ok mam dylemat - i prosze o rade - mianowicie tzw makowiec japonski - mam 2 alternatywne przepisy ale w zadnym nie jest podana objetosc puszki masy makowej
niestety krol makowca japonskiego moj tesc odszedl nie przekazawszy spuscizny potomnym

i stad prosba o porade - czy mowimy o pojemnosci 900g??
NUMER 1 - Składniki:
1 puszka maku z bakaliami, 8 jaj, ½ szkl. cukru, ½ kostki masła, 12 łyżek kaszy manny, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kg jabłek
Jak przyrządzić?
Z żółtek i cukru ukręcić kogel-mogel. Do masy dodać masło, wymieszać, dodać mak, kaszę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka grubo zetrzeć, wymieszać z pianą z białek, dodać do masy. Wyłożyć do dużej prostokątnej blachy. Piec 45 min do 1 godz. w 180°C
NUMER 2 - Składniki
masa makowa 1 puszka
rodzynki 0,5 szklanki
orzechy włoskie 0,5 szklanki
skórka pomarańczowa 0,5 szklanki
masło 1 sztuka
cukier 0,5 szklanki
jabłka 5 sztuk
kasza manna 8 łyżek
jajka 5 sztuk
Sposób przyrządzenia
Rodzynki zalać wrzątkiem.
Orzechy posiekać.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
Białka ubić na sztywno.
Jabłka obrać i zetrzeć.
Do maślanej masy dodać masę makową, jabłka, kaszę, orzechy, skórkę pomarańczową i odsączone rodzynki. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną folia aluminiowa, bądź papierem do pieczenia