Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2948465 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #750 dnia: 30 Kwietnia 2008, 09:32 »
dzieki spisałam

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #751 dnia: 5 Maja 2008, 09:54 »
Nawet w chorobie mozg mi czasem pracuje
Tak wiec wczoraj stwierdzilam ze upichce cos innego.Poszlam do sklepu i po dowiedzeniu sie od jednej z Pan tam pracujacych, ze to niedorzeczne ze szukam ciasta francuskiego w lodowce narodzil sie pomysl na Antaliski - przy nazwie mozg przestal pracowac  :P

Oto przepis:

Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
2 kotlety schabowe
ok 30 dag pieczarek
1 cebula
2 plastry sera
2 plastry szynki
mala czerwona papryka
mala puszka ananasa
kieliszek sliwowicy lub wina
koperek
1 jajko
sol
pieprz
czosnek
olej

Przygotowanie
Kotlety lekko rozbic,przyprawic sola,pieprzem i czosnkiem.Zalac winem i wstawic do lodowki na jakies 2 godziny.W tym czasie usmazyc pokrojone pieczarki z cebulka,pokrojonym w kostke ananasem i papryka.Pod koniec dodac koperek.W miare mozliwosci zredukowac caly "sos" powstaly ze smazenia pieczarek.Zostawic do ostygniecia.Kotlety wyjac i posmazyc na patelni dodajac wino w ktorym sie marynowały.Ostudzone kotlety ukladamy na kawalku ciasta,na to kladziemy "pieczarkowy" farsz-dosc duzo( mozna dodac do niego surowe jajko by sie farsz potem nie rozpadał ).Na gore plaster sera i szynki.Wszystko "pakujemy" w ciasto ktorego brzegi dla lepszego sklejenia smarujemy jajkiem.Calosc nacinamy by pozostala woda z pieczarek miala gdzie odparowac, ciasto smarujemy "rozbeltanym" jajkiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

P.S. Tluszcz ze smazenia schabu moze nam posluzyc jako baza sosu - ja dodalam do tego miesna kostke z Winiar i zalewe z ananasa.

Podałam to z ziemniakami/ryzem - wersja z ryzem nie zdarzyla byc sfotografowana  oraz z zalatka z salaty,pomidora,papryki,ananasa,sera feta i sosu salatkowego  Wszytko wygladalo tak


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #752 dnia: 5 Maja 2008, 13:05 »
Antalis jesteś the best
takie cudo wymyślić
ty to masz łeb ;D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline BETI

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2161
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #753 dnia: 5 Maja 2008, 15:22 »
Nie widzę fotki  ??? Ale przepis robi dobre wrażenie. Chyba będzie trzeba spróbować.A to ciasto francuskie to gdzie szukać? Jak to w ogóle wygląda?

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #754 dnia: 5 Maja 2008, 15:25 »
Ja kupiłam w Biedronce i było dobre.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #755 dnia: 5 Maja 2008, 15:37 »
Ja tez mialam z Biedronki :) bo nie chcialo mi sie bawic w domowe robienie :P
A ciacho wyglada tak :

Offline BETI

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2161
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #756 dnia: 5 Maja 2008, 15:51 »
Ja tez mialam z Biedronki :) bo nie chcialo mi sie bawic w domowe robienie :P
A ciacho wyglada tak :


No to super.Biedrone mam pod nosem więc nie będę musiała biegać za tym ciastem.Mam nadzieję,że zrobię to danie jeszcze zanim urodzę hihihi. Twoje przepisy Antalis są przepyszne,mniam,mniam  ::)

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #757 dnia: 5 Maja 2008, 19:11 »
Antalis twój mąż powinien cię na rękach nosić za te wszystkie pyszności, które mu przyrządzasz :)
Podziwiam cię za twój zapał do gotowania i wymyślania takich cudeniek :ok:



Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #758 dnia: 5 Maja 2008, 20:46 »
Robi  to wrecz doslownie :P tylko ja nie pozwalam bo si eboje nawet tak malej wysokosci :P
To potrawa konkursowa :p wymyslilam jeszcze 3 inne :P
I nie ma co podziwiac - kazdy ma jakiegos bzika :P

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #759 dnia: 5 Maja 2008, 21:31 »
Antalis- przepyszne to być musi- pichcę na sobotę :D A te pozostałe konkursowe- to jakie :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #760 dnia: 6 Maja 2008, 09:05 »
Demko pozostale to te nalesniki z miesnym farszem ktore pokazalam pare stron wczesniej,Serowo-pieczarkowe roladki ( nie wiem czy Wam pokazywalam), Omlet śmieciuszek-takie nic :P

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #761 dnia: 6 Maja 2008, 12:55 »
takie nic...?
to nam szybko pokazuj... ;D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #762 dnia: 6 Maja 2008, 19:00 »
Serowo-pieczarkowe roladki

- 2 duze piersi z kurczaka lub indyka
- serek topiony ( ja uzywam pieczarkowego lub paprykowego ale swietny tez jest z szynka )
- ok 30 dag pieczarek
- tluszcz do smazenia
- srednia cebula
- koperek
- 2 jaja
- bulka tarta
- Vegeta
- pieprz

Przepis bardzo prosty:
Piersi z kurczaka rozbijamy na dosyc duze i cienkie "placki".Pieczarki smazymy z cebulka przyprawiajac vegeta i pieprzem.Pod koniec smazenia dodajemy troche koperku swiezego i 1 jajko.Na rozbite piersi ukladamy pierw mase z pieczarek i z surowym jajem,a na to ok 2 plasterki serka topionego.Zawijamy jak rolade. Pozniej obtaczamy w jajku i bulce tartej. Smazymy - w tym czasie jajko z farszu sie zetnie co zapobiegnie rozpadaniu sie podczas krojenia



Omlet śmieciuszek

Składniki na 2 osoby
- 2 piersi z kurczaka
- ilosc jaj wg uznania
- wiekszy pomidor
- mozarella lub serek topiony ( co kto lubi )
- pare pieczarek ( niekoniecznie - np moj maz nie lubi ich w tej potrawie )
- 2 plastry ananasa z puszki
- troszke koperku
- masło

Przygotowanie:
Jesli robimy wersje z pieczarkami to podsmazamy je chwile na oleju,piersi z kurczaka i ananasa kroimy na male kosteczki,z pomidora wycinamy gniazda nasienne i wyrzucamy - reszte pomidora kroimy w kostke ( ze skorka ),ser jaki by nie byl - rowniez kroimy w kostke,jesli uzywamy topionego serka to lepiej by byl schlodzony.Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy jajka i koperek.Na patelni rozgrzewamy odrobine masla i wlewamy zawartosc miski.Smazymy na wolnym ogniu pod przykryciem przez chwile ( kurczak bardzo szybko sie usmazy z racji tego ze sa male kosteczki ) a jesli ktos woli to mozemy bez przykrycia smazyc i obrocic omlet jak jedna strona bedzie gotowa.

Sie nie smiac teraz - to mialo byc na przeprosiny meza :P

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #763 dnia: 6 Maja 2008, 19:01 »
No i zgłodniałam :)


Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #764 dnia: 6 Maja 2008, 19:20 »
Ja pierniczę Antalis toś Ty kopalnia wspaniałych obiadków i wypieków  ;)



Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #765 dnia: 6 Maja 2008, 21:41 »
A wez przestan  :oops: Kazdy robi to co lubi  :P

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #766 dnia: 6 Maja 2008, 22:43 »
Antalis a jak robisz takie ładne ziemniaczki jak te z serowej roladki? Bo Twoje takie soczyste wyszly a moje zawsze spieczone.

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #767 dnia: 6 Maja 2008, 22:48 »
Antalis...ło matko... ja chce jeszcze :D mniaaaaam....
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #768 dnia: 7 Maja 2008, 07:25 »
Loona ja je obieram,kroje, myje, obsuszam i potem dodaje tej przyprawy o oleju i tak zostawiam na min 15 minut.A potem wrzucam na zimna blache i do piekarnika.
Na poczatku tez mi "suszki" wychodziły :)Musisz poprobowac.

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7929
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #769 dnia: 7 Maja 2008, 08:41 »
Antalis te roladki to mam rozumieć że jedno jako daję na koniec do pieczarek duszonych a drugie juz na ułożoną na filecie masę?

Ile roladek Ci wychodzi?



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #770 dnia: 7 Maja 2008, 08:41 »
ja je obieram,kroje, myje

tyle to wiem  :P chociaż tyle ;)
Dzięki.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #771 dnia: 7 Maja 2008, 09:04 »
AndziaK dobrze rozumiesz :) fakt troche dziwnie napisalam :P. Najlepiej jak pieczarki beda juz zimne to wtedy dodac jajko - zetnie sie podczas pieczenia. Mozna rozniez dodac do cieplego farszu - zetnie sie pod jego temp. i latwiej bedzie nakladac na miecho.
A roladek wychodzi tyle ile jest piersi :) Ilosc farszu zalezna jest od upodoban stad ilosc pieczarek moze sie zmienic.

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7929
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #772 dnia: 7 Maja 2008, 10:43 »
Ok czyli 2 jajka na 1 roladke ;)
Tylko mam jeszcze zawsze problemy ze smażeniem roladek.... przykrywasz je żeby w srodku tesz doszły czy smażysz bez przykrycia na malutkim ogniu?
No to mam pomysł na obiad w przyszłym tygodniu ;)



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #773 dnia: 7 Maja 2008, 10:44 »
Antalis bo ślinotoku dostanę.
a te oladki spinasz wykałaczka?
tez miałam sie pytać jak te ziemniaczki robisz,że takie ładne...?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #774 dnia: 7 Maja 2008, 10:51 »
Andziak ja jedno jajko daje do calego farszu a w jednym obtaczam ( starcza na 2 roladki ) :) wiec aj bym powiedziala 2 jaja na 2 roladki :)I nie przykrywam tylko smaze na wolnym ogniu. Jesli robis ztez te ziemniaki to mozesz roladki wrzucic do nich na jakies 10 koncowych minut :)

A co do spinania ... zadnych wykalaczek bo kiedys robiac cos podobnego zapomnialam ich wyjac i sobie ukrzywdzilam :P

Ziemniaki jak ziemniaki - zawsze mi takie wychodza :P

Jeszcze jakies pytania ? Chetnie odpowiem :)

Mam jeszcze jeden przepis - niestety brak zdjecia .

2 duże piersi z kurczaka
1 kg pieczarek
1 paczka makaron penne
2 Ramy do gotowania
2 zupy cebulowe w proszku (polecam Knorra)
2 serki topione kremowe (prostokąt)
żółty ser
przyprawy wg smaku

Piersi kroimy w niewielkie paski i smażymy na oleju,pieczarki w plastry i też podsmażamy w oddzielnym naczyniu (solimy),makaron gotujemy w sposób al dente. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami na przemian makaron, piersi, pieczarki, makaron...ostatni składnikiem na wierzchu powinny być pieczarki. Każdą warstwę posypujemy odrobiną pieprzu.Do garnuszka wlewamy Ramy do gotowania i wsypujemy zupy cebulowe, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, następnie wrzucamy do tego serek topiony i czekamy aż się rozpuści, cały czas mieszając. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Na wierzch dajemy posikaną natkę pietruszki i wstawiamy na 30 minut, do nagrzanego do 180 C piekarnika, kilka minut przed końcem zapiekania posypujemy na wierzch startym żółtym serem .

P.S.Jesli macie parwdziwe lesne grzybki to bedzie to jeszcze lepsze :)
« Ostatnia zmiana: 7 Maja 2008, 10:56 wysłana przez Antalis »

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7929
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #775 dnia: 7 Maja 2008, 11:34 »
aaaaa teraz juz kumam wszystko ;)

Te wszystkie pyszności zapiekane w piekarniku musza być rewelacyjne tylko u mnie to odpada, bo teściowa ma zrąbany piekarnik i nie da sie nic dobrze upiec..... :(



Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #776 dnia: 7 Maja 2008, 11:40 »
Kurcze, Antalis, z Twoich przepisów, to można książkę kucharska zrobić.

Jak już takowa napiszesz, to ja poproszę jeden egzemplarz z dedykacją :D

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #777 dnia: 7 Maja 2008, 12:33 »
Anjuschka Ty sie nie smiej :) Własnie jestem w trakcie segregowania pzrepisow na przekaski,desery itp i bede to w wordzie przepisywac a potem chce to sobie druknac :)


   

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7929
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #778 dnia: 7 Maja 2008, 12:51 »
Ja zamawiam drugi egzemplarz ;) rónież z dedykacją i wcale się nie śmieję  :P



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #779 dnia: 7 Maja 2008, 12:58 »
Antalis ja też zamawiam taką książkę z dedykacją... :)
A czy mogłabym nieskromnie poprosić o taką twoją książkę z przepisami w wordzie?czy to tajne?oczywiście z prawami autorskimi .
nikomu nie udostepnie bez twej zgody ;D

Antalis a masz moze jakąś propozycje jak wykorzystać ugotowane udko z kurczaka?
moje dziecko je tylko rosół(z zup)i robię specjalnie dla niego i mam potem takie udko i nie mam pomysłu co z niego dalej wykombinować
będę wdzięczna
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein