Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9210 dnia: 2 Czerwca 2014, 17:12 »
uwielbiam jeść ziemniaki w łupinkach

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9211 dnia: 2 Czerwca 2014, 18:39 »
A ja gotuję ziemniaki, kroje na ćwiartki ( lub wg. Uznania) polewam duża ilością jogurtu naturalnego z wycisnietym czosnkiem i pokorojonym koperkiem :) do grilla idealna :)
U nas wszyscy się tym zajadają aż się uszy trzęsą  ;D

Jeśli ziemniaczki są młode to ich nie obieram w ogóle tylko myję szczoteczką




Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9212 dnia: 2 Czerwca 2014, 18:45 »
Ania mlode polecam tylko umyc szczotka i ugotować w mundurkach maja duzo witam8n podobno dzieki tej skorce i wg mnie inny smak. Lepszy do salatek ;)


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9213 dnia: 4 Czerwca 2014, 13:30 »
No dobra... Jakiś czas temu po raz pierwszy zrobiłam bigos... Czas zmierzyć się z gołąbkami :-). Z młodej kapusty. Chciałabym zrobić dwa farsze, na pewno nie takie zwykłe. Jakie robicie gołąbki?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9214 dnia: 4 Czerwca 2014, 13:33 »
Farsz z pęczaku i pomidorów jest pyszny (o ile lubisz kasze  ;))


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9215 dnia: 4 Czerwca 2014, 13:41 »
Oj, lubię, wlaśnie myślałam, że jedne będą z pęczakiem, drugie z gryczaną, tylko co do tego... Ja tak średnio za taką tradycyjną kuchnią, ale bigos mojej roboty, taki lekki, mi smakował.

A te pomidory, hm, będą wyczuwalne? Czy mówisz o suszonych? Bo świeże się rozlecą przecież.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9217 dnia: 4 Czerwca 2014, 14:35 »
a co robiłyście z tym makaronem z tygodnia azjatyckiego z lidla ? :P

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9218 dnia: 4 Czerwca 2014, 14:42 »


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9219 dnia: 4 Czerwca 2014, 14:54 »
Ja zrobiłam z cebulką, papryką i kurczakiem w tempurze (też z Lidla). I powiem że wyszło pycha :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9220 dnia: 6 Czerwca 2014, 23:29 »
Dziewczyny czy posiadacie może kociołek żeliwny do ogniska?
mąż mi kupi w prezencie i się zastanawiam czy warto..
a może lepiej kociołek węgierski na trójnogu?

no i pytanie numer dwa, może posiadacie i macie jakies sprawdzone przepisy na potrawy z tego sprzętu ;)
ja znalazłam tylko przepis na duszonki (kapusta,cbula,marchew,kielbasa,boczek oblozony kociołek liśćmi kapusty) jadla ktoras z was to?


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9221 dnia: 7 Czerwca 2014, 08:41 »
Sylwusia, jakbym ja dostała od męża taki prezent sama bym go w nim ugotowała, ale jeśli już pytasz to polecam bogracz:

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wolowina/bogracz/przepis.html

jest mega pyszny. Ja go robię normalnie w domu, ale przepis jest na ognisko właśnie.

I jeśli już, to brałabym na trójnogu, łatwiej chyba go oporządzić.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9222 dnia: 7 Czerwca 2014, 13:05 »
Moi rodzice maja, nie korzystaja zbyt czesto, kilka razy w roku moze. Ale sa zadowoleni(maja gdzie trzymac to co im tam ;) ) ale przyznamszczerze, ze nawet nie wiem jaki maja, bo nigdy z niego nie jadlam. Nigdy nie przyjezdzamy w lato to nie mialam okazji sie zakapac. Ale moge spytac jak bede gadac z nimi


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9223 dnia: 7 Czerwca 2014, 13:13 »
Sylwus czesto bedziesz z tego korzystac? Moe warto pomyslec o czyms innym.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9224 dnia: 8 Czerwca 2014, 23:05 »
Coz jestem z tych kobiet które sukienke czy buty kupią bez okazji jeśli trzeba a na taki kociołek cieszy mi sie micha od dawna a zal mi było kasy wiec bardzo sie cieszę.

Martyna przepis zanotowałam. Powiedz mi tylko czy uzywasz papryki wedzonej?
Kurcze nigdy takiej nie kupowalam ciekawi mnie jej smak..

Marta kiedys przy okazji mozesz zapytac co w n8m robią.

ja juz swój mam zamowiony i kilka pomysłów co w nim zrobie.
Zabieram go ze soba na wakacje. No a po powrocie wywioze na działkę do mamy na której spedzamy duuuzo czasu wiec gdzie go trzymac jest a to najważniejsze


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9225 dnia: 9 Czerwca 2014, 07:18 »
Nie, używałam normalnej. Nie mogłam nigdzie znaleźć wędzonej.
Jest masa dań jednogarnkowych.
Moi rodzice w czymś takim robią:
wołowinę+kapusta młoda+marchew+ziemniaki+por+cokolwiek innego lubisz. Dobrze jakby wołowina byla wcześniej obgotowana. Przyprawiasz warstwowo.
Jak nie chcesz wołowiny można wrzucić kurczaka (np pałki/udka).


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9226 dnia: 9 Czerwca 2014, 08:07 »
Właśnie takie duszonki będę robiła jako pierwsze  ;)


Offline Ola888
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3605
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9227 dnia: 9 Czerwca 2014, 08:11 »
Uwielbiam jedzenie z kociołka, jak to nazwałaś Sylwia "duszonki" są przepyszne. Znajomy robi w róznych konfiguracjach mięsko ( różne) + warzywa i zawsze wychodzi rewelacyjne. I nie zgadzam się że kociołek to tylko latem, w tym roku na sylwestra też był kociołek, super pomysł  ;)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9228 dnia: 9 Czerwca 2014, 08:16 »
Chyba jutro zrobię taką "duszonkę".

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9229 dnia: 9 Czerwca 2014, 13:52 »
Mam nadzieje ze w przyszlym sezonie te pieczonki/duszonki to bedzie moje popisowe danie na spotkanie towarzyskie w ogrodzie :)

Dziewczyny czy ta zupe robila ktoras bez dodawania mleka? Po co to mleko w ogole  ::) http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_krem_marchewkowo_porowa/przepis.html


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9230 dnia: 9 Czerwca 2014, 14:19 »
Uwielbiam jedzenie z kociołka, jak to nazwałaś Sylwia "duszonki" są przepyszne. Znajomy robi w róznych konfiguracjach mięsko ( różne) + warzywa i zawsze wychodzi rewelacyjne. I nie zgadzam się że kociołek to tylko latem, w tym roku na sylwestra też był kociołek, super pomysł  ;)

Tylko kto tego ogniska pilnowal? ;)

Sylwia, zapytam


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9231 dnia: 11 Czerwca 2014, 23:55 »
Mam dużo mostku cielecego.
co mogę z niego zrobić? ijak to zrobić ;D

i drugie pytanko- jak się robi kuskus żeby to  było dobre ;D może jakies pomysły na dania z tym czyms dla mnie nowym ;D


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9232 dnia: 12 Czerwca 2014, 00:27 »
Uwielbiam kuskus, za to ze sie szybko robi, zalewasz tylko wrzatkiem i gotowe.
Sylwia, potraktuj go jak kasze albo ryz. Z czym wtedy jesz?
Ja lubie kuskus w daniach bardziej orientalnych (np. kurczak lub owoce morza z mlekiem kokosowym, curry).

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9233 dnia: 12 Czerwca 2014, 07:14 »
Kuskus uwielbiam w sakatce z pomidorami i zoltym serem, ale nie mam pojecia jk sie ja dokladnie robi, zawszze jadlam ja w herbaciarni Pod sukniami.

Sylwia, gadalam z rodzicami o tym kociolku. Mowili, ze super sprawa na imprezke. Robia w nim glownie gulaszowa, ale tez czesto przekladaja po prostu warstwy warzyw z miesem, to co akurat uda sie tanio kupic  ;) i zawsze wychodzi pycha. Tak mowia. Tylko dali dobra rade, abys na spid zawsze wlosyla jakies liscie kapusty, czy cos takiego, bo zwykle spod sie przypala, wiec zeby to bylo cos na czego smaku za bardzo Ci nie zakezy.


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9234 dnia: 12 Czerwca 2014, 07:15 »
Ach, no i mowili, ze taki pseudo bigos z zeberkami i ziemniakami jest swietny. I jeszcze mi sie przypomnialo, ze ponoc bardzo szybko sie robi, zeby uwazac i nie czekac zbyt dlugo


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9235 dnia: 12 Czerwca 2014, 08:04 »
Suuper! Dzieki Marta czesc z tego co napisalas tez chce wlasnie robic!

Edzia ja nigdy nie jadlam kuskusa ale  obawiam sie ze po zalaniu go wrzatkiem będzie mdly :D
No nic pokombinuje


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9236 dnia: 12 Czerwca 2014, 08:27 »
Możesz zalać np bulionem warzywnym. Ja tak czasami robię. Albo delikatnie solę jak zalewam wodą.
Ja uwielbiam w kazdej postaci, a najbardziej w sałatce:
kuskus
pomidorki koktajlowe
ogórek zielony
ser feta lub bałkański z lidla albo biedry (nie pamiętam)
oliwki
dużo posiekanej pietruszki
+ sos jogurtowy.

Albo zastępuję ryż kaszą kuskus i jadam z mięsem.


Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9237 dnia: 12 Czerwca 2014, 09:54 »
Sama bym chciała taki kociołek, super sprawa! Też uwielbiam wszelkie duszonki.
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9238 dnia: 12 Czerwca 2014, 13:41 »
Sylwia, zasada na przygotowanie kuskusu jest 1:2 czyli jedna część kuskusu i 2 części wrzącej wody.
pół szklanki kuskusu i 2x po pół szklanki wrzącej wody
Super jest taki jak napisała Martyna. Ja czasem jem z oliwą z oliwek do tego kilka pokrojonych oliwek (kolor dowolny) kawałek czerwonej papryki bardzo drobno pokrojonej i rodzynki. Tylko że rodzynki trzeba zalać wodą razem z kuskusem na początku.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9239 dnia: 12 Czerwca 2014, 14:13 »
Sylwia ja kuskus zalewam a'la sosem pomidorowym. Smaze w garnku troche cebuli, czosnku i dodaje pomidory suszone.zalewam woda i dodaje lyzke koncentratu badz pomidorow. Doprawiam do smaku i takim "sosikiem"zalewam kuskus.