Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942634 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1740 dnia: 13 Maja 2009, 20:09 »
Za suche?  :o Moje wyszło mokre i nawet na drugi dzień mimo nie przykrycia na noc nie było suche  ::)


Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1741 dnia: 13 Maja 2009, 22:00 »
...zapomniałam napisać że jabłecznik PIERWSZA KLASA !
pYSZNY  !
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1742 dnia: 13 Maja 2009, 22:03 »
jak to za suche? To niemożliwe!
A oto moje rogaliki i bułeczki bo ja się do kręcenia rogalików jednak nie nadaję. Więcej się napaćkałam niż nazwijałam. Potem po prostu zawinęłam roladkę i pokroiłam.
Pyszne są!




Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1743 dnia: 13 Maja 2009, 22:05 »
I mój mały złodziejaszek




Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1744 dnia: 13 Maja 2009, 22:09 »
...zapomniałam napisać że jabłecznik PIERWSZA KLASA !
pYSZNY  !
Bardzo się cieszę Elu. ;D Mój Mężu też się nim zajadał. ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1745 dnia: 13 Maja 2009, 22:26 »



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1746 dnia: 14 Maja 2009, 10:27 »
zrobiłam kuraczka wg przepisu Merkunka - mioooooodzio!!!
szybko sie robi; polecam!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1747 dnia: 14 Maja 2009, 10:44 »
a napisz mi czy koniecznie musi być ten majonez kielecki?
czym on się rózni np od Winiar czy Helmansa?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1748 dnia: 14 Maja 2009, 10:53 »
Ja chyba tez dziś zrobię kuraka od Merkunka. A z czym najlepiej go podawać? Z bagietką? Z ryżem?  :drapanie:

A  w kwestii wczorajszego ciasta to mój P. jest nim zachwycony. Mówi, że przepyszne i że nigdy wcześniej tak dobrego ciasta nie upiekłam  ::)  ;D

Mariola. Myślę, że może być każdy inny. Ten kielecki to raczej taki "regionalny" rarytas tak jak np. u nas śmietana "kesemka" :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1749 dnia: 14 Maja 2009, 11:03 »
aha bo pomyślałam,ze może jakiś specjalny
nie wiem bardziej tłusty czy coś
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1750 dnia: 14 Maja 2009, 11:05 »
Mariola, oczywiście, ze może być inny
ja miałam jakieś Jogomajo z winiar
zresztą ja zrobiłam tego kuraka na patelni - żeby szybciej
podsmażyłam kurczka, dodałam pory, dorzuciłam ostrą papryczkę piri-piri i majonez
na koniec dorzuciłam ser żołty
zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1751 dnia: 14 Maja 2009, 11:07 »
ja podałam z ryzem ale bagietka też będzie ok

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1752 dnia: 14 Maja 2009, 11:09 »
Majonez kielecki jest ostrzejszy i słonawy.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1753 dnia: 14 Maja 2009, 11:19 »
Ja dzisiaj robię kuraka merkunka i też planuję dodać Winiary, bo kieleckiego po prostu nie lubię  ::) Nawet nie zastanawiałam się czy coś się stanie jak dam inny majonez  ;)

Anka szkoda, że nie wpadłam na pomysł z patelnią - zrobiłabym obiad na wczoraj, a że było już późno to wolałam się nie obżerać na noc i w takim razie będzie na jutro...


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1754 dnia: 14 Maja 2009, 11:23 »
ja gdybym miałam jogurt naturalny to bym go dodała do kurczka

Ewa, mi właśnie o czas chodziło - przygotowałam obiad wieczorem a na drugi dzien chwila momnet i był odgrzany; w piekarniku to trwa i trwa....  :(

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1755 dnia: 14 Maja 2009, 13:06 »
A moich rogalików nikt nie pochwalił  :cry:



Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1756 dnia: 14 Maja 2009, 13:34 »
isiaczek wyglądają przepysznie, ale na moje oko pracochłonnie, więc nawet się nie zagłębiam  ;)

Czym nadziewałaś tak przy okazji zapytam  ;D


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1757 dnia: 14 Maja 2009, 14:53 »
głównie dżemami: malinowym, z czarnej porzeczki, brzoskwiniowym i powidłami. Ale zrobiłam też kilka z truskawkami - to dopiero pycha.
Wcale nie sa takie pracochłonne. A juz z truskawkami to w ogóle. Mozna tez zwinąć ciacho jak roladę i pokroić w kawałki, albo upiec bułeczki zamiast rogalików. Ja nawet zlepiałam je jak pierożki. Do środka włożyłam truskawkę, pocukrzyłami zlepiłam jak pierożek. Dla tego smaku warto spróbować.



Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1758 dnia: 14 Maja 2009, 15:15 »
Kusisz, kusisz  ;D


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1759 dnia: 14 Maja 2009, 18:43 »
Dziś na obiad zrobiłam kurczaka z przepisu merkunka - rewelacja!! troszkę za mało go doprawiłam, ale następnym razem będzie już perferkt ;D;D

Dam wam przepis na moje ulubione ciasto. Robi furorę zawsze i  wszedzie więc może i wam się spodoba ???
"CIASTO CZEKOLADOWA CHMURKA"

Składniki :
250g czekolady - najlepiej 70% kakao
125g masła
6 jajek : dwa całe i 4 żółtka oddzielone od białek
170g cukru
kieliszek alkoholu
500ml śmietany 36%
łyżeczka kakao

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Czekolade rozpuścić i dodać do niej masło. Całość rozpuścić i wystudzić.
Ubić 2 całe jajka , 4 żółtka i 70g cukru. Potem delikatnie dodać czekoladę. ( musi być chłodna!!) 
W innej misce ubić 4 białka i dodać 100 g cukru.
kilka łyżk piany dodac do żółtek z czekoladą, a potem całą masę czekoladową przelać delikatnie do białek. Dokładnie wymieszać.
Dodac trochę alkoholu.
Pzrelać całość do tortownicy i piec ok 40 minut.
Potem ciasto ostudzić.
(Czasem przed śmietaną układam truskawki pokrojone na plasterki - ale to tylko w sezonie. )
na wierzch dac ubitą śmietanę ( cukru do niej nie daję - ewentualnie mały cukier waniliowy)
Całość posypać kakao.

Życzę smacznego !!!

Ciasto jest najprostsze i najszybsze jakie w życiu robiłam!!

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1760 dnia: 15 Maja 2009, 08:01 »
pewno że kuszę.
A ta czekoladowa chmurka kusi mnie  :D



Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1761 dnia: 15 Maja 2009, 08:03 »
A ja dzisiaj będę robić kurczaka wg merkunka :) Już nie mogę się doczekać :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1762 dnia: 15 Maja 2009, 08:21 »
Zrobiłam wczoraj kuraka Merkunka. Rzeczywiście bardzo dobry. A por ma w tej potrawie bardzo ciekawy smak.

I napiszę jeszcze tylko tyle: WCZORAJ ZNOWU UPIEKŁAM CIASTO WG PRZEPISU ISIACZKA  ;D ;D ;D

I mój P. już prawie całe wszamał i znowu mówił, że tak dobrego ciasta jeszcze nie piekłam. Tym razem było z gruszkami ;D

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1763 dnia: 15 Maja 2009, 08:41 »
Wczoraj zrobiłam kuraka merkunkowego - jeny jak on pachniał  :P Degustacja dopiero dzisiaj  ;)


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1764 dnia: 15 Maja 2009, 12:08 »
Ja właśnie pożarłam do kawy ostatniego rogalika z truskawką.
Loona bardzo się cieszę że ciasto smakuje. Ja zrobię to ciasto na dzień matki jako prezent dla tesciowej i dla żony mojego taty. Do tego kwiatki i chyba będą zadowolone.

Może dorwę gdzieś foremkę w kształcie serduszka to będzie miało ciacho śliczny kształt , a i na walentynki foremka sie przyda.



Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1765 dnia: 15 Maja 2009, 13:56 »
Widzę, że Merkunkowy kurczak robi furrorę- i ja jutro upichcę :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1766 dnia: 15 Maja 2009, 19:01 »
Kurczak przepyszny. Mniam... mniam.... jeszcze czuję jego smak. No i ten por ;) Pycha. POLECAM!!!!

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1767 dnia: 15 Maja 2009, 19:08 »
Ja dziś zrobiłam na obiad paseczki z piersi z kurczaka w cienkim cieście naleśnikowym z czosnkiem i curry :)

Offline merkunek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9817
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1768 dnia: 15 Maja 2009, 19:24 »
a napisz mi czy koniecznie musi być ten majonez kielecki?

Mariolka nie musi, ja mam kielecki w przepisie, bo to przepis zgodny z dietą Montigniaca, a tam tylko Kielecki ;)

Dostałam cynk, ze Wam kurak smakował, weszłam i rzeczywiście :) bardzo się cieszę!

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1769 dnia: 15 Maja 2009, 19:28 »
Asiu a co jest takiego szczególnego w Majonezie kieleckim ??? Bo to mój ulubiony  ;D