Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2941621 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.08.1982
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1620 dnia: 11 Kwietnia 2009, 06:04 »
Panga jest biała, bo moczona w perhydrolu ;D, panga w naturze jest brązowa, a tak naprawdę to nie ryba, tylko "śmietnik" ;D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1621 dnia: 11 Kwietnia 2009, 09:46 »
dziewczyny ja troszkę z innej beczki:
co wkładacie do koszyczka?
bo mój jakis pusty
mam w nim pisanki, baranka, sól, chleb, babkę, kiełbasę i gałązki bukszpanu
o czymś zapomniałam?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1622 dnia: 11 Kwietnia 2009, 10:15 »
to chyba wszystko
niektórzy wkłądają chrzan

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1623 dnia: 11 Kwietnia 2009, 16:54 »
teraz juz pewnie za pozno ale ja dalamjeszcze w kieliszku maselko



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1624 dnia: 14 Kwietnia 2009, 10:28 »
Ja jeszcze daje ćwikłę.
A jeszcze chciałam dodać że zrobiłam te ciasta do których linki wam dałam pare postów wyżej i są BAJECZNE. Ten sernik zrobiłam w kilka minut (plus godzina pieczenia i parę godzin chłodzenia w lodówce) i po prostu oniemiałam. jest przepyszny! A piernik smakuje jak pierniczki alpejskie. Jest taki mięciutki, pachnący, to nadzienie i ta czekolada... PYCHA



Offline Betti

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1625 dnia: 14 Kwietnia 2009, 10:52 »
A ja się pochwalę, że w święta zrobiłam Shreka, i wszyscy byli nim zachwyceni.
Dziękuję za ten przepis  :-*

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1626 dnia: 14 Kwietnia 2009, 11:45 »
u mnie też Shrek królował na większości stołów  :D

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1627 dnia: 18 Kwietnia 2009, 16:51 »
ok mam dylemat - i prosze o rade - mianowicie tzw makowiec japonski - mam 2 alternatywne przepisy ale w zadnym nie jest podana objetosc puszki masy makowej
niestety krol makowca japonskiego moj tesc odszedl nie przekazawszy spuscizny potomnym :(
i stad prosba o porade - czy mowimy o pojemnosci 900g??

NUMER 1 - Składniki:
1 puszka maku z bakaliami, 8 jaj, ½ szkl. cukru, ½ kostki masła, 12 łyżek kaszy manny, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kg jabłek

Jak przyrządzić?
Z żółtek i cukru ukręcić kogel-mogel. Do masy dodać masło, wymieszać, dodać mak, kaszę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka grubo zetrzeć, wymieszać z pianą z białek, dodać do masy. Wyłożyć do dużej prostokątnej blachy. Piec 45 min do 1 godz. w 180°C

NUMER 2 - Składniki
masa makowa 1 puszka
rodzynki 0,5 szklanki
orzechy włoskie 0,5 szklanki
skórka pomarańczowa 0,5 szklanki
masło 1 sztuka
cukier 0,5 szklanki
jabłka 5 sztuk
kasza manna 8 łyżek
jajka 5 sztuk
Sposób przyrządzenia
Rodzynki zalać wrzątkiem.
Orzechy posiekać.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
Białka ubić na sztywno.
Jabłka obrać i zetrzeć.

Do maślanej masy dodać masę makową, jabłka, kaszę, orzechy, skórkę pomarańczową i odsączone rodzynki. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.

Wyłożyć na blaszkę wyłożoną folia aluminiowa, bądź papierem do pieczenia



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1628 dnia: 20 Kwietnia 2009, 09:19 »
Ja mam tutaj taki przepis na tego makowca:
http://mojewypieki.blox.pl/2007/04/Makowiec-z-jablkami.html

Jak chcesz coś więcej wiedzieć to po prostu zapytaj Dorotkę - autorkę bloga - ona zawsze odpowiada na pytania. Zapytaj ja po prostu czy używała kiedyś gotowej masy makowej i w jakich ilościach. Ona wie chyba wszystko więc na pewno coś poradzi.
Pozdrawiam



Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1629 dnia: 20 Kwietnia 2009, 10:00 »
Megan witaj :)
Ja robię ten makowiec dosyc często i daję połowe lub 3/4 puszki, ale 3/4 puszki to góra. Nie daj całej puszki czasem bo makowiec bedzie bardzo mokry. Pozdrawiam

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1630 dnia: 20 Kwietnia 2009, 10:26 »
DZIEKUJE  :-* :-* :-* :-* :-* :-*
jak znajde chwile to wyprodukuje 'japonca' ;)
ale mam na niego ogromna ochote ;) moze dzis ??



Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1631 dnia: 20 Kwietnia 2009, 13:24 »
moja mam uzywa do makowca zawsze tych gotowych mas co w puszce sa i zawsze jest pycha ciasto :)



Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1632 dnia: 20 Kwietnia 2009, 18:59 »
Justynko ja wiem, bo ja tez, tylko ten makowiec ma tez jablka w sobie przy laczeniu skladnikow robi sie mokry, wiec z iloscia maku z puszki nie ma co przesadzac :) Ale zawsze wychodzi super, jest smaczny! :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1633 dnia: 20 Kwietnia 2009, 19:51 »
Tak czytam wasze rozmowy i ... zacznę tu wpadać częściej po przepisy :)

Pangi nie jadam odkąd przeczytałam w greenpace raport o rybach... Fujj... panga i łosoś norweski to śmieci. Teraz jadam dorsza, a dziś mój maż kupił sandacza i zawiózł mojemu tacie żeby ten kotlety rybne zrobił... ten to wygodny...

No ale to wątek o gotowaniu... więc wkleję mój ulubiony i sprawdzony przepis na pizze.

1,5 szkl mąki
3 dkg drożdży
3 łyżeczki oleju
0,5 szkl przegotowanej ciepłej wody (potrzebne do idealnego rozklejenia mąki)
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru

Oczywiście mało kiedy jestem tak dokładna jak przepis. Piekarnik włączamy na maxa jakieś 225 stopni. Do miski wrzucamy: mąkę, drożdże, olej sól i sukier i UWAGA!!! włączamy mikser i wszystko miksujemy dodając ciepłą wodę. Gdy już będzie jednolita masa dosypujemy po trochu mąki tak aby ciasto zaczęło odchodzić od ręki (rękem możńa troche olejem smarować co jakiś czas żeby się nie zakleić). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno wyrastać 3 razy, ale u mnie rośnie raz.. bo nigdy nie mam czasu na czekanie.

Robimy sos - koncentrat pomidorowy + zioła (bazylia, czosnek, oregano, tymianek - kto co lubi) olej.
Smarujemy pizze kładziemy ser i później reszta składników....Pieczemy max 15 min do zrumienienia się boków (tych nie pokrytych sosem)

Smacznego :)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1634 dnia: 23 Kwietnia 2009, 13:55 »
macie może jakieś sprawdzone proste przepisy z użyciem parowaru? nic wymyślnego  ;)

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1635 dnia: 23 Kwietnia 2009, 14:33 »
podpinam się bo moje pomysły są zazwyczaj mao doprawione :(
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1636 dnia: 23 Kwietnia 2009, 15:53 »
Jak nie mam weny to wrzucam pierś z kurczaka, ziemniaczki i np. marchewkę do parowaru i posypuję je przyprawą do ziemniaków, albo różnie oregano zioła inne, co wpadnie pod rękę, i lekko oprószam solą.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1637 dnia: 23 Kwietnia 2009, 21:44 »
Ja w praowarze też robie jedzenie na szybko wrzucam jakieś mięsko.. ale nie używam soli. Same zioła... do tego warzywa.. i robię obowiązkowo sos czosnkowy na jogurcie..

Dobre są też rozbite piersi z kurczaka zawinięte w środku z serem posmarowane musztardą i jakieś warzywka do środka, papryka, czy ogórek konserwowy kto co lubi. Takie zaiwjańce na parze są nieziemskie.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2009, 23:53 wysłana przez liliann »

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1638 dnia: 23 Kwietnia 2009, 23:31 »
robiłam dziś zalewajkę na jutro i szczerze powiedziawszy to chyba mi do końca nie wyszła.....macie moze jakies sprawdzone przepisy na zalewajkę ?



Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1639 dnia: 27 Kwietnia 2009, 17:19 »
To może ja dorzucę przepis na pyszną i zdrową zupke :)
ZUPA Z SOJĄ
soję wymoczyć 12h i ugotować 2h. ( całe opakowanie 400g)
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 papryki
1 puszka pomidorów
kukurydza
400g pieczarek
1 marchew
przyprawy i zioła do smaku
przecier pomidorowy
kiełbasa lub mięsko
podsmażam cebulke i czosnek w dużym ( bardzo dużym garczku ) , daję marchewke i paprykę - chwilę duszę. Dodaje kiełabsę lub mięso ( jeśli to jest mięso to wczesniej tzreba marynowac i smażyć) Potem daję pomidory i kukurydzę. oraz pokrojone pieczarki. Chwilkę gotuję. Dorzucam soję i dodaję pzrecier pomidorowy - wedle uznania jak kto lubi. Ma to być bardzo gęste - wody jest praktycznie minimalna ilość.
Danie na 3 dni minimum

i na zupke szpinakowa-  ostrzegam uzależnia....
Zupa szpinakowa :
0,5 kg szpinaku
2 zabki czosnku
1 szkl. bulionu warzywnego - ja daje kostkę rosołowa lub łyżke masła i wegetę
troszkę soku z cytryny
2-3 łżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatułowa
łyżka śmietany

Szpinak miksuję blenderem na krem dodaję czosnek, przyprawy i śmietankę  no i bulion - podgrzewam i posypuje parmezanem. Pychota!!!

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1640 dnia: 27 Kwietnia 2009, 17:25 »
Gabiś mam nadzieję, że bedziesz tu częsciej wlepiac swoje przepisy  :)
soję już kupiłam  ;D

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1641 dnia: 27 Kwietnia 2009, 17:27 »
Aniu pewnie będe wpadać tu częsciej - w ramach oczyszczania mojego watku z przepisów ;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1642 dnia: 4 Maja 2009, 14:12 »
A ja właśnie zbieram wszystkie moje wypróbowane przepisy na ciasta - zrobię sobie mini ksiązkę kucharską :)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1643 dnia: 4 Maja 2009, 14:26 »
Ja jeszcze w sprawie shreka, robiłam na ostatni weekend i jak dla mnie to żadna rewelacja, spodziewałam się czegoś znacznie lepszego ::)
Nie jest złe ale na tyle warstw i paćkania to ja się na prawdę wyjątkowego smaku spodziewałam ;)


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1644 dnia: 4 Maja 2009, 14:58 »
no to dodaję przepis z ostatniego sobotniego obiadu
"POLĘDWICZKI WIEPRZOWE "
0,5 kg polędwiczek wieprzowych
włoszczyzna - marchew, seler, por
papryka czerwona
1 puszka pomidorów
czosnek
2 łyżki śmietany
1 szkl. białego wytrawnego wina
zioła, przyprawy

Polędwiczki zamarynowac na noc w czosnku, 2 łyżkach oliwy z cytryną i winie oraz z przyprawami i ziołami.
Drugiego dnia poddusić marchew, seler, pora, paprykę, pomidory, śmietankę doprawic sos do smaku.
Zalać polędwiczki ( sos dolac do marynaty - wina nie wylewać)  i wstawić do piekarnika ( w naczyniu zaroodpornym)
Piec około 45 minut.
podawać z ryżem lub kaszą gryczaną. ( ja lubie z pęczakiem)
Smacznego !!

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1645 dnia: 4 Maja 2009, 15:00 »
Ja nie lubię ciast pracochłonnych,wolę takie przy których nie ma roboty :)

A polędwice uwielbiam, mniamciu. Gabiś dziś znowu robię zebrę, mam strasznie dużo jogurtów na wykończeniu (koncówki terminów )


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1646 dnia: 4 Maja 2009, 15:09 »
ale pyszny przepis na polędwicę
a inne mięso może być?

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1647 dnia: 4 Maja 2009, 15:11 »
Martuś smacznego!
Aniu moze byc nawet kurczak, tylko pamiętaj że polędwica jest miękkim mięsem wiec nie musisz jej przysmazac, a przy kazdym innym najpierw bym lekko obsmazyła przed wlożeniem do piekarnika.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1648 dnia: 4 Maja 2009, 15:19 »
dzięki za rady

pozwoliłam sobie skopiowac przepis na ciasto z watku Gabiś
powiedz - naturalny jogurt może być czy lepszy jest jakiś smakowy??
i na jak dużą blachę jest to przepis?

Cytuj
Cytuj
Madziu robi się dokładnie tak samo tylko dajesz 300g jogurtu bez kawałków owoców. Potem można dać troszke wody jeżeli cisto jest za ciężkie.
Ja dałam jogurt gruszkowy jogobella ale można każdy  Wyszło przepyszne!!!
Marta ciacho zebra  Wpisz na google to Ci wyskoczy pzrepis.
Ja robię tak.
Skłądniki :
3 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
5 jaj
2 łyżki kakao
300g jogurtu
1 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubijam z cukrem, dają mąkę i olej oraz proszek do pieczenia potem jogurt. Dzielę ciasto na pół. Do jednej części dają 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki.
Na środek formy nakłądam na pzremian : 2 łyżki białego, 2 łyżki ciemnego ciasta,
Piec 50minut w 180stopniach. 

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1649 dnia: 4 Maja 2009, 15:23 »
Aniu ja ostatnio dałam jogurt bananowy i wyszło pyszne. Co do blachy to ja robię na dużej.