Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2912219 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15300 dnia: 26 Października 2016, 08:14 »
:)  Sylwusia  no :)  na zdrowie

 a ten farsz  z kapusty  i ziemniaków  to coś bliżęj  mogę poprosić ?? :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15301 dnia: 26 Października 2016, 13:14 »
Pierogi z farszem z kapusty i ziemnuaków znam jako ukraińskie ;)
Jeszcze boczek powinien być mniam

U mnie dziś na prośbę Lili bolognese, a dla mnie makaron z pomidorami, czosnkiem i bakłażanem


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15302 dnia: 26 Października 2016, 13:27 »
oooooo  ukraińskich też nie  znam  :( pewnie od regionu zależy. Maja  robisz  te ziemniakami i kapustą
 to proszę mnie oświecić  kapusta  jaka ? kiszona  czy słodka  gotowana czy surowa  ziemniaki  jak na ruskie ?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15303 dnia: 26 Października 2016, 15:10 »
Jadlam pierwszy raz- zamówiłam jednego ns spróbowania  :D

W srodku były ziemniaki przez praske jak na ruskie i kiszona kapusta z cebula.
Generalnie takie jak z kapysta i grzybami tylko bez grzybów a zamiast nich ziemniaki i to pomieszanie;)

Maja możliwe bo ta pierogarni prowadzą ukrainki  ;)


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15304 dnia: 27 Października 2016, 15:59 »
nie umiem robić mięsa do obiadu  :glowa_w_mur:
karkówka jest moją zmorą, zawsze wychodzi twarda  :P

poradźcie coś bo ja już nie wiem co robić

dzisiaj zamarynowałam mięsko z rana a po pracy chciałam usmażyć i na talerz,
wyszła tak twarda, że sama nie dałam rady jej zjeść
wrzuciłam z powrotem na kuchenkę i się dusi - może coś z tego wyjdzie  ::)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15305 dnia: 27 Października 2016, 16:29 »
VOnka, karkówkę piekę tylko w piekarniku. Najpierw obsmażam z mąką, a potem do żaroodpornego, najczęściej z cebulką, pieczarkami.
W innej formie to tylko z grilla latem  ;)
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/03/karkowka-w-pieczarkach-wg-aleex.html

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15306 dnia: 27 Października 2016, 16:39 »
Nie wiem czy podziala z karkowka, ale jak robie poledwiczki drobiowe, to wkladam do worka typu zip lock i zalewam woda z sola, zamykam i do lodowki na kilka godzin. Sa pozniej bardziej kruche.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15307 dnia: 27 Października 2016, 16:46 »
Jak już robie karkówkę to robie w tym worku do pieczenia.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15308 dnia: 27 Października 2016, 16:50 »
Ja tez w żaroodpornym naczyniu zawsze wychodzi pyszna
[/url]
[/url]

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15309 dnia: 27 Października 2016, 17:54 »
Takie kotlety z karkowki pod pierzynka z pieczarek cebuli i majonezu- zawsze  wyjdzie ci miękka soczysta i... z milionem  kalorii ale bardzo dobra.
Pieczesz w piekarniku 180st ok. 20min

Jesli pieczen to faktycznie w worku najpewniej wyjdzie rozplywajaca się w ustach..
Lub metoda wolnego pieczenia.. Pieczesz z 5godz w temp 120st..
No i z karkówka jest tak- ze im bardziej mięso jest mięciutkie takie rozlazle:p tym wyjdzie mieksza i soczystsza  ;)
Im.bardziej przerosnieta, zbity taka twarda przed obróbka tym mniejsza szansa na miękka po przyrzadzeniu


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15310 dnia: 27 Października 2016, 19:22 »
Ratujcie  Tesciowa przyniosła mi sporo schabu a ja kompletnie nie mam pomysłu (schabowe odpadają)
[/url]
[/url]

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15311 dnia: 27 Października 2016, 19:33 »
zawsze zostawiam karkowke na noc w lodowce w przyprawach (sol pieprz papryka, czosnek powbijany gdzieniegdzie i na wierzch majeranek)
a potem pieke w 180stopniach, w naczyniu bez przykrycia, tak 1,5h-2 w zaleznosci jak duzy jest kawalek. w polowie czasu odwracam (lub czesciej jak mi sie nudzi)
nigdy nie byla twarda..
gorzej ze schabem ;) raz mi wyszedl taki jak podeszwa :P mimo ze pieczony w rekawie

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15312 dnia: 27 Października 2016, 19:33 »
Upiecz i na kanapki

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15313 dnia: 27 Października 2016, 19:39 »
Schab bym upiekla na kanapki lub zrób roladki że schabu w sosie np mysliwskim ;)
Możesz zrobić bitki,jak chce ci się bawić to zrob kotlety schabowe  (bez panierki) w Placku ziemniaczanym a do tego sosik Grzybowy.


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15314 dnia: 28 Października 2016, 09:08 »
Ratujcie  Tesciowa przyniosła mi sporo schabu a ja kompletnie nie mam pomysłu (schabowe odpadają)

jako, ze nauczyłam sie robic schabowe miesiąc temu :P to i tak polecam z Kwesti Smaku w wersji meksykanskiej :D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15315 dnia: 28 Października 2016, 12:26 »
Duszona karkówka wyszła super (mięciuśka) ale to nie dla mnie, nie lubię tego tłuszczu, czuję jak mi to całe mięso "rośnie w gardle"
nawet jak robię fileta odkrawam cały tłuszczyk, którego przecież tam i tak niewiele

schabowe, namoczyć w mleku z dodatkiem cebulki i czosnku dzień wcześniej i wychodzą super  8)
ale skoro odpadają to może pieczony  8)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15316 dnia: 31 Października 2016, 10:59 »
Kobietki pomocy..
Ugotowałam zupe ogórkową.
Ogórki kiszone miałam tarte w sloiku- mama robiła w lipcu.
Zupa na nich jest bardzo gorzka a kwaśna jak jasna cholera.
Czy ro znak że ogorki były niedobre?
Kurde nie mam smaku w ciąży i nie wiem o co chodzi...
Wielo gar zupy ugotowałam i mam nadzieje ze nie będę musiała wyłac  ::)

Kto z was robi tarte na zimę kiszone ogorki? Czy one smakują trochę inaczej niż takie normalne kiszoniaki?


Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15317 dnia: 31 Października 2016, 12:12 »
Rok w rok robie weki,min ogory kiszone -moim zdaniem cos nie poszło ze sloikiem np.powietrze ,lekko wyszczerbiona nakrętka.
ps tez dziś mam ogórkówą, walne łam słoik z zeszłego roku-wszystko ok.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15318 dnia: 31 Października 2016, 12:33 »
Dzięki tete  za odpowiedź.
Dam spróbować mężowi oby to mój smak szwankował   ::)
Szkoda mi czasu i warzyw które tam wrzuciłem  ;)


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15319 dnia: 31 Października 2016, 12:58 »
jak jest cos za kwasne to pomaga szczypta sody.. ale jak jest gorzkie i popsute to juz do wylania

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15320 dnia: 31 Października 2016, 13:47 »
Ja  już dostałam nauczkę  w temacie ogórków  niestety  :( nie  kiszę   już  ich wcale,bo właśnie  robiły się  gorzkie .Dwa  lata  próbowałam  jeden  syf  w słoikach ponoć  ogórki przenawożone  ale ja  sie tam nie znam.   Dostałam w tym   roku  ogórki od znajomej takie z ogródka  niczym nie sypane, nie  nawożone , krzywe i jasne  i one  są  ok .

 Farsz na pierogi ziemniaczano kapuściane czeka i całkiem smaczny ;)

 

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15321 dnia: 31 Października 2016, 16:30 »
Kochana tylko moje to są typowo wiejskie bez nawozow z mamie go ogrodu  :/
Tylko one nie smakują jak zepsute  a jedynie są gorzkie :/

Ooo skusilas się?  Ja już prawie farsz na coś z kapusta i grzybami zrobiłam i. ... się poddałam ;)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15322 dnia: 31 Października 2016, 16:44 »
  a  to nie wiem co z ogórkami , bo jak swojskie   to na pewno nie to co  u mnie w słoikach  było  ::)
 No skusiłam się  na farsz    z ziemniaków i kapuchy, bo szukam  coś innego  niż zawsze  mam wrażenie ,że  wszystko  nam się juz przejadło  ;)  jeszcze mam  szpinak z mozzarelą  jak juz mam upaprać pół kuchni   to  będzie  hurtowo  :)

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15323 dnia: 31 Października 2016, 21:31 »
Kobietki pomocy..
Ugotowałam zupe ogórkową.
Ogórki kiszone miałam tarte w sloiku- mama robiła w lipcu.
Zupa na nich jest bardzo gorzka a kwaśna jak jasna cholera.

niektórzy do zup dodają kurkumę, jej nadmiar powoduje gorzki smak
albo faktycznie coś z nieszczelnością słoika

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15324 dnia: 31 Października 2016, 23:05 »
Mąż zjadl- mówi ze z na wszystko ok tylko jest mocno kwasna bo ogorki były porządnie ukiszone   ;)

My dziś z mama na spontanie poszalalysmy...
Krokiety zrobiłysmy z:
-kapusta i grzybami
- szpinakiem i mozzarella
-pieczarkami i serem
- mięsem

A do tego kilka naleśników z serem i rodzynkami i kilka z nutella.
Pogielo nas  ;D
Plecy mi pękają  ;D


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15325 dnia: 1 Listopada 2016, 10:23 »
szacun SYlwia.. :) jak dla wojska :D

pomroz sobie troche to na swieta bedziesz miala gotowe ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15326 dnia: 1 Listopada 2016, 12:09 »
Lusi
Podzielilysmy krokiety na 3 domy wiec luzik ;)))
Ale msm taki smak studencki dziś. ...
Zawsze jadalismy z przyjaciółmi po 2 krokiety z kapusta I grzybami a do tego sałatka ziemniaczana  :)
I właśnie gotuje 4 ziemniaki- machne na szybko ;)
A i obiad będzie inny niż zwykle  ;)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15327 dnia: 2 Listopada 2016, 07:28 »
Co dziś na obiad polecacie kuchareczki?


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15328 dnia: 2 Listopada 2016, 08:11 »
U mnie dzisiaj będzie filet na maśle z jarzynami z ziemniakami albo ryżem.

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15329 dnia: 2 Listopada 2016, 08:24 »
Ja dzisiaj robię krem z pieczonej dyni, będę robiła pierwszy raz, mam nadzieję, że da się zjeść  ;D