Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939229 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2580 dnia: 16 Grudnia 2009, 21:18 »
Nina. Mleko skondensowane już ugotowane. Wyjmij z puszki zmiksuj i będzie pycha.

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2581 dnia: 16 Grudnia 2009, 21:49 »
A jakie są Wasze ulubione strony z przepisami na jedzonko ??? Kwestię smaku już znam i wiem, że rewelacyjna jest :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2582 dnia: 16 Grudnia 2009, 21:55 »
Polecam www.mojewypieki.blox.pl - rewelacyjne przepisy na deserki , ciasta i inne cuda  :P :P :P

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2583 dnia: 17 Grudnia 2009, 01:23 »
A może macie jakiś patent na pokrojone i podsmażone jabłka do jabłecznika, żeby były takie bardziej "zwarte" (może dodać kisielu, galaretki...??). :hmmm:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2585 dnia: 17 Grudnia 2009, 08:24 »
ja zawsze dodaje czerwonej galaretki
[/url]
[/url]

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2586 dnia: 17 Grudnia 2009, 08:31 »
a ja czasem dodaje zelatyne... kisiel tez dawalam :)

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2587 dnia: 17 Grudnia 2009, 09:00 »
ja zawsze dodaje czerwonej galaretki
Ja też- dosypuję w trakcie przesmażania jabłek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2588 dnia: 17 Grudnia 2009, 09:01 »
Ja, jak daję galaretę to żółtą albo pomarańczową - żeby nie zakłócać kolorystyki jabłek ;D


Offline aadaa

  • Ada
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06/09/2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2589 dnia: 17 Grudnia 2009, 09:32 »
Ja polecam wam ta stronkę http://www.wielkiezarcie.com/ często korzystam z niej jak robię imprezy lub niespodziewane kolacje:) wpisujecie składniki jakie posiadacie w domu i wyskakują wam przepisy :)
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2590 dnia: 17 Grudnia 2009, 12:23 »
Dzięki Dziewczynki :-* Tą galaretkę to dosypać, wymieszać przysmażając i już, tak? Nie trzeba jej rozpuszczać?

wpisujecie składniki jakie posiadacie w domu i wyskakują wam przepisy :)
Fajny pomysł! :)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2591 dnia: 17 Grudnia 2009, 13:22 »
tak suchą galaretke dosypujesz nie rozpuszczasz jej
[/url]
[/url]

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2592 dnia: 17 Grudnia 2009, 14:03 »
Potrzebuję sprawdzonego przepisu na ciasteczka cynamonowe, tylko żeby były kruche a nie takie zbite, że ciężko ugryźć :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2593 dnia: 17 Grudnia 2009, 14:30 »
Dzięki Andzelika :-*
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2594 dnia: 17 Grudnia 2009, 15:14 »
prosze bardzo
napisz prosze jak się udało  ;)
[/url]
[/url]

Offline ASIA39

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4671
  • Płeć: Kobieta
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2595 dnia: 17 Grudnia 2009, 21:05 »
Dziewczyny a macie może sprawdzony przepis na karpatkę? Bardzo proszę o pomoc  :)

Offline aadaa

  • Ada
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06/09/2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2596 dnia: 18 Grudnia 2009, 10:12 »
Ja tam zawsze karpatkę kupuję w proszku i wg przepisu na kartonie robię :) 
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2597 dnia: 18 Grudnia 2009, 10:25 »
Ja polecam wam ta stronkę http://www.wielkiezarcie.com/ często korzystam z niej jak robię imprezy lub niespodziewane kolacje:) wpisujecie składniki jakie posiadacie w domu i wyskakują wam przepisy :)
ale, w którym miejscu na stronie wpisuje się te składniki?
bo znaleźc nie mogę
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline aadaa

  • Ada
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06/09/2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2598 dnia: 18 Grudnia 2009, 10:36 »
po prawej stronie jest szukaj i tam po przecinku wpisuje np.: feta, brokuły i wyskakują rożne przepisy z wykorzystaniem tych 2 składników
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2599 dnia: 18 Grudnia 2009, 10:51 »
Karpatka

Składniki
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
½ kostki masła/margaryny
5 jaj, szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
   
KREM:
½ l mleka
1 szklanka cukru
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 kostka masła/margaryny
1 żółtko
      
Etapy przygotowania
Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę zamieszać, gotować ok. 3 minut.
Do ostudzonej masy dodawać jaja, ucierać dodając proszek. Masę podzielić na 2 części i upiec na 2 blaszkach po 15 min.
Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym (w małej ilości mleka rozprowadzić mąkę pszenną z ziemniaczaną) do zagotowanego mleka wlać mąkę. Ostudzić; utrzeć masło z żółtkiem i połączyć z masą.
Upieczone "placki" przełożyć kremem, wierzch posypać cukrem pudrem, schłodzić


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2600 dnia: 18 Grudnia 2009, 10:57 »
Maju Ty jesteś skarbnicą wiedzy kulinarnej  :D przepis skopiowany przyda się  ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2601 dnia: 18 Grudnia 2009, 10:58 »
To jest dość stary przepis, gdyby nie potrzeba pieczenia 2 placków - byłby ekspresowy. Polecam bo jest lepsza niż ta z torebki, bez ulepszaczy ;)


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2602 dnia: 18 Grudnia 2009, 12:41 »
prosze bardzo
napisz prosze jak się udało  ;)
Na razie robiłam bez galaretki (Małż sobie zażyczył akurat jabłecznik na Wigilię pracową) i tak mi się pomyślało przy okazji, jak już wsadzałam ciacho do piekarnika, że może te jabłka mogłyby byc bardziej "zbite".
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2603 dnia: 18 Grudnia 2009, 12:53 »
A poda ktoś sprawdzony przepis na lazanię?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2604 dnia: 18 Grudnia 2009, 13:50 »
Ja kupuję zwykle makarony lasagne i canneloni z primo gusto

Lasanie robię z mielonym mięsem albo ze szpinakiem

Specjalnego przepisu nie mam - robię na czuja. Jak farsz mięsny to podsmażam mięsko+cebulka+trochę pulpy pomidorowej i przyprawy.
Osobno robię sos beszamelowy
Makaronu nie gotuję

Układam warstwami, beszamel-makaron-beszamel-farsz-beszamel itd.

Jak ze szpinakiem to szpinak podduszam z odrobiną czosnku i oliwy, pod koniec wbijam jajko i energicznie mieszam Poza tym podsmażam pomidory z puszki (te krojone bez skórek) z ziołami (bazyli, oregano)
Przekładam na przemian
Beszamel też daję ;)

Na górę każdej lasani daję ser mozarella


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2605 dnia: 18 Grudnia 2009, 13:54 »
Ja bym chciała z mielonym właśnie zrobić,

A jak robisz sos beszamelowy? Bo jest kilka przepisów. Ja robiłam kiedyś z jednego to mi nie smakował.

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2606 dnia: 18 Grudnia 2009, 13:55 »
LASAGNE:
Składniki:

1,2 kg mięsa mielonego
Średnia główka selera
2 marchewki
Pomidory w puszce (3 zwykłe puszki lub jedna wielka)
4 jajka
Mikroproszek Bonduelle
Natka pietruszki
18 % smietana 0,5 l
Cebulka
Czosnek
Bazylia
Oregano
Sól
Tymianek
pieprz
Oliwa

Płaty makaronu lasagne

Sposób przygotowania:

Cebulkę, czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dołożyć osolone mięso mielone i dalej smażyć. Seler zetrzeć na grubych oczkach, dodać do mięsa. Następnie zblendować pomidory z puszki i dodać do smażącego się mięsa. Marchewkę pokroić w cząstki ok. 0,5 cm każda i dodać do pozostałych składników. Gotować na wolnym ogniu 40 min. Pod koniec gotowania dodać groszek, bazylie, oregano, tymianek, posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku. Gdyby sos był zbyt kwaśny dodać odrobinę cukru. Na koniec dodać śmietankę. Dokładnie zamieszać.

Jajka ugotować na twardo.

Do naczynia żaroodpornego nałożyć odrobinę sosu mięsnego, na to układać płaty makaronu, znowu sos, na sos pocięte w plasterki jajka, znowu płaty makaronu, sos, jajka itd.

Włożyć do piekarnika, piec, aż makaron będzie miękki (ok. 30 min w 180 st.). przy końcu pieczenia dodać starty żółty ser.



Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2607 dnia: 18 Grudnia 2009, 13:57 »
Robię na oko ;D

Rozpuszczam masło, jak sie spieni to dodaję mąkę i energicznie mieszam - żeby się grudki nie porobiły. Potem wlewam powili dobrze schłodzone mleko i doprawiam solą i czasem gałką (zależny kto ma to jeść bo u mnie nie wszyscy lubią gałkę ;))


Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2608 dnia: 18 Grudnia 2009, 13:57 »
Alio olio

Składniki:

Papryka peperoni
Czosnek
Wegeta
Olej
Szynka (dębowa)
Natka pietruszki
Makaron spaghetti

Sposób przygotowania:

Czosnek pokroić na kawałki i zblendować na pianę. Papryczki peperoni pokroić, dodać łyżkę wegety, olej i smakomyk do smaku i wszystko zblendować. Pokroić natkę pietruszki oraz szynkę.

Ugotować makaron.

Makaron wyłożyć na patelnię, dodać papryczkę, czosnek, szynkę i natkę pietruszki wszystko razem podsmażyć.
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2609 dnia: 18 Grudnia 2009, 14:03 »
Ja robię tak Lazagne.

Składniki:
60dkg mięsa mielonego (wybrałam łopatkę wieprzową),
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1 marchew,
1,5 szk. mleka,
300ml przecieru pomidorowego,
12 płatów makaronu,
250g mozzarelli (wybrałam taki)
oliwa,
mąka,
masło,
oregano, bazylia, gałka, słodka papryka, pieprz, sól.

Mięsko:
na patelnię oliwa i 2 średnie cebule drobno posiekane - aż się zeszklą. Następnie dorzucamy mięso, 2 łyżecz. oregano, 2 łyżecz. bazylii, 3 łyżecz. słodkiej papryki, 2 ząbki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól - podsmażamy. Dodajemy marchew - trzemy ją wcześniej na małych oczkach. Po ok. 5min. dodajemy ok. 100ml przecieru pomidorowego - podduszamy. Po 10min dodajemy trochę wody (pół szklanki) i czekamy aż wyparuje (do pół godz.).

Sos beszamelowy:
do garnuszka 4 łyżki masła - topimy. Następnie 4 łyżki mąki - mieszamy trzepaczką. Dolewamy powolutku szklankę zimnego mleka - mieszamy, po chwili dolewamy jeszcze 0,5 szkl. Dosypujemy 2 szczypty gałki, mieszamy aż do uzyskania konsystencji śmietany.

Trzemy ser.

Bierzemy formę, o wymiarach ok. 20x30cm. Smarujemy ją oliwą. Na spód układamy surowe płaty makaronu, na to 1/3 mięsa, 0,5 szkl. przecieru pomidorowego, smarujemy beszamelem i posypujemy tartym serem mozzarella (1/4 porcji.). Powtarzamy jeszcze czynność dwa razy. Na górę kładziemy ponownie płaty makaronu, smarujemy beszamelem obficie zakrywając szczególnie rogi i posypujemy serem. 3 szczypty bazylii. Po bokach formy wlewamy resztę przecieru. Przykrywamy folią i do piekarnika na 50 min, 200st.