Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline masumi85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2503
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13680 dnia: 27 Maja 2015, 12:59 »
zalozyłam konto i z kodu właśnie przepuścić mnie chciało, ale było info o tej promocji :-). Dziękuje bardzo
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13681 dnia: 27 Maja 2015, 13:07 »
Golabki.z mlodej kapustki :D


Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13682 dnia: 28 Maja 2015, 11:41 »
co tam u Was dziś na obiady? :) u mnie uwielbiana przez nas pomidorówka :)



Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13683 dnia: 28 Maja 2015, 11:50 »
co tam u Was dziś na obiady? :) u mnie uwielbiana przez nas pomidorówka :)
namówiłaś mnie  :)
[/url]
[/url]

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13684 dnia: 28 Maja 2015, 11:53 »
hehe polecam się :)



Offline masumi85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2503
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13685 dnia: 28 Maja 2015, 12:31 »
ja mam zupke z wczoraj ryżowo-koperkową, a na drugie pierś marynowana w musztardzie to dla mnie i męża, a dla dzieci kotleciki z piersi.
Mam ochotę na kuleczki ziemniaczane, ale jak czasu będzie mało to zwykłe ziemniaki obiorę i też będzie ok.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13686 dnia: 28 Maja 2015, 12:53 »
mam pytanie.
udalo mi sie dostac ostatnio make orkiszowa, make owsiana i razowa w polskim sklepie..
czy sa jakies zasady jesli chce ich uzywac zamiast pszennej? ze np. zmieniac tylko pol na pol.. czy moge po prostu podmienic pszenna jakakolwiek maka i bedzie ok? pieczecie ciasta na takich makach?
poki co robie nalesniki wiec to zawsze wyjdzie ;) ale chetnie sie dowiem na przyszlosc ;)

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13687 dnia: 28 Maja 2015, 13:03 »
Też jestem ciekawa.. Dziś Pani mi podpowiedziała że pół na pół robić albo przenną dodatkowo zastępować jaglaną..


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13688 dnia: 28 Maja 2015, 13:08 »
ja podmieniam tak po prostu, z tym że zawsze o podobnym typie np.jak pszenną typu 650 zastępuję orkiszową typu 720
z razową mąką trzeba uważać bo każda inaczej chłonie płyny wiec finalnie może zaważyć na tym czy danie się uda czy nie dlatego zazwyczaj bez zmieniania proporcji w przepisie daję mąki razowej 1/3 porcji czyli jesli potrzeba 300 g maki to 100 daję razowej a reszta nierazowej ;) ale namieszałam ;) u mnie różne mąki to głównie do chleba mieszam, ciasta piekę na orkiszowej, jaglanej...jest mnóstwo przepisów bez mąki pszennej



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13689 dnia: 28 Maja 2015, 13:15 »
mam pytanie.
udalo mi sie dostac ostatnio make orkiszowa, make owsiana i razowa w polskim sklepie..
czy sa jakies zasady jesli chce ich uzywac zamiast pszennej? ze np. zmieniac tylko pol na pol.. czy moge po prostu podmienic pszenna jakakolwiek maka i bedzie ok? pieczecie ciasta na takich makach?
poki co robie nalesniki wiec to zawsze wyjdzie ;) ale chetnie sie dowiem na przyszlosc ;)
Trochę się powymądrzam, bo o mąkach pisałam tu nie raz ;)
Orkiszową kupiłaś jaką? Białą czy pełnoziarnistą? Jeżeli białą to możesz nią zamienić zwykłą pszenną - nie ma różnicy. Z pełnoziarnistą jest już  trochę inaczej. Ja w domu już dawno nie mam zwykłej pszennej i wszystko (łącznie z ciastami) robię na białej orkiszowej.
Pszenna razowa jest trochę "cięższa" od pszennej zwykłej, jest ciemniejsza ale to naturalne bo nie jest oczyszczona czyli jest zdrowsza. Smak tej mąki nie każdemu też odpowiada.
Owsianej nie używałam więc nie wiem jaj się z nią pracuje.
I na koniec zawsze się zastanawiam po co przepłacać w polskim sklepie jak te mąki są w każdym większym sklepie.
oatmeal - owsiana
wholemeal - razowa (pełnoziarnista)
spelt white - orkiszowa biała
spelt wholemeal - orkiszowa razowa (pełnoziarnista)
Na razie to tyle ;D





Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13690 dnia: 28 Maja 2015, 13:18 »
ja podmieniam tak po prostu, z tym że zawsze o podobnym typie np.jak pszenną typu 650 zastępuję orkiszową typu 720
Na wyspach mąki nie są oznaczone typami.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13691 dnia: 28 Maja 2015, 13:58 »
Dziewczyny macie sprawdzony sposób na chilli con carne?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13692 dnia: 28 Maja 2015, 13:59 »
Dziewczyny macie sprawdzony sposób na chilli con carne?

Ja mam;) call me

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13693 dnia: 28 Maja 2015, 16:42 »
ja podmieniam tak po prostu, z tym że zawsze o podobnym typie np.jak pszenną typu 650 zastępuję orkiszową typu 720
Na wyspach mąki nie są oznaczone typami.

ale napisane ze razowa lub nie? To problem rozwiązany ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13694 dnia: 29 Maja 2015, 07:11 »
mon_ka, annulla -dzieki!

orkiszowa mam pelnoziarnista.. na owsianej nic nie pisze .. jaglanej nie widzialam jedynie ryzowa ale to juz chyba calkiem inna bajka co?
poki co namieszalam wszystkich po trochu.. smakowo faktycznie roznica jest strukturalnie nalesniki tez mi sie bardziej lamiace wydawaly.. no ale ok nikt nie plul ;) mimo ze zawsze bylo tylko pszenna +otreby lub troche razowej chlebowej..
bede dodawac czesciowo. zwiekszajac proporcje..az sie oswoimy.. mysle ze warto sprobowac
a z tym przeplacaniem w pl sklepach to na makach roznicy nie widze.. wrecz w polskim.. moze nawet taniej jest.. zresztą nie znosze tych wielkich toreb z maka po iles kg.. nieporeczne to :p

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13695 dnia: 29 Maja 2015, 07:46 »
ja mąki ryżowej, jaglanej używam do panierek do mięsa czy ryby



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13696 dnia: 29 Maja 2015, 15:09 »
Sylwia podeslesz przepis na twoją sałatka ziemniaczana?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13697 dnia: 29 Maja 2015, 15:15 »
Lusi mąki jaglanej nie uda Ci się kupić, niestety. Trzeba sobie samemu zrobić :) I to jest dla mnie osobiście jeden wyjątek gdzie kaszę jaglaną kupuję zawsze w polskim sklepie bo jest o połowę tańsza.
a z tym przeplacaniem w pl sklepach to na makach roznicy nie widze.. wrecz w polskim.. moze nawet taniej jest.. zresztą nie znosze tych wielkich toreb z maka po iles kg.. nieporeczne to :p
ale to jak to Lusi, nie ma u was mąki pakowanej do zwykłych torebek 1kg lub 1,5kg?
W takim razie u mnie w polskich sklepach maja chyba londyńską marżę, zdziercy :D

Z mąka ryżową jakoś mi nigdy nie po drodze :D ale znalazłam takie zasady jej stosowania:
1. Szklanka mąki pszennej w przepisie odpowiada ¾ szklanki mąki ryżowej
2. Na każdą szklankę mąki ryżowej dodaj 1 łyżeczkę masła klarowanego lub oleju nierafinowanego (dla większej wilgotności uzyskanego ciasta)
3. Mąka ryżowa do uzyskania lepszej konsystencji ciasta, potrzebuje 2 razy więcej jajek, niż w przepisie z mąki pszennej



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline stokrota86

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1491
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13698 dnia: 29 Maja 2015, 16:12 »
Dziewczynki, podajcie jakiś sprawdzony przepis na ciasto Brownie, plis  :brewki:



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13699 dnia: 29 Maja 2015, 16:37 »
Właśnie robie to ciasto z rabarbare http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-z-budyniem-i-rabarbarem#komentarze
 Trzymajcie kciuki bo ja noga w pieczeniu ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13700 dnia: 29 Maja 2015, 16:43 »
Ja z rabarbarem to mam ochotę to upiec..

http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-rabarbarem-masa-serowa-kruszonka.html

ale to kiedyś...

A dziś zrobię ten serniczek http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-truskawkowy tylko tak myślę, że na górę zrobię zygzaki z czekolady jeszcze..



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13701 dnia: 29 Maja 2015, 17:21 »
Ela jesli to do mnue byla prosba to standartowo to robie z takich skladnikow:
Ziemniaki, jajko, cebula, ogorek kiszony i koperek. Plus sol pieprz i majonez

Czasem dodaje podsmazony boczek wedzony, czasem odrobine musztardy.
A teraz kminie zeby przy okazji grilla zrobic ale dodac duuuzo rzodkiewki :)

Acha polecam jeszcze jedna "salatke"

Pomidory duze pokroic na osemki, mniejsze na czworki.
Ulozyc  na glebszym.polmisku ta ojragla strona ze skora do dolu.
Na to posypac stary na srednich oczkach ser typu gouda i zalac to sosem majonezowo czosnkowym. Przyprawionym sola i pieprzem.
Mozna posypac szczypiorem.
U nas teraz na ksw zrobila furore, prawda Marta ze fajne to?


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13702 dnia: 29 Maja 2015, 18:05 »
jak brownie to tylko to: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/czekoladowe_brownie/przepis.html mmmmniam
i robi sie blyskawicznie

anulla.. moze i sa mniejsze paczki, mozliwe ze sa wtedy drozsze.. na pewno sa takie duze conajmniej 2kg, ktorych nie lubie. a w pl sklepie maka kosztuje srednio ok 0.70e/kg.. jak tam jade to glownie z mezem, ktory bedzie dzwigal i pakowal, to sie nie zastanawiam tylko biore tam
dobrze ze nie wzielam ryzowej bo wg tych zasad to jest jakas taka wymagajaca wyjatkowo  ::)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13703 dnia: 29 Maja 2015, 18:06 »
ehhh przypomniałaś mi o tej salatce.
Jak dla mnie pyszna, mimo, ze rodzince nie podeszła :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13704 dnia: 29 Maja 2015, 19:28 »
Właśnie robie to ciasto z rabarbare http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-z-budyniem-i-rabarbarem#komentarze
 Trzymajcie kciuki bo ja noga w pieczeniu ::)
i jak wyszło, smaczne? bo wygląda obłędnie :)
[/url]
[/url]

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13705 dnia: 29 Maja 2015, 21:00 »
Studzi się. Zjedlismy na ciepło trochę to się trochę rozwalało i du*y nie urwało ;)

Ale w komentarzach było napisane, ze jest o wiele lepsze jak ostygnie, jak budyń stężeje itp.
Napisze jutro.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13706 dnia: 30 Maja 2015, 08:35 »
Nie wiem co dzis ugotowac na obiad  :-X
Co u was?


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13707 dnia: 30 Maja 2015, 08:40 »
U mnie mlode ziemniaki,surówką z mlodej kapusty i polędwiczki pieczone w piekarniku.
[/url]
[/url]

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13708 dnia: 30 Maja 2015, 08:42 »
U nas fasolka ziemniaczki i jajco sadzone...

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13709 dnia: 30 Maja 2015, 08:49 »
Fasolka po bretonsku ;) pyszna! Wczoraj kupilam bułkę świeża w lidlu do tego ten dos z fasolki i najeść się nie mogkam!
Natalka 4.11.2012