Ja bakłażana z pomidorami robię w ten sposób
Melanzane alla Parmigiana Bakłażany
Puszka pomidorów bez skórki
Mozarella, parmezan
Bazylia, czosnek, papryczka peperoncino, przyprawy
Z bakłażanów odciąć końcówki, pokroić wzdłuż; układać w podłużnym naczyniu warstwami, każdą warstwę posolić i docisnąć czymś ciężkim-odstawić aż woda zmieni kolor. (ok 20-30 minut)
W tym czasie rozgrzać łyżkę lub dwie oliwy, wrzucić czosnek aż zacznie się złocić - wydobyć i wyrzucić; dodać puszkę pomidorków bez skórki (w cząstkach), dodać papryczkę i smażyć ...pod koniec dodać listki bazylii i posolić.
Odsączyć bakłażany, osuszyć papierowymi ręcznikami i kłaść na rozgrzaną oliwę - smażyć na złoto
W naczyniu do zapiekania na dnie wylac nieco sosu, na to układać bakłażany, plasty mozarelli, sos i parmezan i tak warstwami. Zapiec w 200-220 stopniach aż parmezan się rozpuści. SMACZNEGO
Bakłażany jako dodatek np. do mięska na grillaBakłażany
Oliwa, ocet winny, natka pietruchy
Bakłażany umyć, pokroić wg uznania wzdłuż lub w plasty, posolić warstwowo i przycisnąć np.talerzykiem-odstawić na ok.30 min. Następnie umyć, osuszyć-koniecznie! i kłaść na rozgrzaną oliwę-smażyć na złoto
Oliwę zmieszać z octem, posolić dodać posiekaną natkę-mieszać aż zrobi się emulsja. Usmażone bakłażany układać obok siebie i polewać sosem. Świetny dodatek do mięs w czasie pikniku. Smacznego
Bakłażany zapiekane z mięsem mielonymBakłażany przekroić wzdłuż na pół, posolić i odstawić aż puści sok, opłukać, osuszyć... Tak przygotowane wydrążyć nieco. Na patelni z odrobiną oliwy ozłocić czosnek+ posiekaną cebulkę i miąższ bakłażana, dodać mielone mięsko, podsmażyć - pod konieć dodać pulpę pomidorową - doprawić do smaku. Takim farszem napełnić bakłażany, posypać startym żółtym serem i zapiec.
AJWARduża słodka papryka (albo dwie), jedno małe suszone peperoncino
1/2 bakłażana,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
troszkę oliwy,
sól, pieprz
Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku. Ostudzić. Zdjąć skórkę, posiekać drewnianą łyżką lub nierdzewnym nożem (nie czernieje) albo bez oporów zmiksować blenderkiem . Dodać posiekany czosnek i cebulę. Doprawić i wstawić do lodówki. Podawać na zimno do mięsa i ryb pieczonych na grillu
Mussaki nie będę powtarzać
