Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936612 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2610 dnia: 18 Grudnia 2009, 14:42 »
Dziękuję wszystkim za szybki odzew.

Dziś coś "zmajstruję" i dam znać jak (o ile) wyszło.

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2611 dnia: 18 Grudnia 2009, 15:59 »
dziś wypróbowałam podane przez was przepisy na Lazanie.......PYCHOTA. Wyszły smakowite. Dzięki

Offline ASIA39

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4671
  • Płeć: Kobieta
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2612 dnia: 18 Grudnia 2009, 16:23 »
Maju dziękuję bardzo za przepisik  :-*

A powiedz mi jeszcze w jakich stopniach piec te placki?  :)

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2613 dnia: 18 Grudnia 2009, 17:06 »
Moja lasagne:
pół kg. mielonego wołowego
2 marchewki duże
seler naciowy(ilośc wedle uznania- ja lubię dużo ;) )
cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
4 łyżki koncentratu
2 kostki drobiowe
szklanka wina czerwonego wytrawnego

sos beszamelowy:
50 gr. masła
3 łyżki mąki
pół litra mleka


ser żółty(gouda)
makaron lasagne

sól, pieprz, pietruszka

Podsmażyć mięso.
Osobno podsmażyć Marchew z selerem i cebulę z czosnkiem.
Połączyć wszystkie składniki dodać pomidory z puszki, koncentrat, wino, rosołki i około pół szklanki wody.
Dusić ok. 1 godz.

Beszamel:
Rozpuścić masło odstawić z ognia i dosypać mąkę-wymieszać.
Wlać mleko i cały czas mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.

Wyłożyć warstwę mięsa, następnie sos, starty ser i makaron.
Jak robię dwie takie warstwy .
Makaron na samej górze zalewam beszamelem i mega ilością sera.

Zapiekam godzinę w temp ok.170-180 stopni.


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2614 dnia: 18 Grudnia 2009, 17:21 »
Mikroproszek Bonduelle

Czy chodziłoo mikro groszek, czy to jakaś przyprawa?
:hmmm:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2615 dnia: 18 Grudnia 2009, 17:33 »
Mikroproszek Bonduelle
Czy chodziłoo mikro groszek, czy to jakaś przyprawa? :hmmm:

A może o małą puszkę groszku? :)

Offline beatrisss

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 139
  • Płeć: Kobieta
  • Oddaję Ci mą duszę a wraz z nią miłość bez granic
  • data ślubu: 08.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2616 dnia: 18 Grudnia 2009, 18:39 »
ja polecam dla odmiany bezmięsne MEKSYKAŃSKIE LASAGNE

składniki: - 70 dag cebuli
                - 2 puszki czerwonej fasoli
                - puszka kukurydzy
                - 2 pęczki dymki
                - strąk papryki chili
                - 3 ząbki czosnku
                - po 3 łyżki oleju, koncentratu pomidorowego i ketchupu
                - 20 dag sera gouda
                - 45 dag gęstej śmietany
                - 12 płatów lasagne
                - puszka pomidorów

na oleju usmażyć posiekane cebulę, dymkę, czosnek, chili. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, kukurydzę i fasolę. Gotować ok. 5 min. Dodać ketchup, sól, pieprz. Formę żaroodporną posmarować odrobiną śmietany. Układać w niej na przemian lasagne i sos warzywny. Wierzch polać śmietaną, posypać serem. Zapiekać 35 min. w temp. 200 st.C.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2617 dnia: 18 Grudnia 2009, 20:33 »
Mikroproszek Bonduelle
Czy chodziłoo mikro groszek, czy to jakaś przyprawa? :hmmm:

A może o małą puszkę groszku? :)
Na pewno, ale jestem kumata! :glupek:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2618 dnia: 18 Grudnia 2009, 20:52 »
A ja wczoraj zrobiłam zapiekankę z tortellini i wyszła pyszna. Mężuś wczoraj prosił o dokładkę, a dzisiaj chętnie zjadł resztę :)



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2619 dnia: 19 Grudnia 2009, 09:41 »
Martulko ja poproszę o przepis :)

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2620 dnia: 19 Grudnia 2009, 16:04 »
Mikroproszek Bonduelle

Czy chodziłoo mikro groszek, czy to jakaś przyprawa?
:hmmm:
o mikrogroszek :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2621 dnia: 19 Grudnia 2009, 18:48 »
a ja w ramach dołożenia się do wspólnej rodzinnej wigilii robię śledzie po litewsku
co prawda przepis jest na TM, ale bez TM też się da zrobić...
Poczytałam sobie o tej potrawie w necie i w ramach modyfikacji cebulkę można zeszklić, szczególnie istotne dla tych co cebuli surowej nie tolerują.
Wykonać należy 2-3 dni przed zjedzeniem, bo podobno wtedy najlepsze...




"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline madzia_n

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 20831
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2622 dnia: 20 Grudnia 2009, 15:30 »
Witam!
Ale fajny wątek, że też wcześniej na niego nie wpadłam :)

Słuchajcie, na święta robię ciastka kruche no i chciałaby je ozdobić lukrem i posypką :)
Widzę że w necie jest mnóstwo przepisów na lukier... A ja bym chciała zapytać Was, czy macie jakiś sprawdzony i dobry? Chodzi mi o zwykły lukier, bez barwników itd. No i żeby ten lukier nie był zbyt klejący, ale też nie zastygał zbyt szybko, tak, bym zdążyła posypkę dać i w ogóle.

Znalazłam 3 przepisy, które wydają mi się najbardziej ok:
1.     
15dkg cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody

Wszystko wymieszać,aż powstanie jednolita masa.Posmarować ciasto.


2.
1 szkl. cukru,
1/2 szklanki mleka,
5 dag masła,
1 opak. cukru waniliowego

Wszystkie składniki zagotować w garnku na małym ogniu i gotować jeszcze 12 min. Smarować ciasto ciepłym, gęstym lukrem.


3. To od naszej Reni :)
Wycisnąć sok z 1/2 cytryny. Dodać cukier puder (1/2 szklanki) i utrzeć. Polać zygzakiem po herbatnikach.

Wydaje mi się ze ten 2 jest całkiem w porządku, jak na takie ciastka.... Jak myślicie?
Pozdrawiam  :-* :-* :-*


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2623 dnia: 20 Grudnia 2009, 15:33 »
ja robię taki jak nr 1 lub nr 3
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline madzia_n

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 20831
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2624 dnia: 20 Grudnia 2009, 15:35 »
Właśnie zauważyłam że najwięcej jest przepisów z użyciem cytryny. Ten 2 to taki bardziej chyba niespotykany... :) Chyba się zdecyduję na 3. No, mam jeszcze trochę czasu do namysłu, bo ciasta będę piec jutro ;D
P.S. Ale mam smaka na Lasagne, ciekawa jestem dlaczego ;)


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2625 dnia: 20 Grudnia 2009, 18:28 »
znalazłam przed chwilą ciekawy przepis...
Dla mega leniwych...

Najprostsza na świecie szarlotka z kaszy
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 1 godzina


•1 szklanka kaszy manny      
•1 szklanka cukru      
•1 szklanka mąki      
•1 kostka masła      
•1,5 kg jabłek

Etapy przygotowania

1.Kaszę, mąkę i cukier łączmy razem w misce i dzielimy na dwie cześci. Jabłka ścieramy na tarce.            
2.Blachę smarujemy tłuszczem i na dno wysypujemy 1 część proszku. Na wierzch kładziemy starte jabłka i posypujemy 2 częścią proszku.            
3.Na ciasto kładziemy pokrojone na paski masło.            
4.Zapiekać ok 1 godziny w temp. 160 stopni, aż wierzch się zarumieni.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2626 dnia: 20 Grudnia 2009, 19:23 »
A mi się właśnie chłodzi creme brulee.
Kiedyś jak robiłam to wyszło mi dobre , a teraz jak wyjęłam z piekarnika to takie jakieś lejące jest ??? ??? ??? ???
Zobaczę co będzie jak się schłodzi....może Wy kobietki macie jakiś sprawdzony przepis na tą pyszność?
Jutro robię muffinki z czekoladą-( musze tylko dokupić esencję waniliową)- jak wyjdą to zostawię tu przepis ;) ;)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2627 dnia: 20 Grudnia 2009, 19:47 »
daj przepis na creme brulee  :)

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2628 dnia: 20 Grudnia 2009, 21:52 »
Po dwóch godzinach kremu w lodówce nie wytrzymałam i wyjęłam jedną porcję....pycha, pycha, pycha ;D ;D ;D
Kiedyś jadłam to w jakiejś knajpie, wzbraniałam się długo przed zrobieniem , a tak naprawdę jest dziecinnie proste.

Przepis ze strony moje wypieki....zrobiłam wszystko jak w przepisie:

CREME BRULEE


Składniki:
•   300 ml śmietany kremówki (użyłam śmietanki Elmlea 36 proc. tłuszczu)
•   4 żółtka
•   3 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią (lub 3 łyżki cukru pudru + nasiona z laski wanilii)
•   cukier do skarmelizowania: 3 łyżki (można użyć cukru brązowego)
Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka, włożyć do rondelka, wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, następnie odstawić do przestudzenia.
W miseczce drewnianą łyżką utrzeć żółtka z cukrem (nie do puszystości!, wystarczy jak zaczną zmieniać kolor). Mieszając, połączyć ze stopniowo dolewaną, przestudzoną śmietanką. Masę jajeczną przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Wypełnić nią 2 - 3 płytkie foremki żaroodporne (jeśli nie macie - ramekiny).
Piekarnik rozgrzać do 100ºC. Wstawić foremki z masą i zapiekać około 45 minut do godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy; środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić. Ostudzić w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym lub białym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). Cukier karmelizować przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku (krótko, kilkanaście sekund, uważając by nie spalić). Podawać natychmiast.
Crème brûlée najlepiej smakuje, gdy jest bardzo zimny, a skarmelizowany cukier ciepły.

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2629 dnia: 21 Grudnia 2009, 16:13 »
Uwielbiam Creme Brulee!!! Raz robiłam, wyszedł idealny, ale nie pamiętam jak to było.

Nie wiem, czy mogę tu reklamkę małą dać, ale to w dobrej sprawie więc...? Tu blog kulinarny mojej siostry: http://czarujemy.blogspot.com/
Dopiero zaczęła, ale przepisów będzie przybywać. A są pyyyszneee!

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2630 dnia: 21 Grudnia 2009, 19:58 »
Lemmy będę zaglądała na stronkę siostry ;) napewno coś wypróbuję z przepisów :D
Fajnie jest zrobiona strona :D tak przyjemnie dla "oka"
8)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2631 dnia: 22 Grudnia 2009, 15:29 »
Ja sobie dodałam do ulubionych wczoraj :) Zgadzam sie z Wercią - fajna strona :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2632 dnia: 22 Grudnia 2009, 21:12 »
Właśnie upiekłam piernika! Pachnie bosko, jak smakuje poczuję dopiero I-szego dnia Świąt.  Jest zrobiony na powidłach śliwkowych, kakao i miodzie, zastanawiam się jaka polewa do niego pasuje. Myślę albo o czekoladowej, z gorzkiej czekolady, albo o pomarańczowym lukrze. Jak sądzicie?

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2633 dnia: 22 Grudnia 2009, 22:56 »
czekolodowa zdecydowanie
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline aadaa

  • Ada
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06/09/2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2634 dnia: 23 Grudnia 2009, 11:06 »
tak tak - zdecydowanie czekoladowa pasuje
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2635 dnia: 23 Grudnia 2009, 17:15 »
A ja właśnie pierwszy raz w życiu piekę sero-makowiec, makowiec serowy :) Przepis kombinowany - zobaczymy co z tego wyjdzie :)

W tym roku mam dużo roboty w kuchni (jak na wigilię u moich rodziców):
- 3 ciasta
- ryba po grecku
- sałatka z tuńczyka
- pierogi (na szczęście już gotowe)

Piotrek będzie piekł kaczkę - ale to już na I i II dzień Świąt.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2636 dnia: 23 Grudnia 2009, 19:42 »
a ja właśnie jestem po maratonie w kuchni... 4 rodzaje ciastek (z czego pierniczki nie wyszły  :buu: pierwszy raz mi słodkości nie wyszły...  >:( )
i oczywiście nie mogło zabraknąć kropli rosy. odkąd pierwszy raz je zrobiłam z przepisu z tego wątku, rodzinka upomina się o to ciasto przy każdej okazji  :D )

Offline ewajasz

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 876
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2637 dnia: 23 Grudnia 2009, 23:38 »
Ja za sobą mam 4 ciasta, pierniczki i ciasteczka kruche.
Pierniczki wyszły takie:



Niestety nie wszystkie udało mi się udekorować...

Offline madzia_n

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 20831
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2638 dnia: 24 Grudnia 2009, 00:50 »
Ale pyszności! :) My też stroiliśmy dziś ciasteczka, i wyszły równie smakowicie :)


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2639 dnia: 24 Grudnia 2009, 10:20 »
fiuuuu fiuuuuuu....
śliczne
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos