Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940022 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9810 dnia: 2 Września 2014, 20:28 »
a pieczarki traktujecie tak jak lesne grzyby jesli chodzi o dzieci? Bo w sumie sie ciagle waham czy je dawac malej (choc kojarze ze chyba w przedszkolu pojawialy sie w menu)
w tabelach żywieniowych pieczarki po obróbce termicznej są uwzględnione po skończonym roku

Moje dziecko nie jada grzybów. Pieczarki od niedawna (chociaż zawsze je wybiera twierdząc że nie lubi)
To jak już o jedzeniu dla dzieci mowa to czy wasze dzieci jedzą majonez?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9811 dnia: 2 Września 2014, 20:50 »
Lila pieczarek nie jada ale sos pieczarkowy tak  ;D
Majonezu nie ale sałatkę z jego dodatkiem próbowała (nie chciała jeść  :P)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9812 dnia: 2 Września 2014, 21:43 »
mój młody nie je pieczarek.
grzybów tym bardziej
ale gdy gotuje sos np do roladek śląskich to wrzucam jeden kapelusz suszony i taki sos sseba je z nami

sałatki surówki z majonezem je.. choć ciężko to jedzeniem nazwać :-)


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9813 dnia: 2 Września 2014, 21:46 »
Ja nie dawalam jeszcze pieczarek ani innych grzybów, a tym bardziej majonezu. Nie widzę sensu, żadnych właściwości odżywczych, więc po co.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9814 dnia: 2 Września 2014, 22:07 »
Ja nie dawalam jeszcze pieczarek ani innych grzybów, a tym bardziej majonezu. Nie widzę sensu, żadnych właściwości odżywczych, więc po co.
Tyle, że twoje dziecię młode od mojego.

Pytam o ten majonez z ciekawości, bo Nikola pierwszy raz poprosiła wczoraj o majonez na tosta

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9815 dnia: 2 Września 2014, 22:11 »
i odmówiłas?  :-)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9816 dnia: 2 Września 2014, 22:12 »
U nas ulubionym dodatkiem do tostów jest ketchup


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9817 dnia: 2 Września 2014, 22:13 »
Raz na ruski rok kropka majonezu krzywdy nie zrobi.
Moja córka jak je to tylko w sosie czosnkowym bardzo rzadko.
Sam tłuszcz i obciąża żołądek bardzo. Z resztą staram się nie mieć tego w domu.


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9818 dnia: 2 Września 2014, 22:16 »
Tłuszcz mnie nie przeraża bo moje dziecko je beztłuszczowo tylko zaczęłam dumać bo majonez z surowych żóltek jest robiony, ale ten sklepowy to chyba nie groźny pod kątem salmonelli ?

Sylwia, nie odmówiłam  ::)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9819 dnia: 2 Września 2014, 22:18 »
Groźny tylko przy upalach i nieprawidłowym przechowywaniu.
Tłuszcz jak tłuszcz,  ale ten akurat bardzo obciąża.  Nawet dorosłym, a to jednak malutki żołądek. W małych ilościach okazjonalnie to nie tragedia,  sama zobaczysz reakcję czy potem będzie bolał brzuszek czy nie.


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9820 dnia: 2 Września 2014, 22:19 »
dla mnie najważniejsze nie popadać w skrajności
może wartości odżywczych to to nie ma ale smakowe u nas w domu- jak najbardziej :-)))

salmonella. . nie w gotowcach


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9821 dnia: 2 Września 2014, 22:27 »
Groźny tylko przy upalach i nieprawidłowym przechowywaniu.
Tłuszcz jak tłuszcz,  ale ten akurat bardzo obciąża.  Nawet dorosłym, a to jednak malutki żołądek. W małych ilościach okazjonalnie to nie tragedia,  sama zobaczysz reakcję czy potem będzie bolał brzuszek czy nie.
mąż jej nałożył tyle co na końcu noża się mieści :P ale już jadła ze 3 razy sałatkę jarzynową z majonezem i żyje - myślałam tylko o tej salmonelli

Sylwia, mówisz że mam się nie obawiać, ja tam majonezu nie jadam raczej dużo, ale mój mąż.... tam gdzie ja keczup to on majonez  ::)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9822 dnia: 2 Września 2014, 22:29 »
dla mnie najważniejsze nie popadać w skrajności
może wartości odżywczych to to nie ma ale smakowe u nas w domu- jak najbardziej :-)))

salmonella. . nie w gotowcach
Swoją drogą jakieś wartości odżywcze też w majonezie musza być bo to przecież żółtko (ponoć zdrowe) i olej (niektóre gatunki też zdrowe) :D czyli z tego wynika że majonez to samo zdrowie  ;D

tak jak czekolada to owoc :D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9823 dnia: 2 Września 2014, 22:31 »
Dokladnie, nie wcina samych grzybow tylko sos grzybowy i nie, nie ma zakazu. Nie ma zakazu na nic. Nie wiem czy po latach Norwegom cos wychodzi, nie robilam badan ;)
Z reszta ile razy w roku te grzyby zje?

W Wigilie tez nie dajecie grzybow? Nawet w pierogach, czy sos, czy zupa, w sumie to chyba kazda potrawa Wigilijna zawiera grzyby...


Majonezu jeszcze nie jadl, bo my nie jadamy. Nie pamietam kiedy mielismy w domu,chyba ze trzy lata temu


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9824 dnia: 2 Września 2014, 22:33 »
Dokladnie, nie wcina samych grzybow tylko sos grzybowy i nie, nie ma zakazu. Nie ma zakazu na nic. Nie wiem czy po latach Norwegom cos wychodzi, nie robilam badan ;)
Z reszta ile razy w roku te grzyby zje?

W Wigilie tez nie dajecie grzybow? Nawet w pierogach, czy sos, czy zupa, w sumie to chyba kazda potrawa Wigilijna zawiera grzyby...


Majonezu jeszcze nie jadl, bo my nie jadamy. Nie pamietam kiedy mielismy w domu,chyba ze trzy lata temu

U mnie w domu na wigilię dla dzieci robi się osobno "grzybowe" potrawy z pieczarkami :D więc moje dziecię nie jadło grzybów ani nawet sosu grzybowego

Jak widać co kraj to obyczaj  ;D a w ogóle macie tam jakieś zalecenia żywieniowe jak tu w Polsce są? Co kiedy podawać?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9825 dnia: 2 Września 2014, 22:50 »
Tak, do roku jest rozpiska, po roku dziecko ma jesc wszystko (w granicach rozsadku oczywiscie, raczej nie zalecaja slidyczy i coli) ale wszystko co normalnie sie je. I duza roznica jest na przyklad w tym, ze po roku, z matczynego dziecko moze od razu przejsc na krowie. Adas pije teraz wlasnie krowie. Przyznam, ze przestalam czytac co sie zaleca a co nie w Polsce. Zdecydowalam, ze komus zaufac trzeba, a skoro jestesmy tu, dzieci tu zyja jakos w miare zdrowo, nie ma otylosci, a srednia dlugosc zycia jest najdluzsza w Europie i nie jest to spowodowane jakoscia sluzby zdrowia, to czemu by nie sluchac tutejszych zalecen ;)
 
No ale to nie na takie dyskusje watek ;)

Jutro pieke milionera, maz z kolega beda kladli trawnik, a kolega to ogromny fan tego ciasta, nawet nie wiadomym mi sposobem zdobyl mleko skondensowane w puszce, jakies francuskie, mam nadzieje, ze sie nada :)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9826 dnia: 2 Września 2014, 23:06 »
W Polsce po roku tez można przejść na krowie (chociażnsssa opediatra nie zaleca picia mleka) tylko ze producenci mm robią nagonkę ze do 3 roku życia mm trzeba podawać

Co to za ciasto? Jakieś na bogato? Chodzą te raz za mna ciasta :/

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9827 dnia: 3 Września 2014, 00:31 »
u nas metrowiec.
mamusia mi upiekla ;D


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9828 dnia: 3 Września 2014, 01:36 »
Jak odwioze małą do przedszkola to się biorę za karpatke. Z pudelka ; p Nie mam do niej szczescia bo na dwa podejścia 2x oklapla po wyjęciu. A byla piękna i się bardzo szybko przyrumienila..a po wyjeciu naleśnik sie zrobil :(mam dziwny piekarnik..czy co?  Ale do trzech razy sztuka Jak nie wyjdzie to skocze po ser i zrobię sernik.  Serniki mi wychodza zawsze

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9829 dnia: 3 Września 2014, 06:53 »
Jak dla mnie sernik trudniejszy niz karpatka. Ale nie pogardzilabym teraz, o nie, bo milioner nie dla mnie, za duzy hardcore.


Co to za ciasto? Jakieś na bogato? Chodzą te raz za mna ciasta :/


http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-milionera


Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9830 dnia: 3 Września 2014, 07:58 »
Miałam wkleić ciasto rewelacyjne! http://znerwicowanazona.blog.pl/2014/07/16/odnaleziony-przepis-i-pyszne-ciasto/
i nie jest wcale trudne. Ja jako początkująca w pieczeniu sobie poradziłam, pominęłam jedynie bitą śmietanę bo "przebiłam" :P
Natalka 4.11.2012

Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9831 dnia: 3 Września 2014, 08:45 »
uwielbiam milionera  :D :D :D cudowny jest  :D

karpatka mi nie wychodzi - nie robilam nigdy z torebki, bo w ogole żadnego ciasta z torebki nie robilam, ale tak wedlug przepisu i jakaś dziwna zawsze jest  ;)

tak piszecie o ciastach, że chyba też coś dziś upiekę  :D może jakieś kruche ze śliwkami  :D
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9832 dnia: 3 Września 2014, 09:47 »
dziś mam kompletny brak pomysłu na obiad, chociaż mąż wymyślił ,że robimy kebaby (my sami po swojemu z piersi kuraka robimy ) ,ale jakąś zupę chyba bym zjadła ,tyle że jestem dość mocno przeziębiona i smaku nie czuję więc chyba szkoda roboty :)

s co do mleka w NO to dają krowie po roku, bo tu dzieci idą do przedszkola od roku i dostają do picia właśnie mleko z kartonu z lodówki albo wodę z kranu :) (tutaj wszyscy piją kranówkę ,bo jest dobra)



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9833 dnia: 3 Września 2014, 09:49 »
u nas tez domowe kebab
i w naszym wydaniu to sałatka gyros z ciepłym mięsem jeszcze w sądzono w podgrzać pite


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9834 dnia: 3 Września 2014, 09:58 »
ale jakąś zupę chyba bym zjadła ,tyle że jestem dość mocno przeziębiona i smaku nie czuję więc chyba szkoda roboty :)

Cebulową zrób http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/zupa_cebulowa/przepis.html dobra na przeziębienie i smaczna ;)

Za mną chodzi chili con carne, chyba zrobię duży gar na kilka dni.

Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9835 dnia: 3 Września 2014, 10:19 »


Za mną chodzi chili con carne, chyba zrobię duży gar na kilka dni.
[/quote]

A JAK SIĘ TO ROBI?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9836 dnia: 3 Września 2014, 10:29 »
uwielbiam milionera  :D :D :D cudowny jest  :D

karpatka mi nie wychodzi - nie robilam nigdy z torebki, bo w ogole żadnego ciasta z torebki nie robilam, ale tak wedlug przepisu i jakaś dziwna zawsze jest  ;)

tak piszecie o ciastach, że chyba też coś dziś upiekę  :D może jakieś kruche ze śliwkami  :D

Emma, a dajesz czekolade mleczna? Ja daje zawsze gorzka, nie moge sobie wyobrazic zeby to ciasto bylo jeszcze slodsze ;D

Apropos karpatki, Marta, pamietam Twoja, jak sie zawsze chlopaki rzucali na nia, hehe. Zwlaszcza Konrad z tym swoim pytaniem, a karpatka jest? :)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9837 dnia: 3 Września 2014, 10:38 »
taaa jedyne ciasto jakie od zawsze robię z torebki :P

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9838 dnia: 3 Września 2014, 12:23 »
Haha, to sie nie przyznalas wtedy  ;D


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9839 dnia: 3 Września 2014, 12:38 »
Gdzieś mam przepis na karpatkę od cioci. Jest przepyszna, dawno nie robiłam ale jak wygrzebię to wkleję