Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942496 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9930 dnia: 9 Września 2014, 22:20 »
Martyna dzięki..
ja wlasnie ostatnimi czasy glownie ciasta w nim wyrabiam... plus maczne typu kopytka
musze ugotowav pomidorowke z thermo i w ogole wyprobowac jego możliwości ;)

Monka u mnie zazwyczaj dwa dania.. maz pracue fizycznie i najpierw musi zjeść talerz zupy na rozfrzanie dopier później drugie danie.
jak gotuje syta zupe typu grochowka,gulaszowa, zurek to drugie danie jest powiedzmy lżejsze ;) bo np. wtedy sa naleśniki z serem, leniwe czy pierogi
poza tym lubie mieć osttanio zupe bo seba polubil i gotuje mu w zupie mieso które ma na dwa dni plus duuuzo warzyw.. zupe plus warzywa z niej je przed spacerem a drugie danie czyli mieso z zupy plus ziemniaki ryz kasza makaraon i surowka na drugie ;D

Marta ale poszalalas ;D ale pysznie u ciebie


za mna cos bigos chodzi...
ale nie chce mi się gotowac ;p
wiec jutro będzie szaszłyk z rozna ;)


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9931 dnia: 9 Września 2014, 22:27 »
ten watek powinien byc zablokowany wieczorowa pora.. co przeczytam to mi sie slinianki uruchamiaja :P
(ide zjesc kawalek plesniaka)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9932 dnia: 9 Września 2014, 22:35 »
a ja jestem po wirusowce żołądkowej przywleczonej z przedszkola i nic mnie nie rusza, jedynie co ,to wdusiłam dziś w siebie kawałek bułki, kilka łyżek rosołu i pół mandarynki.....wczoraj tylko 10 herbat....nie lubię tak, bo niby oczy by już coś chciały, a dupka odmawia......



Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9933 dnia: 9 Września 2014, 23:26 »
Sylwia ja nie wykorzystuję na maxa TM...rzadko na parze gotuję, najczęściej wyrabiam wszelakie ciasta, potrawy mączne, zupy to tylko z TM, koktajle, smoothie, mielę jakieś cuda typu mąka ryżowa....ubijam itp. nigdy jeszcze nie zrobiłam tej przyprawy ichniej, w ogóle przepisy z ich książek w większości mi nie podeszły, wolę swoje przepisy adaptować do tm
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9934 dnia: 10 Września 2014, 10:50 »
ja z tradycyjnym pytaniem :
potrzebuje przepis na dobre, fajne, smaczne, latwe  ciasto!
wieczorem przekopie watek ale w pt mam gosci i nie za duzo czasu na cwiczenie wiec prosze o parady...
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9935 dnia: 10 Września 2014, 10:53 »
http://znerwicowanazona.blog.pl/2014/07/16/odnaleziony-przepis-i-pyszne-ciasto/ - wszyscy na urodzinach męża się zachwycali. Wydaje się pracochłonne, a wcale takie nie jest :)
Natalka 4.11.2012

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9936 dnia: 10 Września 2014, 11:15 »
Kasiu, polecam kostkę, która na forum cieszy się sporym uznaniem :)


Kostka trójkolorowa
1 warstwa - spód
- 400g nutelli
- 200g płatków kukurydzianych
Płatki mielimy w blenderze i mieszamy z nutellą. Masą wyklejamy prostokątną blaszkę i odstawiamy do zamrażalnika.

2 warstwa - środkowa
- śmietana kremówka (ok. 500ml)
- serek mascarpone (500g)
- cukier puder (2-3 łyżki)
- żelatyna (3 łyżeczki)
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody żeby napęczniała. Do ubitej na sztywno kremówki dosypujemy cukier puder. Do śmietany dodajemy porcjami mascarpone. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i mieszamy. Po rozpuszczeniu wlewamy do masy, którą potem nakładamy na twardy spód. Chowamy do lodówki.

3 warstwa - wierzch
- dowolne owoce - maliny, truskawki, wiśnie, (500g) lub coś z puszki (duża)
- dwie galaretki dopasowane do smaku owoców
Galaretki przygotowujemy wg przepisu zmniejszając ilość wody. Owoce blendujemy mieszamy z wystudzoną galaretką i odstawiamy do stężenia. Przed całkowitym ścięciem galaretki delikatnie wylewamy na masę śmietanową i dalej do lodówki.

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9937 dnia: 10 Września 2014, 11:22 »
oki a cos bez smietany?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9938 dnia: 10 Września 2014, 11:30 »
Caril, a robiłaś to ciasto, ale bez żelatyny?

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9939 dnia: 10 Września 2014, 11:35 »
Moja mama żelatynę zastąpiła galaretką, więc można :)
Bez jakiegoś "utwardzacza" nie da się go pokroić.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9940 dnia: 10 Września 2014, 11:45 »
Moja mama żelatynę zastąpiła galaretką, więc można :)
Bez jakiegoś "utwardzacza" nie da się go pokroić.

Rozumiem, dziękuję.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9941 dnia: 10 Września 2014, 11:46 »
Da się zrobić bez żelatyny i galaretki, tylko śmietana musi być 36% i od razu do michy schłodzoną razem z mascarpone i cukrem.


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9942 dnia: 10 Września 2014, 11:48 »
Da się zrobić bez żelatyny i galaretki, tylko śmietana musi być 36% i od razu do michy schłodzoną razem z mascarpone i cukrem.


A mieszasz mascarpone z ubitą śmietaną w mikserze na małych obrotach? czy łyżką? Wytłumaczcie mi jak kobiecie w 9 m-cu ciąży z dość mocnym uciskiem na mózg ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9943 dnia: 10 Września 2014, 11:54 »
Nie z ubitą śmietaną, tylko wszystko na raz do michy miksera i na wolnych obrotach miksujesz.
Wiesz
śmietana 36%
serek mascarpone
cukier puder
wsio do miski i miksujesz


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9944 dnia: 10 Września 2014, 11:57 »
Aa, już rozumiem:) Dzięki.
Zrobię na sobotnie urodziny M. Chyba, że królewicz zechce dać siebie w prezencie.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9945 dnia: 10 Września 2014, 12:08 »
Tak przy okazji, w zeszły weekend zrobiłam


http://www.mojewypieki.com/przepis/malinowa-chmurka#komentarz308429


jest przepyszne


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9946 dnia: 10 Września 2014, 12:43 »
Martyna ja zrobiłam inaczej przez przypadek..
ubilam śmietanę zimna 36% do ubitej juz śmietany dodalam na chwile na wysokich obrotach tylko do wymieszania mascarpone i na spód wyłożył am.  wyszło latem nie rozpadło się mimo upalu


Offline darling
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Mężczyzna
  • data ślubu: 30.08.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9947 dnia: 10 Września 2014, 13:07 »
36%? uuu, tłusto

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9948 dnia: 10 Września 2014, 13:17 »
a ja  zapytam   tą kostkę   czy zamiast nutelli  można coś dac na spód np biała czekolada???  tak zachwalacie  zawsze   a ja sie zastanawiam co by tu można żeby to nie była   typowa czekolada ..........

 nad  malinową chmurrka dumałam cały weekend  nawet kruche w zamrażarce siedzi bo mnie  opuściła wena;)  ale jak takie dobre to poczynię

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9949 dnia: 10 Września 2014, 13:22 »
Macie kakis pomysl na ciasto kawowe? Tak za mna chodzi cos kawowego....


Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9950 dnia: 10 Września 2014, 13:25 »

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9951 dnia: 10 Września 2014, 13:44 »
Robilas? Zalezy mi zeby szybko sie robilo, zebym zdazyla zjesc przed porodem, hehe ;)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9952 dnia: 10 Września 2014, 13:46 »
KAwowe  to mi oszukane  tiramisu  przychodzi na myśl  biszkopty moczone w kawie  i likierze  migdałowym przekładane masą z bitej   samej  lub  bitej z mascarponem  przesypywane  warstwy mieloną kawą
  ostania warstwa z masy tez  posypana kawą   ;)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9953 dnia: 10 Września 2014, 13:47 »
Martyna ja zrobiłam inaczej przez przypadek..
ubilam śmietanę zimna 36% do ubitej juz śmietany dodalam na chwile na wysokich obrotach tylko do wymieszania mascarpone i na spód wyłożył am.  wyszło latem nie rozpadło się mimo upalu

tez tak zrobiłam ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9954 dnia: 10 Września 2014, 14:08 »
Czyli jak nie zrobię będzie dobrze;)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9955 dnia: 10 Września 2014, 15:01 »
W sumie mi chodzi po glowie cos takiego z kawa z jakby mielonymi ziarenkami, nie wiem czy rozumiecie, wiec tiramisu odpada


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9956 dnia: 10 Września 2014, 15:01 »
W sumie mi chodzi po glowie cos takiego z kawa z jakby mielonymi ziarenkami, nie wiem czy rozumiecie, wiec tiramisu odpada

Marta,a zmiel ziarenka, polej bitą śmietaną i zjedz ;)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9957 dnia: 10 Września 2014, 15:05 »
Dobry pomysl ;D w sumie to sni mi sie taka czekolada kawowa shoggeten, czy jakos. Pyszna, tylko u nas nie ma.


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9958 dnia: 10 Września 2014, 15:11 »
o dwóch tygodni nie wychodzą mi placki
wszystkie masy mi się ścinają
a dzisiaj to już podniosłam ręce w geście rezygnacji - zamiast ubitej kremówki miałam masło w misce  :pogrzeb:

przy okazji - jakie masło bądź margarynę dajecie do masy budyniowej?

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9959 dnia: 10 Września 2014, 15:27 »
 z zasłyszanej mi wersji  od koleżanek  ponoć Kasia nie nadaje się na kremy, bo spływa  ale ja nigdy margaryny nie używam  w sklepie zawsze szukam czy do pieczenia  czy do masy własnie budyniowej  do miodownika  "czystego" masła tzn bez domieszki oleju
do pieczenia też  wolę masło