a ja dzisiaj zrobiłam
biszkopt przekładany bitą śmietaną..smiesznie łatwy...i nie słodki...taki akurat

Sposób przygotowania biszkoptu (na małą tortownicę):
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
z białek ubij pianę, powoli do ubitej piany dodawaj cukier i nadal miksuj, po dokładnym wymieszaniu,nadal miksując dodawaj po jednym żółtku i proszek do pieczenia i kakao.
Odłóż mikser!!! przez sito powoli dodawaj mąke mieszając masę najlepiej drewnianą łżką.
Gotową masę przełóż do wysmarowanej tortownicy i piecz ok.25min w 150st.
Im więcej jaj tym biszkopt bedzie wyższy....a składniki odpowiednio powiększcie
ciasto w formie:

i w piekarniku:

po wystygnięciu przekrój biszkopt na pół:

Czas na masę.
Sposób przygotowania:
500ml śmietany kremówki (słodkiej 30% lub 36%)
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
Do szklanki wlewamy gorącą wodę 40ml. dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy, zostawiamy na boku ok,10min. by trochę przestygła.
Śmietanę ubijamy mikserem do czasu aż śmietana zgęstnieje (ok.5min).dodajemy bardzo powoli ostygniętą żelatynę (ja robię to paryiami) cały czas miksując. przekładamy masa biszkopt, na wierzch też rozsmarowujemy trochę śmietany, dekorujemy. Ja udekorowałam wiórkami czekolady
przełożony biszkopt ze śmietana na wierzchu:

udekorowany wiórkami czekolady:

a pojedyńczy kawałek wygląda tak:
Smacznego!!oczywiście przepis można modyfikować, można przeciąć biszkopt na 3 warstwy, można u góry udekorować świeżymi owocami, zależy od Waszej inwencji
