Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2943958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1170 dnia: 20 Października 2008, 22:12 »
ooo dziekuje Ci dobra kobieto :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1171 dnia: 23 Października 2008, 14:31 »
Może kogoś zainteresuje przepis na parówki nadziewane   :) Robię na większość imprez i zawsze robią furorę  ;)

Przepis na ok. 24 parówki nadziewane

parówki - 24 szt.,
0,5 kg pieczarek,
4-5 cebul,
ser żółty
sól, pieprz, curry.

Pieczarki, obieramy i czyścimy, kroimy w kostkę (w miarę drobną), wa takiej samej wielkości kostkę kroimy cebule. Mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dość sporą ilości curry (można dodać jajko, aby bardziej połączyć składniki, ja osobiście nie daję). Parówki przekrawamy wzdłuż uważając, aby ich nie przepołowić. W nacięcie wkładać przygotowany farsz (wchodzi ok. trzech łyżeczek od herbaty). Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i zapiekać w piekarniku na 200 stopniach około 15-20 minut. Pięć minut przed końcem posypać startym żółtym serem.
Można polać ketchupem.
Brzmi banalnie a smakuje znakomicie  ;)

Smacznego  ;D


Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1172 dnia: 23 Października 2008, 14:34 »
A te parówki to cienkie czy takie serdelki?



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1173 dnia: 23 Października 2008, 14:46 »
dziewczyny możecie tak szybciutko podac mi przepis na polewę czekoladową na ciasto?
może być z rozpuszczonej czekolady
bo w sklepie nie było gotowych polew, a koniecznie chcę polewę mieć
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1174 dnia: 23 Października 2008, 14:53 »
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kako (nie rozpuszczalne
gorzkie)
3 łyżki wody


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1175 dnia: 23 Października 2008, 15:07 »
martulka zwykłe cienkie, ja używam z drobimexu  :)


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1176 dnia: 23 Października 2008, 15:13 »
no a taki przepis z gotowej czekolady, aby ja rozpuścić/
bo nie mam w domu kakao, a kupiła czekoladę mleczną
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1177 dnia: 23 Października 2008, 15:16 »
No to czekoladę rozpuszczam z dodatkiem słodkiej śmietany i ewentualnie dodaję trochę cukru pudru i nieco tłuszczyku masło może być


Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1178 dnia: 23 Października 2008, 15:17 »
Ja robię taką polewę:
2 łyżki wody
2 łyżki margaryny
4 łyżeczki kakao (nie rozpuszczalne)
6 łyżeczek cukru pudru

Z czekolady nigdy nie robiłam... ::)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1179 dnia: 23 Października 2008, 15:18 »
wiem,że martulka taką robi
kiedys jadłam u niej zrobioną z czekoladowych jajeczek wielkanocnych czy mikołajkow
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1180 dnia: 23 Października 2008, 15:22 »
Muszę sobie zapisać ten przepis z czekolady :D

Offline mckr

  • Małgosia ;-)
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 305
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1181 dnia: 23 Października 2008, 15:41 »
ten przepisik na nadziwane paróweczki brzmi bardzo apetycznie ;Dzaraz go sobie zapisze, ale ja słyszałam o paróweczkach w cieście nalesnikowym cz czyś takim,niestety nie mam przepisu a chetnie bym spróbowała, może któraś z Forumek ma ???

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1182 dnia: 23 Października 2008, 15:51 »
kurde warto by było pomyśleć nad uporządkowaniem tego(tak jak kiedyś proponowano)
jest juz prawie 50 stroon przepisow i nie ma możliwości znaleźć czegoś wstecz
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1183 dnia: 23 Października 2008, 15:59 »
a ja wlasnie popełniłam ciasto z budyniem martulki ale z jablkami
stygnie :)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline mckr

  • Małgosia ;-)
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 305
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1184 dnia: 23 Października 2008, 16:05 »
tak duzo piszecie o tym cieście Martulki z budyniem, ze az mi sie ostatnio śniło hehe ;D i chce czy nie to jak nie upieke te bedzie mnie nekac w snach  ;D wiec w sb piekę i ja  ;D

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1185 dnia: 23 Października 2008, 16:21 »
Mariola ja polewę z czekolady robię tak:
nastawiam większy garnek z wodą, a w nim ustawiam drugi garnek, do którego wkładam połamaną czekoladę (lub zajączki mikołajki :) ) Jak czekolada się rozpuści dodaję trochę mleka i to wszystko.

Cieszę się, że ciasto z budyniem wam smakuje, ale żeby po nocach się śniło  ;D

Te parówki nadziewane będę musiała spróbować. A parówki w cieście naleśnikowym to ja robię tak, że jeżeli zostaną mi naleśniki to gotuję parówki cienkie i na naleśniku układam plaster żółtego sera i parówkę, a potem zawijam w rulon. Układam te ruloniki na patelni i pod przykryciem troszkę podsmażam, aż ser się roztopi.



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1186 dnia: 23 Października 2008, 16:29 »
Martulka ja to Twoje ciasto tez robię juz od lat, ale na wierzch zawsze kłade jeszcze warstwe kruchego żeby łatwiej można było złapać, ale przyznam że ze sliwkami nie próbowałam, z jabłkami i gruszkami w każdym razie jest pyszne.


Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1187 dnia: 23 Października 2008, 16:40 »
Ale ja ten budyń to po upieczeniu wylewam, więc już nie mam szans przykryć go jeszcze jedną warstwą ciasta.



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1188 dnia: 23 Października 2008, 16:55 »
Ja po upieczeniu dołu z owocami, a potem to ciacho na budyń i na moment do piekarnika, kruche to z 15 minut i gotowe, a przy okazji jeszcze ten budyn włazi tak pysznie miedzy owoce i ciasto jest bardzo zbite, u Ciebie też?


Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1189 dnia: 23 Października 2008, 17:18 »
Ja wiem czy jest bardzo zbite  ::) Ale budyń ładnie miesza się z owocami.



Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1190 dnia: 23 Października 2008, 20:59 »
ja nie mialam swieżych owoców tylko mus z jabłek ale tez dobry wyszedł

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1191 dnia: 24 Października 2008, 10:22 »
a ja uwielbiam paroweczki w ciescie francuskim. ciasto frnacuskei kroje na takie kwadraty, ukladam na nim plasterek sera zoltego,paseczek ukrojonej papryzki,troszke szczypiorku,i oczywiscie paroweczke:) zakladam dwa rogi cista na siebie robiac taka kopertke i do piekarnika na 10 min:) do tego podaje sos czoskowy(troche smietany lub jogurtu naturalnego,czosnek granulowany,ostra papryke i troszke soli:)) wszysy zawsze sie zajadaja

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1192 dnia: 24 Października 2008, 11:21 »
To też może być smaczne :)



Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1193 dnia: 26 Października 2008, 18:42 »
A ja dziś w nocy zrobiła słynny placek z budyniem ;D tylko nie wiem czy do końca mi wyszedł. tzn. spód jest bardzo twardy. to tak powinno być?

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1194 dnia: 26 Października 2008, 21:03 »
U nas też w ten weekend króluje ciasto z budyniem  :P ale mi spód nie wyszedł bardzo twardy. Beacia być może za długo ugniatałaś ciasto :drapanie: A może nie dodałaś śmietany :drapanie:




Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1195 dnia: 27 Października 2008, 10:05 »
Trochę śmietany dodałam. za długo ugniatałam ciasto? hmm to może być powód. tzn ugniatałam aż zrobiła się kula  ;D nie wiem jak długo to trwało. jak robię jabłecznik to też ugniatam ciasto i nie wychodzi takie twarde  :-\  no trudno może następnym razem bedzie lepsze  ;D

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1196 dnia: 27 Października 2008, 10:15 »
Następnym razem daj mniej mąki. Ja dałam 3 i pół szklanki.



Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1197 dnia: 27 Października 2008, 10:21 »
No właśnie tak mi się wydawało, że tej mąki jakoś dużo trzeba dodać. Dam znać jak wyszedł za drugim razem bo na pewno się nie poddam  ;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1198 dnia: 27 Października 2008, 13:27 »
Beacia, w razie jeżeli Ci jeszcze kiedys wyjdzie za twardy spód to wsadź ciacho do jakiegoś pojemnika i zawiń w folię na kilka godzin, zmięknie.


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1199 dnia: 13 Listopada 2008, 14:08 »
Milky way
kładniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Masa mleczna:
½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku ("pełnego")
Polewa:
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka

Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miekką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce
[/url]
[/url]