Znalazłam coś takiego
Kokilki zapiekane
Przygotowanie: 60 min
Pieczenie: 15 min
Duszenie: 30-40 min
Trudność: łatwy
Składniki na 6 porcji
• 500g świeżych kurek lub borowików,
• duża cebula
• 3 łyżki oleju winogronowego lub słonecznikowego
• pół pęczka koperku
• 1-1,5 szklanki mleka zimnego,sól,pieprz,
• 2 łyżki mąki pszennej,
• 2 łyżki masła
• tarta bułka
• 100g żółtego sera
Umyć grzyby, pokroić na małe kawałki, pokroić cebulę na drobno. Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oleju, wrzucić cebulkę obsmażyć, dodać grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości (ok.30-40 min), podlewając wodą ,aby nie przypaliły się.
Przygotować beszamel: rozpuścić w rondelku 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki, podgrzać do złotego koloru, wlać mleko i mieszając energicznie doprowadzić do jednorodnej konsystencji, posolić i popieprzyć do smaku.
Pokroić drobno koperek. Wymieszać grzyby z beszamelem i koperkiem
Kokilki ( najlepiej St Jaques) posmarować pozostałym olejem, obsypać bułką tartą i wyłożyć na nie grzyby w beszamelu.
Posypać po wierzchu tartym serem i wstawić do gorącego piekarnika na 15 min.