Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940135 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1980 dnia: 8 Czerwca 2009, 16:02 »
Ja w zeszłą sobotę do grilla zrobiła sałatkę

brokuły - można na parze, można podgotować max.5minut
ser feta
prażone na suchej patelni ziarna słonecznika
majonez wymieszany z jogurtem naturalnym

Skład nie powala ale w smaku na prawdę smaczne :P i szybkie (a to bardzo ważne)


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1981 dnia: 8 Czerwca 2009, 21:52 »
Ja dzisiaj robiłam własnie tą pizzę z kwestii smaku i wyszła rewelacyjna.Jak ja kocham tą stronę  ;D
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1982 dnia: 9 Czerwca 2009, 13:50 »
Upiekłam dzis te bułeczki zawijane,miałaś racje isiaczku, pychotka, ciasto potroiło swoja objętość w nocy, wyszło mi dokładnie 12 bułeczek rozmiarów całkiem niezłych, takie jak kupne kajzerki, ale w smaku o niebo lepsze, chrupiąca skórka a w środku mięciutkie.


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1983 dnia: 9 Czerwca 2009, 14:22 »
No to się cieszę ogromnie. A powiem wam że na początku miałam zamiar wkleić przepis tylko na te pierwsze bułeczki. Dobrze że potem zauważyłam tez te zawijane. Są o niebo lepsze. Uwielbiamy je!



Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1984 dnia: 9 Czerwca 2009, 14:31 »
Ciekawe czy można czymś mąkę ziemniaczaną zastąpić, bo nie mam w domu :) I chyba jeszcze nigdy sama nie kupiłam, bo do niczego nie była mi potrzebna.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1985 dnia: 9 Czerwca 2009, 14:32 »
dobrze, że się wstrzymałam z robieniem bułeczke
teraz wiem, które warto ;-)

_______
isiaczek a co z przepiesem? dałas 3x250 ml mąki?

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1986 dnia: 9 Czerwca 2009, 14:45 »
Nie, nie... ja wsypałam po prostu 3 szklanki mąki (gdzie każda szklanka ma pojemność 250ml, mąki mieści się w niej około 170 g).



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1987 dnia: 9 Czerwca 2009, 14:47 »
Hm nie wiem czy napisałam zrozumiale.
Dałam do bułeczek 3 szklanki mąki czyli w sumie około 500 g mąki, bo w jednej szklance o pojemności 250 ml mieści się około 170 g mąki.



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1988 dnia: 9 Czerwca 2009, 14:50 »
tak tak
rozumiem  ;D

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1989 dnia: 9 Czerwca 2009, 14:58 »
A dawałyście mąkę ziemniaczaną? Bo chętnie zrobiłabym te bułeczki, a jej nie mam :(.

Offline ASIA39

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4671
  • Płeć: Kobieta
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1990 dnia: 9 Czerwca 2009, 15:31 »
ja dziś będę robić tego kurczaka merekunka powiedzcie mi czym można zastąpić majonez bo ja nie lubie za bardzo, myśle żeby nic nie dodawać chyba będzie oki i z czym to podawałyście- kartofle mogą być  ???

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1991 dnia: 9 Czerwca 2009, 15:37 »
a może pół na pół majonez i jogurt naturalny

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1992 dnia: 9 Czerwca 2009, 16:23 »
Mąkę ziemniaczaną dodawałam, jest w przepisie, kup mąkę anjushka, przyda się w kuchni ;D

Merkunkowego kuraka za pierwszym razem podawałam z ryzem z curry, gotujersz ryż, na patelni podsmażasz cebulkę z niewielką ilością curry na oleju, potem wsypujesz ryż i mieszasz, wychodzi bardzo smaczny i ładnie wygląda. zwłaszcza jeśli taki ryz upchniesz do jakiejś filiżanki i zrobisz z niego taka babeczkę na talerzu, bradzo ładnie się prezentuje.
Za drugim razem zrobiłam z ziemniakami, tez dobre, ale juz mniej efektownie.

Co do majonezu to moim zdaniem go wcale nie czuć, mój mąż pytał się nawet co to za sos jest w tej potrawie, bo nie poczuł majonezu.


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1993 dnia: 9 Czerwca 2009, 19:14 »
moim zdaniem nie można zastąpić majonezu jogurtem w tym przepisie. to są przecież zupełnie różne produkty a ten sosik się nie zrobi z jogurtu..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1994 dnia: 9 Czerwca 2009, 19:39 »
można zrobić pół na pół lub jakieś inne proporcje...
ja tak często oszukuje sosy i są praktycznie nie do poznania
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1995 dnia: 9 Czerwca 2009, 19:50 »
A ja zawsze dają jogurt naturalny. Sos się robi nawet lepszy niz z majonezu bo nie ma grudek. Tylko jogurt musi być Zoot albo danone.  Dałam tylko 2 łyżki majonezu do smaku.

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1996 dnia: 9 Czerwca 2009, 19:56 »
ja namiętnie używam Activii
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1997 dnia: 9 Czerwca 2009, 20:05 »
Activia tez jest ok. Chodzi o to żeby nie był to jogurt typu Bacoma. On jest taki bardziej galaretkowaty i się grudki robią.

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1998 dnia: 9 Czerwca 2009, 20:10 »
doładnie tak...
na Bakomie nie wychodzą sosy nawet do sałatek...z resztą to nie ten smak...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ASIA39

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4671
  • Płeć: Kobieta
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1999 dnia: 9 Czerwca 2009, 20:34 »
wiecie co nie dodałam nic,bo majonezu za bardzo nie lubie a jogurtu akurat nie miałam i wyszedł ten kurak za suchy ale może też dlatego że za długo go

trzymałam w piekarniku bo mój D.sie spóźnił  ;)ale ogólnie byłodobry następnym razem zmieszam jogurt z majonezem i będzie oki  :)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2000 dnia: 9 Czerwca 2009, 21:30 »
Mi chodziło o to że do zapiekania to się chyba jogurt nie nada tak jak majonez. Do sosow normalnie to ja też głównie na jogurtach jadę..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2001 dnia: 9 Czerwca 2009, 21:41 »
nada się nada...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2002 dnia: 9 Czerwca 2009, 21:42 »
elisabeth81 wiesz co ja dałam do tego kurczaka merkunka własnie jogurtu ( +2 łyżki majonezu)  i wyszedł super. Poza tym mięso pozostawione na noc w jogurcie jest naparwde kruche i delikatne.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2003 dnia: 9 Czerwca 2009, 21:50 »
oo czyli jednak. dobrze wiedzieć  ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2004 dnia: 9 Czerwca 2009, 21:54 »
elisabeth81 jogurt jest jednak lżejszy więc jezeli można uniknąc majonezu to po prostu go nie uzywam.  ;D ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2005 dnia: 10 Czerwca 2009, 13:34 »
Ja  zamierzam jutro zapodać mężowi świeże bułeczki zawijane. I chyba padnie bo ja antytalencie kulinarne byłam jak dotąd, a teraz dzięki Wam co i rusz coś nowego i bardziej wyszukanego MU  zapodaję  ;D ;D ;D ;D

A jak mi się uda to wkleję Wam dziś wieczorem przepis na przepyszne i SUPER ŁATWE ciasto z truskawkami.

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2006 dnia: 10 Czerwca 2009, 13:41 »
Loona uda sie , czekamy na ciasto i efekty buleczek  ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2007 dnia: 10 Czerwca 2009, 13:50 »
Morgan - w kwestii "udania" miałam na myśli wolną chwilę. Bo ciasto zawsze się udaje :) Nawet mi :)

Modlę się raczej o te bułeczki ;)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2008 dnia: 10 Czerwca 2009, 13:53 »
Bułeczki nie mają co sie nie udać


Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2009 dnia: 10 Czerwca 2009, 14:01 »
Loona ja wiem, ze ciasto sie uda ;) Chodzilo mi ten przepis na placek z truskawkami , ze Ci sie uda wkleic przepis Nam ;)
Czekam wlasnie na niego ;))