Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936654 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1050 dnia: 21 Lipca 2008, 12:26 »
Oki mialam cosik napisac tu ale juz nie pamietam co.................... mala pomoc? :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1051 dnia: 21 Lipca 2008, 12:32 »
Dzikie ryże i inne takie ;D


Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1052 dnia: 21 Lipca 2008, 12:44 »
Rajdowko - Proste rzeczy typu zupe tajska albo salatke z czarnego ryzu i krewetek  ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1053 dnia: 21 Lipca 2008, 13:10 »
A może ktoś podać łatwy przepis na pikle?

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1054 dnia: 21 Lipca 2008, 13:42 »
Moja mama robi pikle z ogórków w zalewie z musztardy ale nie wiem czy o takie Ci chodzi.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1055 dnia: 21 Lipca 2008, 14:04 »
Może ktoś chce przepis na tartę?

Tarta z wiśniami

Potrzebne:
Mąka - 1,5 szklanki
Masło - 200 g
Cukier- pół szklanki
Proszek do pieczenia - łyżeczka
Cukier waniliowy - 1 torebka
Śmietana - 1 łyżka
Jajko - 1
40 dkg wiśni wypestkowanych

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać, rozgnieść z miękkim masłem, dodać większą część cukru, proszek do pieczenia, żółtko i śmietanę. Zagnieść. Jeżeli uznacie że ciasto jest za rzadkie dodac więcej mąki. Wsadzić do lodówki na godzinkę do dwóch.
Po wyjeciu z lodówki rozprowadzić na okrągłej formie wysmarowanej masłem (jak najcieniej),  boki muszą być troszkę wyżej niż spód. Wsadzić do lodówki na godzinkę.
W tym czasie obtoczyć wiśnie w cukrze waniliowym(można troszkę mniej niż cały dać, żeby nie były gorzkie) i pozostałością cukru.
Po wyjeciu ciasta z lodówki posmarowac je białkiem roztrzepanym i do piekarnika na kilka minut (jakieś 15) . Po tym czasie wyjąć, wyłożyć owoce i spowrotem do piekarnika. Piec aż nabierze złocistego koloru.

Mam nadziję że bedzie smakowało.

PS. ja jestem niecierpliwa i zamiast do lodówki wkładałam do zamrażarki i sprawdzałam czy stwardniało a nie zmroziło się  ;D

A oto zdjęcia





Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy postoi nockę w lodówce.


Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1056 dnia: 21 Lipca 2008, 14:45 »
Tajska zupa z krewetek

1 cebula,

5 szklanek bulionu z kurczaka,

3 lyzki utartego swiezego imbiru

1/4 lyzeczki platkow czerwonej papryki lub marynowana papryka w paseczkach,

1 glowka kapusty pekinskiej

70 dag swiezych lub rozmrozonych krewetek,

2 lyzki tajskiego sosu rybnego

2 lyzeczki skorki z limonki,

1/4 szklanki swiezego soku z limonki

swieza kolendra wg uznania,

W garnku (delikatnie na dno olej rzepakowy lub oliwa z oliwek) podsmazyc cebule, imbir az nabiora cudownego zapachu.
Wlac bulion, dodac platki papryki, doprowadzic do wrzenia.
Wrzucic kapuste i gotowac przez 2 minuty. Dodac krewetki, sos rybny, skorke i sok z limonki i gotowac doslownie chwilke az krewetki zrobia sie rozowe (1 minuta srednio).

Podawac posypana kolendra.

p.s. krewetki powinny byc srednie tzn nie te malutkie a mniejsze od krolewskich.

Mozna dodac makaron ryzowy, chociaz wg diety south beach robie bez ;)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1057 dnia: 29 Lipca 2008, 18:36 »
a macie jakies pomysły na potrawy ze szpinakiem?
mam mrożony i zastanawiam sie jak go spożyć

zawsze jem z makaronem
ale chciałabym spróbować czegoś nowego
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1058 dnia: 29 Lipca 2008, 21:32 »
A ja już wcześniej podawałam przepis na naleśniki ze szpinakiem, a teraz może na canelloni ze szpinakiem:

Składniki:
- Fix do spaghetti Bolognese Knorr
- 12 sztuk makaronu canelloni
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 krążek sera camembert
- 4 łyżki śmietany (np. Rama Cremefine Gęsta)
- 2 łyżki oleju
- starty żółty ser

Canelloni wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Fix rozmieszać z 250 ml wody, zagotować. Cebule i czosnek posiekać i podsmażyć na tłuszczu, dodać rozmrożony szpinak. Smażyć ok. 5 minut ciągle mieszając. Dodać camembert pokrojony w kostkę oraz śmietanę. Doprawic sola i pieprzem. Przestudzoną masą szpinakową nadziewać rurki i układać w naczyniu do zapiekania. Zalać fixem i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Przed zapiekaniem wierzch canelloni posypać serem.




Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1059 dnia: 29 Lipca 2008, 21:47 »
A ja poproszę o propozycję na coś na ciepło, na wieczór dla gości. Coś szybkiego i nie męczącego zarówno przygotowywaniem jak i jedzeniem w te upały.

Z góry serdecznie dziękuję.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1060 dnia: 31 Lipca 2008, 18:15 »
coś zero odzewu na mój szpinak

Antalis gdzie jesteś?
obraziłaś się na nas...?

dzisiaj byłiśmy u rybaków i prosto z kutra mam rybki
tak więc poprosze o jakieś  propozycje na dorsza i flądrę
jednego dorsza już piekę w folii w piekarniku

ale nie mam pomysła na flądrę
no i jak ją wypatroszyć?takiej płaskiej ryby nie umiem
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1061 dnia: 31 Lipca 2008, 19:09 »
Powiedzmy ze mam mało czasu.
Co do szpinaku to ja polecam piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem.Szpinak przesmazam z odrobina maselka tak by sie rozmrozil ( mozesz dodac troch eczosnku jak lubisz no i przyprawic do smaku ). W piersi robie kieszonke i dodaje tam wspominany szpinak ( czasem tez ser zolty ), "zamykam" wykałaczkami ( mozesz tez rozbic piers i zrobic roladke). Daje wszystko do brytfanki  i zalewam pomidorkami z puszki.Zakrywam folia i daje do piekarnika na ok 25-30 minut temp 200 stopni. Czas musisz sama ustalic bo to zalezy od grubosci piersi- wystarczy sprawdzac co jakis czas.

A co do fladry ... jadlam cos takiego nad morzem - przepis chyba podobny :

Flądra zapiekana w szpinaku

Filety z flądry - 600 g
Mrożonka szpinak
Olej sojowy - 4 łyżki
Masło - 1 łyżka  (20 g)
Ser żółty - 320 g
Jajko - 2 sztuki
Ziemniaki - 800 g
Smalec - ½ kostki
Cebula - 2 sztuki
Sól
Pieprz biały świeżo mielony
Gałka muszkatołowa

Przygotowanie ryby:
Filety z flądry solimy i posypujemy pieprzem. Smażymy na bardzo gorącym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor z dwóch stron przez nie więcej jak przez 3-4 minuty tak aby ryba była surowa w środku.

Przygotowanie szpinaku:
Obraną cebulę kroimy w piórka i szklimy na ½ łyżce smalcu po czym dodajemy boczek pokrojony w cienkie paski. Całość smażymy aż cebula i boczek delikatnie się zrumienią. Tak przygotowaną cebulę z boczkiem dodajemy do rozmrożonego szpinaku  i mieszamy z rozmąconym jajkiem. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

Przygotowanie zapiekanki:
Do naczynia żaroodpornego nakładamy cienką warstwę szpinaku, na którą kładziemy przesmażone filety z flądry. Posypujemy połową startego sera żółtego. Całość pokrywamy pozostałą częścią szpinaku wymieszaną z resztą startego żółtego sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Zapiekamy do momentu aż szpinak się zetnie.

Przygotowanie ziemniaków:
Obrane ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plastry i smażymy z cebulą pokrojoną w
pół-plastry na dużej ilości smalcu. Pod koniec smażenia solimy i posypujemy pieprzem. Jeżeli jest to konieczne przekładamy do piekarnika aby ziemniaki były bardziej miękkie. Jednak nie mogą być zbyt miękkie gdyż staną się zbyt mocno nasiąknięte tłuszczem.

Sposób podania:
Na płaski talerz kładziemy zapiekankę ze szpinaku i flądry a obok kładziemy ziemniaki. Tak przygotowaną rybę można podawać również z ryżem lub najprzeróżniejszymi kluskami czy makaronem.

Jak sie filetuje fladre ?
Tak :) http://saltfishing.about.com/od/flounderhalibut/ss/aa041106b.htm
Tak sobie pomyslałam ze dorsza tez by mozna bylo zrobic tak zamiast fladry z tym ze ja bym go w ciescie nalesnikowym zamoczyla i na chwile wrzucila na gleboki tluszcz.
Aha zapomnialam dodac ze do szpinaku smietanki dla smaku sie dodaje :) ale nie trzeba.

Albo dorsza zrobic własnie w takim ciescie nalesnikowym z dodatkiem piwa i podac z frytkami :)

I jeszcze dwa przepisy ktore ostatnio sprawdzałam

Wątróbka w jarzynach

Składniki:
* 40 dag watrobki drobiowej
* 40 dag makaronu
* duza cebula
* 2 zabki czosnku
* 2 duze marchewki
* 1 mala pietruszka
* kawałek selera
* puszka pomidorów
* 2 liscie laurowe
* ziele angielskie
* sol, pieprz
* papryka w proszku
* vegeta
* olej


Przygotowanie:
Watrobke czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i obsmazamy na oleju.Warzywa obieramy i scieramy na tarce o duzych okach.Cebule kroimy w kostle.Wszystko podsmazamy na oleju z dodatkiem czosnku,pieprzu, soli i papryki. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut.Po tym czasie dodajemy pomidory i watrobke.Doprawiamy vegeta,dodajemy ziele i liscie - dusimy kolejne 15 minut.W tym czasie gotujemy makaron ( najlepiej muszelki lub swiderki ). Calosc mozemy posypac zoltym serem.

Placuszki piwoszki


Składniki:
* 1,5 szklanki maki
* 1,5 szklanki mleka
* 0,5 szklanki piwa
* jajko
* szczypta soli
* 3 filety z kurczaka
* przyprawa do drobiu
* 0,5 kg pieczarek ( moze byc wiecej )
* olej
* 2 cebule
* zołty ser

Przygotowanie:

Z maki, mleka, piwa i jajka robimy ciasto nalesnikowe ( troche gestrze ). Filety kroimy w cienkie paski lub kosteczke, posypujemy przyprawa do drobiu i podsmazamy chwilke na oleju ( ale jest to czynnosc niekonieczna ). Pieczarki scieramy na tarce i duzimy z drobno posiekana cebulka. Mieso i pieczarki dodajemy do ciasta, mieszamy i smazymy w formie plackow.Gotowe posypujemy startym serem.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2008, 19:12 wysłana przez Antalis »

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1062 dnia: 31 Lipca 2008, 19:11 »
dziękuję :-*

a przepis na flądrę bardzo ciekawy, ale ja mam taką jedną malutką flądrę,że chyba za mało na ten przepis
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1063 dnia: 31 Lipca 2008, 19:12 »
To zrob z niej zupke i obedzie sie bez filetowania.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1064 dnia: 31 Lipca 2008, 19:15 »
wiesz co ale ja nigdy w życiu nie jadłam zupy rybnej
i nie wiem czy lubię
bo na samą myśl mnie odrzuca...
nie wiem dlaczego, bo nigdy nie jadłam
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1065 dnia: 31 Lipca 2008, 19:16 »
U nas jest na wigilie, zanim pierwszy raz ja zjadlam mama nie powiedziala co to jest. Ta ktora zrobiła smakowała prawie tak jak rosół.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1066 dnia: 31 Lipca 2008, 22:11 »
Mariola teraz mam focha. Jak to zero odzewu na twój szpinak. A mój post to co? Jak już Antalis nie odpowie to zero odzewu tak :obrazony:

Żartuję oczywiście
;D



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1067 dnia: 1 Sierpnia 2008, 08:38 »
o przepraszam marta
jednak odzew był ;)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline JoasiaOl

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 443
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1068 dnia: 1 Sierpnia 2008, 09:40 »

to może jakiś przepis, bo mam 2 cukinie w lodówce i brak pomysłu
« Ostatnia zmiana: 1 Sierpnia 2008, 10:18 wysłana przez Maja »

Offline JoasiaOl

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 443
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1069 dnia: 1 Sierpnia 2008, 09:53 »
brzmi zachęcająco
chyba zrobię w weekend
dzięki  ;)

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1070 dnia: 1 Sierpnia 2008, 11:05 »
mieso ma byc surowe a ryz ugotowany?

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1071 dnia: 1 Sierpnia 2008, 11:10 »
pyh no wedle mojego przepisu to tak. Czyli mięso - surowe a ryż (w woreczkach najlepszy) - ugotowany

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1072 dnia: 1 Sierpnia 2008, 11:15 »
wole sie upewnic, bo mam wyjatkowy talent do schrzanienia kazdej potrawy
wczoraj robilam cannelloni z kluch, ktorych sie nie gotuje i mi twarde wyszly, nie wiem, co pokićkałam :/

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1073 dnia: 1 Sierpnia 2008, 11:30 »
Caneloni się nie gotuje ale trzeba bardzo dokładnie zalać sosem, tak żeby nic spoza nie wystawało i pilnować w trakcie zapiekania ;)


Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1074 dnia: 1 Sierpnia 2008, 12:24 »
zalalam górą sosu, nic nie wystawalo, pieklam w 200st przez 30 min
moze sos byl za gesty?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1075 dnia: 2 Sierpnia 2008, 16:38 »
dziewczyny a ja mam do was pytanie...
moze niektórym sie wyda głupie, ale mnie dręczy

no więc jak juz sobie zrobiłam taką rybkę zapiekaną całą z głową, to plis powiedzcie mi jak to potem podzielić
bo ostatnio miałam sporego dorsza, zjadłam z mężem na pół z jednego talerza, znaczy sie z tej folii co zapiekałam
no ale gościom to nie umiałabym podzielić...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline promyczek

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 106
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1076 dnia: 2 Sierpnia 2008, 21:43 »
 :D a może mniejsze rybki i dla każdego po jednej?  :D

no chyba że pokroić w dzwonka ale to nie wiem.......  :D

sama chętnie się dowiem


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1077 dnia: 4 Sierpnia 2008, 11:38 »
Na  dzwonki trzeba podzielic


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1078 dnia: 13 Sierpnia 2008, 15:32 »
Dziewczyny podsuńcie jakies pomysly jak zrobic żołądki drobiowe? Kupilam troche za duzo i starcza spokojnie na 2 dni, a nie chcialabym jesc 2 dni tego samego

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1079 dnia: 13 Sierpnia 2008, 20:15 »
Ja robie zwykły gulasz ( wiesz tylko miesko,papryka w proszku, cebulka, lisc laurowu i ziele angielskie ) ale czasem dorzuce do tego papryke czerwona, pieczarki, ogorek konserwowy i robie taka potrawke.

Mozesz zrobic np taki a'la pasztecik lub paste na chlebek ew klopsiki. Ja bym np ugotowala zoladki i zmielila.Dodala drobno pokrojona papryke, pieczarki, ogoreczka i albo dolozyla bulki tartej i jajka i upiekla jak pasztet albo zrobila klopsiki, poddusila lub ugotowała w bulionie.Potem do tego wywaru dodala np koperku, zabielila i wsio :) Ale to mnie teraz tak naszlo :P
I jeszcze sosik pieczarkowy bym zrobila  :P