Autor Wątek: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki  (Przeczytany 665320 razy)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki
« Odpowiedź #300 dnia: 29 Stycznia 2010, 14:15 »
Jeszcze miałam się Was zapytać co mogę brać jak boli mnie gardło? Tantum Verde mogę psikać? Piję ciepłą herbatkę ale bez miodu i cytrynki to pewnie guzik daje. Generalnie wietrzę cycki więc pewnie to też mi daje w kość i bardziej mnie boli...

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #301 dnia: 29 Stycznia 2010, 14:39 »
tantum mozesz psikać

Patrycja spokojnie to dopiero 4 dni po porodzie szwy mają prawo boleć wkońcu jak się nacięcie zrasta to też boli ... ja tam jak wróciłam do domu to od razu wzięłam lusterko i patrzałam jak to tam wygląda ;)

małą masz na górze a prysznic na dole??
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #302 dnia: 29 Stycznia 2010, 14:42 »
Ja u nas zapisałam Zu do ortopedy na USG bioderek prywatnie jeszcze zanim sie urodziła...u nas nawet u prywatnego takie koleje bo jedna babka na cale wcale niemałe miasto ::) I 70 zł za wizyte + dodatkowe wizyty bo dysplazja została wykryta.

Kurcze, ciekawa jestem relacji :)

Aaaa ja tez na poczatku bałam się iść kąpać bo miała dyga, że się zaraz obudzi.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #303 dnia: 29 Stycznia 2010, 14:45 »
Ja tez szłam z Małą prywatnie i czekałam 2 tygodnie na wizytę, aż boję się pomyśleć co by było z NFZ  ::)

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #304 dnia: 29 Stycznia 2010, 14:47 »
Oj ja też na początku bałam się iść do łazienki - ba, nawet do WC :)
Teraz to już bajka.

My też byliśmy prywatnie u ortopedy - na słonecznym w Żółtku jest fajny facet - za wizytę z USG bierze 60zł. Czeka się około tygodnia - półtora na wizytę.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #305 dnia: 29 Stycznia 2010, 14:56 »
ja prywatnie byłam u prof Kołbana
jak wpiszesz w google to ci wyjdzie gdzie przyjmuje

ja nie miałam siły, żeby siebie obejrzec po porodzie tam na dole...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #306 dnia: 29 Stycznia 2010, 17:03 »
Ja tez nie mialam odwagi sobie TAM zagladac. Przesle Ci namiary jak kompa odpale bo przez kom pisze.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #307 dnia: 29 Stycznia 2010, 19:20 »
Dzięki dziewczyny, jutro sobie wszystko spisze i w końcu kogoś wybierzemy :)

Magda w ciągu dnia siedzimy i śpimy sobie na dole. Na wieczór przechodzimy na góre i wtedy Młoda śpi w łóżeczku. Teraz póki ledwo chodzę to nie chciałoby mi się dygać w ciągu dnia po schodach :)

Ania mogłabys napisać mi nazwisko tego lekarza z żółtka?

Ja też się boję zajrzeć jak to wygląda :) hehehe, ale chyba ciekawość weźmie górę i sobie zajrzę. A co tam - raz się żyje ;)

R. kupił mi laktator ale nie Aventu (nie było akurat) a jakiś zwykły - zaczeliśmy odciągać ale myślałam że chyba przez te sutki to mi flaki wyjdą ;) hahaha, za 25 zł taki odkurzacz ;) ale przy delikatnym ciągnięciu coś tam poszło i od razu ulga.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #308 dnia: 29 Stycznia 2010, 19:30 »
Oki, jutro napiszę - bo książeczka zdrowia jest teraz u Pauli w pokoju a ona już śpi.

A jak poszła pierwsza kąpiel? Kto kąpał?

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #309 dnia: 29 Stycznia 2010, 21:43 »
Dziewczyny ale na pierwszej wizycie u ortopedy zawsze jest USG ,wiec nie tzreba prywatnie wydawać kaski .
A oni i tak pewnie wcisną jak się jest z takim dzieciem . U nas tak jest
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #310 dnia: 29 Stycznia 2010, 22:43 »
Śliczniutka Natalka!! I powiem Ci Pati, że jak na moje oko to podobna do taty :)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #311 dnia: 29 Stycznia 2010, 22:48 »
Patrycja, zaraz Ci wyślę numer telefonu do tamtej przychodni. My rejestrowaliśmy telefonicznie. Zapytajcie czy musicie mieć pesel małej na

pierwszej wizycie ??? Na pewno wolna pieluszka tetrowa lub flanelowa jako podkład na kozetkę :D

Elu, z tego co wiem, to nie wszędzie jeszcze mają usg i niektóre przychodnie osobno wysyłają jeszcze na nie  ::) Dlatego ważne aby przychodnia

miała swój aparat...

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #312 dnia: 29 Stycznia 2010, 23:15 »
... my z Matim byliśmy na Kadłubka i zaliczyliśmy już 3 wizyty na każdej było robione USG w tym oczywiście na pierwszej obowiązkowo. Lekarz pouczył o ćwiczeniach więc wszystkiego się można dowiedzieć. Zapomniałem oczywiście wszystkie wizyty bezpłatne w ramach kasy chorych  ;)

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #313 dnia: 30 Stycznia 2010, 01:07 »
Ja przed samym porodem zapisałam się do przychodni studenckiej koło Pinokia (koleżanka mi poleciła) i jestem mega zadowolona ;D Położna była 4 razy - zawsze się umawiała (pierwszy raz 8 dni po wyjściu ze szpitala i potem co tydzień). Sama zadzwoniła do przychodni na Wojska Polskiego, pogadała z funfelką i umówiła nas do ortopedy jak Lucy miała 6 tygodni (na NFZ). ;D Kolejki tam są nieziemskie i podobno czeka się ponad miesiąc. Tyle dobrego, że takie małe brzdące są badane w pierwszej kolejności. Na USG bioderek (po miesiącu czekania) dostaliśmy skierowanie od ortopedy (też na NFZ) na Słoneczne. Pediatra pierwszy raz nas odwiedziła w domku 2 tygodnie po wyjściu ze szpitala. Potem byliśmy u Pediatry Małą zważyć, bo wydawało mi się, że ciągle wisi na cycu jakby się nie najadała i przy okazji P. Doktor Ją osłuchała. A najlepsze jest to, że tam w ogóle nie ma kolejek, jedna osoba jak czeka to max. :ok:

Zapytajcie czy musicie mieć pesel małej na

pierwszej wizycie ???

U mnie w Przychodni babki mówiły, że do pół roku dziecko może być na peselu matki.

Ja też się boję zajrzeć jak to wygląda :) hehehe, ale chyba ciekawość weźmie górę i sobie zajrzę. A co tam - raz się żyje ;)

Ja się odważyłam dopiero jak mi się już prawie zagoiło. :P Wystarczyło mi, że nie mogę chodzić, a jakbym zajrzała to chyba bym się załamała (wystarczyło mi przerażenie na twarzy Położnej, która stwierdziła, że przez 29 lat wykonywania zawodu nie widziała takiej masakry ;)

Generalnie wietrzę cycki więc pewnie to też mi daje w kość i bardziej mnie boli...
Tylko, żebyś się nie przeziębiła. ::) Mi było ciągle gorąco po porodzie. 8)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #314 dnia: 30 Stycznia 2010, 10:52 »
Pierwsza kąpiel oczywiście była :) W czwartek. Kąpałam ja, wczoraj kąpał R. :)

loona do taty mówisz? Może i tak :) podobne dziewczynki podobne do tatusiów mają większe powodzenie więc proszę bardzo :)

Zobaczyłam jak to wygląda :P o mamo... no ładnie... misz masz :) mam nadzieję, że szybko się zagoi.

A powiedzcie mi jak to jest, szybciej się zagoi jak np będę leżeć i wietrzyć czy jak będę chodzić mimo bólu? Bo na chłopski rozum lepiej leżeć bo jak się chodzi to cały czas się te szwy smyrają...

A wczoraj miałam masakrę aż się popłakałam... Chciałam się podnieść po leżeniu i nie mogłam... Tak mnie bolało, że ryczałam z bólu... Ale potem jakoś przeszło. R. mi kupił poduszkę do siedzenia, więc się przydaje i do siedzenia i jak leżę na boku to daję ją między nogi.

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #315 dnia: 30 Stycznia 2010, 10:59 »
W szpitalu mówli żeby jak najwięcej się ruszaćwtedy podobno goi się szybciej, no i bez gatek

Jeśli chodzi o to że popłakałaś się z bólu to wiem co czujesz, pocieszające jest to że z dnia na dzień coraz lepiej  będzie  :przytul:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #316 dnia: 30 Stycznia 2010, 11:02 »
Przykro mi, że tak Cię boli :( Ja miałam masakrę po cc, bolało okrutnie... A po naturalnym suuuper... Tyle, że ja szybko urodziłam.

Kurde strasznie nie mogę się doczekać relacji... Zlituj się Pati... :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #317 dnia: 30 Stycznia 2010, 11:09 »
Bez gatek chodzę - trzymam tylko ten wkład między nogami - a propo jeszcze to ile czasu średnio będzie się oczyszczać jeszcze?

Mnie nawet wcześniej aż tak nie bolało jak wczoraj - tzn bolało, wiadomo - ale wczoraj to był koszmar...

Anulka postaram się jak najszybciej :) R. nawet się zaoferował, że przeczyta i dopisze to, co mi umknęło więc na dniach myślę, że już będzie :)

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #318 dnia: 30 Stycznia 2010, 11:16 »
Pati ciężko powiedzieć ile jeszcze, jedna się oczyszcza tydzień, druga miesiąc, to różnie

Na pocieszenie ci powiem że mnie nawet teraz czasem pobolewa

Czekam na relację  ;)

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #319 dnia: 30 Stycznia 2010, 11:56 »
Tak do 2 tygonie jest taki bol pozniej juz jest lepiej ;), chociaz ja dopiero po pol roku moge powiedziec ze nic juz "tam" nie czuje  ;D

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #320 dnia: 30 Stycznia 2010, 12:03 »
Pati, współczuję bólu, niestety jest on dla mnie obcy...ale najważniejsze, że masz swoją córcię przy sobie, piękną i zdrową:)
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #321 dnia: 30 Stycznia 2010, 12:20 »
Pati mnie położna mówiła żeby chodzić ale powoli nie latać(latanie to dla niej było normalne chodzenie)i nic na siłę.Ja miałam dużo szwów ale w domu chodziłam w tych majteczkach jednorazowych i  z podkładem,jak najmniej po schodach.A co do bólu że się popłakałaś to może za dużo w dzień chodziłaś,u mnie to miało miejsce jak właśnie przegiełam z chodzeniem w dzień.I ja miałam szwy rozpuszczalne ale część z nich mi położna zdejmowała,według wypisu ze szpitala miała zdjąć po 7 dniach ale jak zajrzała jak to wygląda wszystko to stwierdziła że później zdejmiemy i zdjęła jakoś po 2 tyg.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #322 dnia: 30 Stycznia 2010, 12:29 »
Tyle czasu było się bez @, że teraz jakoś dziwnie że tak leci ;)

Ja chodzę powoli - ba! Nawet baaaaaaaardzo powoli :) Czy dużo sie nachodziłam to raczej nie, próbowałam wstać z pozycji leżącej. Jak leżałam to nic nie czułam a jak próbowałam się podnieść to wtedy coś było nie halo chyba.

A zdejmowanie szwów to w znieczuleniu? Bo bez to chyba z bólem niezłym :) kurcze, ja już nie chcę żadnego bólu!!!

Marzę tylko o tym aby przestało mnie boleć.

Ogólnie teraz wszystkim zajmuje się R. W nocy do karmienia to ja tylko przesiadam się na fotel a on mi Małą daje i zabiera do łóżeczka. Jakbym miała być sama czy to w domu czy nawet w szpitalu to bym nie dała sobie rady... Tzn inaczej - pewnie dałabym sobie radę bo jak mus to mus i jak trzeba zacisnąć zęby to się to zrobi, ale miło że jest R. która nad nami czuwa i się nami opiekuje :)

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #323 dnia: 30 Stycznia 2010, 12:44 »
Pati normalne ,że boli.  Ja juz w szpitalu odkleiłam sobie plaster ( poluzowałam ) i było o niebo lepiej . Po powrocie do domu ( po 5 dniach) ściągnęłam plaster i już normalnie brałam prysznic. Naprawdę bez plastra jest duzo lepiej. Bolało ...no może nie bolało ale strasznie ciagnęło jeszcze ze 3 dni. Na 8 dobę pojechałam na ściągnięcie szwów. NIe robia tego w znieczuleniu bo nie ma potrzeby ;) To jest jeden ciągły szew. Kładziesz się, doktor smaruję odkażaczem i łapie za jeden koniec. Niteczka pieknie wychodzi, zupełnie bezboleśnie.  Trwa to kilka sekund - dosłownie. Po ściągnięciu szwów poczujesz się o niebbbboooo lepiej. Nic nie ciagnie i ból jest delikatniejszy.
Ja miałam za to później problem z kupką bo po tym parciu bolało mnie strasznie i nie obyło się bez czopków ...mam nadzieję ze Ciebie to ominie. Bo dla mnie ten ból był gorszy niż ciągnące szwy. Nie przestrasz się też zgubień w miejscu blizny. Mogą powstać takie guziołki ale się rozejdą.
Jeśli chodzi o krew...leci sporo jakiś tydzień, później plamienia a na końcu śluz brunatny, żółtawy itd ( za bardzo obrazowo ? )
. U mnie mija 8 tygodni od porodu a jeszcze mam śluz troszkę podbarwiony na żółto. Pora chyba przejść się do lekarza ;) .

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #324 dnia: 30 Stycznia 2010, 13:13 »
Haniu ale Ty piszesz o szwach na brzuchu po cc?? I jakim plastrze? też na brzuchu?

Czopki mam zakupione, choć jeden raz byłam to jednak mimo wszystko na wszelki wypadek mam i będzie niestety konieczność użycia.

Obrazowo jak najlepiej brzmi :) hehehe

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #325 dnia: 30 Stycznia 2010, 14:16 »
Sciąganie szwów generalnie nie powinno boleć, ja miałam dużo, część nie bolała a część wrosła(choć miały być rozpuszczalne) i wtedy czułam ból

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #326 dnia: 30 Stycznia 2010, 14:19 »
Pati nie ociągaj się ze stosowaniem czopków jesli Cię boli. One nie szkodzą Malej a nie tylko są przeciwbólowe ale tez przeciwzapalne. Także nie krępuj się  :D Po co masz się męczyć.

Haniu Pati urodziła naturalnie.

Aaaaa! niektóre położne zaglądają TAM. Moja akurat nie, ale mojej bratowej inna zaglądała żeby zobaczyć jak się goi...

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
« Odpowiedź #327 dnia: 30 Stycznia 2010, 14:46 »
Pati może to głupie porównanie ale
jak miałam rwane ósemki  dolne to dopóki miałam szwy na dziąsłach to mnie bolało w momencie zdjęcia szwów jak ręką odjął - moze w tym przypadku działa to podobnie???
podobno tamtum rosa przyspiesza gojenie
a i mi koleżanka sprzedała patent aby leżeć na podkładzie do przewijania tylko w koszulce i tak spać bez niczego na dooopce mega wietrzenie - szybkie gojenie :)

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #328 dnia: 30 Stycznia 2010, 14:54 »
U mnie niektóre szwy to ani ich nie czułam przy ściaganiu,jeden był w takim głupim miejscu i troche bolał tzn może bolał to za duże słowo po prostu nie było to przyjemne ale trwało dosłownie chwilkę. Po ściągnięciu szwów to fakt była ulga niesamowita.Z dnia na dzień będzie co raz lepiej!
Ja jak już mnie ze mnie leciało to w nocy spałam w samej koszuli i na ciemnym ręczniku,wtedy się ładnie wietrzyło a ja się mogłam wyspać:)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #329 dnia: 30 Stycznia 2010, 15:41 »
Aniu ale Ty piszesz o czopkach na wypróżnienie czy czopkach przeciwbólowych?  :) jakoś mało kumająca jestem :)

Ola tantum rosa używam :) to dopiero kilka dni po porodzie więc czekam cierpliwie na efekty :)

kuchasiu ja spać tak bez gaci nie umiem... Nigdy tak nie spałam... Nie krępuję się ale jakoś mi niewygodnie tak.  W dzień mogę sobie chodzić bez gaci ale spać to nie.

Wodę nam wyłączyli  :-\ tzn nie tylko nam ale chyba całe osiedle jest bez wody... No ładnie... Mam nadzieję, że szybko włączą.

Najlepsze jest, że cały czas drapie mnie gardło a nie mogę sobie odkaszleć porządnie czy nawet nie porządnie bo wtedy mnie w kroku szwy bolą :P taka odległość gardła od kroku a tu tak się wszystko łączy ;)