Ja robię tak Lazagne.
Składniki:60dkg mięsa mielonego (wybrałam łopatkę wieprzową),
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1 marchew,
1,5 szk. mleka,
300ml przecieru pomidorowego,
12 płatów makaronu,
250g mozzarelli (wybrałam
taki)
oliwa,
mąka,
masło,
oregano, bazylia, gałka, słodka papryka, pieprz, sól.
Mięsko:na patelnię oliwa i 2 średnie cebule drobno posiekane - aż się zeszklą. Następnie dorzucamy mięso, 2 łyżecz. oregano, 2 łyżecz. bazylii, 3 łyżecz. słodkiej papryki, 2 ząbki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól - podsmażamy. Dodajemy marchew - trzemy ją wcześniej na małych oczkach. Po ok. 5min. dodajemy ok. 100ml przecieru pomidorowego - podduszamy. Po 10min dodajemy trochę wody (pół szklanki) i czekamy aż wyparuje (do pół godz.).
Sos beszamelowy:do garnuszka 4 łyżki masła - topimy. Następnie 4 łyżki mąki - mieszamy trzepaczką. Dolewamy powolutku szklankę zimnego mleka - mieszamy, po chwili dolewamy jeszcze 0,5 szkl. Dosypujemy 2 szczypty gałki, mieszamy aż do uzyskania konsystencji śmietany.
Trzemy ser.
Bierzemy formę, o wymiarach ok. 20x30cm. Smarujemy ją oliwą. Na spód układamy surowe płaty makaronu, na to 1/3 mięsa, 0,5 szkl. przecieru pomidorowego, smarujemy beszamelem i posypujemy tartym serem mozzarella (1/4 porcji.). Powtarzamy jeszcze czynność dwa razy. Na górę kładziemy ponownie płaty makaronu, smarujemy beszamelem obficie zakrywając szczególnie rogi i posypujemy serem. 3 szczypty bazylii. Po bokach formy wlewamy resztę przecieru. Przykrywamy folią i do piekarnika na 50 min, 200st.