Aniu specjalnie na Twoja prośbe wklejam kilka przepisów na słodkości
CIASTO KRYSIA ciasto :
4 jajka
1 szkl cukru
2 łyżki wody
1/2 szkl mąki
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa
1 i 1/2 kg jabłek
2 opakowania galaretki
cukier do smaku
masa budyniowa
1/2 litra mleka
1 opak. budyniu śmietankowego
1 kostka masła
1 szkl. cukru pudru
polewa
1/2 kostki masła
4 łyzki curu
1 łyżka wody
1 łyżki kakao
Wykonanie :
oddzielić żółtka od iałek. Białak ubić z cukrem. Wmieszać 2 łyżki wody i żółtka, dodać mąke ziem. i zwykłą oraz proszek do pieczenia. Wymiszać. Przełożyc do blachy posmarowanej masłem i piec ok 35 min w 180 stopniach. Wyjąć i ostudzić.
Jabłla pokroić i podgrzewać w rondelku aż puszczą sok i się rozpadną. Dodać cukier i galaretki. Gotować chwilę. Mase jabłkową dac na ciasto. Przygotować budyń ostudzić. Masło utrzec z cukrem i stopniowo dodawać budyń - utrzec na krem. Na masie jabłkowej rozsmarować masę budyniową.
Pół kostki masła, cukier, wode i kakao podgrzewać na ogniu, ostudzić i polac plcek.
Dam wam przepis na ciasto które ciągle mam ochotę zrobić ale się boję.. może któras sie odważy - ponoć rewelacyjne.
CIASTO Z CUKINIĄ składniki :
400 g cukini
3 jaja
350g cukru
200 ml oliwy
100 g orzechów włoskich
420 g mąki tortowej
1/2 opakowania proszku do pieczenia
szczypta sody
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
tabliczka gorzkiej czekolay
Wykonanie :
Mąkę wymieszać z sodą i połową opakowania proszku do pieczenia .
jajka ubić z cukrem. Wmieszać cukier waniliowy. Stopniowo dodac połowe mąki i oliwę. Wmieszac orzechy i cynamon. Nie obraną cukinie zetrzeć na drobnej tarce. Odcinąć wode i wmikssowac do ciasta. Dodac resztę mąki. Przelac ciasto do formy i piec 50min w 180 stopniach. jak ciasto ostygnie posmarowac cienka warstwa dżemu i polac roztopioną gorzką czekoladą.
CIASTECZKA Z JABŁAKIEM POTOCZNIE CIPECZKI składniki
250g mąki
250g białego serca
250g masła
3-4 jabłka
cukier puder do posypania
Ser zmielić. Jabłka pokroić w ósemki. Wyrobić mąkę z serem i masłem. Ciasto rozwałkowac jak napierogi ( troszkę grubsze) i wykrawać szklanką krążki. NA każdy krążek nakładać jabłko i skleić na rogach. Ukąłdac na blasze i piec 20-30 min w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.