Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936413 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1470 dnia: 4 Marca 2009, 17:40 »
kurcze ja nie lubie cebuli i tak myslalam zeby ja pominac ale wtedy co z cury i sokiem z pomaranczy?



Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1471 dnia: 4 Marca 2009, 18:05 »
Ta cebulka naprawdę nie jest nic a nic wyczuwalna :) ja pokroiłam ją bardzo drobniutko i nawet się nie zorientujesz że ona tam jest :) dodaje smaku ale jej nie czuć :)



Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1472 dnia: 9 Marca 2009, 12:59 »
Dziewczyny znacie jakiś prosty sposób i smaczny na zrobienie krewetek na obiad, nigdy wcześniej ich nie robilam, a mam chrapkę, tzn już kupiłam mrozone tylko nie wiem jak je zrobić.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1473 dnia: 9 Marca 2009, 13:10 »
ja moczę w krewetki w zalewie - oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek i białe wino
potem samażę na tej zalewie
ja lubie jak mocno czosnkowo i daje duużo soku z cytryny.
na konie posypuję to natką pietruszki

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1474 dnia: 9 Marca 2009, 13:12 »
A z czym podawać?


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1475 dnia: 9 Marca 2009, 13:17 »
ja jem krewetki same
poszperaj na tej stronie


 http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/krewetki/przepisy.html

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1476 dnia: 9 Marca 2009, 13:19 »
O właśnie tam trafiłam, super przepisy, juz mi się podoba, bardzo dziękuję za pomoc. ;D


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1477 dnia: 9 Marca 2009, 13:22 »
ja uwielbiam tą stronę - normalnie wchodzę na nią kilka razy dziennie
zawsze znajdę cos pysznego  ;)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1478 dnia: 13 Marca 2009, 11:17 »
U mnie ostatnio królują ciastka cipeczki, dodałam tylko więcej cukru do ciasta.
Robiłam je z marmoladą, wyszły przepyszne.
Jutro będą z serem.
Ten przepis jest świetni szybki, prosty, łatwy i po prostu nie mogą się nie udać.
On 2011
Ona 2013

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1479 dnia: 13 Marca 2009, 11:23 »
Bardzo się cieszę, że ci smakują cipeczki. Ja wpadłam na dokładnie ten sam pomysł i część ciasteczek posmrowałam powidłami. Były przepyszne. To takie fajne ciasteczka, które nawet po kilku dniach są pyszne. Pozdrawiam



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1480 dnia: 13 Marca 2009, 13:11 »
O tak Cipeczki rządzą, zwłaszcza z jabłkami i brzoskwiniami, z wiśniami tez bardzo dobre i z serem - zrobiłam serek z cukremwaniliowym i pudrem, lekko robełtałam go śmietaną. wszystkie przepyszne, dzięki za przepis


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1481 dnia: 17 Marca 2009, 10:08 »
wczoraj robiłam rogaliki z tego przepisu:
http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/01/rogaliki-malane.html
Mmmmmmmmmm juz za nimi tęsknię, gdyż niestety skończyły się. Zadziwiłam się, że mogę sama zrobić coś tak pysznego. Nastepnym razem zrobię je z powidłami i chyba zamiast bawić się w rogaliki ulepię bułeczki. Będzie szybciej a efekt tak samo zniewalający. Polecam



Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1482 dnia: 17 Marca 2009, 22:12 »
a ja dzisiaj zrobiłam biszkopt przekładany bitą śmietaną..smiesznie łatwy...i nie słodki...taki akurat :D

Sposób przygotowania biszkoptu (na małą tortownicę):
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

z białek ubij pianę, powoli do ubitej piany dodawaj cukier i nadal miksuj, po dokładnym wymieszaniu,nadal miksując dodawaj po jednym żółtku i proszek do pieczenia i kakao.
Odłóż mikser!!! przez sito powoli dodawaj mąke mieszając masę najlepiej drewnianą łżką.
Gotową masę przełóż do wysmarowanej tortownicy i piecz ok.25min w 150st.

Im więcej jaj tym biszkopt bedzie wyższy....a składniki odpowiednio powiększcie

ciasto w formie:


i w piekarniku:


po wystygnięciu przekrój biszkopt na pół:



Czas na masę.
Sposób przygotowania:
500ml śmietany kremówki (słodkiej 30% lub 36%)
2 łyżeczki żelatyny spożywczej

Do szklanki wlewamy gorącą wodę 40ml. dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy, zostawiamy na boku ok,10min. by trochę przestygła.
Śmietanę ubijamy mikserem do czasu aż śmietana zgęstnieje (ok.5min).dodajemy bardzo powoli ostygniętą żelatynę (ja robię to paryiami) cały czas miksując. przekładamy masa biszkopt, na wierzch też rozsmarowujemy trochę śmietany, dekorujemy. Ja udekorowałam wiórkami czekolady

przełożony biszkopt ze śmietana na wierzchu:


udekorowany wiórkami czekolady:


a pojedyńczy kawałek wygląda tak:


Smacznego!!

oczywiście przepis można modyfikować, można przeciąć biszkopt na 3 warstwy, można u góry udekorować świeżymi owocami, zależy od Waszej inwencji :)
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1483 dnia: 18 Marca 2009, 10:35 »
Lea a zaprosić się do Ciebie można na to ciacho :D ??? Ja uwielbiam takie śmietanowce... chyba dzisiaj upiekę...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1484 dnia: 18 Marca 2009, 10:44 »
a czemu nie :D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1485 dnia: 18 Marca 2009, 13:27 »
dzisiajszy wieczór postanowiłam spędzić w kuchni i zrobić Shreka  ;D



Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1486 dnia: 18 Marca 2009, 15:30 »
Smaczny ten "zielony placuszek" dawaj przepis :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1487 dnia: 18 Marca 2009, 16:13 »
Cóż to za pyszności? mam taką ochotę na ciasto, że chyba padnę...


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1488 dnia: 18 Marca 2009, 18:56 »
ciasto wstawione do lodówki,

robi się bardzo szybko, zobaczymy jutro jak smakuje  :D

a teraz przepis


Upiec biszkopt z 5 jaj
1sok zielony pysio
3 budynie śmietankowe
4 galaretki zielone
1/2 l śmietany 18 %
2 opakowania delicji
Czas
pieczenia: Szybkie wykonanie

Na soku ugotowac budyń,gdy przestygnie wyłożyć na biszkopt na to delicje.
Następnie ubita smietanę z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1 szklance wody.
Na koniec 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 litra wody.
Smacznego!

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1489 dnia: 19 Marca 2009, 09:17 »
Widziałam tą fotkę z przepisem na jakimś forum kulinarnym i same dobre opinie - zastanawiam się czy tak sobie na ten weekend nie upiec. W końcu wiosna się zaczyna - zielono mi ;D


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1490 dnia: 19 Marca 2009, 09:39 »
skopiowałam prepis z netu i nie zauważyłam, że tam jest smietana 18%

ja robiłam z 30%  ;D

to jest pierwszy placek pieczony w piekarniku wykonany przez mnie samodzielnie  :D

wczesniej robiłam zawsze coś na zimno a biszkopt zastępowałam biszkopcikami  ::)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1491 dnia: 19 Marca 2009, 09:52 »
Tam jeszcze była mowa o tym, żeby może galaretek dać więcej ale ja nie wiem czy to nie byłoby za twarde ::)


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1492 dnia: 20 Marca 2009, 09:25 »
Ja z nieco innej beczki.... Anusia-szczecin mogłabyś mi polecić coś fajnego i sprawdzonego przez Ciebie na obiad? Masz pewnie pełno szybkich i pysznych przepisów  ;D Mąż przyjeżdża na weekend i chciałabym zrobić coś ekstra, ale takiego, abym nie musiała pół dnia przy garach przestać... Proszę o coś mięsnego, bo bez mięsa to mój mąż się nie naje  :P


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1493 dnia: 20 Marca 2009, 09:29 »
o kurcze ewa, aż się zarumieniłam i zdenerwowałam  ;)
bo ze mnie to kucharka jak z koziej doopy trąba

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1494 dnia: 20 Marca 2009, 09:45 »
Ewa, a może kurczak w zupie ogonowej ??
(piersi z kurczka kroisz w kostkę, obtaczasz w zupe ogonowej, podsmażasz; do naczynia żaroodpornego wrzucasz warstwami - kurczak i pieczarki - wszystko polewasz smietaną 30% i zapiekasz 30-40 min w 180stopniach
do tego jakas surówka i np. ryż albo grzanki

albo spagetti - mięso mielone podsmażasz z cebulą, parykami (czerwone, żółte), pieczarkami, oliwkami, bakłazanem no i oczywiście pomidorami z puszki

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1495 dnia: 20 Marca 2009, 10:11 »
Hmm... Ta zupa ogonowa mnie zaintrygowała... Muszę ciotkę gogle zapytać co to za cudo  ;D Pewnie też na to danie postawię, bo brzmi smacznie  ;)

Spagetti właśnie takie robię (z warzywami), bo nie smakuje mi z tym sosem z torebki, którego wszyscy używają  :P


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1496 dnia: 20 Marca 2009, 10:18 »
Tak!!! Tak!!!!

Kurczak w zupie ogonowej jest PYSZNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Robiłam już kilka razy i właśnie planuję w przyszłym tygodniu znowu zapodać :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1497 dnia: 20 Marca 2009, 10:27 »
ewa, zupę ogonową kupisz w każdym hipermarkecie
i naprwdę super jest ten kurczak

a sos z torebki...fujjjj...ja uwielbiam pomodory z puszki i tylko takie używam do spagetti

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1498 dnia: 20 Marca 2009, 10:46 »
Dziękuję Anusiu  :-* Obcykałam już torebkę i będę poszukiwać na regałach  ;D Anusia a jakich proporcji mniej więcej używasz?
Widzę, że mamy podobne upodobania kulinarne  ;)

loona tym bardziej zachęciłaś mnie do wypróbowania przepisu  ;D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1499 dnia: 20 Marca 2009, 10:59 »
Ewa  ;)
ja kupuję dwie całkiem spore piersi i dwie takie zupki
a pieczarek tak z pól kilo
i duże opakowanie tej smietany tzn takie 500ml

mam nadzieję, ze ci zasmakuje

aaa zupke to szukaj gdzies raczej na dolnych regałach  :)