Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914020 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14520 dnia: 29 Stycznia 2016, 14:16 »
Polećcie Wasze ulubione pomysły na sok z wyciskarki. Może jakieś blogi, książki?

Od wczoraj testujemy maszynę i na pierwszy rzut poszły jabłko i gruszka. Znamy cytrynę z miętą i owoce ze szpinakiem.

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14521 dnia: 29 Stycznia 2016, 14:45 »
Ja lubię marchewka / burak  / jabłko - taki warzywny bardziej.

A ja poproszę o jakies szybkie przepisy na przystawki :-) coś na zimno, a nawet koreczki, jakie są fajne połączenia? A robił ktoś nachosy?

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14522 dnia: 29 Stycznia 2016, 14:46 »
My mamy taką książkę
http://terapiasokami.pl/100-najlepszych-sokow-s-owen
bardzo fajna :)




Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14523 dnia: 29 Stycznia 2016, 14:50 »
Mojej mamie robiłam pokrzywa jabłko i burak jabłko ( ona w trakcie chemioterapii) a sama to uwielbiam z mężem marchew jabłko, czasem dodajemy kiwi.
Powiem wam ze z ta pokrzywa nie bylo najgorsze.

Co do przystawek to ja robię chrzciny to robię jajka faszerowane lososiem. pasztet rzymski, jajka przepiórcze obtoczone mięsem mielonym  podane z sosem tatarskim.
[/url]
[/url]

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14524 dnia: 29 Stycznia 2016, 15:02 »
Dzięki dziewczyny
Ciri, tą książkę ma R. brat i też nam polecał :)

andzelika, pokrzywa świeża pewnie?

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14525 dnia: 29 Stycznia 2016, 15:12 »
Tak świeżą rwałam
[/url]
[/url]

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14526 dnia: 29 Stycznia 2016, 15:12 »
Jeszcze spróbuj mango marchew i melon pomarancz
[/url]
[/url]

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14527 dnia: 29 Stycznia 2016, 15:19 »
My tez od niedawna wyciskamy :)
Podstawa jest u nas zawsze marchewka. Czesto z burakiem i jablkiem.
Seler naciowy tez czasami dodaje. W sumie, to co podleci pod reke.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14528 dnia: 29 Stycznia 2016, 17:14 »
a jakie macie te wyciskarki dziewczyny??? My kilka dni temu wyrzuciliśmy sokowirówkę, bo byłą beznadziejna.....

selena, ja najbardziej uwielbiam koreczki- kabanos, ser żółty i ogórek konserwowy;-) zawsze też fajnie schodzą jajka -najlepiejnz majonezem i szczypiorkiem, choć faszerowane też są ok.....może jakieś pieczarki nadziewane????



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14529 dnia: 29 Stycznia 2016, 19:53 »
Jeszcze jabłko, kiwi i nać pietruchy
Fajne są z dodatkiem banana albo ananas i truskawka albo ogórek-jabłko-melon, marchew-pomarańcza, ogórek-limonka-mięta itd.


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14530 dnia: 29 Stycznia 2016, 21:02 »
A czym sie roznia soki wycoskane od takich zblendowanych koktajli? Bo Te ostatnie to codziennie wciagam z tm nqjchetniej z jarmuzem I natka.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14531 dnia: 29 Stycznia 2016, 21:06 »
Ela gdy czytalam o wyciskarka to wniosek nasunal mi sie taki ze te z tm to cale zmiksowane owoce pozbawione witamin i mineralow bo zbyt duza predkosc nozy za to wyciskarkibwolnoobrotowe nie pozbawiaja witam8n i mineralow przez to ze sa w odpowiedniej predkosci wyciskane i daja klarowny sok  ale nie mnie poprawia inni jesli sie myle


Offline BOZENA28

  • Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3019
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14532 dnia: 29 Stycznia 2016, 21:23 »
co robicie na tlusty czwartek?

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14533 dnia: 29 Stycznia 2016, 21:35 »
Co do wyciskarki to mamy taką

A na tłusty u mnie oponki, boje się ze przy małym mogę pączków nie ogarnąć
[/url]
[/url]

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14534 dnia: 30 Stycznia 2016, 10:27 »
Ja sobie własnie próbuje wygrać wyciskarę wolnoobrotową :P
Chciałabym bardzo :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14535 dnia: 30 Stycznia 2016, 17:34 »
Mamy z polecenia zdecydowaliśmy się na firmę Berlinger.
Duża moc (400W), 3lata gwarancji i w dobrej cenie.

Sok: burak, jabłko, gruszka  :ok:

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14536 dnia: 30 Stycznia 2016, 17:44 »
Dziewczyny pomóżcie...jaki krem byl w kostce caril??

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14537 dnia: 30 Stycznia 2016, 17:54 »
Mascarpone i śmietanka 36% połączone z żelatyną  :)

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14538 dnia: 30 Stycznia 2016, 18:18 »
Dziękuję bardzo:)

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14539 dnia: 30 Stycznia 2016, 20:57 »
My mamy wyciskarkę kuvings i jak dla mnie świetna jest
Ostatnio mój ulubiony sok to: jabłko, marchew, szpinak i pomarancza



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14540 dnia: 30 Stycznia 2016, 21:39 »
A ja ostatnio ręcznie wyciskam grejpfruta, pomarańcze i cytryny.  Dodaje trochę melasy trzcinowej. Synek uwielbia taki sok...ja zresztą też. 



Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14541 dnia: 30 Stycznia 2016, 22:14 »
Ja tez recznie, ja mojej to nawet mandarynki wyciskam bo nie je owocow a soki nawet najbardziej kwasny pije.
Trzeba bedzie pomyslec o jakies porzadnej wyciskarce

Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14542 dnia: 31 Stycznia 2016, 13:40 »
dziewczyny upieklam Klarce biszkopty i są pyszne, ale trochę za twarde....czy to za duzo mąki ziemniaczanej czy za dlugo pieklam? co zrobić żeby były bardziej miękkie?
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14543 dnia: 31 Stycznia 2016, 14:05 »
Zostawić, zmiękną.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14544 dnia: 31 Stycznia 2016, 14:24 »
dziewczyny upieklam Klarce biszkopty i są pyszne, ale trochę za twarde....czy to za duzo mąki ziemniaczanej czy za dlugo pieklam? co zrobić żeby były bardziej miękkie?
a można prosić o przepis
[/url]
[/url]

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14545 dnia: 31 Stycznia 2016, 16:00 »
Macie sprawdzone przepisy na dobra pyszna wspaniała kapustę czerwona do obiadu?



Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14546 dnia: 31 Stycznia 2016, 16:09 »
Wspomożcie przepisem na ciasto do pizzy. 

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14547 dnia: 31 Stycznia 2016, 16:17 »
Kilka odpowiedzi wyżej Sylwia podała przepis na ciasto do pizzy ;D

Ja robię z tego: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-do-pizzy-przepis-i
czasem odejmuję z 1/3 mąki i zastępuję tą ilość semoliną



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14548 dnia: 31 Stycznia 2016, 16:28 »
Bardzo bardzo dziękuję :*

Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14549 dnia: 31 Stycznia 2016, 17:23 »
Andżelika pewnie:-D ubijasz 2 białka na sztywno + 2 żółtka +1/3 szklanki brązowego cukru + pół szklanki mąki tortowej +pół szklanki ziemniaczanej, wszystko po kolei dodajesz cały czas ubijajac,  łyżką nakladasz na blachę i do piekarnika 180 stopni 17 min.  bez termoobiegu
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.