Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 649365 razy)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3840 dnia: 2 Września 2015, 13:59 »
Chlebosia ja "moim" rodzicom tlumacze zeby to oni oddawali nam dziecko..
Nie chcemy wyrywac dzieci bo to.jest straszne..
Wiec nawet baaardzo placzace rodzic odrywa od siebie, przekazuje w nasze ramiona i ma szybko zniknac ze slowami wroce po ciebie np po zupie...
Bez ckliwych pozegnan..na to byl czas w szatni..

Selena- w tym orzypadku probujemy zagadac, rozweselic, przytulic, bierzemy na rece i jedna z nas idzie z dzueckiem "zwuedzic" przedszkole..
Jesli placze kilka godzin pod rzad a mama zdeklarowala sie odebrac dopiero o 15 dzwonimy wczesniej zeby w muare mozliwosci odebrac dziecko wczesniej.
Oczywiscie mamy  taka umowe z rodzicami przez pierwszy tydzien max dwa..

Moj maluszek lepiej.
Poplakuje co jakis czas.
U nas ciezkie sa rozstania bo codziennie jest inna pani.
Jego panie sa od 8.30 dopiero.. a mlody zostahe 7.45 w przedszkolu..
Chociaz dzis dostal pochwale id pan za to ze duuuzo mowi ;)
Jest strasznym tulasem.i.nie cierpi zmien8ac miejsc typu z sali na podworko- wtedy jest zal i placz..

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3841 dnia: 2 Września 2015, 14:39 »
A co powiecie na to, że jak by Hanka nie została wyszarpana w przedszkolu przez panią ze dwa czy trzy razy to chyba nigdy by nie została tam z własnej woli? Nie pomagały dni adaptacyjne, tłumaczenie, tłumaczenie, tłumaczenie, obiecywanie, rozmowy, kompletnie nic. A teraz leci jak na skrzydłach do ukochanej pani i czasem zapomni nawet dać buziaka.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #3842 dnia: 2 Września 2015, 14:52 »
Mnie to nie dziwi ;) Wiele widziałam przez ten rok. U niektórych dzieci trzeba stanowczo, ale ten który tego nie przeżył to nie zrozumie ;)

U nas pożegnanie jest w szatni, potem idę z synem schodkami do góry, witamy się z panią, daję buziaka i mówię "miłej zabawy", odwracam się i spadam ;)
Ale bunt, łzy i wieszanie się na nogach u nas też było, jakoś po 3 tygodniach.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #3843 dnia: 2 Września 2015, 14:54 »
To ja przyszłam tu podczytywac...
Sama pamiętam jak płakałam w przedszkolu ale też byłam mała jak do niego trafiłam...nie lubiłam go..

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #3844 dnia: 2 Września 2015, 15:43 »
Ja mam podobne odczucia co do rodziców jak Justyś. Co więcej, obserwowałam wczoraj zjawisko niezrozumiałe - odprowadzanie dziecka pierwszego dnia przedszkola przez całą rodzinę. Mama, tata, niektórzy dodatkowo babcia. No i potem sceny były niezłe. Dzieciaki wyły, za wszystkim po kolei członkami rodziny... chore. I takichh przypadków o 8 rano pięć.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #3845 dnia: 2 Września 2015, 17:00 »
Heh my tez we dwie odprowadzamy Nati - ja i babcia :)
Natalka 4.11.2012

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #3846 dnia: 2 Września 2015, 17:33 »
Tak w temacie żywienia na trening piłki dzieci przychodzą z colą, chipsami :) i to takie 6-7latki kktóre z rodzicami przychodzą

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #3847 dnia: 2 Września 2015, 17:55 »
Ja też dzis w szatni zanotowalam kilka szafek dziec z pierwszej grupy pełnych kubusiów play, paczek z żelkami, słodyczy...

Adriana odebrałam dziś lekko zapłakanego... Mówi, że było fajnie, ale tęsknił za nami... I że płakał, bo inne dzieci płakały i było mu smutno. najlepsze jest to, że powtarza różne teksty, które mówią do nich panie, w szoku jestem, ile potrafi zapamiętać.

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #3848 dnia: 2 Września 2015, 21:03 »
Mój dzisiaj rano powiedział : Nic nie będę jadł, daj mi bułę na drogę. Potem pół dnia wył i faktycznie nic nie jadł. Aż się boję jutrzejszego poranka  ;)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3849 dnia: 2 Września 2015, 21:29 »
Chlebosia, a on niejadek, czy tylko w przedszkolu nie je?

Ja Adriana odebrałam dziś z katarem - myślałam, że od płaczu. Ale kichał mi trochę i coś tam z noska leciało. Zaaoplikowałam już witaminki i nasivin, wesoły był do wieczora, apetyt mu dopisywał... Ino kichał, a z kichania gluty leciały... I teraz nie wiem. Ewidentnie już coś z przedszkola przytargał. Jutro mam wolne, może zostać w domu, tylko sama nie wiem, nie chciałabym już robić przerwy, ale z katarem też nie może iść, prawda? Zobaczę jak będzie rano...

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #3850 dnia: 2 Września 2015, 21:32 »
U nas kazali katar w domu obserwowac dzien czy dwa i zobaczyc czy nic sie nie rozwija.
Natalka 4.11.2012

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3851 dnia: 2 Września 2015, 21:42 »
mój pija kubusie, jada też słodycze, tylko chodzi mi w kontekście sportu, że chcemy aby dziecko było wysportowane, trenowało i na starcie cola i chipsy, taka moja luźna refleksja.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #3852 dnia: 2 Września 2015, 21:50 »
U nas ani do przedszkola,ani do szkoly nie mozna nosic slodyczy.pomimo tego,ze Alan cos tam je,strasznie mi sie to podoba☺a w ogole po co do  przedszkola rodzice daja te slodycze?podobnie na trening?woda rozumiemrozumie, ale slodycze i chipsy????

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #3853 dnia: 2 Września 2015, 21:52 »
bo od cukru jest się silnym i zdrowym
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #3854 dnia: 2 Września 2015, 22:11 »
I od soli?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #3855 dnia: 2 Września 2015, 22:12 »
sól jest w PL jodowana, czyli uzupełnia niedobory jodu  :D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3856 dnia: 2 Września 2015, 22:53 »

Ja Adriana odebrałam dziś z katarem - myślałam, że od płaczu. Ale kichał mi trochę i coś tam z noska leciało. Zaaoplikowałam już witaminki i nasivin, wesoły był do wieczora, apetyt mu dopisywał... Ino kichał, a z kichania gluty leciały... I teraz nie wiem. Ewidentnie już coś z przedszkola przytargał. Jutro mam wolne, może zostać w domu, tylko sama nie wiem, nie chciałabym już robić przerwy, ale z katarem też nie może iść, prawda? Zobaczę jak będzie rano...

Daj mu kaszy jaglanej.
Moją Zu po 3 dawkach w ciągu jednego dnia - dalam jej do kazdego posiłku, katar znikł.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #3857 dnia: 2 Września 2015, 22:54 »
Sebus pojdziesz jutro do przedszkola? Do dzieci? Pani Marcelinki i Agniesi?

Nie ciem..
Ja pojde babci..
Ja pakalem mamom.(plakalem za mama)
Tu udaje placz i tekst - mama psijdzie,psijdzie mama... :/
Czyli tak musi byc w przedszkolu po troszku bo opowiada mi o tym :/:/

Ja staram sie b6c twardziel ale pozwalam nam.obu na czulosc i zal alevw domu ;)

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #3858 dnia: 2 Września 2015, 23:03 »
Mi się łzy puściły ale dopiero jak oddam Małą, tak to jestem twarda i radosna jak skowronek :-P
Mam nadz, że jak swoje teraz przeżyjemy w żłobku to w przedszkolu będzie już oki ;-)

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #3859 dnia: 3 Września 2015, 07:22 »
Z racji że u nas w przedszkolu wywiązała się wczoraj na zebraniu dyskusja mam pytanie do Was . Ile płacicie  za radę rodziców ile dzieci jest w przedszkolu i czy płacicie jeszcze  dodatkowo za wyjścia paczki na mikolaja itd czy wszystko pokrywanie jest z rady rodzicow

Offline izulek
  • Chuck Norris
dp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3860 dnia: 3 Września 2015, 08:13 »
wypowiem się po zebraniu za tydzień :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3861 dnia: 3 Września 2015, 08:29 »
Z racji że u nas w przedszkolu wywiązała się wczoraj na zebraniu dyskusja mam pytanie do Was . Ile płacicie  za radę rodziców ile dzieci jest w przedszkolu i czy płacicie jeszcze  dodatkowo za wyjścia paczki na mikolaja itd czy wszystko pokrywanie jest z rady rodzicow

Rada rodziców nie jest obowiązkowa , każdy daje jeśli ma chęć i ile ma chęć. Kwoty są ogólnie od 10 do 50 zł na semstr.
Oprócz tego składamy sie po 20 zł na rok na paczki - dzień chłopaka, dzień kobiet , Mikołaj.
Wszystkie teatrzyki czy jakieś przedstawienia które przychodzą do przedszkola są z rady rodziców. Jeśli chodzi o wyjazdy to zależy ile tej kasy jest. Ale w tamtym roku doplacalam za ubezpieczenie tylko.
Oprócz tego 35 zł na art. papiernicze ale nie musi mieć swoich kredek czy bloku, nic mu z wyprawki kupować nie muszę :)
AAA i jeszcze przynosimy na semestr 2 paczki zwykłych chust. i 1 nawilzana - dzieciaczkom do sali :)
Zapomnialam w przedszkolu jest 140 dzieci.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #3862 dnia: 3 Września 2015, 08:31 »
u nas jest zakaz trzymania czegokolwiek w szafkach z jedzenia/picia.....posiłki są tak skonstruowane, że dziecko nie powinno być głodne, a woda w dystrybutorze jest dostępna cały czas.....inna sprawa, co dzieci podjadają w drodze do i z przedszkola  :P co do treningów piłkarskich, akurat u syna koledzy przynoszą tylko wodę do picia, ale np. na turnieju Deichmanna tez różne kwiatki widziałam....
co do rady rodziców to u nas już od dłuższego czasu jest składka 200 zl na caly rok, można płacic w ratach czyli 100 zł na semestr, finansowane są z niej wszelkie wyjazdy dzieci, imprezy na terenie przedszkola, prezenty na Mikolaja czy pożegnanie starszaków.....z doświadczenia moge powiedzieć, ze wbrew pozorom to nie jest duża kwota, bo zwłaszcza przejazdy autokarowe  sa kosztowe - u nas Pani Dyrektor ma wynegocjowane stawki u sprawdzonych przewoźników  ;) i naprawde przy planowaniu preliminarza musze się trochę nagłowic, jak te kwoty sensownie zagospodarowac - na pewno każda zlotówka u nas jest wykorzystana na 200%  ;D aha jeszcze 10% przewidywanych wpływów z RR idzie na potrzeby przedszkola typu doposażanie sal czy inwestycje w ogrodzie, drugie i kolejne dziecko z rodzeństwa płaci 50% skladki......zaznacze jeszcze, ze składki te nie są przymusowe, rodzić może zgłosić, ze nie chce płacić, ale wtedy  partycypuje w kosztach konkretnego wyjazdu lub imprezy, jesli dziecko chce brac w niej udział, lub nie posyła tego dnia  do przedszkola.....u nas jeszcze takiego przypadku nie bylo  :)  u Dyrekcji powinien być tez dostępny statut Rady Rodziców i rozliczenia za poprzednie lata plus na bieżąco wywieszony realizowany preliminarz - więc jesli rodzic tylko chce, to ma pełny wgląd do dokumentacji....

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #3863 dnia: 3 Września 2015, 09:14 »

Właśnie nie jest niejadkiem. Lubi jeść i je prawie wszystko. Po prostu tam nie chce jeść. Dzisiaj nikt nie płakał, tylko on wył znów ciągnąc mnie za bluzkę. w nocy budzi się z rykiem i krzyczy,że on nie chce iść do przedszkola.  Zazdroszczę ,że Waszym dzieciom poszło tak łatwo.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #3864 dnia: 3 Września 2015, 09:14 »
Dla mnie hitem była cola w szafce 3-latki. Myślałam, że to jakiś sok w butelce po coli ale nie - Lil koleżanka pija colę  ::)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3865 dnia: 3 Września 2015, 09:19 »
Maja moja "mądra " szwagierka dawała Cole niespełna 2 latce, a jak jej uwagę zwróciłam bo było to u mnie w domu to mi powiedziała " ale jak ma jej nie dawać jak siostra jej pije " a siostra starsza o 3 lata. ::)

Tez byłam w szoku jak panie mówiły żeby jedzenia w szafkach nie zostawiać - mi nawet do głowy by takie cos nie przyszło .

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3866 dnia: 3 Września 2015, 09:23 »
Chlebosia, nie tak łatwo. U nas dziś książkowa rzeźnia na 3 dzień. Od samych drzwi domu, jak się ich uczepił z rykiem, to sąsiadki powychodziły. Do przedszkola go ciągnąłam wręcz, w przedszkolu minął się w drzwiach z próbującym uciekać swoim kolegom i już we dwójkę ryczeli, chłopiec wszedł szybciej do sali, Adi mi się położył na ziemi, nie dał rozebrać, mokra byłam  ::)

W końcu zdecydował, że idzie, ale bez kapci, w skarpetach, to wszedł sam do sali, rycząc jeszcze, dzieci stały ładnie wężykiem, jak go zobaczyły to jak na zawołanie wszystkie w ryk... Wesoło, nie ma co  8). Dałam pani kapcie i mówię,że dziś go odbiorę przed drzemką, bo mu obiecałam. Pani, że lepiej tak nie przyzwyczajać, że wczoraj spał, że będą gorsze dni itp. No ok, na przyszłość będę wiedziała, ale dziś jak mu obiecałam, do odbiorę go przed drzemką...

Aha, poszedł, bo nocka spokojna, a rano kataru nie było.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #3867 dnia: 3 Września 2015, 09:29 »
Dziewczyny, w Lili przedszkolu dzisiaj cicho, co oznacza chyba, że maluszki powoli się oswajają. Były jakieś pojedyncze łkania ale ogólnie spokojnie, a okna w sali pootwierane więc wszystko słychać  ;)

Lila w grupie zerówkowej, obecnie z pszczółki stała się sówką  ;D a do tej pory pamiętam jej pierwszy dzień.
Czas pędzi.

Aaaaa, natknęłam się w szatni na panów z przedszkoliady, hmmm - jakie to są ciacha :brewki:

Offline izulek
  • Chuck Norris
dp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3868 dnia: 3 Września 2015, 09:54 »
selena, jak obiecałaś to musisz przyjść, panie wyczulały nas na to, że jak po obiedzie to po obiedzie. To nie są malutkie dzieci i dobrze pamiętają co mama obiecała. U nas rano nie było dramatów od żłobka, za to większość żłobka przerabiałam dantejskie sceny na wyjściu w szatni.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #3869 dnia: 3 Września 2015, 10:40 »
Ja Wam tylko napiszę - to wszystko jest normalne, dzieci płaczą, ale w końcu przestaną  :D