Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914389 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15000 dnia: 6 Lipca 2016, 12:17 »

Jeśli mówisz o świeżych nie mam pojęcia.
Ja mam swój przepis od 2 jak nie 3 lat i wychodzą petardy..
Nie kapcie a chrupiace.. ;)

a gdzie przepis?
[/url]
[/url]

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15001 dnia: 6 Lipca 2016, 12:41 »
  Dokładnie Vivka
 u mnie   na oko :)  kasza  ta gruba   nierozgotowana  , grzyby  ile mam  ( i jakie mam) posmażone  na maśle  z cebulą   i sól i pieprz   tylko   taki  farsz w liście  kapusty i do piekarnika  podlać  mozna  bulionem   nawet  warzywnym   i tam  sobie leżakują  do miękkości
 Do tego   sos  z kurek  czy inszych  ale to juz taki sos  normalnie jak się robi .

 Ja  nie umiem zamrozić  kurek  za każdym razem mam  gorzkie  juz  cuda  wyprawiałąm  moczyłam  w ciepłej wodzie z solą  , blanszowałam, płukałam w   mleku  itp...   co  gdzieś  ktoś  rzucił pomysłem   i nic  z tego mi nie wychodzi .
Świeże   są  jaknajbardziej ok .

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15002 dnia: 6 Lipca 2016, 13:12 »
Najpierw czyszczenie.
Kurki do wysokiej miski.  Zasypuje  dość duża ilością  soli.
Mieszam łyżka.
Po czym zalewam to gorąca woda i w ciągu minuty przemieszam to jeszcze ze dwa razy.
Odstawiamy w tej wodzie na ok 2 minuty- cały syf i piach spada na dno.
Wyciągam kurki łyżka cedzakowa.
I tu już drobna kosmetyka jak coś zostało to oczyszczać ale zazwyczaj są już eleganckie.
Mimo że leżą te 3 minuty w wodzie nie nasiakaja  nie tracą smaku.

Odkladam je na ręcznik papierowy aż wyschna.  Ale nie trwa to długo.  Kilkanaście minut.
A później to standard- podsmażyć cebulę na masle pokrojoną w kostkę.  Wrzucam grzyby na kilka minut. Podlewać śmietanka 18% laciata  lubię najbardziej jak zgestnieje to sól i pieprz. Czasem natka pietruszki;)


Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15003 dnia: 6 Lipca 2016, 13:36 »
Sylwia, a tę śmietankę to dajesz słodką czy kwaśną?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15004 dnia: 6 Lipca 2016, 13:39 »
18% słodka
Nie lubię do sosow 30% bo moim. Zdaniem wychodzą gorsze niż na 18% ;)
O tą
http://www.alma24.pl/swieze/mleko-i-jaja-p3/smietanka-laciata-18?gclid=CJj8vrDh3s0CFQsNcwodcu4Cnw


Spróbujcie mój sposób- myślę że nie będziecie żałować..
Ja znalazłam ten patent na necie i nie mogłam się przełamać bo dla mnie moczenie grzyba to złooo  ;)
Ale nigdy nie były gorzkie te moje kurki, kapciowate. No i omija mnie ich podgotowanie a wiem.ze niektórzy tak robią


Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15005 dnia: 6 Lipca 2016, 14:00 »
Ciekawy sposób, spróbuję na pewno, tym bardziej, że właśnie mam ochotę na risotto z kurkami :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15006 dnia: 6 Lipca 2016, 14:06 »


Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15007 dnia: 6 Lipca 2016, 14:27 »
Z tym wrzątkiem i solą robiłam, rzeczywiście całkiem ładnie czyści  :)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15008 dnia: 6 Lipca 2016, 14:32 »
Ale mi ochoty na kurki zrobilysce.Chyba zrobię polędwiczki z kurkami.
[/url]
[/url]

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15009 dnia: 7 Lipca 2016, 08:10 »
W jakiej cenie u was są kurki i jagody?
On 2011
Ona 2013

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15010 dnia: 7 Lipca 2016, 08:16 »
Sylwia super sposób :D Mój Ł. robi zawsze polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym ahh a mi się marzy jajecznica z kurkami, muszę iśc po kurki :D




Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15011 dnia: 7 Lipca 2016, 09:36 »
W jakiej cenie u was są kurki i jagody?

jagody za 1 litr 15 zł , a kurki widziałam tylko w lidlu ale ceny nie pamiętam
[/url]
[/url]

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15012 dnia: 7 Lipca 2016, 10:22 »
Serio? U mnie w mieście jagody po 8zł są  ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15013 dnia: 7 Lipca 2016, 11:06 »
Ciri przeczytaj mu moj sposob ;)))

U nas kurki w markecie za 250g cena miedzy 10-13zl
A na rynku miedzy 40-43 zl za kg


Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15014 dnia: 7 Lipca 2016, 11:09 »
A kupowałyście mrożone kurki (np. w Makro) i coś z nich robiłyście?
Nie są gorzkie? Są już wyczyszczone?

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15015 dnia: 7 Lipca 2016, 11:57 »
Kurki po 35 kupowałam a jagody nie pamiętam po ile...



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15016 dnia: 7 Lipca 2016, 12:51 »
Kurki w Biedronce ostatnio były za 13 zł.

Mrożone też kiedyś w Biedronce kupowałam, były oczyszczone i nie były gorzkie :)



Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15017 dnia: 7 Lipca 2016, 12:59 »
Super, dzięki Vivka   :)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15018 dnia: 7 Lipca 2016, 14:44 »
kusicie tymi kurkami, ale ja tu jeszcze nie miałam przyjemności....

anulla są?????

MOje gołębie- rewelacja!!!!!wyszło mi 17 sztuk plus kilka klopsików;-) już zamroziłam na chrzciny;-) Myślę,że woreczek ryżu był w sam raz.

Dziś grylllllllllllllll;-)



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15019 dnia: 7 Lipca 2016, 17:04 »
Ja tez kupowalam mrozone kurki w biedrobce i jeszcze tej samej firmy trafilam kiedys w cerfur.
Moje nie byly gorzkie choc moja szwagierka trafila na gorzkie.
One sa juz oczyszczone i nigdy nie trafila mi sie brudna. Ale sa prxu tym bardzo drobne i malusie polamane


Offline pii

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 81
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2016-05
  • Skąd:: Wrocław
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15020 dnia: 7 Lipca 2016, 18:20 »
W jakiej cenie u was są kurki i jagody?

Litr jagód 12 złotych.
Mów szep­tem, jeśli mówisz o miłości.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15021 dnia: 7 Lipca 2016, 18:41 »
Macie jakis sprawdzony przepis na chlodnik? Zrobilam taki "na oko" i srednio mi smakuje. Jakis taki mdly.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15022 dnia: 7 Lipca 2016, 19:57 »
Są ale ciężko je dostać.
W tesco są opisane jako wild http://www.tesco.com/groceries/product/details/?id=272866906 a generalnie powinny być pod nazwą chanterelle mushrooms lub gold chanterelle mushrooms, no ale wyglądają faktycznie na kurki
Czasem są w ocado. Ocado jest tylko internetowy nie wiem czy u Ciebie jest. Waitrose u Ciebie jest? Tam je można dorwać najczęściej ale trzeba sprawdzać dostępność. Można też spotkać się z suszonymi.

Sprawdź na jakimś markecie. U mnie jak już koniecznie chcę to wiem, że będą na Borough Market (to jeden z tych sławnych marketów, który każdy turysta musi odwiedzić ;D)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15023 dnia: 7 Lipca 2016, 20:03 »
kurki widzialam w polskich sklepach i hurtowniach, ale po ile to nie wiem

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15024 dnia: 7 Lipca 2016, 20:06 »
Lusi słusznie, polskie sklepy ale to jako oczywistość potraktowałam :D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15025 dnia: 8 Lipca 2016, 20:40 »
Dziewczyny, która spotkała się z pieczonymi fińskimi naleśnikami?
Znalazłam przepis w necie i właśnie siedzi w piekarniku. Tą masę na naleśniki, którą się smaży się na patelni w tym przepisie całą wlewamy do naczynia żaroodpornego albo na blaszkę i pieczemy. Ktoś to robił?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15026 dnia: 8 Lipca 2016, 21:18 »
Nie,ale czekam na to co tobie wyjdzie;-)
Kurek w Polskich sklepach nie widziałam,ale pewno się za nimi nie rozglądałam i dlatego ;-) Teraz już wiem.
Pomysłu na jutrzejszy obiad brak......



Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15027 dnia: 8 Lipca 2016, 21:32 »
Ja dziś zrobiłam chili con carne z 1,5kg mięcha
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/chili-con-carne
Było dziś, będzie jutro i w niedzielę, bo pewnie i tak gdzieś w teren nas poniesie ;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15028 dnia: 8 Lipca 2016, 22:03 »
Daria całkiem to ciekawe. Duży placek o smaku naleśnikowym i w sumie smaczny. Jak ktoś nie ma ochoty stać przy patelni a chodzą za nim na naleśniki to może takiego zrobić.
Ale niestety do tych moich naj naj http://www.mojewypieki.com/przepis/nalesniki to nawet się nie umywa :D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15029 dnia: 9 Lipca 2016, 00:00 »
jeszcze wracajac do kurek to dzis zerknelam w polskim sklepie i u mnie sa po 7.99euro/kg