Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2937496 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2040 dnia: 12 Czerwca 2009, 22:01 »
Dzięki Martita :) hihi ciasto od 19 leżakuje w lodówce.. jutro wstanę o 7 rano (boże jak ja się poświęcam w sobotę dla męża :) ) nastawię piekarnik :) i do pieca :D a do tego jajeczniczka... :)

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2041 dnia: 13 Czerwca 2009, 10:37 »
Bułeczki wyszły rewelacyjne!! A zawijanie bardzo proste!! POLECAM!!

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2042 dnia: 13 Czerwca 2009, 13:13 »
Mi tez porściutko zawijanie poszło


Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2043 dnia: 13 Czerwca 2009, 16:05 »
a ja nawet nie zdarzylam fotki zrobic, ranoo przyjechal brat z bratowa i wszystkie buleczki poszly.... ale sa smaczniusie! :))

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2044 dnia: 13 Czerwca 2009, 17:14 »
No to mnie zmotywowałyście do bułeczek. :) Jakoś nie miałam odwagi do drożdżowych.  ::)
A w piekarniku siedzi merkunkowy kurak (właściwie w zastępstwie indyk ;) oczywiście musiałam dodać coś od siebie, także jeszcze nie wiem co mi z tego wyjdzie. :glupek:  ;D
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2045 dnia: 13 Czerwca 2009, 18:31 »
Mam ochotę zrobić te bułeczki, ale się boję :D w zyciu mi nic z drożdżami nie wyszło :D


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2046 dnia: 13 Czerwca 2009, 20:58 »
Gemini mi też nigdy drożdżowe nie wyszło!! A zrobiłam dziś też pizzę z tego samego przepisu co bułeczki i była to najlepsza pizza w zyciu jaką zrobiłam!!! Po prostu wow :o

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2047 dnia: 14 Czerwca 2009, 09:42 »
Bułeczki rewelacyjny :) ja posypałam makiem :) ślicznie się zrumieniły... zawijańce są łatwe i chyba najfajniejsze z całego procesu produkcyjnego :)

Mąż i mama swterdzili że pewnie kupiłam mrożone i odgrzałam :) nie chcieli uwierzyć że sama robiłam...

mój mąż "ta jasne i tak je zawinęłaś ładnie" :hahaha:

Mam zamówienie na kolejne bułeczki :) mąż powiedział że innych jeść już nie będzie... że codziennie mam piec :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2048 dnia: 14 Czerwca 2009, 11:10 »
Tekst Twojego męża nieziemski  :hahaha: :hahaha: :hahaha:


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2049 dnia: 14 Czerwca 2009, 21:17 »
Chyba się skuszę na następną niedzielę :D


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2050 dnia: 15 Czerwca 2009, 09:01 »
Ja tez znów zrobiłam te bułeczki. A ich zawijanie jest proste jak strzelanie.  A smak jest tak nieziemski że sama muszę jeść przynajmniej raz w tygodniu. Ja je piekę z sezamem a potem tylko smaruję masełkiem i wcinam. Acha i casto słodzę bardziej ( 1,5 łyżki cukru zamiast 1 łyzka cukru)



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2051 dnia: 15 Czerwca 2009, 09:23 »
Ja dziś znów wstałam o 7 żeby na 8 bułeczki były już gotowe. Wczoraj wsypywałam wszystko na oko więc nieco przesypałam cukru i przyznam że wyszły bardzo dobre takie lekko słodkie :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2052 dnia: 15 Czerwca 2009, 11:37 »
Też robiłam bułeczki na niedzielę i są superowe. ;D Tak sobie pomyślałam, że jakby zwiększyć ilość cukru i skonstruować kruszonkę, to byłaby pyszna chałka. :)

Robiłam też kuraka Merkunka i śmiało możecie do sosu dodawać jogurtu naturalnego (ja dałam mniej więcej 2/3 jogurtu i 1/3 majonezu).
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2053 dnia: 15 Czerwca 2009, 11:44 »
Gagatka, mój mąż tez wpadł na taki pomysł i za tydzien na śniadanko chałka z miodzikiem bedzie  ;D
Nie mogę się juz doczekać.

A wczoraj kupilismy blender i zrobiłam w związku z tym takie ciasto truskawkowe, jeżeli wyszło to jutro dam wam przepis


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2054 dnia: 15 Czerwca 2009, 12:09 »
Na pewno będzie pyszna, daj znać ile więcej cukru dałaś.

Ja w blenderze póki co robię tylko koktajle, bo potem nie chce mi się go myć (jest szklany i ciężki) :P
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2055 dnia: 15 Czerwca 2009, 12:39 »
Anjuschka, czy mogłabyś(przepraszam, nie mam siły przeglądać całego wątku:) ) podac przepis na te cebularze?:) U nas sie to cebulanka nazywa:) Ale przepisu nie znam:)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2056 dnia: 15 Czerwca 2009, 12:40 »
My kupilismy plastykowy i myje się łatwo, zobaczymy czy mi się nie znudzi


Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2057 dnia: 15 Czerwca 2009, 13:10 »
zrobiłam kurczaka w miodzie z rybkowego przepisu- po prostu pycha !
na merkunowego kuraka tez mam ochotę tylko nie mogłam porów z długą białączęścią dostać, wszystkie pory są malusie



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2058 dnia: 15 Czerwca 2009, 13:11 »
Bo to juz młode, ja ze starych robiłam


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2059 dnia: 15 Czerwca 2009, 16:44 »
No właśnie, ja kupiłam 3 szt. młode, a i tak było mało.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2060 dnia: 15 Czerwca 2009, 16:52 »
Elisa Day - wieczorkiem podam przepis.

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2061 dnia: 15 Czerwca 2009, 22:04 »
Elisa - z tego przepisu Piotrek robił cebularze:

CEBULARZ
Oj, źle mi się link wkleił za dużo http.

Powinno być:


CEBULARZ

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2062 dnia: 16 Czerwca 2009, 08:27 »
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie te drugie bułeczki nocne. Potwierdzam, że są pycha - szczególnie z dżemem :)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2063 dnia: 16 Czerwca 2009, 08:53 »
Wczoraj mój mąż powiedział że w zyciu nie znalazłby drugiej takiej kobiety, która by mu bułeczki na śniadanko robiła. Nie wspomniałam mu oczywiście  że Was piekących te bułki jest tu o wiele więcej. Po co?  Niech wie jakie ma szczęście.



Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2064 dnia: 18 Czerwca 2009, 13:07 »
a pampuchy to jakaś odmiana klusek ?



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2065 dnia: 18 Czerwca 2009, 13:08 »
kluski na parze inaczej


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2066 dnia: 18 Czerwca 2009, 13:11 »
a jak robicie rosół???

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2067 dnia: 18 Czerwca 2009, 13:40 »
Ja wlewam wodę do garnka i wrzucam mięso (ja robię chudziutki rosół na piersiach z kurczaka). Wode solę (około 1 łyżka soli). Jak się woda zagotuje to zbieram szumowinę. Potem wrzucam kilka  marchewek, pietruszkę (2 albo 3), seler, por (cały-przekrajam go na pół żeby się zmieścił) i dorzucam kostkę rosołową. Gotuję na wolnym gazie az zmiękną warzywa (około godziny, 1,5). Nie wolno zbyt długo go gotowac bo zmętnieje. Rosół gotujemy bez pokrywki. Po pół godzinie od wrzucenia warzyw próbuje rosołek i doprawiam pieprzem i jesli jest "nijaki" to dodaje jeszcze np. pół kostki rosołowej.
Zaznaczam że ze wszystkich rosołów najbardziej lubie ten który sama zrobię. Nie cierpie rosółów tłustych lub takich które sa bezpłciowe. To po prostu kwestia smaku i wprawy.



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2068 dnia: 18 Czerwca 2009, 13:43 »
no właśnie... rosół bezpłciowy to masakra
ja wczoraj zrobiłam i smak ma tak na 4 - tyle, że ja nie dałam kostki rosołowej
i gotowałam z przykrywką  ;D  >:(

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2069 dnia: 18 Czerwca 2009, 13:51 »
zawsze muszę dodać kostkę rosołową, inaczej jest dla mnie bez smaku ::)
tzn nie umiem zrobić takiego, żeby był dobry bez, a też robię na cyckach z kurczaka