Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1110 dnia: 20 Sierpnia 2008, 13:15 »
To z budyniem to ja robię prawie identyczne tylko ciasto dzielę na pół i zamiast śliwek daję jabłka, które zalewam gorącym budyniem i na to daję ciasto - tak piekę ;)


Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1111 dnia: 20 Sierpnia 2008, 13:20 »
Ja również robię tak jak Maja ;D ale muszę spróbowac ze śliwkami ;D

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1112 dnia: 25 Sierpnia 2008, 11:26 »
Ciacho mniam tez takie robie jak Maja :)
A za mna chodzi babka ziemniaczana ...

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1113 dnia: 25 Sierpnia 2008, 12:06 »
Zuza ja po prostu starlam na grubych okach ziemniaki tak by powstaly wiorki, na oliwie podsmazyłam kielbaske i cebulke, dodalam do ziemniakow dorzucajac jakja 2-3 szt, pieprz i vegete ( ja akurat mam chyba kucharka tego wiosennego z pietruszka i koperkiem ) oraz majeranek. Wszystko wymieszac razem , wlac a raczej pzrelozyc do foremki i finito :) Mozna dodac tarty ser zolty.
Pyszne jest z sosem pieczarkowym / grzybowym albo z gulaszem :) Super jest na drugi dzien krojona  wplasty, podsmazona na maselku i z zimnym mlekiem :)

Acha pieklam pzrez 60 minut  w temperaturze 220 stopni.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2008, 12:11 wysłana przez Antalis »

Offline promyczek

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 106
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1114 dnia: 25 Sierpnia 2008, 15:55 »
hej foremki  :D czy znacie jakieś przepisy na kokilki zapiekane? właśnie dostałam 12 sztuk takowych  :) i zastanawiam się ....... dziękuję


Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1115 dnia: 25 Sierpnia 2008, 19:20 »
Ja babkę ziemniaczaną robię troszkę inaczej. Ziemniaki (ok.3 kg) trę na tarce takiej jak do placków razem z cebulą (2 szt.). Mięso (ok.1 kg - np. chudy surowy boczek lub łopatkę/karkówkę) kroję w kostkę. Wszystko mieszam razem, doprawiam solą i pieprzem. Wylewam na blachę wysmarowaną olejem, a na wierzch układam wiórki ze smalcu. Całość piekę ok. 1,5 godz. w 200 stopniach.



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1116 dnia: 25 Sierpnia 2008, 19:54 »
to żeście mnie zdziwiły, bo ja o takim cudzie to w ogóle nigdy w zyciu nie słyszałam...
nawet nie wiedziałam,że takie coś istnieje
ciekawe jak smakuje...?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1117 dnia: 25 Sierpnia 2008, 20:01 »
 Mariola mówisz o babie ziemniaczanej?
Ja znam jeszcze kiszkę ziemniaczana. Składniki jak przy babie tylko wkłada się to w jelita (tak jak kiełbasę), zawiązuje na końcach nitką. Zaparza w gorącej osolonej wodzie przez kilka minut (do wypłynięcia). Następnie układa na blasze wylanej olejem, nakłuwa widelcem (żeby nie popękało) i piecze ok. 1,5 godz. w połowie przewracając na drugą stronę.



Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1118 dnia: 25 Sierpnia 2008, 20:02 »
Martulka ja znam jeszcze wersje z wedzona sloninka ale dla mnie to za tluste by bylo.
No i tez wiem ze trze sie na taka papke ale wtedy taka gabka wychodzi - ja wole wiorki :)
Znam tez kiszke ale to w jelitkach i nie kazdy lubi - tak jakby kielbaska byla w czym innym :P

Mariolka smakuje po trochu jak placki ziemniaczane, prazonki ( pewnie nie znacie :P ) ale pyszne jest :)
Jak maly pojdzie to ide do kuchni zrobic babe :)


Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1119 dnia: 25 Sierpnia 2008, 20:06 »
Antalis ja czasami mieszam tą papkę z cienkimi wiórkami i też jest ok

Jak wymienię piekarnik to też babę zrobię  ;D

A co to są te kokilki :drapanie:



Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1120 dnia: 25 Sierpnia 2008, 20:08 »
Ja daje tez do srodka pieczarek i czasem serek :)
O jakie kokilki chodzi ?

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1121 dnia: 25 Sierpnia 2008, 20:10 »
promyczek zadała pytanie o kokilki zapiekane



Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1122 dnia: 25 Sierpnia 2008, 20:17 »
Znalazłam coś takiego

Kokilki zapiekane
Przygotowanie: 60 min
Pieczenie: 15 min
Duszenie: 30-40 min
Trudność: łatwy

Składniki na 6 porcji
•       500g świeżych kurek lub borowików,
•       duża cebula
•       3 łyżki oleju winogronowego lub słonecznikowego
•       pół pęczka koperku
•       1-1,5 szklanki mleka zimnego,sól,pieprz,
•       2 łyżki mąki pszennej,
•       2 łyżki masła
•       tarta bułka
•       100g żółtego sera
      
   Umyć grzyby, pokroić na małe kawałki, pokroić cebulę na drobno. Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oleju, wrzucić cebulkę obsmażyć, dodać grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości (ok.30-40 min), podlewając wodą ,aby nie przypaliły się.
   Przygotować beszamel: rozpuścić w rondelku 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki, podgrzać do złotego koloru, wlać mleko i mieszając energicznie doprowadzić do jednorodnej konsystencji, posolić i popieprzyć do smaku.
   Pokroić drobno koperek. Wymieszać grzyby z beszamelem i koperkiem
   Kokilki ( najlepiej St Jaques) posmarować pozostałym olejem, obsypać bułką tartą i wyłożyć na nie grzyby w beszamelu.
   Posypać po wierzchu tartym serem i wstawić do gorącego piekarnika na 15 min.



Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1123 dnia: 25 Sierpnia 2008, 20:17 »
O ciekawe .... dla mnie kokilka to naczynko .
Fajne rzeczy mozna w nich zrobic.


4 małe kamionkowe kokilki wysmarować masłem. Łososia pokroić w cienkie paski i wymieszać z koperkiem, doprawić pieprzem, ułożyć na dnie kokilek, na wierzch wbić po jajku, tak aby nie uszkodzić żółtka. Oprószyć solą i pieprzem.
Do każdej porcji dodać po 2 łyżeczki śmietany. Kokilki ustawić w brytfance napełnionej do połowy gorącą wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 10 minut tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Podawać od razu po przygotowaniu.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2008, 20:19 wysłana przez Antalis »

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1124 dnia: 25 Sierpnia 2008, 20:19 »
No właśnie też się zorientowałam, że kokilka to naczynko  ;)



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1125 dnia: 27 Sierpnia 2008, 11:05 »
brzmi smakowicie...

chyba też to kiedyś zrobię

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1126 dnia: 27 Sierpnia 2008, 11:42 »
Zuza? a jakiej śmietany używasz?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1127 dnia: 27 Sierpnia 2008, 12:03 »
Ja robię podobną ale bez pomidorków, chociaż u mnie większośc na pomidorowo ;D

Podaję przepis na sałatkę z surimi, którą popełniłam przypadkowo na ostatnią imprezkę :P

1 opakowanie paluszków surimi/krabowych zwał jak zwał
1 makaron ryżowy
1 puszka czerwonej fasoli
1 duży por
sól, pieprz, majonez

Paluszki pokroić na ok.1cm kawałki; makaron zalać wrzątkiem, przyktyć i odstawić na 3 min potem odcedzić; fasolkę przepłukac na sicie, por posiekać; wszystko doprawić i wymieszać z majo.
Sałatka express, zjedli wsio ;D
Aha, makaron połamać przed zalaniem bo się potem będzie kołtunił


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1128 dnia: 27 Sierpnia 2008, 12:45 »
maju a jaki używasz makaron ryżowy?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1129 dnia: 27 Sierpnia 2008, 12:48 »
Ostatnio TaoTao ;D


Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1130 dnia: 4 Września 2008, 17:19 »
a mi się chce jakiejś nowej, pysznej sałatki :D
Macie cosik fajnego :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline ASIA39

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4671
  • Płeć: Kobieta
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1131 dnia: 4 Września 2008, 20:39 »
nie wiem czy w tym wątku była podawana ale ja uwielbiam i dosyc często robie z zupki chińskiej  :)
jak coś to moge podac

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1132 dnia: 4 Września 2008, 20:57 »
Z zupek chińskich już była



Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1133 dnia: 5 Września 2008, 07:16 »
Ja mam nowa potrawke - na roczek robie :)

Wystarczy

Miesko mielone ok 0,5 kg
Pieczarki ok 0,5 kg
2 puszki pomidorow
serek topiony smietankowy duzy
cebulka
2 lyzki przyprawy do pizzy
ew.kukurydza
olej

Pieczarki podsmazamy z cebulka, na osobnej patelni podsmazamy miesko, dodajemy do niego pieczarki, pomidorki z puszki, dodajemy pol kostki rosolowej ( mozna dodac cala ) i przyprawe do pizzy. Dusimy ok 20 minut.Na sam koniec dodajemy serek i czekamy az sie rozpusci :) Jesli chcemy uzyt tego do makaronu to danie gotowe, mozna tez zrobic gestsze danko i wtedy po prostu redukujemy sosik albo dodajemy jeszzce jeden serek :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1134 dnia: 5 Września 2008, 08:57 »
Ostatnio Megan wlepiła u siebie w wątku sałatkę - taką z czarnym ryżem i krewetami, mnie się podoba i mam nadzieję, że dobra będzie :P


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1135 dnia: 5 Września 2008, 12:02 »
kupiłam sobie kobiałkę kurek(grzyby)
macie jakieś propozycje na obiad?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1136 dnia: 5 Września 2008, 12:03 »
może poledwiczki z sosem z kurek?
nie mam przepisu bo ja bym zrobiła na oko

ale jadłam kiedys we wloskiej knajpie i są super

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1137 dnia: 5 Września 2008, 12:15 »
Tak, juz kilka stron wcześniej podawałam przepis jak mi się zdaje  :D


Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1138 dnia: 7 Września 2008, 22:16 »
Maju te salatke juz wczesniej chyba wklejalam ;D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1139 dnia: 8 Września 2008, 08:30 »
a ja ponawiam propozycje do moderatorów uporządkowania tego

same widzicie jak to wygląda teraz.Są 42 strony i weź coś znajdź.ktoś pyta o sałatkę, ale weź teraz szukać 42 strony wstecz

co wy na to?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein