Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1350 dnia: 19 Grudnia 2008, 09:43 »
kuchasiu, Martini wlepiała przepis na pierniki ale z tego co pamiętam to je sie robi ze 3 tyg przed świętami

Offline mckr

  • Małgosia ;-)
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 305
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1351 dnia: 19 Grudnia 2008, 09:47 »
ja tez uważam, że na pieczenie pierniczka to juz troche za puźno :drapanie:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1352 dnia: 19 Grudnia 2008, 10:15 »
W ostateczności można kupić piernik duża blacha czy jak to się zwie ;D


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1353 dnia: 19 Grudnia 2008, 12:36 »
Albo zrobic murzynka i go porządnie doprawic przyprawami korzennymi  ;)


Offline Siwulka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 58
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1354 dnia: 19 Grudnia 2008, 13:16 »
Dziewczyny nie mam czasu przewertowac calego wateczku wiec moze powtorze temat ale czy macie jakis sprawdzony przepis na Piernik Świateczny?Mezulek sobie wymyslil zeby zrobila na swieta i jestem w kropce:)

Jezeli chcesz moge Ci podac przepis na pierniki mojej babci :)
Kobieta albo kocha, albo nienawidzi, trzeciej ewentualności nie ma !!

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1355 dnia: 19 Grudnia 2008, 13:40 »
EEE tam za późno :P

Ja mój piernik będę robic po niedzieli, taki piernik dla spóźnialskich z takiego przepisu

2 szklanki mąki pszennej,

1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
½ szklanki oleju,
1 łyżeczka sody,
1 płaska łyżka przyprawy do piernika,
1 płaska łyżka cynamonu,
2 - 3 płaskie łyżki kakao,

1 jajo,
3 łyżki powideł śliwkowych (ew. dżemu z dowolnych kwaskowych owoców - np. czarnej porzeczki, wiśni),
ok. 10 dag rodzynków (lub inne bakalie),

polewa czekoladowa

Jajko, cukier i olej utrzeć mikserem. Mąkę - przesianą i wymieszaną z sodą, przyprawami i kakao - dodawać na przemian z mlekiem. Pod koniec wmieszać powidła i sparzone rodzynki. Gładko wyrobione ciasto przelać do keksówki. Piec ok. 40 min. w temperaturze 180st. C. Wystudzony piernik można ozdobić polewą czekoladową.

Mam nadzieję Asiu, ze Ci się przyda


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1356 dnia: 19 Grudnia 2008, 13:41 »
Tam powinno byc 0,5 szkl oleju


Offline Siwulka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 58
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1357 dnia: 19 Grudnia 2008, 13:53 »
To ja napisze ten moj przepis  ;)

1 kg maki
sloiczek miodu
4 jajka
3 lyzeczki cynamonu
3 lyzeczki mielonych gozdzikow
kostka smalcu
gorzkie kakao (ok pol opakowania takiego nieduzego, nie wiem ile tam jest gram)
2 lyzeczki sody oczyszczonej

Wszystko razem wymieszac, ugniesc ciasto, foremkami powycinac ksztalty i do piekarnika (180 C) na 15 minut
Aha zamiast cynamonu i gozdzikow mozna dodac przyprawe do piernika ;)
Kobieta albo kocha, albo nienawidzi, trzeciej ewentualności nie ma !!

Offline Siwulka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 58
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1358 dnia: 19 Grudnia 2008, 14:05 »
Dodam jeszcze przepis na pyszne ciasto brzoskwiniowe.

Biszkopt
5 jajek
5 czubatych lyzek cukru
5 lyzek maki
plaska lyzeczka proszku do pieczenia

Oddzielic zotlka od bialek, bialka ubic z cukrem na sztywna piane, dodac zoltka i ubijac dalej, dodac make i proszek do pieczenia, wymieszac wszystko w jedna strone, foremke wysmarowac olejem i wylozyc papierem, wlac ciasto piec w temp 180 przez 20-30 min do uzyskania zlotego koloru.

Krem
1 puszka brzoskwini
1 budyn waniliowy
szklanka cukru pudru
kostka masla

Oddzielic brzoskwinie i sok, sok przelac do szklanki w razie potrzeby dodac wody (tak zeby byla cala szklanka), budyn ugotowac z sokiem, ostudzic, dodac cukier puder i maslo, wymixowac, pokroic brzoskwinie, dodac do masy i polozyc na biszkopt.

Beza kokosowa
3 jajka
10 dag kokosu
pol szklanki cukru

Bialko ubic z cukrem, dodac kokos, wymieszac, przelozyc na wysmarowana i wylozona papierem blache, wsadzic do piekarnika na 180 i piec ok 20-30 min, polozyc na ciasto


Pycha, mowie wam, jest przy tym troszku roboty, ale warto :mrgreen:
Kobieta albo kocha, albo nienawidzi, trzeciej ewentualności nie ma !!

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1359 dnia: 20 Grudnia 2008, 18:00 »
A mnie dzisiaj wzięło na gotowanie i zrobiłam łazanki, upiekłam ciasto Biedronkę (ściągnęłam sobie przepis od którejś z Was  :P) i zrobiłam jajka w sosie śmietanowo-majonezowym... A teraz padam na twarz... :(

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1360 dnia: 20 Grudnia 2008, 22:41 »
loona ale cie ostatnio wzielo
normalnie codziennie coś pichcisz
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1361 dnia: 21 Grudnia 2008, 17:58 »
eeee tam. To takie mało ambitne "pichcenie" więc się średnio liczy. Ale zmęczyłam się tym kucharzeniem jak nie wiem  ;D

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1362 dnia: 21 Grudnia 2008, 18:14 »
a ja mam ochote na piernik
tn mam juz upieczone pierniczki i juz są mega mięciutkie
z przepisu martini wyszły genialnie
a do tego jeszcze chce upiec zwykły placek piernik
i mysle ze nie trzeba go robic wczesniej bo niby czemu?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1363 dnia: 23 Grudnia 2008, 16:11 »
Mój brat zrobił dziś rosę. wszystko super gdyby nie to że nie ma kropelek  :-\ nie wiem dlaczego. wszystko robił wg przepisu.  krople powinny pojawić się jak placek jest jeszcze w piekarniku czy już po wyjęciu? może jest jakiś specjalny sposób nakładania białka żeby pojawiły się krople?

Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1364 dnia: 23 Grudnia 2008, 18:37 »
Rosa pojawia się po pewnym czasie dopiero, ale bez rosy sernik też jest przesmaczny :)

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1365 dnia: 23 Grudnia 2008, 18:44 »
ja tez zrobilam ale do jasnej chol....nie dopiekł mi sie spód
wiec musialam dopiec ale i tak juz mi tak nie smakuje i jestem wsciekła

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1366 dnia: 23 Grudnia 2008, 19:53 »
ja też dzisiaj rose zrobiłam i mam nadzieje że wyszło bo jeszcze nie rozkroiłam ale wyrosło pięknie  :P mi sie dopiero po godzince pojawiły kropelki

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1367 dnia: 23 Grudnia 2008, 20:40 »
u mnie też rosa w piekarniku
mam nadzieje, ze choć teraz wyjda mi kropelki

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1368 dnia: 23 Grudnia 2008, 20:52 »
mnei tez kropelki wyszły ale spód byl prawie surowy

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1369 dnia: 23 Grudnia 2008, 21:00 »
Ja jutro chce zrobic :-D Ciekawe czy wyjdzie. Zrobilabym tak jak Ninka z brzoskwiniami ale nie wiem kiedy te brzoskwinie polozyc-wtedy co piane czy wczesniej? Hmmm...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1370 dnia: 23 Grudnia 2008, 21:11 »
anulka nie pomogę
ja tym razem zrobiłam rosę wg Mai

idę ubić pianę
a potem co z ciastem - po upieczeniu trzeba wyjąć z piekarnika ???

Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1371 dnia: 26 Grudnia 2008, 01:13 »
Rosa pyszna- mimo że bez kropelek  ;D

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1372 dnia: 26 Grudnia 2008, 13:40 »
rosa wyszła z kropelkami i jest fantastycznie smakowita :D


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1373 dnia: 26 Grudnia 2008, 13:54 »
u mnie krople malutkie
ale ciacho pyszne  :D

Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1374 dnia: 26 Grudnia 2008, 13:56 »
Dziewczyny, macie jakieś przepisy na sylwestrowe smakołyki dla karmiącej mamy?

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1375 dnia: 26 Grudnia 2008, 14:05 »
pierś z kurczaka gotowana ewent. nózka do tego pyszne ziemniaczki i marchewka  ;D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1376 dnia: 27 Grudnia 2008, 17:21 »
oj Kasiu...Ty to Kochana jesteś...znowu o siostrze myślisz... :-*
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1377 dnia: 27 Grudnia 2008, 17:34 »
Dzięki jagodka24, pierś "uczynię", ale pieczoną w piekarniku - zawsze coś innego.

Lilu, sis u wrrrrrr...wiadomo co dalej ......zjadła w Wigilię czerwony barszczyk z kluskami od naszej mamy (domowe), bo uszek nie może , no i sałatkę śmieciówkę...spośród wieeeeeeeeeeeelu potraw...miło nie?? A u nas mogła jeść wsio, co na stole stało, wystarczyło tylko pomysleć....

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1378 dnia: 30 Grudnia 2008, 15:11 »
Forumki, znacie jakiś sprawdzony przepis na sałatkę z łososiem wędzonym na zimno?? Albo jak można inaczej go wykorzystać? Mam jedną paczkę w lodówce i chcę go wykorzystać na jutrzejszą sylwestrową imprezę.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1379 dnia: 30 Grudnia 2008, 16:02 »
A ja już miałam nadzieję