Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 644642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #510 dnia: 16 Września 2010, 08:26 »
U nas dzis rano znowu płacz, ból brzucha itp. On nie chce chodzic i tyle. Bo nie. Nie chce w przedszkolu za bardzo jesc.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #511 dnia: 16 Września 2010, 21:08 »
Ja się zastanawiam ile wytrzymam. Mam już trochę dosyć porannego scenariusza. Rano tylko się obudzi jest płacz i mega szloch bo ona "nie chce iść do przedszkola". Dziś tatusiowi, z tego płaczu delikatnie pożygałą się na klatce schodowej....mnie wczoraj i przedwczoraj ogromne sceny robiła juz przed lub w samym przedszkolu.
Ale jak juz tam się znajdzie to jest super. będąc na zebraniu specjalnie zostałam dłużej aby móc z paniami porozmawiać o Zu. I usłyszałam o niej same superlatywy. Że grzeczna, że się bawi, że jest chętna do zabaw, ze umie sama jeść, że dziecią powiedziała wierszyk, zaspiewała piosenkę, że tego dnia tak ładnie z panią przedszkolanką posprzątała zabawki, że aż w nagrodę cukierka dostała....
Wiec ja nie rozumiem o co kaman...

Jakby tego było mało, to Zuzia mnie odtrąca od siebie. Ma fazę na tatę ale to taką, że nie chce lub nie pozwala na to aby, to ja cokolwiek koło niej robiła (jak jest tata) albo ją nawet przytulała. Nie powiem, jest mi okrutnie smutno i przykro. I zastyanawiam się czy to moje dziecko mnie kocha.

A dziś dziadek ją zapytał: "czyja ty jesteś". Wszyscy usłyszeliśmy jak mówi : " tatusia"....

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #512 dnia: 16 Września 2010, 22:55 »
Gosiaczku dziewczynki zazwyczaj są bardziej za tatusiem niż mamusią.. moja Zuza też jest bardziej za tatą.. Może poproś męża żeby Cię więcej przytulał w obecności córeczki.. no wiesz przytulał, mówił jaka mama jest kochan, cacy itp. U mnie to działa :) Jak Marcin się do mnie przytuli to Zuzia też za chwilę podchodzi...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #513 dnia: 17 Września 2010, 07:17 »
Gosia kocha Cię na pewno, pewnie ma teraz taką fazę na tatę. Tym bym się nie przejmowała.

U nas scenariusz bardzo podobny do Waszego co razo i też się zastanawiam jak długo ejszcze to wytrzymam. Strasznie nam Szymka szkoda... Jest smutny, przygaszony, ciągle popłakuje. Później jest ok, ale serce mi pęka...

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #514 dnia: 17 Września 2010, 09:24 »
u nas rano histeri i płaczu ciąg dalszy....nawel lekko się pożygała od tego płaczu. Uparcie odmówiła ubrania butów, ona "nie che " i koniec. Dopiro jak się wkurzyłam (w środku), odwróciłam się na pięcie i powiedziałam "no dobrze, babcia wychodzimy" to ta łaskawie podsiapujac nosem dała się ubrać. Ale w samym budynku przedszkola histeria druga, bo ona nie che zmienic butów. I po dłużesz chwili innej rady nie było jak wziąść na ręce i ją i ciapki i zanieść ją do sali....

powiedzcie jak długo jeszcze mam być twarda i nieugięta jak skała ?? dlaczego trafiło mi się dziecko, które ciągle mówi "nie, nie chce !" 

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #515 dnia: 17 Września 2010, 10:10 »
Gosia większość dzieci tak reaguje, wymioty będą wymuszane bo ona się zorientuje że to spowalnia wyjście do przedszkola...Musisz być twarda, tak długo jak długo to będzie niezbędne. Nikt Ci nie powie ile czasu Zuzia będize potrzebować.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #516 dnia: 17 Września 2010, 10:21 »
ale jednak czasem zdarzają sie pojedyncze przypadki,że dziecko nie jest emocjonalnie przygotowane do pójścia do przedszkola
że jest za wcześnie
Ale wydaję mi się,że jest za krótko, aby cokolwiek przesądzać
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #517 dnia: 17 Września 2010, 11:08 »
Kurcze, współczuje.. bo to nie jest takie proste jak myślałam..

Gośka nie przejmuj się,że córcia woli teraz tatusia..
u mnie teraz też króluje tatuś.. od rano słysze tylko "tata, tata.." tata go usypia, tata go karmi, tata gra z nim w piłkę..
ja mam teraz luuzz ;) (chociaz tez mi czasami smutno, to mysle, ze jest to taki etap )

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #518 dnia: 17 Września 2010, 12:32 »
Dawno się nie chaliłam moim przedszkolakiem więc proszę bardzo. Filip-sopranista;););)

p.s. filmik trochę przeterminowany bo lipcowy:)

Offline ~monika~

• Chuck Norris
« Odpowiedź #519 dnia: 17 Września 2010, 12:33 »
yyyyyyy coś mi nie wyszło ... spróbuję raz jeszcze za chwilę

Offline ~monika~

• Chuck Norris
« Odpowiedź #520 dnia: 17 Września 2010, 12:39 »

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #521 dnia: 17 Września 2010, 13:29 »
Świetny jest Filipek i jak pieknie śpiewa :-).
Widze, że ma takie same ślady na środku czoła jak mój Kuba hahaha :-).
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #522 dnia: 17 Września 2010, 14:52 »
własnie mariola pamietam o Marcelu i tak się zastanawiam czy ona jest gtowa czy nie na przygode z przedszkolem. Czy jak teraz ja wypisze i puszę za rok to będzie tak jak u ciebie ?
W wtorek specjalnie zostałam na zebraniu, rozmawiałam z paniami o Zuzi i one są nią zachwycione bo jest : grzeczna, komunikatywna, chętna do zabaw, sama umie się zabawić, do tego tak pieknie posprzatała zabawki z wychowawczynią, że aż ta jej dała cukierka w nagrodę ....wiec co ? jest gotowa czy nie ? Czy to tylko test matki ?

Dobrze dziewczyny ze jutro jest sobota i mam wreszcie spokojny poranek...

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #523 dnia: 17 Września 2010, 15:03 »
Monia, świetny synuś ;)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #524 dnia: 17 Września 2010, 15:48 »
Gosia moim zdaniem jeśli bawi się w przedszkolu, uczestniczy w zabawie,sprząta itp, to jest gotowa

mój Marcel nie bawił się, tylko płakał bite 8 godzin.Jak on sie do nas coś odezwał, to Panie zdziwione,że on w ogóle coś mówi, bo mślały,że on nie potrafi mówic
a w tym roku juz jest fajnie
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #525 dnia: 17 Września 2010, 18:40 »
Gosia, ja też uważam, że jeśli Zuzia w przedszkolu zachowuje się normalnie, to jest ok. Próbuje Tobą manipulować, stąd ten płacz i histeria.
U nas super. Gabrysia całkowicie się zaaklimatyzowała, ładnie je (na drzwiach jest wywieszona tabelka i przy każdym dziecku jest I II albo III kreseczki. I - dziecko zjadło tylko zupę, II - 2 dania, III - dokładka) - moja ma wszędzie III.
Przynosi codziennie jakiś nowy wierszyk i piosenkę + pięknie chwyta niemieckie słówka, na czym mi bardzo zależało. 

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #526 dnia: 17 Września 2010, 19:40 »
a u nas dzień pod znakiem histerii...za karę nie oglądała dziś bajki oraz mąż zabrał jej chwilowo dwa pieski z serii "chi chi love".
A tatuś tym samym zobaczył na czym polega histeria w wykonaniu Zuzi. CAły pion ją chyba dziś słyszał  ::)
I tym samym od godziny 19 z minutami mamy święty spokój bo dzieciarnia śpi  ;D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #527 dnia: 17 Września 2010, 22:21 »
a moim zdaniem takie karanie za strach przed przedszkolem nie wyjdzie jej na dobre
zakaz bajek, zabieranie zabawek
za co?
że się boi nowej sytuacji?moim zdaniem pogorszycie

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #528 dnia: 17 Września 2010, 22:53 »
MAriola ma absolutnią racje. Dziecko się boi, tylko WY nie wiecie czego. Teraz to jużnaprawde jej sięświat wali, nie dość że sięboi przedszkola, płącze bo inaczej nie umie opanowaćemocji to jeszcze jąza ten lęk karzecie.

Porozmawiaj z nią, kiedy jest spokojna i dobrze się bawi. Spokojnym tonem. Czy ty ją pytałaś DLACZEGO? My z TOsiąrozmawiamy o jej emocjach o tym jak je nazywać i przekazywać. Wie że jak się boi to trzeba to opisac, narysować, wtedy lęk jest mniejszy...

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #529 dnia: 17 Września 2010, 23:11 »
ja tez mysle gosiu że nie ma sensu jej karac bo zrazi się jeszcze bardziej
w takiej sytuacji to tylko nagroda a nie kara

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #530 dnia: 18 Września 2010, 07:29 »
Zgadzam się z dziewczynami. Tyle, że ja zrozumiałam, że ta histeria tak ogólnie a nie tylko przez przedszkole, tak?

U nas wydaje mi się, że jest coraz lepiej.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #531 dnia: 19 Września 2010, 12:56 »
Dziewczyny, jak napięty plan maja wasze maluszki w 3 latkach? Ja właśnie poznałam nasz i powiem szczerze że sporo tego..

Poniedziałek             WTOREK   ŚRODA        CZWARTEK      PIĄTEK
Jęz. polski   10.35-11.15   10.45-11.05    9.00-9.20         9.00-9.30    9.00-9.40
Jęz. angielski   9.20-10.00                            9.20-10.00      
Jęz. włoski              9.00-9.40             9.45-10.25    9.00-9.40
Rytmika                            10.10-10.30            10.40-11.05   
Religia                              9.00-9.40             9.45-10.25   
Plastyka                                                                10.50-11.20
Taniec                                                                10.30-10.40
Logopedia                                                 10.00-10.20
Piłka nożna                                   15.30-16.00   
Jazda konna                       11.00-12.15      
Plan zajęć BIEDRONKI

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #532 dnia: 19 Września 2010, 12:58 »
szczerze?
wg mnei dużo jak dla trzyletniego dziecka
no ale może Ja sie nie znam

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #533 dnia: 19 Września 2010, 15:55 »
Wow, w 3-latkach 2 j.obce. No i te wszystkie pozostałe zajęcia :) ciekawe Tosia spędza czas w przedszkolu.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #534 dnia: 19 Września 2010, 17:18 »
dziewczyny źle mnie zrozumiałyście. Onam miała karę nie za histerie przed wyjsciem do przedszkola, tylko za to co zrobiła po południu/wieczorem. Za to, że mnie biła, za to jak zachowywała się podczas kąpieli. Za to, że nie chciała przeproscić ani mnie ani D. za bicie, wierzganie, ogólnie koszmarne zachowanie wieczorem.  Matyś dała taaki popis jakich mało....

Zuzia umie cały wieszyk "mam trzy latka , trzy i pół" łącznie z pokazówką.

Jutro też rano bedzie cyrk...mam plan, który nie wiem czy jest dobry, by nagradzać każdy ranek bez płaczu.

A o tym rysowaniu swoich emocji musze zapamietać rybko.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #535 dnia: 19 Września 2010, 17:28 »
Aga, ja nie wiem jak u nas jest rozplanowane godzinowo, ale Gabi ma:
- codziennie j. niemiecki + 3x w tyg przyjeżdża lektor z Niemiec
- 3x w tyg angielski,
- tańce,
- rytmika
- gimnastyka korekcyjna (dla wymagających tego typu zajęć)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #536 dnia: 20 Września 2010, 10:56 »
jejku dziewczyny ale u was tych zajęć!!!
dwa języki?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #537 dnia: 20 Września 2010, 11:09 »
u nas też są dwa języki - przedszkole państwowe.
jeszcze jest rytmika; gimnastyka korektycja (wg wskazań lekarza); aikido (ale to dla straszych dzieci) i religia (też dla starszych)
oprócz tego raz w miesiącu jest teatr albo jakiś koncert. dzieci napewno pojadą do teatru (Pleciuga), ogrodu dendrologicznego i gdzieś jeszcze... ::)
a pasowanie na przedszkolaka odbędzie się jednak za tydzień. z tej okazji mam upie ciasto. w naszym przedszkolu na tego typu zabawach ciasto/napoje/kiełbasy itd są sprzedawane po 2-3 pln a pieniądze są przeznaczane na upiększanie ogrodu.
zresztą ten ogród od kilku lat zajmuje pierwsze miejsce w konkursach  ;)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #538 dnia: 20 Września 2010, 11:28 »
w "moim", państwowym jest jezyk angielski ale chyba dopiero od średniaków. W maluchch jest rytmika oraz koncert raz w miesiacu.  Religa jest ale w zerówce.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #539 dnia: 20 Września 2010, 11:35 »
dziś znacznie mniej płaczu niż w czwartek i w piątek. ALE w nocy płakała i Darkowi nie powiedziała czemu szlochała. Nad ranem też się przebudziła i ja położyłam się juz koło niej bo tez przez sen popłakiwała. A imbyło widniej tym trudniej było wytłumaczyć ze jest noc i wiecej popłakiwała.