Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939131 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1680 dnia: 8 Maja 2009, 19:32 »
liliann poeksperymentuję ;D Zrobię bez termoobiegu i zobacze czy lepiej wyrośnie niz zawsze :)

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1681 dnia: 8 Maja 2009, 19:46 »
to daj cynk...zawsze warto wiedzieć...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1682 dnia: 8 Maja 2009, 19:49 »
lilinan podzielę się moimi spostrzeżeniami ;D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1683 dnia: 8 Maja 2009, 20:58 »
Ja zawsze ciacho z termoobiegiem pieke i jest ok. Po prostu piecze sie szybciej i w troche nizszej temp.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1684 dnia: 9 Maja 2009, 09:15 »
Daj znać jak Ci wyszło z koperkiem  :) Jestem ciekawa - może też kiedyś ciut zmodyfikuję przepis - jak już się przejemy, bo póki co to smakuje w takiej wersji  ;)
Ewa zapiekanka wyszła super i szybko zniknęła, dzięki za przepis.  :-* Miałaś rację - koperek fajnie pasuje i daje trochę "koloru". :)
ciasto raczej bez termoobiegu i grzałka z dwóch stron...
podobno na termoobiegu ciasta nie rosną, piszę podobno, bo na obiegu nigdy ich nie piekłam

U mnie w instrukcji do piekarnika jest napisane, żeby kruche ciasta piec tradycyjnie (grzałka z góry i z dołu), a biszkoptowe na termoobiegu.  :drapanie:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1685 dnia: 9 Maja 2009, 09:33 »
biszkoptowe mówisz...hmmm...
aż sama zajrzę do mojej instrukcji
moze to od piekarnika zależy  ;) ;D :P
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1686 dnia: 10 Maja 2009, 15:47 »
Mnie naszło dzisiaj na ciasto , a ze mam duzo jabłuszek to bedzie jabłecznik :)
Ostatnio robiłam wg przepisuj który podała Maja (z budyniem) ale nam nie podeszło  :-\
Dzisiaj sprawdzę przepis gagatka  :Kucharz:


...szkoda że rabarbarek i truskaweczki mi sie zjadły bo uwielbiam cista z takim nadzieniem  :los:
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1687 dnia: 10 Maja 2009, 15:55 »
Ela a co to za ciasto z rabarbarem i truskawkami ?? ja chce przepis ;D

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1688 dnia: 10 Maja 2009, 16:49 »
A zobacz Gabiś pare postów wyżej  :) , tam isiaczek umiesciła piękne ciasto :)...aż ślinka cieknie  !  yamiii
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1689 dnia: 10 Maja 2009, 17:17 »
Ela dzięki   :-* :-* Ale ślepota jestem  :D

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1690 dnia: 10 Maja 2009, 19:35 »
Dzisiaj sprawdzę przepis gagatka  :Kucharz:

Daj znać Elu czy Wam posmakowało. :)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1691 dnia: 10 Maja 2009, 19:43 »
Narazie pięknie pachnie-stygnie ...ale po samym zapachu wydaje mi sie , ze bedzie wysmienite :)
Pisałaś , ze nie masz wałka...zawsze można butelką np.po winie rozwałkowac :) Ale ja tez dałam na wierzch kruszonke bo już mi sie nie chiało bawic z wałkowaniem :)

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1692 dnia: 10 Maja 2009, 19:55 »
Po moim jabłeczniczku zostało już tylko wspomnienie... ::)
Właśnie ten spód "rozwałkowałam" takim pół litrowym pokalem do Żywca. ;D Trochę pomogłam sobie później łapkami, żeby w rogach blaszki też było równo, ale na wierzch już nie mogłam sobie ponaciągać ciacha łapką, dlatego zrobiłam kruszonkę. ;) 
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1693 dnia: 11 Maja 2009, 08:09 »
Jeśli chodzi o pieczenie ciast to raczej nie ma różnicy czy z termoobiegiem czy bez. Może tylko tyle że przy termoobiegu ciasto ciutkę bardziej się wysusza i piecze szybciej (choc to nie reguła)
Ja serniki piekę zawsze z termoobiegiem, a inne bez termoobiegu ale tak naprawdę to nie ma to większego znaczenia.
Jak się ktoś boi piec z termoobiegiem to po prostu najlepiej piec normalnie. Nie ma takiej możliwości by ciasto nie wyszło, bo termoobieg bie był włączony.



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1694 dnia: 11 Maja 2009, 09:32 »
Zebra mi totalnie nie wyszła
niedość, że zakalec to jeszcze nie słodkie ???
buuuuuuuu
 :( :(
za to pachniało cudownie  ;D

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1695 dnia: 11 Maja 2009, 09:39 »
Robiłam to ciasto z rabarbarem i truskawkami.... rewelacja :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1696 dnia: 11 Maja 2009, 09:53 »
kusicie tym ciastem
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1697 dnia: 11 Maja 2009, 11:31 »
Ja wczoraj zrobiłam ciasto zgodnie z wklejonym tu przepisem ale z samym rabarbarem :) Ciasto skończyło się piec o 18 :) a dziś już go nie ma... mój mąż zjadł całą blachę (dużą) sam :)

Dziś robię je jeszcze raz.. a że rabarbaru mam dużo to i drożdżowe zrobię

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1698 dnia: 11 Maja 2009, 11:37 »
Bardzo się cieszę. Dodam tylko że ja tez zrobiłam to ciasto w weekend i oczywiście jak postawiłam je na stole tak później wyniosłam pustą blaszkę. To jest przerażające! Mójteść ma cukrzycę a wrąbał  3 kawałki. chyba musze chwilowo dac na wstrzymanie bo utuczę całą rodzinę.



Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1699 dnia: 11 Maja 2009, 12:00 »
Ja ostatnio też robiłam zebrę z jogurtem i też mi nie wyszło. Chyba za szybko wyłączyłam, bo był zakalec i ciasto strasznie opadło.
Ja tę zebrę piekłam wcześniej w wodą mineralną gazowaną (bo nigdy nie mam oranżady w domu) i wychodziła pycha.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1700 dnia: 11 Maja 2009, 12:08 »
ooo pocieszyłas mnie aniu
ciekawe co nie zagrało, że się to ciasto nie udało  ::)

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1701 dnia: 11 Maja 2009, 12:22 »
No ja podejrzewam, że za krótko się piekło, a piekłam ok. godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem.
To ciasto mi się wydawało takie ciężkie. Z wodą mineralną było lżejsze, lepiej się je "lało" na blaszkę.

Dzisiaj może zrobię je w mojej wersji to zobaczymy.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1702 dnia: 11 Maja 2009, 12:30 »
moje też było mega gęste
a piekłam 50 min w 180 i było dobrze wypieczone
tyle, ze zakalec straszny  :(

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1703 dnia: 11 Maja 2009, 12:56 »
A ja w weekend zrobiłam ciacho drożdżowe z rabarbarem, bombowe  ;D


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1704 dnia: 11 Maja 2009, 15:10 »
Ja dziś znalaząłm trochę przepisów na .... coś z rabarbarem.. tzn makaron z... ryż z.... ciasta różne z.... a nawet mięso z rabarbarem... mam go sporo więc chyba dziś będę sprawdzać ile warte są te przepisy :) Wczoraj właśnie zapełniłam całą zamrażarkę naleśnikami z parówkami i nalesnikami z serem białym... nakupowałam mięsa.. naszukałam się przepisów więc jak coś ciekawego smakowo m wyjdzie to dam wam cynka :)

Offline merkunek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9817
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1705 dnia: 12 Maja 2009, 12:49 »
Na prośbę Martulki zapodaje moje ulubione ostatnio danie, wiem, ze sa tacy, którym takie wydanie porów nie pasuje, ale może ktoś akurat się skusi...

Kurczak na porach

Składniki:

*1 podwójna pierś z kurczaka
*2 pory - jasne części
*papryka czerwona w proszku
*Majonez kielecki
*50 - 100 gram sera żółtego lub mozarelki
*sol pieprz

Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki - grubsza kostka- posypujemy papryka, pieprzem i solą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (polecam na noc).
Dno naczynia do zapiekania smarujemy cienko oliwa. Pory kroimy na krążki i wykładamy na dno naczynia.

 
Na krążkach pora wykładamy kawałki kurczaka tak aby przylegały do siebie.



Mięso smarujemy majonezem (dokładnie ale nie za dużo majonezu)



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godz. 15 minut (na oko jak mieso sciete ser pieknie rozpuszczony, pory zaduszone).


Na 10-15 minut przed końcem pieczenia posypujemy całość utartym serem żółtym .


Po około 15 minutach wyciągamy:


i smacznego ;D:

Offline ASIA39

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4671
  • Płeć: Kobieta
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1706 dnia: 12 Maja 2009, 12:53 »
Ooo bardzo fajny przepis wypróbuje go jutro  :) a podajesz go z czymś czy jecie jako zapieknake bez żadnych dodatków ?

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1707 dnia: 12 Maja 2009, 12:56 »
Wygląda pycha, w dodatku uwielbiam por  ;D Zrobię na pewno ;) Może nawet jutro przygotuję, to zjem sobie po pracy w piątek  ;D Powiedz mi proszę, ta porcja jest dla dwóch osób tak?
Fajnie, że widzę puszczony sok, bo ja panikara jestem i bałabym się, że coś nie tak  :D A nóż pokusiłabym się o odlewanie chochlą  :P


Offline merkunek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9817
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1708 dnia: 12 Maja 2009, 13:04 »
Nie, spokojnie wyjdą z tego 4 porcje (choć ja sama potrafię 2 na raz wciąć :-X ). Ciekawe czy Cio będzie smakowało, ja się tym zajadam, ale jak dałam przepis kumpelce z pracy to stwierdziła, ze nie dobre ::) por jej duszony nie pasił  :-\

 

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1709 dnia: 12 Maja 2009, 13:05 »
też zrobię
mam akurat pory i kuraka w domu
dzięki Asiu - mam pomysł na obiad na jutro

a w temacie porów
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/roladki_z_dorsza/przepis.html

polecam - przepyszne danie