Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939481 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9090 dnia: 17 Maja 2014, 20:41 »
moje ciasto chyba kicha ;-(((((

powiedz mu STO LAT  ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9091 dnia: 17 Maja 2014, 21:13 »
podrzuccie mi prosze jakies ciacho na szybko do piekarnika...
tesciowka mnie jutro nawiedza, robie ta kostke przez Was polecana ale jeszcze cos by sie przydalo...


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9092 dnia: 17 Maja 2014, 21:15 »
Ja zrobiłam taki a'la bigis z młodej kapuchy, pierwszy raz zresztą tak w ogóle. I nie bardzo... Mąki nie dawałam, chudej kiełbaski trochę... Chyba za dużo koncentratu dałam... Nie smakuje to ani jak bigos, ani jak kapucha  ::)

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9093 dnia: 17 Maja 2014, 21:21 »
do młodej moja niania koncentratu nie wrzuca, bo zabija to smak kapusi...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9094 dnia: 17 Maja 2014, 21:26 »
No to chyba mi zabił...  ::)

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9095 dnia: 17 Maja 2014, 21:44 »
Dokladnie:) bez koncentratu i bez miecha. 

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9096 dnia: 17 Maja 2014, 21:55 »
Ja lubie i z koncrntratem i bez tylko daje go na prawde malo..


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9097 dnia: 17 Maja 2014, 23:54 »
Zamiast te pół godziny w 180 góra, dół, piekłam ponad godzinę, aż w końcu włączyłam termoobieg ;-) ja nie jem, ale rozkroiłam i wyglądało spoko, mąż już kawałek opanował. I mówi, że nie wywali ;-)robiłam z rabarbarem, a kisiel wiśniowy, a dżem truskawkowy ;-)na wierzch nie dawałam nic, bo cały rabarbar został na miejscu, robiłam w okrągłej blaszce.... Trudno tak mi było mieszać juz po dodaniu mąki, aby wciąż było pulchne..... Jak ma być nadal pulchne, jak się wlewa płyn -tłuszcz??? Tak dla pocieszenia zrobiłam tez mężowi babeczki z paczki kokosowe, a teraz ma to i to ;-) rabarbaru zostało, jutro tworzę kompot :-D



Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9098 dnia: 18 Maja 2014, 00:07 »
hehhh
ja uwielbiam zakalca  ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9099 dnia: 18 Maja 2014, 08:26 »
Zrobiłam w końcu kostkę, ale to jakoś nie moje smaki ;)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9100 dnia: 19 Maja 2014, 14:25 »
Chce zrobic mielone z piekarnika.
Czym moge zastapic namoczona bulke bo chce zeby bylo bardziej dietetycznie ale zeby nie bylo dziwnego posmaku


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9101 dnia: 19 Maja 2014, 14:31 »
A po co bułka ??? ja ścieram na małych oczkach marchewkę  ;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9102 dnia: 19 Maja 2014, 14:31 »
ja bym dodala troche bulki tartej, od takiej niewielkiej ilosci nic Ci nie bedzie :P
moze dziewczyny cos madrzejszego podpowiedza :P

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9103 dnia: 19 Maja 2014, 14:35 »
Pati probuje nowych smakow wiec bulka odpada ;D

Marta mam zetrzec taka papje jak na placki ziemniaczane czy takie wieksze dziurki na tarce?

Obtoczyc w platkach owsianych??


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9104 dnia: 19 Maja 2014, 14:43 »
Ja robię jak Marta tzn też marchewka. Czasem trę nawet na tych największych oczkach. Sylwia zrób jak Ci się wydaje, że dla Was smakowo będzie najlepiej.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9105 dnia: 19 Maja 2014, 14:46 »
Ostatnio robilam pulpety z marchewka i sie porozpadaly a tarlam na tych wiekszych okach


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9106 dnia: 19 Maja 2014, 18:26 »
ja nie daję bułki moczonej wcale  albo   marchewkę jak dziewczyny pisały   czy inne  "śmiecie " :)  ogórek korniszon, cebulka ,papryka      czy  co tam na smak akuratnie pasuje      czasem ser  żółty starty
daję jajko   i zimną wodę,   żeby nie były   bardzo  "twarde " ;)

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9107 dnia: 19 Maja 2014, 18:39 »
Można dać otręby, one powinny związać mięso :)

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9108 dnia: 19 Maja 2014, 19:12 »
Dziewczyny a poleccie jakieś ciasto, które jest pyszne ale które prosto się robi a do tego jak będzie efektywnie wyglądasz to będzie super.



Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9109 dnia: 19 Maja 2014, 21:24 »
sylwusia możesz dać 1 ziemniaka.

ricardo może pavlova z kiwi i płatkami migdałów?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9110 dnia: 19 Maja 2014, 21:43 »
Pati probuje nowych smakow wiec bulka odpada ;D

Marta mam zetrzec taka papje jak na placki ziemniaczane czy takie wieksze dziurki na tarce?

Obtoczyc w platkach owsianych??

Moje z piekarnika były z marchewką (starta na wiórki - moja tarka ma dwa rozmiary wiórków - duże i drobniutkie) i ja nie obtaczałam w bułce w ogóle. Ale myślę, że jak sobie trochę obtoczysz to nic się nie stanie, toż to i tak kotlet bez tłuszczu to odrobina bułki nie zaszkodzi, zwłaszcza że nie stosujesz diety nie łączenia produktów

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9111 dnia: 19 Maja 2014, 22:56 »
Ela brzmi to wszystko strasznie trudno :) a to nie jest tort? Bo to na urodziny Dominika ma być a tort będę robić.



Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9112 dnia: 19 Maja 2014, 23:30 »
coś ty Patrycja ...to prościzna
tu masz przykładowy przepis http://www.kwestiasmaku.com/desery/bezy/beza_z_kiwi_i_kremem/przepis.html choć ja robię ciut inaczej.

bezę piekę z 4 białek, nie dodaję kardamonu. czas pieczenia ten sam - przygotowanie to raptem 10 minut...
na upieczony spód kladę ubitą śmietanę bez dodatków typu mascarpone itp. sama śmietana i na to kiwi... a można posypać brzegi płatkami migdałów.

"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9113 dnia: 20 Maja 2014, 08:35 »
  Ricardo  moze  ciasto Shrek  jak sie przekroi   fajnie wygląda 
 a można pokombinować  bo  sok  do masy   czy galaretkę można użyć w różnych kolorach  teraz winiary  wypuściło galaretki   pinacolada,  margerita  ,mojito  sa cudnie kolorowe    i można zaszaleć z \ dekoracją na wierzch  sa  juz truskawki

 a ciasto proste jak drut  bo to biszkopt  masa z soku kubuś    i budyniu   na to delicje   masa śmietanowa   i galaretka

ono w przepisie jest zielone  ale   zaszaleć można nawet w  czerwieni czy różu ;)


przepisów na necie od groma
   a tak wygląda 
https://www.google.pl/search?client=firefox-a&hs=HNf&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=t_d6U4n7CsuU7QbflYDoDA&ved=0CCsQsAQ&biw=1280&bih=870&q=ciasto%20shrek

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9114 dnia: 20 Maja 2014, 09:10 »
shrek jest pyszny i do tego wygląda rewelacyjnie

ja zawsze robię z tego przepisu http://mojeciacho.blox.pl/2012/05/Ciasto-Shrek.html

sprawdzony wielokrotnie i zawsze wyszedł ;)

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9115 dnia: 20 Maja 2014, 13:25 »
O dzięki.

Ela to co Ty mi piszesz to boskie, ale zrobię innym razem, bo to mi bardzo pod tort podchodzi.

Mówicie że ten Shrek taki pyszny? Ale czasochłonny... No kurcze, może się skuszę.

A znacie może coś takiego bardziej ciastowego?



Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9116 dnia: 20 Maja 2014, 13:43 »
  a gdzie tam pracochłonny  ile zagotowac  sok i dac  budyń  ja ze swojego lenistwa   kładłam na spód biszkopty  ;)  a śmietanę ubić   i galaretkę rozrobić  5 sekund ;)  on  tylko tak wygląda 
      na szybko to jeszcze można sernik na zimno   też  wyjdzie efektowny jak się pobawi galaretkami  i  owocami   ;)    przekładac  warstwy  i po ukrojeniu fajnie wygląda

Offline Ola888
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3605
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9117 dnia: 20 Maja 2014, 13:46 »
Patrycja Pavlova jest boska, to mój jeden z ulubionych deserów, jak chcesz to dam ci przepis z którego ja robię, do tej pory zawsze wychodziło.

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9118 dnia: 20 Maja 2014, 13:51 »
mi tez się właśnie to ciasto wydaje mało pracochłonne  :P :P :P

a ostatnio zrobiłam w wersji czerwonej  ;)

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9119 dnia: 20 Maja 2014, 14:14 »
Ja to najchętniej lubię przepisy typu: wsyp wszystko do miski, zmiksuj i na blachę ;) dlatego reszta to dla mnie czasochłonne. Tzn może to ciasto nie jest takie czasochłonne ale co kilka godzin trzeba przy nim coś zrobić :)

Ola a ta pavlova to coś takiego z kremem?

A co w ogóle robicie na imprezy, rzeczy które są pyszne i szybko znikają? podpowiedzcie coś, bo u mnie pustka w głowie. Myślałam że się wykręcę i będą urodziny w plenerze a tam miejsc nie ma i będą w domu. Więc muszą być przepisy mega proste bo będę z dwójką dzieciaków to robić :)