Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1770 dnia: 15 Maja 2009, 19:29 »
Jest bez dodatku cukru



Offline merkunek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9817
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1771 dnia: 15 Maja 2009, 19:31 »
zawiera najmniej węglowodanów i chyba bardzo mało albo wcale nie zawiera cukru.

Offline merkunek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9817
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1772 dnia: 15 Maja 2009, 19:32 »
Hi,hi Martulka mnie wyprzedziła :)

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1773 dnia: 15 Maja 2009, 19:33 »
Cukru jest w nim tyle co w musztardzie dodanej



Offline merkunek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9817
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1774 dnia: 15 Maja 2009, 19:36 »
Uczeń przewyższył mistrza ;)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1775 dnia: 15 Maja 2009, 21:55 »
a jak wygląda ten majonez?

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1776 dnia: 15 Maja 2009, 22:16 »



Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1777 dnia: 15 Maja 2009, 22:18 »
Ja również robiłąm kuraka wg przepisu Asi i napewno zostanie jedym z naszych ulubionych dań 8)
Aniu to jest ten majonez  :-*



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1778 dnia: 15 Maja 2009, 22:29 »
dzięki!poszukam go w sklepie

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1779 dnia: 15 Maja 2009, 22:37 »
a powiedzcie czym można zastąpić por w tym przepisie?? bo nie lubię niestety chociaż takiej formie jeszcze nie jadłam, więc może warto spróbować jak tak zachwalacie ;D
myślałam o cebuli ale nie wiem czy nie będzie za bardzo "wodnista" ???

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1780 dnia: 15 Maja 2009, 23:10 »
Anka - Kielecki, z tego co pamiętam to kiedys był w Realu...teraz nie wiem bo kupuję Winiary light...
zwykłego majonezu nie mogę, bo mi po nim za ciężko...tylko po lightach nie boli mnie żołądek...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1781 dnia: 16 Maja 2009, 09:15 »
a ja wysłałam męża po rabarbar...to moze na ciasto sie zdecyduję
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1782 dnia: 16 Maja 2009, 13:35 »
Ja właśnie próbuję isiaczkowego ciacha, zrobiłam je z rabarbarem i jabłkami. Mam dużą blaszkę, więc była podwójna porcja wszystkiego, ale chyba coś nie teges mi wyszło, bo masło zbijało się w grudki, a samo ciasto było bardzo gęste. :drapanie: Dolałam więc trochę oleju i trochę mleka. :Szczerbaty: W smaku jest dobre, ale chyba jednak pozostanę przy "gniecionym" jabłeczniku z kruszonką.  :P
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1783 dnia: 16 Maja 2009, 14:45 »
moje nadal w piekarniku
juz godzinkę
ale patyczek nie jest jeszcze suchy
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1784 dnia: 16 Maja 2009, 15:45 »
Słodkie drożdżówki z dżemem




z tego przepisu:
http://mojewypieki.blox.pl/2008/09/Slodkie-drozdzowki.html

Przepis łatwy, ciasta nie trzeba długo wyrabiać, ładnie rośnie.


Wiesz co  ?  W tym przepisie jest cos pomieszane wrrrrr ..własnei robie ciasto i wyszła mi zupa z tych składników które sa podane ! Albo kts podał za mało maki albo za dużo mleka....wrrr
...juz wiem !  blondyna ze mnie  :P
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1785 dnia: 16 Maja 2009, 17:15 »
a ja zrobiłam Gabiśkową chmurkę czekoladowa
pyyyyyyyyyyszn i mega proste
tyle. ze u mnie już 30 minbyło upieczone
i trochę mi opadło - nie wiem czemu  ???

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1786 dnia: 16 Maja 2009, 18:51 »
A ja juz zrobiłam te pyszne rogaliki :D
Zrobiłam z dzemetem , makiem i serem :) jamiiii :)
No i powiekszyłam proporcje x3  ;D bo jak juz sie bawic to konkretnie :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1787 dnia: 16 Maja 2009, 19:37 »
Aniu chmurka ma opaść - to normalne bo tam przeciez masz tylko jajka ;D  mam nadzieję że smakowało ???
Co do czasu pieczenia to wiesz różnie to bywa - po prostu zalezy czy piekłaś z termoobiegiem czy nie i jaki piekarnik...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1788 dnia: 16 Maja 2009, 19:42 »
taaak smakowało baaardzo!!!!
dobrze wiedzieć, że ma opaść  :D
a ma być mocno suche to ciasto czy nie?
bo w sumie i tak nabierze wilgoci od śmietany
nastepnym razem zrobię z owocami

Gabiś - moze masz jeszcze przepisy na takie prostei pyszne ciasta  ;D

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1789 dnia: 16 Maja 2009, 20:50 »
Aniu ciasto z wierzchu powinno być wysuszone a w środku troszke mokre. Jak da się śmietanę i wsadzi na noc do lodówki to najlepiej smakuje na drugi dzień ;D;D
Aniu przepisy jakieś mam... zerknę jutro i coś napisze bo dziś nie am za bardzo czasu :)

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1790 dnia: 17 Maja 2009, 11:55 »
Aniu specjalnie na Twoja prośbe wklejam kilka przepisów na słodkości ;D

CIASTO KRYSIA
 ciasto :
4 jajka
1 szkl cukru
2 łyżki wody
1/2 szkl mąki
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa jabłkowa
1 i 1/2 kg jabłek
2 opakowania galaretki
cukier do smaku

masa budyniowa
1/2 litra mleka
1 opak. budyniu śmietankowego
1 kostka masła
1 szkl. cukru pudru

polewa
1/2 kostki masła
4 łyzki curu
1 łyżka wody
1 łyżki kakao


Wykonanie :
oddzielić żółtka od iałek. Białak ubić z cukrem. Wmieszać 2 łyżki wody  i żółtka, dodać mąke ziem. i zwykłą oraz proszek do pieczenia. Wymiszać. Przełożyc do blachy posmarowanej masłem i piec ok 35 min w 180 stopniach. Wyjąć i ostudzić.
Jabłla pokroić i podgrzewać w rondelku aż puszczą sok i się rozpadną. Dodać cukier i galaretki. Gotować chwilę. Mase jabłkową dac na ciasto. Przygotować budyń ostudzić. Masło utrzec z cukrem i stopniowo dodawać budyń - utrzec na krem. Na masie jabłkowej rozsmarować masę budyniową.
Pół kostki masła, cukier, wode i kakao podgrzewać na ogniu, ostudzić i polac plcek.


Dam wam przepis na ciasto które ciągle mam ochotę zrobić ale się boję.. może któras sie odważy - ponoć rewelacyjne.
CIASTO Z CUKINIĄ

składniki :
400 g cukini
3 jaja
350g cukru
200 ml oliwy
100 g orzechów włoskich
420 g mąki tortowej
1/2 opakowania  proszku  do pieczenia
szczypta sody
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
tabliczka gorzkiej czekolay

Wykonanie :
Mąkę wymieszać z sodą i połową opakowania proszku do pieczenia .
jajka ubić z cukrem. Wmieszać cukier waniliowy.  Stopniowo dodac połowe mąki i oliwę. Wmieszac orzechy i cynamon.  Nie obraną cukinie zetrzeć na drobnej tarce. Odcinąć wode i wmikssowac do ciasta. Dodac resztę mąki. Przelac ciasto do formy i piec 50min w 180 stopniach. jak ciasto ostygnie posmarowac cienka warstwa dżemu i polac roztopioną  gorzką czekoladą.

CIASTECZKA Z JABŁAKIEM POTOCZNIE CIPECZKI

składniki
250g mąki
250g białego serca
250g masła
3-4 jabłka
cukier puder do posypania

Ser zmielić. Jabłka pokroić w ósemki. Wyrobić mąkę  z serem i masłem. Ciasto  rozwałkowac jak napierogi ( troszkę grubsze)  i wykrawać szklanką krążki. NA każdy krążek nakładać jabłko i skleić na rogach. Ukąłdac na blasze i piec 20-30 min w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.




Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1791 dnia: 17 Maja 2009, 18:23 »
dzięki gabiś

twoje ciasto bije rekordy popularności!
wszystkim samkuje!!!

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1792 dnia: 17 Maja 2009, 19:14 »
Aniu u mnei tez zawsze po prostu idzie całe.... Robiłas na blasze czy w tortownicy ?? Ja zawsze robię w tortownicy i podaje jako tort np. na urodziny. I spróbuj z truskawkami jak się zacznie sezon....

Offline mckr

  • Małgosia ;-)
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 305
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1793 dnia: 18 Maja 2009, 09:11 »
Ja na niedzielny obiad zaserwowałam kurczaka ala Merkunek palce lizać  ;D podałam go z makaronem i mloda gotowana marchewka i różyczkami brokuły. Jak dla nas to było pyszne ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1794 dnia: 18 Maja 2009, 09:20 »
Aniu u mnei tez zawsze po prostu idzie całe.... Robiłas na blasze czy w tortownicy ?? Ja zawsze robię w tortownicy i podaje jako tort np. na urodziny. I spróbuj z truskawkami jak się zacznie sezon....
robiłam na blasze - tortownicy jeszcze się nie dorobiłam
a owoce kładziesz "surowe" ???

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1795 dnia: 18 Maja 2009, 10:09 »
dzięki gabiś

twoje ciasto bije rekordy popularności!
wszystkim samkuje!!!
Anka które konkretnie, bo wkleiła kilka przepisów?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1796 dnia: 18 Maja 2009, 10:57 »
Aniu kroję surowe truskawki na talarki układam na wystudzonym cieście i zalewam bitą smietaną ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1797 dnia: 18 Maja 2009, 10:59 »
Mariol, robiłam tą chmurkę czekoladową
dzięki Gabiś
mnie się marzą maliny  :D

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1798 dnia: 18 Maja 2009, 11:02 »
Aniu oj z malinami musi byc rewelacyjne...... jak tylko będą owoce to zrobię  ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1799 dnia: 18 Maja 2009, 11:08 »
ja chyba wyciągnę mrożone i zrobie ciacho na weekend   :D