Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1530 dnia: 24 Marca 2009, 09:19 »
Okrągła 24 cm mniej więcej



Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1531 dnia: 24 Marca 2009, 10:28 »
A jaka czekolada? gorzka, mleczna.... jaka kto lubi? :)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1532 dnia: 24 Marca 2009, 10:44 »
Ja dałam dwie gorzkie i jedną mleczną, myslę, że nie za dużo tej mlecznej żeby za słodkie nie było. Aha, mam nadzieję, że nikt jeszcze nie zaczął piec bo zapomniałam że do piany z białek dodałam cukru (przepraszam  ;) ), tak z pół szklanki


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1533 dnia: 24 Marca 2009, 12:20 »
Anusiu spieszę podziękować za przepis  :-* Wyszło przepyszne  ;D Nic się nie zważyło - zalałam 30% śmietaną a na wierzch przykryłam 18% .

Dziękuję  :Daje_kwiatka:

Na niedzielę mąż poprosił o danie, które dawno nie gościło na naszym stole a jest przepyszne  ;D Może ktoś będzie chętny, więc podaję.

Zapiekanka z tortellini

    * pieprz czarny, sól
    * bulion z rosołu 1/2 szklanki
    * przyprawa do gyrosu 0,5 opakowania
    * katchup 3 łyżeczki
    * śmietana 12% 250ml. - ja daję 18%
    * ser żółty tarty 10 dag
    * czosnek 2 ząbki
    * cebula 2 szt
    * fasola czerwona 1 puszka
    * pieczarki 30 dag
    * pierożki tortellini 1 paczek - ja stosuję z mięsem albo szynką

Tortellini gotujemy w osolonej wodzie - według przepisu na opakowaniu. Na oleju przysmażamy posiekaną cebulę, pieczarki oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do gyrosa. Do tego dodajemy puszkę fasolki czerwonej. Wszystko zalewamy bulionem i śmietaną- czekamy do zagotowania. następnie dodajemy keczup i ugotowane pierożki tortellini. Wszystko wykładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym serem i zapiekamy około 15 minut w temperaturze około 200 stopni.


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1534 dnia: 24 Marca 2009, 12:47 »
cieszę się, ze wam smakowało  :)
a ja spróbuję twój przepis - tylko muszę kupić pierożki tortelini - uwielbiam je

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1535 dnia: 24 Marca 2009, 13:15 »
Tak mi sie przepis spodobał, że poleciałam do sklepu po wszystko i co przyprawa do gyrosa była, ale nie wchodził kod, więc jestem bez przyprawy, kurcze może w domu mam, bo tak sie nakręciłam na ta zapiekankę dzisiaj ze szok.
Na szczęście tortellini mam w domu :)


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1536 dnia: 24 Marca 2009, 13:28 »
A ja nigdy nie robiła jeszcze tych tortellini, trzeba będzie spróbować zwłaszcza, że przepis mi podchodzi ;)

A czy ktos ma sprawdzony przepis na placek drożdżowy, mam kilka ale boje się,żeby suchar nie powstał, chce taki mięciutki i wilgotny zrobić.


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1537 dnia: 24 Marca 2009, 21:18 »
mk.mika moim zdaniem to wlaśnie ta przyprawa dopełnia smaku, więc mam nadzieję, że jednak ją dostałaś  ;)

Daj znać jak Ci wyszła  ;D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1538 dnia: 25 Marca 2009, 13:24 »
Ja dziś robię zapiekankę z przepisu adamaiewy

tyle, że nie ma przyprawy gyros - nie było w lidlu; w sklepie pod moim domem też pewnie nie bedzie
czym mogę ją zastąpić ??
co ona ma w składzie? może znajde coś w domu  :)

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1539 dnia: 25 Marca 2009, 13:50 »
Zapiekanka wyszła super, jest przepyszna, znalazłam w domku przyprawę do gyrosa. Mój B. też stwierdził, że super danie. Dodałam trochę natki pietruszki poszatkowanej, ale to raczej dla walorów estetycznych aniżeli smakowych. Myślę, że inne świeże zioła też będą pasowały do tego.
Przepis rewelacja.  ;)


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1540 dnia: 25 Marca 2009, 15:45 »
Cieszę się, że Wam smakował  ;D

Aniusiu nie zaglądałam w skład i nie mam pojęcia czym zastąpić.... Curry, przyprawa chińska 5 smaków?  :drapanie: No nie wiem...


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1541 dnia: 25 Marca 2009, 16:41 »
Mi się wydaje,ze gyros ma niepowtarzalny smak, ale cos z curry chyba ma


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1542 dnia: 25 Marca 2009, 17:28 »
zrobilam bez gyrosa - dalam chill, bazylie - wyszlo przepysznie
mniam mniam

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1543 dnia: 26 Marca 2009, 09:18 »
A można czymś zastąpić fasolę bo strasznie nie lubię?
I gdzie kupujecie tortelini ? W samie na Pogodnie nie ma takich "rarytasów"  ???



Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1544 dnia: 26 Marca 2009, 11:13 »
Anusia cieszę się, że mogłam się odwdzięczyć  ;D

isiaczek można nie dawać w ogóle  ;) Ja kupuję tortelini w markecie - są w lodówkach (nie zamrażarkach)


Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1545 dnia: 26 Marca 2009, 13:58 »
Dołączam do wątku w celu poszukiwania jakis nowych przepisów ;))

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1546 dnia: 30 Marca 2009, 14:26 »
marta082008 prosiła kiedys o przepis na dobre ciasto drożdżowe (żółte i mięciutkie). Tu znalazłam. Może ktoś skorzysta - ja na pewno na święta. Pozdrawiam.

http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=3093&hl=Drożdżówka



Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1547 dnia: 30 Marca 2009, 15:17 »
Zrobiłam zapiekankę z tortellini :) rewelacja, w następny weekend na ruszt pójdzie kurak w ogonowej :)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1548 dnia: 30 Marca 2009, 16:20 »
Isisaczku, ale ten przepis sprawdzony?


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1549 dnia: 31 Marca 2009, 09:06 »
Przeze mnie nie ale tyle dziewuszek z forum zrobiło to ciasto i ma takie dobre opinie, że chyba musi być dobre. Ja robiłam kiedyś taką podobną drożdżówkę (tylko tą moją się zostawiało na noc a nie na 3 godziny - ale myślę że 3 godziny to lepsza opcja) - i była pyszna. Spróbuj.  Na pewno będzie dobrutkie. Tylko może rozłóż na dwie blachy (dużą i keksówkę) żeby ci nie wykipiało (mi kiedys wykipiało - tak urosło że po prostu wypadło).



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1550 dnia: 31 Marca 2009, 13:45 »
To może dzis je zarobię a jutro zrobię, chyba nic się nie stanie jak postoi dłużej, co? Bo jutro całego zrobić nie zdążę, jak myslisz?


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1551 dnia: 31 Marca 2009, 14:13 »
Myślę że jeśli wieczorem  wrzucisz wszystkie składniki a na drugi dzień zrobisz około południa to chyba będzie ok. Albo np przed wyjściem do pracy wrzuc składniki do michy (tam się nic nie miesza tylko wrzuca) i po pracy dobrze całość wymieszaj (niektórzy łyżką inni mikserem - ja miksera nie uzywam bo kiedyś mi wciągnął ciacho i musiałam go czyścić pół dnia) i upiecz. Nie wiem czy doczytałaś że można połowę szklanki mąki zwykłej zastąpić połową szklanki mąki kukyurydzianej żeby ciacho miało żółty kolor.
A ja w sobote zrobiłam takie bułeczki - to doskonały przepis na pulchne ciasto drożdżowe do rogalików, bułeczek i drożówek:
http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/03/drozdzowki-fantazyjne.html


Mmmmm były wyborne - tylko to kilkukrotne czekanie az ciasto wyrośnie było nieznośne - ale było warto.



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1552 dnia: 31 Marca 2009, 14:31 »
robiłam te same bułeczki ;D, jak dla mnie ciasto wyszło trochę mało słodkie.
część robiłam z czekoladą, a część z marmolada.
Te ciasto było fajne, bo nie trzeba było długo go wyrabiać, na pewno wrócę do tego przepisu.
On 2011
Ona 2013

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1553 dnia: 31 Marca 2009, 14:45 »
Ja po prostu spróbowałam surowego ciasta czy jest odpowiednio słodkie i dla mnie było w sam raz. Uwielbiam gdy ciasto (juz upieczone) po kilku sekundach żucia zostawia taki słodkawy smaczek na języku i podniebieniu - to własnie takie jest . Mam ochotę następnym razem zrobić z tego rogaliki z odrobinką marmoladki. To ciasto tak mi smakuje że nadzienie stanowi dla mnie tylko jego maly dodatek.



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1554 dnia: 31 Marca 2009, 16:38 »
Ale świetnie wyglądają te ciasteczka, jutro to drożdżowe, a w weekend bedą ciasteczka  ;D


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1555 dnia: 1 Kwietnia 2009, 08:04 »
Polecam! Z pewnością nie pożałujesz. Jak będziesz miała ochotę to zajrzyj na to źródło z którego arabeska wzięła przepis na te drożdżóweczki:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18959

Tam jest dużo smakowitych zdjęć i dodatkowych informacji dotyczących tych ciastek.



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1556 dnia: 1 Kwietnia 2009, 14:10 »
marta082008? Które ciasto dzisiaj piekłaś?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1557 dnia: 1 Kwietnia 2009, 14:22 »
ja wczoraj zrobiłam na obiad kurczaka ze szpinakiem i makaronem w sosie śmietanowym (wersja light z jogurtem nat)



Składniki, 2 porcje:

• 150 g makaronu tagiatelle (lub papardelle)
• 50 g szpinaku, oderwane łodyżki
• 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
• 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w paseczki
• 1 ząbek czosnku, posiekany
• 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu
• 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%


Dodatki: oliwa z oliwek extra virgin, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 ćwiartki cytryny do podania.
Przygotowanie:

Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, podlać 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1558 dnia: 1 Kwietnia 2009, 14:27 »
To drożdżowe, co go isiaczek poadała ;)

Wyszło rzeczywiście bardzo puszyste i niezbyt suche,czyli takie jak lubię, ale dla mnie nieco za słodkie (wszyscy mówią, że idealnie słodkie), w każdym razie jakby na wierzch wrzucić kilka jabłuszek to dla mnie byłoby idealne.

Polecam.

PS. rzeczywiście wychodzi mimo dziwnego przepisu, ja zostawiłam je na cała noc zamiast na 3 godziny, bo tak mi pasowało akurat i tez wyszło


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1559 dnia: 1 Kwietnia 2009, 14:33 »
dziewczyny, mam pytanie
dziś chce zrobic pizzę i czy moge ukręcić ciasto do pizzy dziś a upiec je jutro?
bo w przepisie musi to ciasto poleżec 2 godz i nie wiem czy piec je od razu i np. jutro je odgrzac - boję się., że bedzie twrade ...