Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2910433 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15420 dnia: 1 Grudnia 2016, 14:42 »
Ktory?



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15421 dnia: 6 Grudnia 2016, 12:12 »
Jak robicie schabowe? ;)
W czym panierujecie, na czym smazycie?

Jakie zupy u was królują dzis lub sa zaplanowane na ten tydzień?


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15422 dnia: 6 Grudnia 2016, 12:39 »
na maśle klarowanym, wymoczone wcześniej w mleku
On 2011
Ona 2013

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15423 dnia: 6 Grudnia 2016, 12:53 »
Sylwia u nas mąż sobie robi schabowe i moczy mięso w mleku, potem w mące i na końcu bułce. smaży na oleju kokosowym. a zupy...pomidorówka, rozgrzewająca zupa z soczewicy i szpinaku :)



Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15424 dnia: 6 Grudnia 2016, 12:58 »
uwielbiam schabowe ale rozbite w sklepie,
w domu tak nie rozbije
a ze sklepu zawsze są mięciutkie,
mocze dzień wcześniej w mleku, cebulce i czosnku - pycha

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15425 dnia: 6 Grudnia 2016, 13:02 »
Panierujecie m.in. w jajku?

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15426 dnia: 6 Grudnia 2016, 13:03 »
Małgosiask tak :) zapomniałam o jajku



Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15427 dnia: 6 Grudnia 2016, 13:31 »
ostatnio stwierdziłam, że u Magdy Gessler mój schabowy by nie przeszedł bo panierka odchodziła od kotleta (jajko, mąka i bułka)

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15428 dnia: 6 Grudnia 2016, 21:19 »
A ja w jajku, bulce i na patelnie - smażę na oleju.
Natalka 4.11.2012

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15429 dnia: 6 Grudnia 2016, 22:21 »
schabowy tradycyjnie maka jajko i bulka tarta i na olej
zupy.. dzis skonczylismy ogorkowa ;) wczesniej pomidorowa i rosol (na kaczce, tesciowa byla i robila :P )

wole gulasze na zimne dni :) dzis robilam wieprzowy tydzien temu byl z jagnieciny.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15430 dnia: 6 Grudnia 2016, 22:43 »
ja jajco i buła tarta, czasem x2, uwielbiam smażone na masełku klarowanym;-)



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15431 dnia: 6 Grudnia 2016, 23:09 »
No co Wy, dziewczyny, schabowy na oleju? Toż to profanacja. Schabowy koniecznie na smalcu, wcześniej moczony w mleku i cebuli, potem jajo i bułka (panierka II stopnia zbędna) i na rozgrzany smalec. I koniecznie schab z kością, tylko wcześniej trzeba miejsce z kostką sparzyć wrzątkiem ;)


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15432 dnia: 6 Grudnia 2016, 23:15 »
Mnie smalec jakos przeraza



Offline mkarolinka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10103
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15433 dnia: 7 Grudnia 2016, 04:45 »
Mnie nie przeraża, ale tak mi śmierdzi, ze nie przejdzie. Zawsze śmierdzial :P

Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15434 dnia: 7 Grudnia 2016, 08:22 »
Schabowy z kością to było to  8) a teraz już u mnie nie ma, wszystko bez kosci ::)


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15435 dnia: 7 Grudnia 2016, 08:35 »
Fuj...schabowy :P

Jedyny, który jakoś mi przechodzi to ten http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kotlety-schabowe-po-meksykansku
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15436 dnia: 7 Grudnia 2016, 08:45 »
schabowy dla siebie muszę mieć tak rozbity, że aż przezroczysty 8)
jajo, buła i na patelnię na maśle klarowanym
ale Maja ma rację, na smalcu najlepsze :)
i bez mąki



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15437 dnia: 7 Grudnia 2016, 10:32 »
Aneta tez lubie tak mocno rozbite ;)
Niby na smalcu sie smazy ale ja nie lubie tego smaku i profanuje smazac na oleju ;)

Ktoras wyzej chyba vonka pisala ze najbardziej lubi rozbite w sklepie. Ja tez sie zlapalam na tym ze smakuja lepiej nawet jak swojego lekko "dobijam" bo mi wciaz za grubo :p

Ostatmio zaczelam moczyc w mleku z cebula i faktycznie bardziej soczyste ale ja lubie tez przelozyc je cebula na 2 godziny a pozniek ta cebulw do nich zesmazyc. Wtedy bez mleka ;)


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15438 dnia: 7 Grudnia 2016, 11:11 »
Dzisiaj u mnie schabowe, zaraz przełożę cebulą.
Dzięki Sylwia za pomysł, taki prosty a do głowy nie przyszło ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15439 dnia: 7 Grudnia 2016, 11:22 »
M9j dziadek tak robil  cale zycie  :D

Ja dzis nie wiem co ugotowac..
Chodza za mna placki ziemniaczane ale to smazenie  ::)
Mam tez pieczarki od kilku dni i chyba dzis powinnam je uzyc i tak mysle o leczo bo wszystkie skladniki mam..
A z trzeciej strony chetnie bym pizze zjadla  ;D
A poki co nawet nie bylo sniadania


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15440 dnia: 7 Grudnia 2016, 18:06 »
spróbujcie do schabowych dorzucić jeszcze czosnek  ;D

fileta z kolei nie wyobrażam sobie bez oregano  8)

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15441 dnia: 7 Grudnia 2016, 21:46 »
Gdzie kupujecie mase cukrowa na tort?? I jaki dajecie krem zeby ta masa sie przylepila??

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15442 dnia: 8 Grudnia 2016, 08:41 »
Daję cienką warstwę masła z cukrem. Na all kupuję, kiedyś robiłam sama. W Auchan widziałam kostki białej masy cukrowej, chyba DrOetkera.
On 2011
Ona 2013

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15443 dnia: 8 Grudnia 2016, 10:31 »
Ja nie daję nic. Po prostu kładę masę i już. Trzyma się


Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15444 dnia: 8 Grudnia 2016, 14:30 »
Ok to musze zrobic pierwszy probny tort bo do roczku chwile czasu na trening mam:)

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15445 dnia: 8 Grudnia 2016, 18:26 »
Jeśli nie będzie kremu maślanego pod masą, to bita śmietana rozpuści lukier.

Ja też z czosnkiem robię schabowe, i kurczę najlepsze w płatkach kukurydzianych  ::)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15446 dnia: 8 Grudnia 2016, 18:32 »
Jeśli nie będzie kremu maślanego pod masą, to bita śmietana rozpuści lukier.

Dokladnie, ja zawsze klade cieniutenka warstwe kremu maslanego, tak zeby nie zemdlilo pozniej ;)

A mase cukrowa robie z marshmellows

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15447 dnia: 8 Grudnia 2016, 19:40 »
U mnie nic się nie rozpuszcza. Raz spróbowałam i od tamtej pory pomijam krem maślany


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15448 dnia: 8 Grudnia 2016, 20:29 »
Maju haka śmietanę dajesz 30% czy 36%? i jakiej firmy?
On 2011
Ona 2013

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15449 dnia: 9 Grudnia 2016, 10:41 »
Aktualnie daję śmietanę vege ale normalnie dawałam 36% Piątnica (taki czerwony kubeczek)