Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2250 dnia: 12 Sierpnia 2009, 12:26 »
Ewa, dobrze zrobiuone sa przepyszne


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2251 dnia: 14 Sierpnia 2009, 14:16 »
Zrobiłam wczoraj zapiekanke ala lilian, wyszła pyszna, oczywiscie zrobiłam z mięskiem  ;) inaczej się nie dało i dosypałam jeszcze troszkę przyprawy do ziemniaków.

Dziewczyny, mam pytanie, macie jakies przepisy na smaczny, prosty, kwaskowaty tort?


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2252 dnia: 14 Sierpnia 2009, 16:10 »
Marta - bananowiec - wkleiłam przepis kilka stron wcześniej. 

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2253 dnia: 14 Sierpnia 2009, 16:27 »
Ale z bananów to chyba słodki co?


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2254 dnia: 14 Sierpnia 2009, 16:33 »
Hmm.... no jak ciasto słodki. Ale zaliczyłabym ten tort raczej do takich wakacyjnych, mało słodkich i kwaskowych.

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2255 dnia: 14 Sierpnia 2009, 16:43 »
Marta albo sernik pomarańczowy... sama nie wiem  ::)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2256 dnia: 17 Sierpnia 2009, 10:59 »
No dobra, juz po, zrobiłam tort gruszkowo-cytrynowy, ale i tak był za słodki do tej polewy Kasi, ale polewa mnie powaliła, pięknie wyglądała


rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2257 dnia: 18 Sierpnia 2009, 23:18 »
Laski, upiekłam wczoraj pierś z indyka, nie zjedliśmy całej do dziś, jutro już moi nie będą chcieli na nią patrzeć, czy mogę ją zamrozić??? Jak tak to jak lepiej pokroić na kawałki czy tak jak jest całą??

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2258 dnia: 18 Sierpnia 2009, 23:24 »
pokrój...
lepiej będzie się rozmrażać
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2259 dnia: 18 Sierpnia 2009, 23:30 »
ok przyznaje sie zaczelam piec ;)
nie umiem gotowac zbytnio - salatki i sushi doesn't count ;) miesa nie dotkne inaczej jak w gumowych rekawicach (nie jem a fuuuj) otwieram okna jak maz gotuje bo mi smierdzi ;) i zamykam kuchnie ;)
ale pieczenie nawet z moim masakrycznie niedokladnym starym piekarnikiem :) to przyjemnosc ;)

'ukradlam ten przepis z white plate'a ;)

u mnie czas x 2 i nie uzylam miety - mascarpone z tesco will do ;)
ale rolada rzadzi ;) sasiad sie we mnie chyba zakochal jak poczestowalam a maz wybacza ze znow siedze w ksiazkach i sie ucze ;)

Rolada z truskawkami i kremem z sera mascarpone
Swiss roll with the mascarpone cream, strawberries and mint

Ciasto:
3 jajka
80 g cukru pudru
cukier z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii - zwykly cukier robi swoje albo smak waniliowy :)
2 łyżki mleka
120 g mąki wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia

Krem:
250 g serka mascarpone (użyłam Piątnicy - u mnie tesco )
50 ml śmietany (dowolnej, byle nie kwaśnej zwykla slodka - jak nie ma polowa mleka)
2 łyżki (lub do smaku) cukru pudru
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie, jeśli nie mamy, możemy pominąć)
łyżka świeżych listków mięty, drobno pokrojonych - nie dalam miety nie lubie chyba ze w gumach a i to sporadycznie ;)

Dowolne owoce: np. truskawki - 1/2 - 1 szklanki, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki

Piekarnik nagrzać do 230 st C. - dla UK/IRE gas mark 6 - 7
Blachę o wymiarach 25 x 30 cm* wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy.
Jajka i cukier puder ubijamy mikserem na kogel mogel. Dodajemy wanilię i mleko. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i wsypujemy do kogla mogla - mieszamy łyżką - nie miksujemy, chodzi o to, żeby mąkę dokłądnie, ale delikatnie połączyć z masą.
Wlewamy do blaszki i pieczemy 6-7 minut.
Wyjmujemy z piekarnika. Na czystej ściereczce układamy arkusz papieru do pieczenia, posypujemy łyżką cukru pudru, przekładamy ciasto z blachy, odrywamy papier, na którym się piekło i zwijamy roladę z papierem wzdłuż dłuższego boku- należy robić to wtedy, kiedy ciasto jest ciepłe.
Zwiniętą roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Mascarpone ubijamy z cukrem, śmietaną i wodą pomarańczową.
Ostudzone ciasto rozwijamy, smarujemy kremem, wsypujemy truskawki i miętę i ponownie zwijamy, tym razem bez papieru.
Zwiniętą roladę zawijamy w papier i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.

polecam z polewa czekoladowa ;) tylko nie za duzo ;)



Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2260 dnia: 19 Sierpnia 2009, 22:01 »
Meguś oj sprujuję bo uwielbiam mascarpone!!  Dziś właśnie zrobiłam tiramisu z borówkami i zjadłam 3 kawałki  :-X

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2261 dnia: 24 Sierpnia 2009, 10:00 »
Dziewczynki Drogie.

Macie jakiś sprawdzony przepis na pyszną babkę piaskową,  która zawsze się udaje?

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2262 dnia: 24 Sierpnia 2009, 21:02 »
A ja poszukuję jakiegoś przepisu na dobrą sałatkę z brokułem :) Macie moze jakiś sprawdzony przepis?


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2263 dnia: 24 Sierpnia 2009, 21:39 »
Wpadłam do was z moim najnowszym odkryciem :)

"Wstążki z kozim serem"
Są rewelacyjne - z przepsiu M.Gessler. Ale tzreba lubić kozi ser!!

Składniki dla 2 osób :
pół opakowania makaronu wstążki
3 dojrzałe bardzo dobre pomidory
ok 50g koziego serka ( można kupić w carrefour na stoisku z serami na wagę)
niecałe pół szkl. śmiatany 30%
oliwa
2 małe upieczone w piekarniku papryki czerwone
papryka słodka w proszku
rozmaryn
czosnek
sól
pieprz

Z pomidorów i upieczonych papryk zdejmujemy skórkę. kroimy w kostkę i wrzucamy na 2 łyzki oliwy. Dusimy kwadrans  z przyprawami wedle uznania.
Kiedy pomidory sa miękkie sos jst gotowy.
Wtedy dodajemy ząbek czosnku.
Makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu - mieszamy dość energicznie.
Dodajemy ubitą śmietanę i ser kozi pokrojony na kawałki. Mieszamy delikatnie.
Jemy od razu!!!

Naprawdę danie jest rewelacyjne. Ser kozi nie jest tak intensywny i pomimo tego że samego nie zjadłabym w tym daniu naparwdę mi smakuje.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2264 dnia: 25 Sierpnia 2009, 08:05 »
co do sałatki z brokułem to moja siostra robi taką prościutką ale pyszną sałatkę:
Ugotowany makaron penne miesza z rozdziabdzianym widelcem brokułem (albo podzielonym na drobne częsci - jak kto woli), dodaje majonez (tak do smaku) i czosnek (ile kto lubi). Jak trzeba to doprawia, ale raczej nie i do lodóki. Sałatka jest syta i pyszna



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2265 dnia: 25 Sierpnia 2009, 11:37 »
Najszybsza sałatka z brokułem jaką znam :)

Lekko podgotowany brokuł(byl enie rozgotowany) do tego kukurydza groszek i ogorek konserwowy plus majonez :) u mnie w bufecie taką padają :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2266 dnia: 25 Sierpnia 2009, 11:40 »
Cytuj
sałatkę z brokułem

ja już chyba pisałam tutaj

Brokuł gotowany na parze albo max.5 minut
Ser feta
Majonez
prażony na suchej patelni słonecznik

kolejność jak podałam ;D


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2267 dnia: 25 Sierpnia 2009, 12:05 »
Dzięki :) Będę robić po kolei wszystkie :)


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2268 dnia: 25 Sierpnia 2009, 14:09 »
W tej mojej sałatce zapomniałam dodać że brokuł ma być ugotowany w wodzie osolonej a najlepiej jeszcze z dodatkiem kostki rosołowej lub vegetty



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2269 dnia: 25 Sierpnia 2009, 14:44 »
A macie jakies przepisy na szybki obiad, który mozna zrobic wieczorem i będzie dobry po odgrzaniu nastepnego dnia ::)
Jak wróciłam do pracy to inne obiady nie wchodzą w gre ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline aniutkazf

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 122
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2270 dnia: 25 Sierpnia 2009, 14:47 »
ja mam dobry przepis dla swojego ksiecia na szybki obiadek ale to tylko wtedy gdzy nabroi głodówka  ;D  ;D  ;D

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2271 dnia: 25 Sierpnia 2009, 14:54 »
Może po prostu spagetti po bolońsku. Nawet lepsze na drugi dzień jak się "przegryzie".
Albo leczo
albo mięsko mielone  z warzywami (pieczarki, brokuły, marchewka, kalafior, papryka, kukurydza - i co tam chcesz) w pomidorowym sosie z prawdziwych pomidorków albo koncentratu i keczupu. Doprawione czosnkiem i ziołami. Ja właśnie dzisiaj mam taki obiad. Tylko ugotuję ryż, danie podgrzeję i wcinam.



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2272 dnia: 25 Sierpnia 2009, 14:59 »
Spagetti juz nam sie przejadło, ale to mieso mielone z warzywami to moze byc, tylko jak zrobic sos z pomidorow ??? Ja jestem noga w gotowaniu :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline aniutkazf

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 122
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2273 dnia: 25 Sierpnia 2009, 15:07 »
Podsmażamy piersi z kurczaka (najczęściej rozdrobnione) i dorzucamy 1-2 dodatki, które znajdziemy w lodówce. Może to być cebulka, cukinia, pieczarki, papryka, szpinak, mrożonka warzywna, śmietana, ananas z puszki - repertuar jest w zasadzie nieograniczony. Aby osiągnąć smak rodem z Indii potrawę zasypujemy kurkumą lub curry, smak chiński osiągniemy dzięki odrobinie sosu sojowego i łyżeczce mąki ziemniaczanej. Do tego podajemy pieczywo, ziemniaki, ryż lub makaron.
okolo 20-25 minutek

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2274 dnia: 25 Sierpnia 2009, 15:10 »
Aniu, poprostu podsmaż pomidory albo kup w takie pomidory w puszcze - ja je podgrzewam i mam sos pomidorowy  ;)

Offline aniutkazf

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 122
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2275 dnia: 25 Sierpnia 2009, 15:10 »
0,5 kg mięsa mielonego,
1 łyżka ryżu gotowanego,
2-3 ząbki czosnku,
1 jajko,
masło do smażenia,
2 średnie cebule,
2 czerwone papryki,
20 dag pieczarek,
4 szt. ogórków konserwowych,
0,5 szklanki śmietany,
sól,pieprz, do smaku
ziele angielskie,
1 łyżka mąki pszennej,
2 litry rosołu.
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić i poddusić. Mielone mięso wymieszać z jajkiem, ryżem, pokrojonym drobno czosnkiem i doprawić do smaku. Formować małe kuleczki wielkości włoskiego orzecha i ugotować je w osobnej wodzie. Cebulę pokroić, usmażyć na
maśle na złoty kolor, wlać rosół, dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, gotować około 6 minut. Dodać ugotowane kuleczki mięsne, pokrojoną paprykę, usmażone pieczarki i gotować kolejne 15-20 minut. Dodać śmietanę i mąkę pszenną (można dodać też odrobinę przecieru pomidorowego). Zupę doprawić do smaku.

okolo 30-35 minutek jezeli sa potrzebne zeczy w domu pychotkaaaaaaaaaa robie conajmniej co 2 tyg

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2276 dnia: 25 Sierpnia 2009, 17:46 »
Przepisy zapisane :)

A ten sos pomidorowy wyglada na banał 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2277 dnia: 25 Sierpnia 2009, 19:04 »
ja poprostu gotuje zupe na 2 dni :)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2278 dnia: 25 Sierpnia 2009, 19:16 »
Dania dwu dniowe -
1. Leczo
2. sos do spaghetii
3. gulasz - pierwszego dnia jemy z ryżem drugiego z kaszą
4. potrawka z kurczaka
5. lasagne
6. nalesniki ze szpinakiem
7. zupy wszelkiego rodzaju :)
8. strogonow
9. Danie jednogarnkowe z kurczakiem

No i tak sobie wymyślałam :):) Z  reguły kombinuję po prostu :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2279 dnia: 25 Sierpnia 2009, 22:11 »
Jak sie umie kombinować to się cos upichci, a jak juz pisałam ja w tym temacie noga.

Zupy nie moge zrobic, bo mój szanowny mąż "jest zaraz głodny po zupie" >:(

A leczo ??? Jak robicie, tylko musi być z mięsem bo "bez mięsa to nie obiad" wg mojego szanownego małzonka ::)
Sobie model wybralam ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"