Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 646866 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #1290 dnia: 29 Września 2011, 14:26 »
Jejku to przerażające co piszecie o zachowaniu rodziców... No, ale niestety tak jest. I najgorsze jest to, że nie zawsze można coś z tym zrobić...
Moja od 2,5 tygodni w przedszkolu, zaaklimatyzowała się bardzo szybko, no i odpukać nie choruje (dwa dni miała taki lekki katar). Dzieci w jej grupie miały jakieś drobne infekcje, ale na całe szczęście nie było to nic poważnego. Z moich obserwacji jak coś się dzieje z dzieckiem jednego dnia, to następnego już się nie pojawia w przedszkolu. Ale fakt faktem, że niektórzy kataru nie traktują jako chorobę i powodu do pójścia na zwolnienie. Często mają też wytłumaczenie, że to alergia... oj temat rzeka.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #1291 dnia: 29 Września 2011, 15:04 »
U nas w żłobku, jak dziecko ma katar czy gorączkę, to rodzice zawsze zwalają na zęby :) Tak mówiła ostatnio dyrektorka na zebraniu :) I przez to nie zabierają dzieci do domu - bo to TYLKO ZĘBY!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1292 dnia: 29 Września 2011, 15:13 »
Jak dziecko ma 39 i drgawki gorączkowe to się dzwoni po pogotowie z dopiero potem do rodziców, żeby zadzwonili na dyspozytornię w którym szpitalu dziecko się znalazło...
Drgawki u dziecka można spokojnie podciągnąć pod stan zagorzenia życia nawet ja się trochę "naciągnie"...

Nasza pani dyrektor ślicznie radzi sobie  rodzicami robiącymi numery....dzieci tracą miejsce w przedszkolu, chociaż podobno parę lepszych kwiatów już przerobiła...nie mniej jednak zawsze wyszła z tarczą, nie na tarczy.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1293 dnia: 29 Września 2011, 15:24 »
dokładnie- wszystko zależy od dyrektorki.
Mam to szczęście i dwa razy trafiły nam się świetne!

♡ Szymon & Leon ♡

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #1294 dnia: 29 Września 2011, 15:50 »
Oj tak zgadzam sie  ;)

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #1295 dnia: 29 Września 2011, 16:09 »
Laski,jak to jest z nebulizacjami?mozna np po takim zabiegu z soli fizj.wyjsc na spacer?Pamietam ze odkąd Maja brala a/alergiczne wszystkie to pulmunolog zalecal spacery(nie realne jest inhalowanie dziecka które nie gorączkuje,nie kaszle ,nie kicha itp przez tydzien w domu-z powodu inhalacji)wiec sama niewiem..
Na jakie zajecia dodatkowe zapisywaliscie maluchy?czy Wasze dzieci będa chodzily na religie w przedszkolu?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #1296 dnia: 29 Września 2011, 16:22 »
albo zęby albo alergia :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1297 dnia: 29 Września 2011, 20:41 »
Tete moja wychodzi...a co jej szkodzi nawilżenie śluzówek solą, a potem wyjście z domu...

Z zajęć dodatkowych to na razie mamy basen (ale to poza przedszkolem), w przedszkolu rytmikę, angielski i ja chcę logopedę - profilaktycznie....
Może przeginam, bo jak mąż relacjonował, z grupy Ewy zapisana jest tylko Ewa, chociaż jest jednym z najwięcej i najlepiej niegadających dzieci. Nie mniej jednak mnie interesują pewne profilaktyczne kwestie i tyle...
Jak mi logopeda powie, że Ewie póki co nic nie trza, to zrezygnuję.
Jeśli zdzierży tą ilość w październiku, w listopadzie pójdzie sobie na taniec i grę na instrumencie ...jak zechce oczywiście.

A religia to w przedszkolu jest w najstarszej grupie....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1298 dnia: 29 Września 2011, 21:07 »
Wlasnie tak myslalam-ciekawe jak sprawa wygląda z berodualem i pulmicortem(w sensie wychodzenia)?
Unas wszystkie grupy maja religie-deklaracje czy dziecko bedzie chodzic czy nie skladalismy na zebraniu.Logopeda jest 2x w miesiącu,na ten czas ma pracowac ze starszakami gdyz wg niej sensowna obserwacja dziecka pod kontem wad wymowy moze byc w okolicy 4-5rż dziecka-na ten czas maluchy mogą byc zwyczajnie "leniwe" (np moja nie powie"r' tylko "lebus"),pozatym wciągnelam ja na angielski taniec i gimnastyke korekcyjną.
Jak temat spacerów/wyjsc na dwór sie przedstawia w przedszkolu?dzis grupa Mai spacerowala z wężem-a ze mieszkam nad przedszkolem stalam i sie smialam w glos jak taka grupka maluchów tuptala trzymając węża z dwóch stron ;D ;D ;D ;D
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1299 dnia: 29 Września 2011, 21:10 »
Wlasnie tak myslalam-ciekawe jak sprawa wygląda z berodualem i pulmicortem(w sensie wychodzenia)?

dla mnie tak samo jak z solą...
— Richard M. Devos

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1300 dnia: 29 Września 2011, 21:10 »
Mój Wiktor miał dzisiaj konsultacje z logopedą w przedszkolu (obowiązkowe dla 5-latków) i został zakwalifikowany do terapii logopedycznej z powodu pararotacyzmu. Aż sobie wygooglałam co to i to jest właśnie zamiana literki r na l lub j. U nas jest lowel.

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1301 dnia: 29 Września 2011, 21:15 »
martulka umnie jest dokladnie tak samo.Nie mówi "R" i wscieka sie kiedy próbuje jakos to "errrrr" na niej wymóc..albo omija to łukiem szerokim szukając zamiennieków"rakieta" staje sie "maszyną z kosmosu"..ja wg lekarza mam dac sobie(bardziej jej ;)) czas-potem sie zobaczy..
Lila,no wlasnie robią mi  tu wode z mózgu-przeciez gro alergicznych stricte dzieci ma inh do kilki razy na dobe róznymi specyfikami..i co>?zamknąc je szczelnie trzeba?? ::) ::) ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1302 dnia: 29 Września 2011, 21:19 »
u nas też nie ma r...
Tete, ale póki co dla trzylatka to fizjologia, ale może można jakoś dziecku pomóc i potrenować to r....
nie będę czekać do 5 roku życia...

Tete a na cholerę Ty wymuszasz...tak nic nie ugrasz...
jak już, to są ćwiczenia, które dla dziecka mają formę zabawy, ale jak będziesz się tego R czepiać skutek będziesz miała odwrotny...

A kto Ci robi wodę z mózgu a pro po tych inhalacji...
— Richard M. Devos

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1303 dnia: 29 Września 2011, 21:20 »
heheh Lila z grupy Mai to chyba jedna jedyna byłabym sklonna posylac ja na zajecia logopedyczne-wbijałaby sie do starszaków ;D ;D ;D
Unas na mojej kochanej prowincji ;D ;D ;Ddotąd (za rządów starej pani dr) nie bylo ZADNYCH zajec ..wiec ja sie ogólnie ciesze bardzo z tego co jest teraz ;D ;D

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #1304 dnia: 30 Września 2011, 07:37 »
u nas w cenie jest raz w tyg. angielski, rytmika, muzyka i gimnastyka korekcyjna. Dodatkowo (płacimy 1,5zł za lekcję) będzie raz lub 2 razy w tyg. nauka tańca...

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #1305 dnia: 30 Września 2011, 09:17 »
u nas znowu antybiotyk.. no super  ::) miał az 2 dni przerwy ::)

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #1306 dnia: 30 Września 2011, 09:28 »
Aneta zdrówka dla małego.
Przerobiłam to rok temu jak poszedł do żłobka. Pierwsze pół roku co chwila jakieś przeziębienie i o ile Kuba leczył sie syropkami, to juz Kacper miał co miesiąć zapalenie oskrzeli.
Na szczęście teraz (odpukać) są zdrowi i Kuba jako jedyne dziecko chodzi cały miesiąc do przedszkola.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1307 dnia: 30 Września 2011, 09:29 »
O mamo, znowu antybiotyk aneta...., jaka diagnoza?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1308 dnia: 30 Września 2011, 09:40 »
niedoleczone zapalenie gardła, .. katar schodzi na oskrzela.. jak kaszle to az dudni ..
najbliższe 2 tygodnie w domu u babci.. jeny jak ja ja kocham.. :Zakochany:

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #1309 dnia: 30 Września 2011, 13:17 »
babcia w pobliżu to skarb :D

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #1310 dnia: 30 Września 2011, 13:49 »
U nas też braki w R, logopeda jest raz w tygodniu i sam wysyłał zaproszenia na te zajęcia rodzicom, co do których pociech miał zastrzeżenia. Religię ma od tego roku dopiero.

U nas każdy rodzic przy podpisaniu umowy z przedszkolem podpisuje, że zapoznał się i zobowiązuje się do przestrzegania regulaminu przedszkola.
Dodatkowo przedstawiła nam go babeczka na zebraniu w tym roku i każdy musiał podpisać... i tam jest czarno na białym, że rodzic ma asap odebrać dziecko jak jest telefon z przedszkola z taką sugestią (nawet wpisali ok 30min od telefonu), jak nie ma tego jest jedno ostrzeżenie i potem "ee you, mamy mnóstwo normalnych chętnych na to miejsce". Dzięki temu od września 2010 roku Pati chorowała poważnie raz przez 3 tyg pod rząd (2-3 dniowych przetrzymań w domu było ok 3-4).

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1311 dnia: 30 Września 2011, 17:51 »
u nas też nie ma r...
Tete, ale póki co dla trzylatka to fizjologia, ale może można jakoś dziecku pomóc i potrenować to r....
nie będę czekać do 5 roku życia...

Lila my byliśmy wcześniej u logopedy z Wiktorem i wtedy usłyszeliśmy, że jeszcze może nie mówić "r". Dopiero teraz w przedszkolu 5-latki mają zajęcia z logopedą.
Tutaj jest napisane, że dopiero w 5-6 roku życia pojawia się i utrwala głoska R.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1312 dnia: 30 Września 2011, 20:21 »
Mój Mateusz tez jest pod opieką logopedy. Ma problem z "sz" itd

dziś o 15yej dostłam tel, ze mateusz ma 39stopni gorączki. cały dzień było ok; na koniec dnia zasnął na angielskim.
nic innego mu nie dolega tylko ma wysoką temp. nie bardzo chce się zbić po nurofenie  ::)
a już chciałam wczoraj napisać, ze mamy miesiac przedszkola bez choroby za sobą  :-\

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1313 dnia: 30 Września 2011, 21:54 »
aniu ale prawie cały miesiac bez choroby. to i tak duuużo...dziewczynkom chyba lepiej....ale czort wie bo Zu okresowo jest bardzo niewyraźna i dziś na spacerze przy smarkaniu skarżyła sięna ból ucha. i to tak, że w domu dałam jej ibum...

jak czytałam te wasze opowiesci o "kochajacych" rodzicach to nerwa i wkurwa złapałam. nie miesci mi się w głowie że dorosły człowiek na taki ból i męczarnie wysyła dziecko. Bo sam bedac chory to do pracy nie idzie i chce poleżeć.

Moja Zuzia ma teraz przeziebienie ale na poczatku infekcji była baaardzo apatyczna i co ? miałam ją wysłać do przedszkola skoro ona mi się pokłada, mówi ze źle się czuje, widać ze dziecko nie wyraźne i "coś " się rozwija ?? ja jeszcze mam ten komfort ze jestem na url. wychowawczym ale nawet nie bedac to chorego dziecka, zwłaszcza bardzo chorego do przedszkola nie puszcze...

Tete, u mnie Agatka miała prawie 5 miesiecy jak Zuzia poszła do przedszkola.  Była karmiona piersią i dopóki karmiłam ją sporo to infekcje (u nas same katarki i kaszelki) ją albo omijały albo przechodziła wszystko najłagodniej (dzieci były na inhalacjach i syropkach, a rodzice na antybiotykach). Tak samo było też z jelitówką. Gorzej było z ospą, bo w tedy kamiłam ją piersia juz minimalnie. W miedzy czasie wyłaziły jej zębole i niestety,  prawie każego zęba poprzedzał katarek  :-\   Zapewne infekcje przedszkolne, chwilowe mozeliwe przegrzanie (bo w przedszkolu ukrop) też miały na to wpływ.  

Co do zatkanego nosa, to to chyba przywilej przedszkola...Zuzia dopiero jak zaczeła chodzić do przedszkola, ma katar i przy tym zawsze zatkany noc , leczony aeriusem  i avamysem.
U mnie Zuzia i Agatka mają inhalacje z berodualu i soli fiszjologicznej i wychodza na dwór. Choć czasem nie wychodzą ale to raczej kwestia pogody, ich samopoczucia czy specyfiki choroby.

Zuzia "r" zaczeła mówić mająć 3 latka i 3 miesiace...jak dowiedziałam się, że z literką "r" mają czas do nawet 7 roku życia to byłam w szoku, że tak wcześnie zaczeła mówić. "sz" i "cz" zaczeła mówić w zimie czyli majac niecałe 4 latka.  Ale ja z nią sama intuicyjnie ćwiczyłam "rrrrr", a potem "sz" i "cz".  Tak samo jak ćwiczyłam wymawianie długich i dla niej trudnych słów przez powolne sylabizowanie. Logopede ma dopiero teraz w przedszkolu i zobaczymy co powie o jej wymowie. Ale raczej watpie by cos wspominała.
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2011, 21:58 wysłana przez .:Anka:. »

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1314 dnia: 1 Października 2011, 07:24 »
To ja już oficjalnie mogę napisać że u nas caly miesiąc bez choroby :) Obym tylko w złą godzinę nie napisała bo praktycznie zawsze jak sobie uświadomię że moje dzieci długo nie chorowały to zaraz cos się przypałęta :P

Szymek mówi R już dawno ale z SZ, CZ, Ż, DŻ jeszcze średnio Mu idzie. Logopeda był w przedszkolu i nie mam zaleceń zeby z Nim ćwiczyć.

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1315 dnia: 1 Października 2011, 09:11 »

mateusz ma 39stopni gorączki. cały dzień było ok; na koniec dnia zasnął na angielskim.
nic innego mu nie dolega tylko ma wysoką temp. nie bardzo chce się zbić po nurofenie  ::)
:-\

Aniu, może jestem przewrażliwiona w temacie zakazen układu moczowego, ale jak pojawia sie sama goraczka bez innych objawów, to ja zaraz lece robic badanie ogolne moczu, zeby wykluczyc/potwwierdzic zakazenie ..

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1316 dnia: 1 Października 2011, 12:24 »
Aneta, też o tym pomyślałam. zwłaszcza, ze u nas znowu pojawił się problem z posikiwaniem w majtki  ::)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1317 dnia: 1 Października 2011, 21:28 »
Ania...ja juz odruchowo robie dziecią badanie moczu przy goraczce. do tej pory zlecenie miałam od pediatry ale w sierpniu tak się złożyło, że do lekarza szlismy w piatkowe popołudnie i badanie moczu zrobiłam im prywatnie. I dobrze, bo dzieki temu potem państwowo miały kontolę, a na tej kontroli wyszedł ZUM u Agatki. A ona żadnych objawów zakarzenia ukł. moczowego nie miała...ani gorączki, wymiotów, braku apetytu, żywość jak zawsze...

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #1318 dnia: 2 Października 2011, 10:14 »
Ola w przedszkolu chodzi na rytmikę, taniec towarzyski, język angielski i od poniedziałku będzie mieć zajęcia z  logopedą.

Widziałam konieczność zajęć z logopedą ale w poprzednim przedszkolu logopeda stwierdził, że jeszcze trzeba dać czas Oli.
Teraz dowiedziałam się, że Ola ma:
- rotacyzm - czyli problem z "r" - zamiast "rower" u nas jest "lowel"
- sygmatyzm - czyli seplenienie
- kappacyzm - zamiana "k" na "t" - zamiat "kot" u nas jest "tot"
- gammacyzm - zamiana "g" na "d" - zamiast "gol" u nas jest "dol".

Nie jest to dla mnie wielkie zaskoczenie i cieszę się, że zarówno logopeda jak i my zaczniemy pracować nad poprawną wymową Oli.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1319 dnia: 2 Października 2011, 10:44 »
Szymek póki co ma tylko hiszpański ( darmowy) i rytmikę. Reszta dojdzie po nowym roku jak dzieci sie zaaklimatyzują.
Religia jest w najstarszej grupie.

♡ Szymon & Leon ♡