Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 655191 razy)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3420 dnia: 19 Września 2014, 20:22 »
No moja córka do przedszkola nie chodziła,  wiec pod tym względem wszystko mi jedno, ale nauki mają niewiele, wiec podstawa dość uboga, za to Pani się rewelacyjnie z nimi bawi i do każdego podchodzi indywidualnie :-) chociaż zobaczymy jak długo ;-)

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3421 dnia: 19 Września 2014, 21:16 »
u nas odwrotna sytuacja jest. W zeszlym roku byly dwie osoby rok starsze w grupie a w tym roku dolozyli jeszcze chyba 4. Tak wiec w grupie jest 19 czterolatkow i 6 pieciolatkow. Pani znajaca grupe stwierdzila ze sa na tyle dobrzy ze proponuje dla czterolatkow podreczniki i rodzice sie zgodzili. Od tygodnia wiem ze juz pracuja na tych ksiazkach. Pracujac na calej grupie y ksiaykami u tej 6 poprostu wiecej sie robi i wzmaga. Ksiayki maja y tej samej serii. Te pieciolatkow sa obsyerniejsye. Zak nam tlumacyono.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #3422 dnia: 19 Września 2014, 21:20 »
Mariolka a tak a propo jak Marcel w szkole? Bo pamiętam, że on przejawiał właśnie szczególne zdolności (min, bardzo wczesnie czytał), ale Ty go chyba dałaś do szkoły jako 7-latka?
   [/color]
dziękuję miśka28 za zainteresowanie :P
Marcel radzi sobie jak na razie b.dobrze.Mimo,że czytał w wieku 4 lat, puściłam go do szkoły w wieku 7 lat.I zrobiłabym tak jeszcze raz. Co z tego,że czytał, liczył?ale słabo z grafomotoryką, średnio z rysowaniem, nożyczkami itp

na gotowośc szkolną składa się wiele czynników
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #3423 dnia: 20 Września 2014, 09:08 »
Mariolka ale ja przecież nie neguje właściwości Twojej decyzji  :) ogólnie polecam takie warsztaty z psychologiem odnośnie gotowości szkolnej dziecka, bo ja sie dowiedziałam wielu nowych rzeczy, sam fakt, ze dziecko szybko zna literki i czyta to własnie nie wszystko....min. grafomotoryka to zwłaszcza u chłopców to w pełni rozwija sie na przełomie 6/7 roku życia  :)
a odnośnie przedszkola to te podręczniki tylko poważnie brzmią, to jeśli dobrze pamiętam, to wychowawca nawet nie powinien wprowadzać stricte czytania i pisania literek, a jedynie przygotowanie do takiej aktywności, która jest kontynuowana właśnie w klasie pierwszej 

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #3424 dnia: 20 Września 2014, 10:38 »
miśka dokładnie jak piszesz...zgadzam się w 100%
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3425 dnia: 20 Września 2014, 20:33 »
Czy to p prawda ze w przedszkolu jest obowiązek dopasować dietę do dziecka jeśli np. Nie może nabiału, ma celiakie itd itp? Ktoś cos wie VW temacie?

Offline dagmaral
  • bywalec
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #3426 dnia: 20 Września 2014, 21:03 »
Tak u nas tak jest w przedszkolu, ale musi być zaświadczenie od alergologa jak jest dziecko uczulone na coś konkretnego.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #3427 dnia: 20 Września 2014, 21:19 »
Marta,w teorii tak-w praktyce to juz srednio(co p-kole to obyczaj).

Co do odroczenia-5ro  dzieci 6letnich w klasie Mai bylo diagnozowanych w poradni,żadne nie uzyskalo odroczenia.I tak np w klasie Maja ma i 7 latki i 6 latki -tu juz się schody zaczynają serio-i nie pisze tylko o róznicy roku ale o czasie  jaki trzeba poswiecic i w szkole i w domu na prace dziecka i z dzieckiem.Kwestia nauczycieli ..nom.Moze i merytorycznie są przygotowani do pracy..ale w praktyce padają jak muchy przy ruchliwych 6 latkach,przyzwyczajonych do zycia przedszkolnego.Myśle ,ze jeszcze troche czasu potrzeba aby ten chaos ogarnąc.Co jest istotne wg mnie dobra wola i pozytywne nastawienie rodzica.Nie roszczeniowe ,krzykliwo-piszczące ale nastwione na dialog ,na prace z dzieckiem.Samo się nie zrobi.Gotowosc emocjonalna itp to jedno ale wsparcie 100% rodzica to także ważna kwestia., Mozna 7latce nie wyjąc  z plecaka od początku wrzesnia żadnego(!) podrecznika,nie spojrzec na żadne zadanie domowe,a można jak np u chlopca w klasie Mai  byc bardzo zaangazowanym rodzicem dziecka ,które pięknie czyta juz samo książki ,a język niemiecki staje się jego drugim językiem narodowym ;)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #3428 dnia: 20 Września 2014, 21:58 »
U mnie w przedszkolu przestrzegają.. Moja nie może ryżu i na  100% go nie dostaje.. Ani w zupach ani w drugim daniu..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #3429 dnia: 20 Września 2014, 22:10 »
W byłym Ewci przedszkolu też uwzględniali "wymogi" żywieniowe...
były dzieci bezmleczne, uczulone na niektóre produkty...
nie wiem czy był ktoś z celiakią....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3430 dnia: 20 Września 2014, 23:02 »
Czyli bzdury mi rodzina męża opowiada ze przedszkole ma teraz obowiązek dopasowania diety do dziecka problemowego i ze powinnam tego oczekiwać i egzekwować? Bo z tego co piszecie to mogę co najwyżej prosić ;(

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3431 dnia: 20 Września 2014, 23:15 »
jeśli jest na to stosowna ustawa to masz prawo żądać...
rodzina męża może mieć rację, ale skoro się powołuje na literę prawa, to dobrze jakby ją umiała zacytować

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3432 dnia: 20 Września 2014, 23:51 »
Nie umie, dlatego pytalam was czy cos wiecie  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3433 dnia: 21 Września 2014, 00:06 »
szukałam, ale nic nie umiem znaleźć...
jedynie, że są przedszkola, które się reklamują, że mają stosowną ofertę i uwzględniają

to tak jak z podawaniem dzieciom leków w przedszkolu przez nauczycielki - niby się powinno, ale jak się okazuje nie jest to takie oczywiste...
— Richard M. Devos

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3434 dnia: 21 Września 2014, 05:24 »
Marta wypełniasz co roku formularz odnośnie dziecka i tam między innymi są pytania o dietę... I trzeba wypisać jeśli dziecko jest na coś uczulone..
Jeśli chodzi o leki to u nas w przedszkolu jest zakaz przynoszenia leków.. Nawet jak miałam głęboko w torbie schowane i jeszcze osobno w reklamówkę bo babcia miała odebrać mi Zuze z przedszkola a ona xyzal miała na stałe w tamtym roku to nie wyrazili zgody.. Ze względu na bezpieczeństwo innych dzieci.. Nie wiem też czy sanepid tego nie zabrania bo coś tam mi wspominali.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3435 dnia: 21 Września 2014, 05:45 »
w naszym przedszkolu  jest tak, jak pisze marcella - co roku pytają, czy nie zmieniły się predyspozycje alergiczne dziecka, ale musi być to poparte zaświadczeniem od alergologa, bo raczej na etapie 3,4 -latka jakieś testy były robione, jeśli wystąpiła już reakcja alergiczna....każda Pani ma w sali potem wywieszoną kartke z informacją o ewentualnej diecie eliminacyjnej i dodatkowo zwraca na to uwage przy wydawaniu posiłków z kuchni.....z racji tego, ze już od dłuższego czasu nie ma w przedszkolach publicznych etatu pielęgniarki, stąd zakaz podawania jakichkolwiek leków przez wychowawców, co najwyżej moga dziecku zmierzyć temperaturę i jak jest wysoka od razu dzwonia po rodzica....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3436 dnia: 21 Września 2014, 07:59 »
Miśka to nie tak do końca, że jest zakaz...
są ścisłe wytyczne na stronie www MZ

zakazu nie ma - jest jedynie problem, w niektórych placówkach nie do przezwyciężenia....

co ma niby zrobić mały cukrzyk z pompą insulinową??? ma nie chodzić do przedszkola?
a astmatyk, który musi trzy razy dziennie coś zainhalować?

— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3437 dnia: 21 Września 2014, 08:31 »
jak dziecko przewlekle chore to pewnie inne wytyczne - w tej materii wiem tylko tyle, że należy to zgłosić dyrekcji przy rekrutacji, by potem nie było zaskoczenia, ale jak to jest w praktyce rozwiazywane to na szczeście nie musiałam się "wczuwać", ja pisałam o przypadku, gdy zdrowe dziecko ma powiedzmy temperaturę i nawet gdyby wychowawca dysponował czymś przeciwgorączkowym to podać nie moze....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3438 dnia: 21 Września 2014, 08:51 »
wtedy nie...
chyba, że stan zagrożenia życia...
— Richard M. Devos

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #3439 dnia: 21 Września 2014, 17:41 »
Jak dziecko ma cukrzycę czy astmę,jak Lila napisała,to wtedy takie dziecko daje się do grupy integracyjnej,gdzie są 3 panie i do tego pielęgniarka na stałe.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #3440 dnia: 21 Września 2014, 22:05 »
nie wiem, u nas są dwa przedszkola które wskazuje się przy rekrutacji i one stosują diety zgodnie z tym co poda specjalista ( nie rodzinny ) przedszkole które mam pod domem do takich nie należy i pani dyrektor od razu zaznaczyło że kuchnia diet nie przewiduje.  Uważam że każde przedszkole powinno uwzględniać alergie ( nie chodzi tu o jakiś owoc, bo to nie problem wyeliminować) tylko właśnie mleko czy gluten.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3441 dnia: 3 Października 2014, 15:55 »
Jak tam kiedy u Was pasowanie na przedszkolaka  :D
już po czy jeszcze przed ??
oczywiście pytam mam, których dzieci pierwszy rok poszly do przedszkola  ;)

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #3442 dnia: 3 Października 2014, 15:58 »
U nas za tydzień

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #3443 dnia: 3 Października 2014, 16:43 »
U nas na pewno w pazdzierniku ale jeszcze nie znamy dokladnej daty

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3444 dnia: 3 Października 2014, 18:49 »

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #3445 dnia: 3 Października 2014, 20:12 »
u nas nie bylo pasowania na przedszkolaka..
Michas zdrowieje i wraca w poniedzialek do przedszkola uff

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3446 dnia: 3 Października 2014, 20:41 »
jak to nie bylo??? przeciez to jedna z wazniejszych uroczystości  :)
u nas pasowanie też w nabliższym tygodniu, ale już nie moich dzieci, za to czeka nas pasowanie na pierwszoklasistę  :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #3447 dnia: 3 Października 2014, 21:01 »
U nas było w grudniu  :P na początku grudnia ale i tak późno.
Powód prosty - grupa mieszanych roczników i te młodze szkraby musiały się trochę ogarnąć.
Wyszło fajnie, dzieci śpiewały, mówiły wierszyki - ogromne przeżycie dla rodziców. Zryczałam się  ;D

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #3448 dnia: 4 Października 2014, 00:23 »
U nas jeszcze nie było i w sumie nawet nie wiem czy będzie, mąż nie pamięta czy na zebraniu coś o tym mówili :hmmm: W ogóle jak go zapytałam o pasowanie to zdziwiony spytał "a co to takiego?"
Ja natomiast nie mogę się doczekać Dnia Świętego Marcina, które bardzo hucznie tu w Poznaniu obchodzą. Jedna z mam, która rok temu brała w tym udział pierwszy raz mówiła, że fantastyczna sprawa ale więcej nie chciała mi zdradzić 8)

Minął miesiąc, jak tam Wasze przedszkolaki?
Mój syn bardzo zadowolony, zmienił się na plus, jest wyważony, spokojniejszy i taki jakiś bardziej opiekuńczy. Chyba to zasługa grupy mieszanej, bo bardzo przyjemnie mówi np. o młodszym koledze, że mu pomaga albo głaszcze ;)
Ma też pierwszego "najlepszego kolegę", byliśmy też już u niego na urodzinach. Jak na nich patrzę, to takie same charakterki. Ciekawe jak długo pociągną ten "związek", bo jak na razie to nawija tylko o nim.
Powoli wyrasta z niejadka. Wczoraj stwierdził "mamuś, ja już lubię dżem, wiesz?" :) W domu nigdy nie ruszył!

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3449 dnia: 4 Października 2014, 05:08 »
Małgosiak to masz podobnie jak ja miałam.. Dzięki przedszkolu córcia zaczęła jeść wiele rzeczy których wcześniej nawet ruszyć nie chciała :) 
U nas grupa starszaków rewelacja.. Co chwilę coś się dzieje.. A to wycieczka na głębokie, a to autobusem do innej szkoły a to wycieczka do Zalesia.. Co tydzień też dostaje pracę do domku co mi się bardzo podoba.. Mają też swój jakby piórnik o który każdy musi sam dbać... Oby tak dalej :)
Jak Zuza była w grupie początkowej to miała pasowanie chyba dopiero w listopadzie..