Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936393 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1440 dnia: 10 Lutego 2009, 12:23 »
OH MY GOD - jaka piękna pizza !!! Dzieki Justyno!



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1441 dnia: 10 Lutego 2009, 12:34 »
Szkoda tylko że nie mam termometru by ocenić kiedy woda ma 25 stopni - ale to chyba tak na oko można - to będzie taka letnia? Jak morze w ciepłych krajach?



Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1442 dnia: 10 Lutego 2009, 12:56 »
noo to chodzi poprostu o ciepla wode my tez nie meirzymy stopni a i piec trzeba tak w ok 200stopniach(my mamy piekarnik na prad) i tak ze 30min, my tak zagladami i patrzymy na ser , i jak juz wylaczymy piekarnik, to tak ja jeszcze zostawiamy w piekarniku tak na  ok 10min



Offline beatrisss

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 139
  • Płeć: Kobieta
  • Oddaję Ci mą duszę a wraz z nią miłość bez granic
  • data ślubu: 08.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1443 dnia: 15 Lutego 2009, 14:48 »
justyna85 takie smaka mi narobiłaś że od razu wyprobowałam Twój przepis na pizzę i jest suuuuuuuper  :ok: jedynie jeśli chodzi o mój piekarnik to okazało się,że 200 stopni to za dużo ale jest rewelacyjna  ;)

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1444 dnia: 18 Lutego 2009, 14:31 »
a macie jakis sprawdzony przepis na jakas zapiekanke? np z ziemniaki, makaronem, mieskiem czy kapusta kiszona??



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1445 dnia: 18 Lutego 2009, 16:01 »
Ja jak robię to wrzucam wsztystko co mam w lodówce, np. kiełbasę, gotowane jajko, cebulę, i ziemniaki, posypuję serem, albo mrożonke warzywną jakąś, makaron i jakieś miecho.


Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1446 dnia: 18 Lutego 2009, 17:11 »
A ja weszłam bo myślałam że zopstane zasypana przepisami na faworki i pączusie  ;D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1447 dnia: 18 Lutego 2009, 17:13 »
Ela, przepis na faworki pojawił się właśnie w moim wątku, ale na pączusie niestety nie i bardzo tego żałuję  :(


Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1448 dnia: 18 Lutego 2009, 17:39 »
A to już lece zobaczyc bo sie właśnie chciałam zabrac za pieczenie :)
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2009, 17:41 wysłana przez ela »
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1449 dnia: 18 Lutego 2009, 23:06 »
My dzisiaj smażyliśmy faworki z 2 kg mąki. Wyszły pyszne  :P



Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1450 dnia: 18 Lutego 2009, 23:23 »
...fajnie :) Bo ja poszłam robić faworki a w rezultacie zrobiłam barszcz Ukrainski  :P
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1451 dnia: 19 Lutego 2009, 11:27 »



Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5596
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1452 dnia: 25 Lutego 2009, 21:48 »
A ja właśnie wypiekam pierwszy bochenek chleba w nowo zakupionym wypiekaczu??Czy któraś z Was używa tegoż wynalazu??Macie jakieś doświadczenia??Rady??Przepisy??


Offline Betti

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1453 dnia: 26 Lutego 2009, 08:23 »
Przepis na pyszny deser, z niewielka ilością kalorii..

KOLOROWE TRIO

budyń bez cukru
mleko 0,5%
puszka brzoskwiń
pół opak. mrożonych truskawek
słodzik
żelatyna

Gotujemy budyń ewentualnie dosładzając słodzikiem. Wylewamy do kieliszków typu martini, albo innych salaterek (najlepiej z przezroczystego szkła). Następnie miksujemy brzoskwinie, łączymy z rozrobioną żelatyną, wylewamy warstwę na budyń. Miksujemy truskawki ze  słodzikiem, dodajemy żelatynę i wylewamy kolejną warstwę na nasz deser.


A tak się prezentuje gotowy:



SMACZNEGO :)


PS. Co do chleba, nie pomogę niestety, bo nie posiadam wypiekacza...

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1454 dnia: 26 Lutego 2009, 09:07 »
Może tutaj:
http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/search/label/Chleb
Wydaje mi się, że z tych przepisów mozna piec zarówno w maszynie jak i w piekarniku.
Ale pewności nie mam.



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1455 dnia: 26 Lutego 2009, 09:09 »
Och znalazłam!
http://www.gimbla.pl/forum/chleby-i-inne-przepisy-maszyna-do-chleba-vt22094.htm

Tu sa przepisy na chlebki z maszyny  :D



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1456 dnia: 26 Lutego 2009, 10:10 »
Betti? A  czy mogłabyś podać proporcje żelatyny względem brzoskwiń i truskawek? Ile mamy jej rozpuścić?

Offline Betti

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1457 dnia: 26 Lutego 2009, 10:32 »
Ja do brzoskwiń dodałam dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. A do truskawek dodałam 1 łyżeczkę.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1458 dnia: 26 Lutego 2009, 10:34 »
ten deserek musi być pyszny... w niedziele wypróbuje  ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1459 dnia: 26 Lutego 2009, 11:17 »
Ja też w najbliższym czasie. Tylko muszę zakupić stosowne kieliszki bo nie mam na stanie :P

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1460 dnia: 27 Lutego 2009, 09:30 »
Jeżeli chodzi o wypiekanie chleba, to ja akurat chleb piekę w piekarniku i zawsze sie udaje.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1461 dnia: 27 Lutego 2009, 11:42 »
a może podasz przepis? Ja nie mam maszyny a chlebek domowy mnie kusi....



Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1462 dnia: 27 Lutego 2009, 12:19 »
Ja nie robię na zakwasie. Chlebek piekę na drożdżach, czyli rozrabiam drożdże w wodzie z odrobina cukru, odstawiam żeby urosły troszkę, w tym czasie wsypuję mąkę do miski z odrobiną soli do smaku, do tego wlewam wyrośnięte drożdże, jak nie chcę pszennego chleba, który rzadko piekę, dosypuje mąkę chlebową razową, mniej więcej proporcja pół kg mąki pszennej i 1,5 szklanki mąki razowej, wyrabiam mocno  ciasto drewniana łyżką, tzw. pompuję powietrze w ciasto, żeby wyrosło dobrze, bo tak drożdże lubią, ja uwielbiam różne dodatki w chlebie, więc na oko wsypuję trochę siemienia lnianego, pestki z dyni lub słonecznika, a ostatnio poprosiłam na targu o zrobienie mieszanki z tych ziaren, więc wsypuje do chleba całą mieszankę. Odstawiam tak wyrobione ciasto w misce w ciepłe miejsce, najczęściej przy piecu, po około 30 min jak wyrośnie przekładam ciasto do formy w której piekę, ja piekę w długiej formie takiej do babki. Formę smaruje olejem można tez oprószyć mąką, na chwilę około 15 min zostawiam ciasto do wyrośnięcia jeszcze, w tym czasie rozgrzewam piekarnik do około 180-200 stopni (piekarnbik  elektryczny góra dół) i tak około godziny piekę chleb, na koniec po około 50 min smaruję chlebek wodą żeby nabrał koloru złocistego. Jak chleb sie upiecze wyciągam z piekarnika ale nie wyciągam aż do momentu ostygnięcia z formy, a potem przekładam na drewnianą deskę, chleb najlepiej smakuje następnego dnia, jak jest świeży źle się kroi.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1463 dnia: 27 Lutego 2009, 12:28 »
pyszny przepis
od jakiegoś czasu "czaję" sie na pieczenie chleba
muszę sie w końcu zmusić ;-)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1464 dnia: 27 Lutego 2009, 13:17 »
Dziekuję, a jeszcze napisz mi ile tych drożdży i co to znaczy że smarujesz wodą chleb? Po prostu pędzelkiem umoczonym w wodzie po wierzchu chleba smarujesz? Czy jak?
A i jeszcze jedno! Gdzie sie kupuje taka mąkę chlebową. Czy może być zwykła (np. tortowa) i gdzie kupic razową mąkę. Ostatnio w każdym sklepie szukam i nie moge znaleźć.



Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1465 dnia: 27 Lutego 2009, 14:27 »
Ja  wykorzystuje połowę opakowania drożdży na chlebek,  a z wodą to prawda, na koniec wierzch chleba smaruję wodą, wtedy nabiera koloru, a mąkę ja akurat kupuję na targu, choc wiem, że w marketach mąkę razową można dostać, czasami napisane jest chlebowa. Nie robiłam jeszcze z kukurydzianej maki, ale wiem, że bardzo dobry jest taki chlebek.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1466 dnia: 3 Marca 2009, 16:20 »
Jakby ktoś szukał nowego przepisu na sałatkę to polecam tą, jest pyszna, łatwo i w miarę szybko sie ją robi i wszystkim smakuje :)

Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka,
1 duża czerwona cebula,
sok z 1 pomarańczy,
1 czubata łyżeczka curry,
1 duży jogurt naturalny,
majonez (2 łyżki)
1/2 główki sałaty lodowej,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 żółtej papryki,
1/2 ogórka zielonego (świeżego),
puszka kukurydzy,
sól, pieprz, cukier,
olej

1. Filet natrzeć solą, pieprzem i upiec (np. w folii aluminiowej), pokroić w kostkę.
2. Na odrobinie oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać curry i sok z pomarańczy. Mieszać do odparowania płynu.
3. Warzywa pokroić w kostkę, sałatę poszarpać na drobne kawałki.
4. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
5. Wszystkie składniki sałatki wymieszać lub układać w przezroczystej salaterce: sałata, filet, obie papryki, ogórek, kukurydza a na wierzchy mieszanka jogurtu z majonezem (doprawiona do smaku) wymieszana z cebulą.

Jest bardzo, bardzo smaczna :)



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1467 dnia: 3 Marca 2009, 21:44 »
Musze sprobowac, bo brzmi pysznie:-D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1468 dnia: 4 Marca 2009, 14:29 »
Ja też, ale ja chyba zrobię z grilowanym kurakiem,chyba będzie pasował?


Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1469 dnia: 4 Marca 2009, 15:14 »
Może być grilowany kurczak, ja teraz zrobiłam tak, że najpierw pokroiłam w kosteczkę, potem wysmarowałam solą i pieprzem a potem na patelnię żeby kurczak się zrobił.

Następnym razem jak będę ją robić to kurczaka zrobię bardziej na ostro - papryka ostra, chili, ale myślę, żeby raczej nie dawać ziół ani innych specyficznych przypraw (typu gyros np) bo wtedy straci na smaku. Choć pewnie będzie inny smak sałatki i też pewnie pyszny :)