Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944923 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1080 dnia: 13 Sierpnia 2008, 20:36 »
I jeszcze sosik pieczarkowy bym zrobila  :P


Dzieki Antalis, zrobilam tak, ze ugotowalam na kostce rosolowej, pozniej na patelni z cebulką i sosem pieczarkowym poddusilam + kasza jęczmienna + sałatka szwedzka :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1081 dnia: 13 Sierpnia 2008, 20:39 »
No i gicior :)
Narobilas mi smaka - chyba jutro zapodam :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1082 dnia: 13 Sierpnia 2008, 20:46 »
smacznego :) U nas jutro to samo
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2008, 08:38 wysłana przez Maja »

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1083 dnia: 13 Sierpnia 2008, 21:01 »
a co to sałatka szwedzka?

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1084 dnia: 13 Sierpnia 2008, 21:19 »
Ja jedyna jaka znam to glownie ogorasy, marchew, cebula, czosnek i ocet ale nie wiem czy o takiej pisala Martyna ::)

Znam jeszcze ze sledziem ale ta raczej odpada  :P

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1085 dnia: 13 Sierpnia 2008, 21:22 »
Sałatka szwedzka, to inaczej ogórki konserwowe pokrojone w plasterki ale w słodkiej zalewie. To tak najprościej.



Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1086 dnia: 13 Sierpnia 2008, 21:23 »
a co to sałatka szwedzka?

Aniu, to sa : ogorki, marchewka, cebula, papryka, czosnek w zalewie. Moj maz sie ostatnio popisal i zrobil takowej 15 sloikow:) Jak chcesz to moge dac przepisz.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1087 dnia: 13 Sierpnia 2008, 22:45 »
Mariolka, a propos teg dorsza w folii to ja się zawsze spotykam z tym, że każdy gość ma swoją porcję ryby w tej folii.
A swoją drogą ostatnio bylam na  businessowym obiedzie gdzie był m.in. chińczyk który zamówił sobie rybę i zaznaczył że ma być podana w całości, żeby nie odcinać głowy. Zjadł całą głowę w ogóle jak patrzyłam jak je to myślałam że nawet ości pożre. A przy tym ciamkał straszliwie. Ale to u nich ponoć świadczy o tym, że jedzenie smakuje. A głowa ryby to dla niego była najlepsza cześć tego dania  ::)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1088 dnia: 14 Sierpnia 2008, 08:03 »
o Boże!ja bym w życiu głowy nie zjadła...
okropnośc
odnosnie porcji...też sie spotkałąm z tym,że sie podaje całą rybę dla każdego
ale ten dorsz był całkime spory i wiem na pewno,że nie zjadłabym całej
ledwo na pół z mężem to zjedliśmy
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1089 dnia: 14 Sierpnia 2008, 10:10 »
A ja ostatnio dwie fajne potrawki opanowałam:

Mięsko wieprzowe z szynki optoczyłam w mące, jajku, podsmażyłam, odsączyłam tłuszcz.
Następnie na patelni podgrzałam 3 łyżki oleju z 6 łyżkami miodu (dobrze zmieszane) i w tym jeszcze kilka minut mięsko się posmażyło.
Pycha! Z ryżem i ananaskiem, mniam mniam mniam!

A jak już miałam ananaska, podlałam patelnię sokiem z ananasa, dodałam śmietany kremówki, kurkumy i wrzuciłam kawałki piersi z kurczaka. Pod koniec duszenia dorzuciłam kawałki ananasa. To wszystko z ryżem, of course :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1090 dnia: 15 Sierpnia 2008, 09:36 »
A ja jestem w trakcie tworzenia ostatecznej wersji menu na roczek .Poki co mam

Torcik + tortowe ciasteczka
kuleczki tiramisu
patery z wedlinami
ser,pomidory i ogorki
risotto z kurczakiem
tatar
ryba po meksykansku
kuskus z pieczarkami
salatka z wedzonego kurczaka
potrawka z watrobki
gulasz z piersi kurczaka i bananow
bigos
salatka jarzynowa
udka kurczaka

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1091 dnia: 15 Sierpnia 2008, 09:49 »
Kupiłam wczoraj jednego pięknego dużego bakłażana i nawet nie wiem, co mam z nim zrobić :). Może macie jakieś pomysły co z nim zrobić?

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1093 dnia: 16 Sierpnia 2008, 18:29 »
Antalis czy podawałaś przepis na swoje ziemniaczki z piekarnika? Ja dzisiaj próbowałam zrobić ale coś mi nie wyszło :drapanie:



Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1094 dnia: 16 Sierpnia 2008, 19:23 »
Gdzies juz pisalam ale napisze raz jeszcze:
Ziemniaki kroje jak na frytki, osuszam, wlewam troche oleju i mieszam tak by kazdy ziemniak "byl mokry" ,wsypuje przyprawe do frytek ( u nas obowiazkowo Appetita:P ) i zostawiam na jakies pol godzinki. Po tym czasie ziemniaczki z "zalewa" daje na zimna blache i wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 40 minut. Co jakis czas sprawdzam czy nie przywieraja i obracam w miare potrzeby  ;D

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1095 dnia: 16 Sierpnia 2008, 19:30 »
Dziękuję :)



Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1096 dnia: 17 Sierpnia 2008, 08:04 »
z bakłażanów to ja uwielbiam mussake ale niegy sama nie robiłam i nie mam przepisu

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1097 dnia: 17 Sierpnia 2008, 08:24 »
O musaka - racja pycha ale tez sama nie robilam choc wychodzi na to z ełatwe jest.

Musaka z bakłazanow :

SKLADNIKI:

5 bakłażanów
500 g mięsa mielonego
150 g cebuli
2 ząbki   czosnku
3-4 świeże pomidory
1 pęczek natki pietruszki
liść laurowy
sól, pieprz
100 ml   oliwy z oliwek
1 łyżka   Vegety

Sos beszamelowy:
40 g masła
30 g mąki
500 ml   mleka
1 łyżka   parmezanu
2 jajka
sól, pieprz

Przygotowanie
Bakłażany pokroić na talarki, osolić i odstawić na krótki czas. Opłukać gorącą wodą i osuszyć.
Wyłożyć blachę folią aluminiową, posmarowaną oliwą z oliwek i na niej położyć bakłażany. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C około 15 minut.

Na oliwie z oliwek krótko podsmażyć posiekaną cebulę oraz mięso mielone. Dodać posiekane pomidory pelati, liść laurowy, pieprz, wyciśnięty czosnek i Vegetę. Dusić podlewając wodą.
Gdy mięso stanie się miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki.

Beszamel: na maśle krótko podsmażyć mąkę, zalać zimnym mlekiem i mieszając gotować 5 minut. Dodać sól, pieprz i parmezan. Beszamel trochę ostudzić i wmieszać roztrzepane jajka.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami bakłażany i duszone mięso, zaczynając i kończąc na warstwie bakłażanów. Wszystko zalać przygotowanym beszamelem.

Musakę piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C, 20 do 30 minut.

Serwowanie
Musakę z bakłażanów można podawać jako ciepłą przekąskę lub danie główne z sałatą według uznania.
Rada
Talarki bakłażana przed pieczeniem można obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Mała tajemnica
Upieczone bakłażany będą bardziej aromatyczne.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2008, 08:27 wysłana przez Antalis »

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1098 dnia: 17 Sierpnia 2008, 10:51 »
Oooo, wielkie dzięki :)

Ja mam w domu tylko jednego bakłażana i siostra poleciła mi przepis na zapiekanego bakłażana z pomidorem i serem. Jak wypróbuję to podzielę się doświadczeniem.

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1099 dnia: 17 Sierpnia 2008, 23:12 »
mussaka to jedna z moich ulubionych potraw
 uwielbiam kuchnie grecką

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1100 dnia: 18 Sierpnia 2008, 09:07 »
Ja do beszamelu dodaję odrobinę gałki - aha i bakłażana nigdy nie panieruję, trzeba pamiętać żeby bakłażana pokroić i dobrze posolić, docisnąć i odstawić na jakieś 30min. aż puści soki, wtedy przepłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć na oliwie z oliwek - bakłażany bardzo dużo jej piją, więc potem trzeba układać je na papierowych ręczniczkach żeby nieco oddały.
Znacie taką turecką potrawę z bakłażanem - Omdlały Imam :?:  ;D nazwa w związku z tym znacznym poborem oliwy ;)

P.S.
Nie wiem na ile ten przepis jest wypróbowany ale mnie się ta woda do podlewania wydaje zbędna ;)


Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1101 dnia: 18 Sierpnia 2008, 09:19 »
Z bakłażanem poradziłam sobie w inny sposób - a raczej na dwa sposoby.

W obu przypadkach pokroiłam go na plastry (bez obierania).

Bakłażan zapiekany z serem i pomidorem.

Pokrojonego w plastry bakłażana solimy (ponoć traci wtedy swoją gorycz). Następnie kroimy pomidory w kostkę i do tego ścieramy ser żółty. Ja jeszcze przyprawiłam pomidory pieprzem.
Bakłażany wykładamy na blasze, smarujemy oliwą i wykładamy pomidory z serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach można wyciągać.
Mnie smakowało.

Bakłażany w panierce.

Każdy plaster bakłażana posoliłam i obtoczyłam najpierw w rozmemłanym jajku, a potem w bułce tartej i usmażyłam na masełku. Również nie było złe w smaku!

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1102 dnia: 18 Sierpnia 2008, 10:07 »
Ja bakłażana z pomidorami robię w ten sposób

Melanzane alla Parmigiana  

Bakłażany
Puszka pomidorów bez skórki
Mozarella, parmezan
Bazylia, czosnek, papryczka peperoncino, przyprawy

Z bakłażanów odciąć końcówki, pokroić wzdłuż; układać w podłużnym naczyniu warstwami, każdą warstwę posolić i docisnąć czymś ciężkim-odstawić aż woda zmieni kolor. (ok 20-30 minut)
W tym czasie rozgrzać łyżkę lub dwie oliwy, wrzucić czosnek aż zacznie się złocić - wydobyć i wyrzucić; dodać puszkę pomidorków bez skórki (w cząstkach), dodać papryczkę i smażyć ...pod koniec dodać listki bazylii i posolić.
Odsączyć bakłażany, osuszyć papierowymi ręcznikami i kłaść na rozgrzaną oliwę - smażyć na złoto
W naczyniu do zapiekania na dnie wylac nieco sosu, na to układać bakłażany, plasty mozarelli, sos i parmezan i tak warstwami. Zapiec w 200-220 stopniach aż parmezan się rozpuści. SMACZNEGO

Bakłażany jako dodatek np. do mięska na grilla

Bakłażany
Oliwa, ocet winny, natka pietruchy

Bakłażany umyć, pokroić wg uznania wzdłuż lub w plasty, posolić warstwowo i przycisnąć np.talerzykiem-odstawić na ok.30 min. Następnie umyć, osuszyć-koniecznie! i kłaść na rozgrzaną oliwę-smażyć na złoto
Oliwę zmieszać z octem, posolić dodać posiekaną natkę-mieszać aż zrobi się emulsja. Usmażone bakłażany układać obok siebie i polewać sosem. Świetny dodatek do mięs w czasie pikniku. Smacznego

Bakłażany zapiekane z mięsem mielonym

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, posolić i odstawić aż puści sok, opłukać, osuszyć... Tak przygotowane wydrążyć nieco. Na patelni z odrobiną oliwy ozłocić czosnek+ posiekaną cebulkę i miąższ bakłażana, dodać mielone mięsko, podsmażyć - pod konieć dodać pulpę pomidorową - doprawić do smaku. Takim farszem napełnić bakłażany, posypać startym żółtym serem i zapiec.

AJWAR

duża słodka papryka (albo dwie), jedno małe suszone peperoncino
1/2 bakłażana,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
troszkę oliwy,
sól, pieprz
Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku. Ostudzić. Zdjąć skórkę, posiekać drewnianą łyżką lub nierdzewnym nożem (nie czernieje) albo bez oporów zmiksować blenderkiem . Dodać posiekany czosnek i cebulę. Doprawić i wstawić do lodówki. Podawać na zimno do mięsa i ryb pieczonych na grillu

Mussaki nie będę powtarzać ;)


Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7929
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1103 dnia: 18 Sierpnia 2008, 11:35 »
A ja poprosze o szybki przepis na coś z cukini... sztuk 2 :D



Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7929
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1104 dnia: 18 Sierpnia 2008, 11:35 »
aha tylko leczo odpada... było niedawno :)



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1105 dnia: 18 Sierpnia 2008, 11:48 »
zupa krem z cukini pożyczyłam od Pascala ale mnie odpowiada ;)

3 łyzki masła/margaryny
3 cukinie, około 20cm, może być mniej jeśli nie wykrawamy pestek lub jeśli są większe
1 litr bulionu - z kury lub warzywny /wersja dla wegetarian/
1 ziemniak - pokrojony w plastry
bazylia - garść listków
ser lekko pikantny, np. cheddar - około 10 dag
chili w proszku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wlać wodę do garnka i dorzucić rosołki, bulionu moze być więcej niż litr, jeśli cukinii jest więcej lub jeśli lubimy bardziej rzadką zupę. Od cukini odkroić końce i pokroić w kosteczkę, nie musi być mała kosteczka. 
W dużym garnku rozpuścić tłuszcz i wrzucić cukinię, mocno soląc, aby puścila sok. Do tego dodać ziemniaka w plasterkach, dusić. Jak warzywa są miekkie, zalać bulionem i zmiksować blenderem.
Przyprawić i dodać bazylię.
Podawać posypaną serkiem w plasterkach lub startym i posypanym chili.


Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7929
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1106 dnia: 18 Sierpnia 2008, 12:01 »
Super Maja zapisane :) Dziękuję :)

A cos na drugie danie z cukini?



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1107 dnia: 18 Sierpnia 2008, 12:12 »
Ostatnio dziewczyny wlepiały przepisy na placki z cukini, takie na wzór ziemniaczanych  ;)
Można też podobnie jak bakłażana potraktować i zrobić faszerowaną mięskiem 

cukinie, mięso mielone, pomidor, ząbek czosnku,
mała cebula, oregano, sól, pieprz.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Napełnić farszem połówki cukini. Po rozgrzaniu piekarnika do 200 st. C wstawić cukinię i piec 20 min
albo

Zapiekanka z cukinii

Składniki:
- cukinia
- ser żółty
- przyprawy: wegeta
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Młodą cukinię pokroić w plastry, obsmażyć na patelni, ułożyć warstwę w naczyniu do zapiekania, ułożyć warstwę sera żółtego. Na przemian układać warstwami cukinię i ser. Zapiec w piekarniku. Można między warstwami ułożyć cienkie plastry wędzonego boczku.


Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7929
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1108 dnia: 18 Sierpnia 2008, 13:01 »
Dziękuję Majuś :)  :-*



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1109 dnia: 20 Sierpnia 2008, 13:11 »
pozwolę sobie  z Marty wątku wkleić tutaj jej przepis na ciasto.
miałam okazję je spróbować i mówię pycha

zaznaczam,że to nie mój, a martulki przepis

Ciasto kruche z budyniem:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
4 żółtka
szczypta soli
5 łyżek cukru
cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
można dodać trochę śmietany

Szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na blachę. Na wierzch poukładać połówki śliwek i upiec. Na ciepłe ciasto wylać budyń śmietankowy. Ja robię podwójną porcję budyniu.

Ciasto kruche z bezą:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
4 żółtka
szczypta soli
5 łyżek cukru
cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
można dodać trochę śmietany

Szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na blachę. Na wierzch poukładać połówki śliwek. Z białek i 3/4 szklanki cukru ubić pianę i wyłożyć na śliwki. Na wierzch pokruszyć troszkę ciasta i upiec.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein