ok przyznaje sie zaczelam piec

nie umiem gotowac zbytnio - salatki i sushi doesn't count

miesa nie dotkne inaczej jak w gumowych rekawicach (nie jem a fuuuj) otwieram okna jak maz gotuje bo mi smierdzi

i zamykam kuchnie

ale pieczenie nawet z moim masakrycznie niedokladnym starym piekarnikiem

to przyjemnosc

'ukradlam ten przepis z white plate'a

u mnie czas x 2 i nie uzylam miety - mascarpone z tesco will do

ale rolada rzadzi

sasiad sie we mnie chyba zakochal jak poczestowalam a maz wybacza ze znow siedze w ksiazkach i sie ucze

Rolada z truskawkami i kremem z sera mascarpone
Swiss roll with the mascarpone cream, strawberries and mint
Ciasto:
3 jajka
80 g cukru pudru
cukier z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii - zwykly cukier robi swoje albo smak waniliowy

2 łyżki mleka
120 g mąki wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia
Krem:
250 g serka mascarpone (użyłam Piątnicy - u mnie tesco )
50 ml śmietany (dowolnej, byle nie kwaśnej zwykla slodka - jak nie ma polowa mleka)
2 łyżki (lub do smaku) cukru pudru
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie, jeśli nie mamy, możemy pominąć)
łyżka świeżych listków mięty, drobno pokrojonych - nie dalam miety nie lubie chyba ze w gumach a i to sporadycznie

Dowolne owoce: np. truskawki - 1/2 - 1 szklanki, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki
Piekarnik nagrzać do 230 st C. - dla UK/IRE gas mark 6 - 7
Blachę o wymiarach 25 x 30 cm* wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy.
Jajka i cukier puder ubijamy mikserem na kogel mogel. Dodajemy wanilię i mleko. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i wsypujemy do kogla mogla - mieszamy łyżką - nie miksujemy, chodzi o to, żeby mąkę dokłądnie, ale delikatnie połączyć z masą.
Wlewamy do blaszki i pieczemy 6-7 minut.
Wyjmujemy z piekarnika. Na czystej ściereczce układamy arkusz papieru do pieczenia, posypujemy łyżką cukru pudru, przekładamy ciasto z blachy, odrywamy papier, na którym się piekło i zwijamy roladę z papierem wzdłuż dłuższego boku- należy robić to wtedy, kiedy ciasto jest ciepłe.
Zwiniętą roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Mascarpone ubijamy z cukrem, śmietaną i wodą pomarańczową.
Ostudzone ciasto rozwijamy, smarujemy kremem, wsypujemy truskawki i miętę i ponownie zwijamy, tym razem bez papieru.
Zwiniętą roladę zawijamy w papier i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
polecam z polewa czekoladowa

tylko nie za duzo