Powiedzmy ze mam mało czasu.
Co do szpinaku to ja polecam piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem.Szpinak przesmazam z odrobina maselka tak by sie rozmrozil ( mozesz dodac troch eczosnku jak lubisz no i przyprawic do smaku ). W piersi robie kieszonke i dodaje tam wspominany szpinak ( czasem tez ser zolty ), "zamykam" wykałaczkami ( mozesz tez rozbic piers i zrobic roladke). Daje wszystko do brytfanki i zalewam pomidorkami z puszki.Zakrywam folia i daje do piekarnika na ok 25-30 minut temp 200 stopni. Czas musisz sama ustalic bo to zalezy od grubosci piersi- wystarczy sprawdzac co jakis czas.
A co do fladry ... jadlam cos takiego nad morzem - przepis chyba podobny :
Flądra zapiekana w szpinaku
Filety z flądry - 600 g
Mrożonka szpinak
Olej sojowy - 4 łyżki
Masło - 1 łyżka (20 g)
Ser żółty - 320 g
Jajko - 2 sztuki
Ziemniaki - 800 g
Smalec - ½ kostki
Cebula - 2 sztuki
Sól
Pieprz biały świeżo mielony
Gałka muszkatołowa
Przygotowanie ryby:Filety z flądry solimy i posypujemy pieprzem. Smażymy na bardzo gorącym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor z dwóch stron przez nie więcej jak przez 3-4 minuty tak aby ryba była surowa w środku.
Przygotowanie szpinaku:Obraną cebulę kroimy w piórka i szklimy na ½ łyżce smalcu po czym dodajemy boczek pokrojony w cienkie paski. Całość smażymy aż cebula i boczek delikatnie się zrumienią. Tak przygotowaną cebulę z boczkiem dodajemy do rozmrożonego szpinaku i mieszamy z rozmąconym jajkiem. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Przygotowanie zapiekanki:Do naczynia żaroodpornego nakładamy cienką warstwę szpinaku, na którą kładziemy przesmażone filety z flądry. Posypujemy połową startego sera żółtego. Całość pokrywamy pozostałą częścią szpinaku wymieszaną z resztą startego żółtego sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Zapiekamy do momentu aż szpinak się zetnie.
Przygotowanie ziemniaków:Obrane ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plastry i smażymy z cebulą pokrojoną w
pół-plastry na dużej ilości smalcu. Pod koniec smażenia solimy i posypujemy pieprzem. Jeżeli jest to konieczne przekładamy do piekarnika aby ziemniaki były bardziej miękkie. Jednak nie mogą być zbyt miękkie gdyż staną się zbyt mocno nasiąknięte tłuszczem.
Sposób podania:Na płaski talerz kładziemy zapiekankę ze szpinaku i flądry a obok kładziemy ziemniaki. Tak przygotowaną rybę można podawać również z ryżem lub najprzeróżniejszymi kluskami czy makaronem.
Jak sie filetuje fladre ?
Tak
http://saltfishing.about.com/od/flounderhalibut/ss/aa041106b.htm
Tak sobie pomyslałam ze dorsza tez by mozna bylo zrobic tak zamiast fladry z tym ze ja bym go w ciescie nalesnikowym zamoczyla i na chwile wrzucila na gleboki tluszcz.
Aha zapomnialam dodac ze do szpinaku smietanki dla smaku sie dodaje

ale nie trzeba.
Albo dorsza zrobic własnie w takim ciescie nalesnikowym z dodatkiem piwa i podac z frytkami

I jeszcze dwa przepisy ktore ostatnio sprawdzałam
Wątróbka w jarzynachSkładniki:* 40 dag watrobki drobiowej
* 40 dag makaronu
* duza cebula
* 2 zabki czosnku
* 2 duze marchewki
* 1 mala pietruszka
* kawałek selera
* puszka pomidorów
* 2 liscie laurowe
* ziele angielskie
* sol, pieprz
* papryka w proszku
* vegeta
* olej
Przygotowanie:Watrobke czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i obsmazamy na oleju.Warzywa obieramy i scieramy na tarce o duzych okach.Cebule kroimy w kostle.Wszystko podsmazamy na oleju z dodatkiem czosnku,pieprzu, soli i papryki. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut.Po tym czasie dodajemy pomidory i watrobke.Doprawiamy vegeta,dodajemy ziele i liscie - dusimy kolejne 15 minut.W tym czasie gotujemy makaron ( najlepiej muszelki lub swiderki ). Calosc mozemy posypac zoltym serem.
Placuszki piwoszki
Składniki:* 1,5 szklanki maki
* 1,5 szklanki mleka
* 0,5 szklanki piwa
* jajko
* szczypta soli
* 3 filety z kurczaka
* przyprawa do drobiu
* 0,5 kg pieczarek ( moze byc wiecej )
* olej
* 2 cebule
* zołty ser
Przygotowanie:Z maki, mleka, piwa i jajka robimy ciasto nalesnikowe ( troche gestrze ). Filety kroimy w cienkie paski lub kosteczke, posypujemy przyprawa do drobiu i podsmazamy chwilke na oleju ( ale jest to czynnosc niekonieczna ). Pieczarki scieramy na tarce i duzimy z drobno posiekana cebulka. Mieso i pieczarki dodajemy do ciasta, mieszamy i smazymy w formie plackow.Gotowe posypujemy startym serem.