Autor Wątek: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki  (Przeczytany 682260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki
« Odpowiedź #10530 dnia: 11 Listopada 2012, 11:58 »
A mi sie wydaje, ze tu nie chodzi o to jak lepiej wygladasz tylko o wygode, mi bylo ciezko isc na basen zanim nie nosilam soczewek, bo niewiele widzialam, a wiadomo, ze plywac w okularach ciezko... To samo z bieganiem, cwiczeniem, czy innymi tego typu zajeciami. Jasne, ze mozna sie przyzwyczaic, ale ja okularow nie lubie i zycze zeby jednak maluch nosic ich nie musial, a jak bedzie chcial byc sexy dla kogos kto okulary lubi to niech sobie wtedy zerowki zalozy ;)

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #10531 dnia: 11 Listopada 2012, 12:42 »
Nie no ja też bym wolała żeby Dominiś tych okularów nosić nie musiał. :)
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #10532 dnia: 11 Listopada 2012, 13:05 »
Jak dzisiejsza nocka, Pati wyspana jesteś choć troszkę?

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #10533 dnia: 11 Listopada 2012, 13:39 »
Pati my mamy tego typu, tylko inny kolor, rewelacja :) w kazda strone sie rozciagaja, maja sprezynki. Nie maja nosków, tylko tez takie gumowe wykonczenie, sa leciutkie. No i my prawdopodobnie juz w styczniu sie pozbywamy. Wzrok po badaniu z atropina jest dobry, nie potrzebujemy okularow... no ale oko ucieka... nosimy 4 miesiace i w styczniu chyba juz bedzie koniec, bo oczko ucieka juz bardzo bardzo mało. Pomogły okularki.

http://www.ebay.co.uk/itm/Red-Transparent-TR90-Plastic-Childrens-EYEGLASS-FRAME-Kids-Glasses-TR0928F-C6-/261097609777?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3ccaa15a31

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #10534 dnia: 11 Listopada 2012, 14:25 »
Lovisa fajne te okularki. Muszę pochodzić po optykach i dowiedzieć się gdzie jakie mają.

Też bym wolała aby Dominik nie nosił okularów, żeby nie były potrzebne ale to przecież nie koniec świata :-) są rzeczy gorsze.

Moj chrzesniak ma 7 lat i nosi okulary non stop. Na basen, na lekkoatletykę i daje rade bez problemu.

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #10535 dnia: 11 Listopada 2012, 15:44 »
wiesz ja sie dlugo nie moglam pogodzic z tym ze te okularki sa, mimo ze kazali nam zakladac co jakis czas a nie caly czas... teraz jak mała nosi , to juz sie przyzwyczailam... i mnie obojetne ;) no i my mamy szkla +0.5 i +0.75 ...  a wy mowicie ze tak malych nie daja w PL albo ja zle zrozumialam ;) moja przeszla rozne badania, komputerowe i nie komputerowe, z atropina i bez... i wszystkie wyszly bardzo dobrze, nie ma wady wzroku, widzi dobrze ... a oko ucieka...  :-\

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10536 dnia: 11 Listopada 2012, 17:12 »
Lovisa a nie ma tzw. zeza ukrytego, wtedy oczko ucieka.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10537 dnia: 11 Listopada 2012, 17:45 »
Nie no chyba właśnie jak oko ucieka to też dają... Dominikowi oko nie ucieka ale ma dużą wadę.

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #10538 dnia: 11 Listopada 2012, 22:20 »
Olu powiem Ci, ze nie wiem, bo po prostu sie nie znam  :-\... tutaj juz badali na rozne sposoby i sami nie wiedza dlaczego tak jest, ze ucieka a wzrok jest dobry, bo tlumaczyli mi ze jak oko ucieka to niby zaczyna sie niedowidzenie czy jakos tak... ja sie nie znam pisze tylko co mi mowili...  ale jak zalozylismy te okularki to po jakims czasie zaczela sie poprawa robic, stymze jestesmy co 4 miesiace do kontroli, zeby sciagnac okulary w odpowiednim czasie, bo mozna przedobrzyc. I tu tez pisze z tego co mowil mi specjalista, bo ja sie nie znam. Poprawe widac wiec to mnie cieszy ;) zreszta gdyby jej uciekalo dalej zrobilibysmy zabieg, bo najlepiej taki zabieg zrobic jak najszybciej no i wtedy byloby ok. Ja sie ciesze ze wzrok jest dobry i ze wady brak. Poza tym nie wiem nawet czym to jest spowodowane, z dnia na dzien zauwazylam ( w tym roku )... moze w przedszkolu sie gdzies uderzyla w glowe?

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #10539 dnia: 11 Listopada 2012, 22:35 »
Oko nie musi uciekać tylko przy wadzie.. Jest coś takiego, że jedno oko się wyłącza i nie patrzy.. Ja tak mam.. Nie mam widzenia obuocznego.. Albo patrzę jednym albo drugim okiem.. Można to "naprawić" dzięki specjalnym ćwiczeniom.. Ale trzeba to wykryć w odpowiednim czasie.. Ja od dziecka chodziłam do różnych okulistów i nikt mi tego nie wykrył.. Nawet jak prawko zdawałam.. Dopiero dr Litwińska zrobiła mi specjalne badanie.. Niestety było już za późno.. Miałam razem 3 operacje.. Oko mi dalej ucieka ale zdecydowanie mniej.. Jak mam założone okulary - pryzmat 2 to w ogóle nie widać..
Zuzka też ma dużą wadę. Niby oko jej nie ucieka, ale na wszelki wypadek sprawdzam jej oczy co jakiś czas..

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10540 dnia: 12 Listopada 2012, 08:47 »
Marcella a do jakiego okulisty chodzisz z Zuzią??

A mnie dziś czeka wyrywanie 8-ki... Co prawda dopiero na 20 ale już od wczoraj na myśl o tym dostaję drgawek ;) Już jednej się pozbyłam i poszło naprawdę w 2 sekundy i teraz mam nadzieję, że będzie podobnie... A kiedyś tam jeszcze czekają na mnie dolne 8-ki schowane pod dziąsłami ale krzywo rosnące... Strach się bać co to będzie...

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10541 dnia: 12 Listopada 2012, 08:58 »
Podziwiam.... ja od zeszłego roku nie mogę się zdecydować na te dramatyczny ruch  ;) Brrrrrrr.... czekam na relację jak było ;)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10542 dnia: 12 Listopada 2012, 09:00 »
Te górne co wyszły to wyrwanie to bułka z masłem. Gorzej z tymi dolnymi, które są schowane i rosną tak, że wypierają 7-ki... Z nimi będzie babranie się i zabawa... Oczywiście dla dentystki bo napewno nie dla mnie...

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10543 dnia: 12 Listopada 2012, 09:05 »
Ja mam też tak, że górne wyszły całe, a dolne są pod dziąsłami, także podobnie. To mówisz, że wyrwania górnych nie mam co się bać?  ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10544 dnia: 12 Listopada 2012, 09:24 »
Cena okularówków jaką podałaś jak najbardziej normalna i mi znajoma...ze szkłami nic nie zrobisz, ale radze nie kupować w Viosion Express ;)
Moja Zuza ma szkła za 220 PLN.

Aaa i dla takiego malucha żadne antrefleksy, nie utrzymasz ich w czystości. Juz to przechodziłam.

Jeżeli chodzi o oprawki Fisher Price ma świetne dla takich maluszków ale bardzo drogie (wyginaja sie we wszystkie strony), ale podobne i tansze ma Miraflex

http://miraflex.optykon.pl/miraflex/

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #10545 dnia: 12 Listopada 2012, 09:31 »
Ooo to daj znać jak się zdecydujesz, ja mam już ostatnią - na dole i tez leży schowana - podobno bardzo źle, na kanale i wsunięta nieco pod kości policzkowe - i się boję, bo u mnie jej usunięcie wiązać by się miało z drobną już operacją  ::)
I się lekarz tez nieco boi, bo usuwał mi z drugiej strony ósemkę, która wyszła, ale ze względu na to, że mam ciasno na łuku zębowym, to się jej te dolne części pozaginały - jak haczyki - to dopiero było rwanie z dziąsłami :D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10546 dnia: 12 Listopada 2012, 09:57 »
Mysia wiesz co, wyrywanie tej 8-ki co już nie mam, polegało na tym, że babka najpierw chciała lekko ząb podważyć żeby sprawdzić jak on się tryma - 2 razy kiwnęła i przy tym ząb wyleciał ;D ;D ;D więc to był naprawdę lajcik :) ale dziś aż takiego to się nie spodziewam ;) Dobrze, że są znieczulenia :) w podstawówce miałam zęba wyrywanego (stałego - 5-ka) bez znieczulenia i przeżyłam więc ze znieczuleniem też przeżyję ;)

Anusia dzięki za info o tych okularkach, jest na liście optyk ze Szczecina więc napewno tam się wybiorę, ale kurcze cały czas mnie kusi wizyta u drugiego okulisty... A vision express napewno nie kupię... drożyzna... To mówisz że bez antyrefleksu? No właśnie babka z VE mówiła że okulary są z tym. A co to właściwie jest ten antyrefleks? Na czym to polega?

Adiana ja jak się zdecyduję to po nowym roku napewno. Teraz już się nie chce w to babrać. A dopóki nie boli to wiadomo - będę odkładala tak długo jak się da  ;D ;D ;D A moja dentystka ma mi dać namiar na super babkę i to na nfz :) 500 zł w kieszeni  ;D

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
« Odpowiedź #10547 dnia: 12 Listopada 2012, 09:57 »
Pati, a gdzie chodzisz do dentysty? Ja ostatnio zaliczyłam dwie wizyty u nas na Przecku w Medentesie, u Pani Kasi ;) Czułam się potem jak po walce bokserskiej ;P

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10548 dnia: 12 Listopada 2012, 10:08 »
Di oczywiście, że chodzę do p. Kasi :) jestem jej wierna :) choć po ostatniej wizycie do tej pory boli mnie szczęka, tzn lewa część góra i dół - 2 tygodnie... Byłam u niej jak byłam z Natalką na oglądaniu jej ząbków ale wszystko jest ok i nie wiadomo od czego mnie tak wszystko boli. Albo od tego, że miałam długą przerwę w wizytach i tak naruszone wszystko boli albo może jeszcze coś innego... Dziś idę to jeszcze raz obejrzy mi paszczę ;)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #10549 dnia: 12 Listopada 2012, 10:23 »
Pati i z Zuzką i ze sobą chodzę właśnie do Dr Litwińskiej. Ona pracuje w szpitalu na Pomorzanach na oddziale dziecięcym.. jest świetna w swojej dziedzinie (zezie).
A teraz idę z nią jeszcze państwowo na Słowackiego. Zapisałam całą naszą trójkę :) Ostatnio wszędzie chodzę państwowo.. a co :)

Powodzenia w dzisiejszym zabiegu.. mnie jeszcze 2 ósemki właśnie dolne czekają.. i też to cały czas odkładam..

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10550 dnia: 12 Listopada 2012, 10:26 »
Marcela a ona przyjmuje też prywatnie? A dla małych dzieci ma takie urządzenie komputerowe czy sprawdza tylko tak przez te szkła??

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10551 dnia: 12 Listopada 2012, 10:32 »
Antyrefleks głównie ma za zadanie odbic swiatło.

Patrycja, jeszcze chcialam zapytac kropili Dominikowi oczka przed badaniem?

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10552 dnia: 12 Listopada 2012, 10:51 »
Tak Ania, najpierw zbadała, potem zakropiła i po jakimś czasie znów zbadała.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10553 dnia: 12 Listopada 2012, 10:57 »

Normalnie Zu ma kropione oczka 3 razy, po każdym 10 min czekania i znowu.
Wtedy zrenice są ogromniaste i mozna robic badanie komputerowe.

Bez zakrapiania u takiego dziecka badanie chyba mija się z celem z tego co wiem i porownywanie przed i po kroplach jest bez sensu.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10554 dnia: 12 Listopada 2012, 11:03 »
Natalka też tak miała badane oczy...

Kurcze, może ktoś jeszcze napisze jak były badane oczy?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10555 dnia: 12 Listopada 2012, 11:11 »
No jak poszłam pierwszy raz do okulisty z NFZ to też nam tak zbadala oczy, bez kropienia własnie i nic nie wykryła.....

Nie była w stanie ::)

Dopiero później jak trafiłam na okuliste dziecięcego wszystko mi wyjasniła, jak takie badanie wygląda no i kropienie to podstawa.
Co idziemy zawsze oczy są kropione, a Zuza drze sie w niebogłosy.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10556 dnia: 12 Listopada 2012, 11:16 »
Tylko że u nas już bez kropienia już wyszedł za wysoki wynik. A po zakropieniu jeszcze wyższy ;)

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
« Odpowiedź #10557 dnia: 12 Listopada 2012, 12:59 »
Pani Kasia jest super. Najgorsze jest to, że mnie zawsze rozśmiesza jak wierci i mając wiertło w paszczy nie mogę się powstrzymać od śmiechu ;P Fajna z niej babka :D Ale ostatnio mnie dwa razy lekko zmasakrowała ;) Też mnie bolała szczęka ;P

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10558 dnia: 12 Listopada 2012, 13:02 »
No fajna, fajna :) Też do niej lubię chodzić :) Najlepsze jest, jak coś robi w paszczy i coś się pyta i nie wiadomo jak tu odpowiedzieć ;)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10559 dnia: 12 Listopada 2012, 13:04 »
Przeglądam sobie jeszcze net w poszukiwaniu jakiś imprez mikołajkowych dla dzieci i narazie znalazłam ofertę z Tygryska:

http://ogloszenia.infoludek.pl/ogloszenia/info/725110.xhtml

Nie wiem jeszcze czy Natalka pójdzie na jakąś dodatkową bo w przedszkolu będzie Mikołaj, no ale może jakby było coś fajnego to czemu nie.

Jak będziecie miały jakąś ofertę na bal to podeślijcie linka :)