Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938955 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14970 dnia: 1 Lipca 2016, 08:47 »
Kiedyś w Lidlu widziałam jajka przepiórcze, ale mogło to być w okolicach Wielkanocy

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14971 dnia: 1 Lipca 2016, 09:05 »
W Piotrze i Pawle są, w Auchan, w eko sklepach.


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14972 dnia: 1 Lipca 2016, 09:32 »
W Piotrze i Pawle są, w Auchan, w eko sklepach.


Auchan kurde też u nas daleko....ehhhh. Pojde do jeszcze jednego eko sklepu.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14973 dnia: 1 Lipca 2016, 10:16 »
W Kauflandzie też były


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14974 dnia: 1 Lipca 2016, 12:50 »
U mnie dzisiaj pierogi z jagodami :)
[/url]
[/url]

Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14975 dnia: 1 Lipca 2016, 14:22 »
oooo andzelika....ale bym wsunęla takie smakolyki :-) u mnie mielone + ziemniary + fasolka szparagowa, no i zupa warzywna z wczoraj gdyby ktoś chcial ;-)
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14976 dnia: 1 Lipca 2016, 14:33 »
A ja wczoraj zamarynowałam polędwiczkę wieprzową w przyprawie Kamisa "suszone pomidory z bazylią" i dzisiaj będę robić :) chciałam z pęczakiem zrobić ale jakiś sosik by się przydał... i nie wiem jaki...



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14977 dnia: 1 Lipca 2016, 14:45 »
Vivka kurkowy  ♡
Ja wciągnęła pierogi w pierogarni  i wieczorem idę na 60 cioci Karola
Także ten tego.. się narobiłam dziś:-D


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14978 dnia: 1 Lipca 2016, 14:48 »
U mnie gulasz z poledwicy maz ogarnia, jakis przepis z Doradcy Smaku



Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14979 dnia: 1 Lipca 2016, 14:49 »
no wiem, że kurki by super pasowały ale nie mam teraz czasu jeździć i szukać kurek :P może zamiast pęczaku wtedy coś innego zrobię, jakieś super zdrowe fryty :P



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14980 dnia: 5 Lipca 2016, 19:44 »
Wstawiłam dzisiaj kapuchę na gołąbki,które chcę ogarnąć jutro. I teraz pytanie: czy ryż mam ugotować normalnie,aby był zjadliwy, czy bardziej al dente , czy dać surowy????nigdy z ryżem nie robiłam,a teraz mam taką ogromną głowę kapuchy ,a mniej mięcha ,więc chcę troszkę oszukać;-)



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14981 dnia: 5 Lipca 2016, 20:40 »
Daria nigdy z ryżem nie robiłaś ??? ??? O to teraz Ty mnie zaskoczyłaś, bo u mnie zawsze z ryżem, zawsze. Tzn mama tak robiła ale jak zaczął u nas robić R to też wg szkoły jego mamy i też z ryżem. Ryż al dente, nigdy nie surowy. Robiliśmy też z kaszą zamiast ryżu i też było ok z tym, że mi najbardziej smakowało z jaglaną a jemu z gryczaną.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14982 dnia: 5 Lipca 2016, 22:23 »
anulla, może tam kiedyś robiłam z ryżem, ale widzisz nawet nie pamiętam;-) Teraz za to teściowa zrobiła z ryżem i...tyle tego ryżu nawaliła,że się wysypywał,jak dla mnie za dużo!!!!!
a ile tego ryżu mam zrobić, jak mam opakowanie mięcha wołowego i drugie wieprzowego???



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14983 dnia: 5 Lipca 2016, 22:50 »
Ja bym dała jeden woreczek ryżu


Mi smakują z kaszą pęczak tzn.smakowały jak takie jadłam i jeszcze z kaszą i pieczarkami. I koleżanki jadłam z ziemniakami i były przepyszne.


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14984 dnia: 5 Lipca 2016, 23:06 »
dwa razy po 250g?
przeprowadziłam konsultację i na taką ilość mniej niż 1 woreczek ryżu :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14985 dnia: 5 Lipca 2016, 23:08 »
dwa po 500.
Maja ale te ziemniaki w środku razem z tym mięsem????



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14986 dnia: 5 Lipca 2016, 23:18 »
Ja na pół kg mięsa daje nie cały woreczek ryżu.
Mam zawsze paraboliczny więc nigdy mi się nie rozgotowuje

Aaa kiedyś jadlam z kasza gryczana i grzybami w sosie Grzybowym- też były dobre choć nie me gusta  bo za gryczana  kasza nie przepadam


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14987 dnia: 5 Lipca 2016, 23:20 »
jezu co to jest ryż paraboliczny????



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14988 dnia: 5 Lipca 2016, 23:21 »
Paraboiled  jest na pudełku:p
No nie klei się jest sypki i sprężysty


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14989 dnia: 5 Lipca 2016, 23:23 »
ja używam basmati, więc będzie taki;-)



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14990 dnia: 5 Lipca 2016, 23:37 »
dwa po 500.
Maja ale te ziemniaki w środku razem z tym mięsem????

Na kilogram mięsa jedna torebka ryżu wystarczy


Te z ziemniakami to były same ziemniaki utarte jak na placki, aaa i był w środku boczek jeszcze.


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14991 dnia: 5 Lipca 2016, 23:39 »

Aaa kiedyś jadlam z kasza gryczana i grzybami w sosie Grzybowym- też były dobre choć nie me gusta  bo za gryczana  kasza nie przepadam

Sylwia, a to była kasza palona czy biała bo ja palonej nie lubię. U nas się jej nie jada, za to biała jest :ok:


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14992 dnia: 5 Lipca 2016, 23:54 »
Dzieki



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14993 dnia: 6 Lipca 2016, 00:04 »
Maja  palona.
O białej słyszałam ale nigdy nie jadlam.
Smakuje podobnie do peczak czy też jęczmiennej?


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14994 dnia: 6 Lipca 2016, 01:57 »
Tam nie ma para tylko parboiled - jedno a ;)
Daria to jest specjalna, polska odmiana ryżu, rośnie na południu ;D
A tak na serio to u nas podobny do niego jest chyba long grain easy cook. Ponieważ parboiled oznacza podgotowany czyli niby szybciej go w domu ugotujesz. Zresztą nieważne, weź ten basmanti ja też go tylko używam i jest ok.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14995 dnia: 6 Lipca 2016, 08:42 »
 Ja  uwielbiam  tą  dużą  kaszę pęczak   do tego  grzyby .....leśne , pieczarki   kurki  z cebulką  na maśle  i  potem jak w piekarniku  się gołębie  uduszą  sos  teraz  kurkowy  ::)
  Chyba  dzisiaj  kurek poszukam  ;) ale  mnie wzięło

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14996 dnia: 6 Lipca 2016, 09:01 »
Dobra dziewczyny dawać przepis chociaż taki na oko... ;)

kasza pęczak normalnie ugotowana tak?
kurki z cebulą to rozumiem na patelni? jakiś sosik do tego, żeby za sucho nie było? podajecie to z jakimiś warzywkami?
mam ochotę na leśne grzyby ale to muszę poczekać do jesieni az uzbieram :P



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14997 dnia: 6 Lipca 2016, 10:13 »
A co robię źle że mi gorzkie kurki wychodzą?
On 2011
Ona 2013

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14998 dnia: 6 Lipca 2016, 11:25 »
Masz mrożone Joanna?
Kurki przed mrożeniem  należy zblanszowac!

Jeśli mówisz o świeżych nie mam pojęcia.
Ja mam swój przepis od 2 jak nie 3 lat i wychodzą petardy..
Nie kapcie a chrupiace.. ;)


Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14999 dnia: 6 Lipca 2016, 11:38 »
Sylwia jak robisz kurki?