Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2947485 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1800 dnia: 18 Maja 2009, 11:24 »
Pewnie mrożone tez mogą byc tylko musisz dobrze odsączyc z wody i lekko posłodzić.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1801 dnia: 18 Maja 2009, 17:32 »
gabiś a czy ta twoja czekoladowa chmurka to jest coś w tym stylu?

http://mojewypieki.blox.pl/2007/05/Czekoladowa-chmura-chocolate-cloud-cake.html



Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1802 dnia: 18 Maja 2009, 19:22 »
isiaczek dokładnie ta :0 Tylko ja nie daję serka mascarpone.... No i nie daję likieru tylko daję zwykłą wódeczkę albo w ogóle ;D

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1803 dnia: 19 Maja 2009, 09:29 »
same pyszności  ::)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1804 dnia: 19 Maja 2009, 09:48 »
http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe/przepis.html

to jeszcze jeden przepis na ciacho podobne do Gabiśkowej chmurki
czaję się na nie - wyglada smakowicie  :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1806 dnia: 19 Maja 2009, 10:18 »
widze anka ze tez dostajesz newsletter :)
uwielbiam tą stronke

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1807 dnia: 19 Maja 2009, 10:34 »
tak, jestem uzależniona od tej stronki  ;)

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1808 dnia: 19 Maja 2009, 10:51 »
Ależ pyszności, już mam ochotę na takie czekoladowe cudo.
A ja dzisiaj szukałam czegoś ciekawego i prostego, żeby zrobić z rybki na obiad i znalazła dwa ciekawe przepisy:

Panga glazurowana na ostro
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/ryby/panga-glazurowana-na-ostro.html

I jeszcze Panga na pomidorach:

http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/ryby/panga-na-pomidorach-pieczona.html

Już mi ślinka cieknie a tu dopiero 11  :P


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1809 dnia: 19 Maja 2009, 10:57 »
rzeczywiscie pyszności

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1810 dnia: 19 Maja 2009, 11:00 »
nigdy w zyciu nie zjem pangi
to smiec a nie ryba

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1811 dnia: 19 Maja 2009, 11:13 »
Tak jak karp, ryba śmietnik, w najgorszym mule pływa, a jednak mięso smaczne, jak się dobrze je przyrządzi.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1812 dnia: 19 Maja 2009, 11:13 »
jagodka pangę można inną rybką zastąpić  ;) Chyba to nie zepsuje ogólnego smaku  ::)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1813 dnia: 19 Maja 2009, 11:15 »
ja też nie ale sam przepis jest ok
zresztą o pandze pisałyśmy parę stron wcześniej  8)

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1814 dnia: 19 Maja 2009, 11:20 »
Pewnie, że można zastąpić każdą rybką, no może tylko pamiętać o tym trzeba, że do takich potraw nie może mieć bardzo wyrazistego smaku.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1815 dnia: 19 Maja 2009, 20:12 »
ja mam ful filetów z dorsza (właśnie je mrożę)...spróbuję z dorszem
ten wyrazistego smaku raczej nie ma

co do karpia to się nie zgadzam...
takie opinie wydają o tej rybie laicy nie znający się na jej hodowli i przygootwaniu do sprzedaży...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1816 dnia: 19 Maja 2009, 21:53 »
jak sie kupuje karpia z dobrej hodowli i widzi sie jak są ryby trzymane to karp jest pyszny
ja mam obok domu stawy hodowlane i od kilku lat kupuje trylko tam
nigdy sie nie zawiodłam

a jesli chodzi o pange mika to mnie raczej chodzi o sposób hodowli a nie o to jakie są preferencje tej rybki
jak by mogła decydować to sądze że wybrała by inny hotel  ;D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1817 dnia: 19 Maja 2009, 22:02 »
isiaczek własnie wyciagnełam ciasto z rabarbarem i truskawkami z piekarnika i jest REWELACYJNE !
...nie to , ze zachwalam swój wypiek ale dawno  nie jadłam tak rewelacyjengo ciasta !
Dziewczyny jest świetne !


Przypomnę a własciewie zamieszcze tu przepis :)


Składniki:

pół kostki miękkiego masła (125 g)
10 łyżek cukru
3 jajka
szczypta soli
10 łyżek mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
około 40 dag dowolnych owoców
Do posypania:

cukier biały lub jasny brązowy
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać ciasto do foremki (o średnicy 20 - 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu nektarynki, śliwki - skórką do dołu, rozcięciem do góry). Posypać cukrem - wg uznania.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).



To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1818 dnia: 19 Maja 2009, 22:20 »
ela super że odświeżyłaś ten przepis. chodzi mi to ciasto po głowie a nie mam czasu dokładnie wertować tego wątku.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1819 dnia: 19 Maja 2009, 22:22 »
Ela rób to ciasto bo jest rewelacyjne i szybkie w wykonaniu !
Ja wyciagnęłam je z piekarnika pół godziny temu a nie ma już 3/4 blachy !
JEST PYSZNE !
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1820 dnia: 19 Maja 2009, 22:26 »
A ja dzisiaj zrobiłam wreszcie merkunkowego kuraka na porach i jest pyszny. Nawet mojej mamie (a jest wybredna) bardzo smakował.

Tyle już padło ochów i achów nad tym ciastem isiaczka, że ja też w końcu je upiekę.



Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1821 dnia: 19 Maja 2009, 22:36 »
...to ja w takim razie zaskocze wszytskich w domu i zrobie tego zachwalanego kuraka w porach :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1822 dnia: 19 Maja 2009, 23:17 »
ja jutro go robie


Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1823 dnia: 19 Maja 2009, 23:49 »
Przypomnę a własciewie zamieszcze tu przepis :)


Składniki:

pół kostki miękkiego masła (125 g)
10 łyżek cukru
3 jajka
szczypta soli
10 łyżek mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
około 40 dag dowolnych owoców
Do posypania:

cukier biały lub jasny brązowy
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać ciasto do foremki (o średnicy 20 - 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu nektarynki, śliwki - skórką do dołu, rozcięciem do góry). Posypać cukrem - wg uznania.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).


hmmmmmmmmmmmmm chcę zrobić to ciasto ale nie wiem ile ma być proszku do pieczenia? ::)

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1824 dnia: 19 Maja 2009, 23:52 »
1 1/2 łyżeczki



Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1825 dnia: 20 Maja 2009, 00:00 »
Dziękuję Martulka  :-* jutro zrobię to ciacho ;D

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1826 dnia: 20 Maja 2009, 07:31 »
to ja dzis robie tez to ciacho tylko szkoda ze tu nie dostane rabarbaru :/ ale za to sa truskawki :)



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1827 dnia: 20 Maja 2009, 08:15 »
Ja tez wczoraj upieklam to ciacho z rabarbarem, pycha i strasznie szybko sie robi.

A dajcie jakis przepis na zraziki wolowe z sosem lub cos ogolnie z wolowiny. Kupilam wczoraj kawalek wolowiny bo musze wcinac czerwone mieso i nie wiem co zrobic na obiad.

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1828 dnia: 20 Maja 2009, 08:29 »
Dziewczyny karp z natury jest rybą pływającą na dnie zbiornika, w stawach nie mają takiej możliwości, bo jest ich zbyt dużo, naturalne środowisko karpia to muł. Uwielbiam karpia i wystarczy go przemrozić natrzeć jarzynami i pachnie a nie śmierdzi mułem.
A co do pangi macie rację.

A co do samej potrawy, bardzo smaczna rybka była słodka ostra a jednocześnie lekko słona, podałam z ryżem i sałatką grecką. Dorsz to jedna z lepszych rybek i będzie super smakować.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1829 dnia: 20 Maja 2009, 08:33 »
A ja dzisiaj zrobiłam wreszcie merkunkowego kuraka na porach i jest pyszny. Nawet mojej mamie (a jest wybredna)
a ja albo jestem slepa albo ten przeis gdzies daleko byl , mozecie jeszcze raz go podac :)