słuszna decyzja

i choć pytającym był facet, to ewidentnie mamy teraz boom na 2 nazwiska..powiem szczerze sama jeszcze nie zdecydowałam -skłaniam się jednak do nazwiska przyszłego męża-jest ładne a i On nie bardzo chce słyszeć abym została przy swoim-tez nie brzydkim (porównywalnym do przyszłego w "ładności" )...w końcu nie jestem jakąś gwiazdą i niech będzie tradycyjnie - jak zrobiła moja mama, babcia, siostra i większość koleżanek..i musze przyznac, że jakoś srednio to wyglądała jak wszystkie 4 miały dwu członowe nazwiska..

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #222 dnia: 13 Czerwca 2006, 17:17 »
A dla mnie to taki manifest nieuległości "och, jaka jestem niezależna" a mi dobrze w byciu kobietką i oddają się Pawłowi, niech się mną opiekuje :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #223 dnia: 13 Czerwca 2006, 17:21 »
a ja zmieniłam nazwisko bo ja miałam krótkie i brzydkie kojarzyło się z punkiem a teraz mam piękne kończące się na -ski prawdziwe polskie nazwisko (mój mąż śmieje się z kumplami że te kobiety ciągnie do szlacheckoch "końcówek"  :lol:  :lol:  :lol: )
a ja jeszcze się nie mogę przyzwyczaić
dzisiaj jak umawiałam się do fryzjera to powiedziałam panieńskie ciekawe jak jeszcze długo  :D
Aniutek83, prawda jest taka że to nazwisko to jednak łączy rodzinę coś co ich scala dlatego twojemu facetowi tak na tym zależy
i ja to rozumiem

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline madziulek

• Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #224 dnia: 20 Czerwca 2006, 07:45 »
ja juz z nowym nazwiskiem musze tez dużo osób poprawiać bo zamiat "Krz" słyszą chsz" a wydaje mi się że nie mam problemów z wymową  :roll:  :mrgreen:

Ale jest ok juz się do nowego przyzwyczaiłam  :mrgreen:
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Aniutek83
  • maniak
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #225 dnia: 20 Czerwca 2006, 08:00 »
Ja powiem tak ,że teraz znowu atakuje mnie mama ,że jak to zostac przy swoim nazwisku i w ogóle?Apotemproblem z daiecmi i jak to rodzinba pod jednym dachem a ja z mężem inne nazwiska!Mi tam wcale o to nie chodzi ,żeby pozostać niezależną czy coś, po prostu wszystkie dokumenty majm na swoje ( z natury jestem pewnie leniwa i jak pomyslę o tym całym zmienianiu to mi sie odechciewa)dyplom z uczelni tez bede mieć na swoje nazwisko! Poza tym srednio mi sie podoba nazwisko narzeczonego- a jak juz mówiłam to nasze dwa mi ze sobą nie współgrają.siostra narzeczonego tez zrobiła dziwna minę ( bo dla niej to naturalne przyjąc nazwisko mężą, bo ona tak zrobiła)Tesciowa tez dziwnie popatrzyła!A-ha i opcja z przyjeciem mojego nazwiska przez niego dla niego odpada! ach juz to widzę ile razy o to sie jeszcze pokłocimy!

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #226 dnia: 20 Czerwca 2006, 08:20 »
Aniutek83, alez dokumenty nie powinny być żadnym argumentem przeciwko przyjęciu nazwiska męża..przeciez i tak bedziesz musiała zmieniać dowód, bo na pewno adres zamieszkania zmienisz..co do dyplomu, przecież jest zdjęcie na nim, więc bedzie wiadomo, że to Twój dyplom, no chyba że masz siostrę bliźniaczkę :)..

Offline Aniutek83
  • maniak
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #227 dnia: 20 Czerwca 2006, 08:29 »
raczej nie bede zmieniac adresu zamieszkania , nie chce sie wymeldowywac od rodziców. Chociaz moja mama radzi inaczej, ale ja chce być tam zameldowana! u męża i tak sie zamelduje na pobyt czasowy bo potem po wykończeniu naszego domkubedziemy sie znowuprzeprowadzac i znowu zmieniać dokumenty , to jak dla mnie to za dużo! Nie nie mam siostry bliźniaczki !!!! Ale jakos trudno mi sie przekonac do zmiany nazwiska!

Offline asia-be

• bywalec
  • data ślubu: 8 wrzesień 2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #228 dnia: 20 Czerwca 2006, 09:32 »
U nas tez był mały problem z nazwiskiem,ja nie chciałam rezygnować ze swojego(jest bardzo ważne dla mnie) a P ze swojego. Było nawet kilka powaznych rozmów i staneło na tym ze ja doklejam jego nazwisko a on moje i obydwoje jestesmy zadowoleni.Oba nazwiska ładnie brzmią koło siebie :D
Małżeństwo to szkoła kompromisu-od samego pacząteczka.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #229 dnia: 20 Czerwca 2006, 10:40 »
Cytat: "asia-be"
Małżeństwo to szkoła kompromisu-od samego pacząteczka.

Och żeby to takie proste było :(

Offline atra_vet
  • użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #230 dnia: 20 Czerwca 2006, 15:15 »
Również sie zastanawiam czy mieć dwa czy męża. W przyszłym tygodniu idziemy do urzędu stanu cywilnego więc zostało mi mało czasu na podjęcie decyzji. Hmm....

Offline MMarta
  • użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #231 dnia: 20 Czerwca 2006, 21:53 »
pewnych spraw nie rozumiem, bo w/g mnie nasze podwójne nazwisko nie ma wpływu na nazwisko dzieci, bo one będą miały nazwisko po ojcu - a nie jakies 2...

a 2 to biorąc 2 nazwiska też chyba należy wymienić dokumenty, dowód osobisty itp. czyż nie??

no i 3 - wydaje mi się, że niezależnie od nazwiska przy zmianie stanu cywilnego należy zmienic dowód  - w koncu już nie "panna" a "mężatka", przynajmniej tak bylow  przypadku "starych" dowodów - wiecie moze , czy to też obowiązuje w przypadku nowych??

Offline Ecia

• uzależniony
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #232 dnia: 20 Czerwca 2006, 22:25 »
Sprawdziłam, w nowym dowodzie nie ma nic o stanie cywilnym :) Chyba, że coś przeoczyłam ;)

Offline Agutka

• maniak
  • data ślubu: 26.08.2006
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #233 dnia: 21 Czerwca 2006, 10:02 »
Cytat: "Ecia"
Sprawdziłam, w nowym dowodzie nie ma nic o stanie cywilnym  Chyba, że coś przeoczyłam

nic nie przeoczylas Eciu-zgadza sie :D w nowych nic nie ma na temat stanu cywilnego :D
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #234 dnia: 21 Czerwca 2006, 10:14 »
i nie tylko, nie ma też daty zameldowania a jak je zmieniasz i dostajesz nowy dowód to musisz to potem podać w US :evil:

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #235 dnia: 21 Czerwca 2006, 20:46 »
Cytat: "Maja"
dostajesz nowy dowód to musisz to potem podać w US

ano, bo inaczej 5000 kary :!:

Offline asia-be

• bywalec
  • data ślubu: 8 wrzesień 2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #236 dnia: 22 Czerwca 2006, 09:58 »
Cytat: "MMarta"
w/g mnie nasze podwójne nazwisko nie ma wpływu na nazwisko dzieci, bo one będą miały nazwisko po ojcu - a nie jakies 2...

to juz zalezy od was,jakie nazwisko beda mialy wasze dzieci, my z P bedziemy mieli taksamo brzmiace nazwisko-bo on dokleja tez moje, i nasze dzieci beda sie nazywaly tak samo jak my. Chcialam zeby dzieci mial tez moje nazwisko.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #237 dnia: 22 Czerwca 2006, 10:46 »
Cytat: "asia-be"
Chcialam zeby dzieci mial tez moje nazwisko.

A co jak one będą się żenić, lub wychodzić za mąż :?:  :twisted:

Offline aniula

• entuzjasta
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #238 dnia: 22 Czerwca 2006, 12:30 »
Jeżeli chodzi o dzieci to musza miec nazwisko jednego z rodziców, może to być nazwisko matki (jeżeli ona zostaje przy swoim) lub ojca. Jeżeli matka połączy swoje z nazwiskeim ojca to dzieci moga mnieć podwójne lub tylko ojaca. Jeśli matka i ojciec mają takie same podwójne nazwiska to dzieci też muszą mieć podwójne nazwiska. Nigdzie nie jest napisane, że dziecko musi nosić nazwisko ojca, musi tylko nosić nazwisko jednego z rodziców.
A w nowym dowodzie oczywiście nie ma stanu cywilnego.

Offline Brahypelma5

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15.10.2011
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #239 dnia: 22 Czerwca 2006, 13:25 »
u mnie też nie wiadomo jak to z tym nazwiskiem bedzie ale są tylko 2 opcje albo przejme jego albo będę miała dwa :wink:
Moje nazwisko mi sie podoba i mojego  narzyczonego w sumie też bo jest orginalne
wielkiej kariery co prawda nie robie ale przez ten czas co mieszkamy razem to czułam sie jakbym już była żoną tylko ze swoim nazwiskiem wiec chyba będą dwa
w sumie nigdy nie rozmawialiśmy o tym żebysmy obydwoje mieli dwa nazwiska ale ta opcja chyba odpada bo mamy 3 letnią córeczke i ona ma nazwisko po ojcu wiec to by była dodatkowa komplikacja
Tak wiec bedzie Agnieszka Górecka Henike :mrgreen:  :P  :P
chociaż zastanawiam sie czy można najpierw podawać nazwisko po mężu a potem swoje w nazwiskach dwuczłonowych bo tak bardziej by mi sie podobało czyli Agnieszka Henike Górecka :)