Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 648070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
u nas w państwowym na stałe są dwie panie nauczycielki plus jedna pani do pomocy...
na początku jeszcze panie z kuchni przychodzą pomagać przy maluchach...

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
My praktykujemy przedszkole od 3 tygodni...jest super, młody błyskawicznie się wdrożył. Je wszystko, śpi bez problemu, bawi się z dziećmi, jaieś pierwsze malunki/dzierganki tworzą.. ja jestem zachwycona.
płacimy 900zł, od września mają mieć angielski i niemiecki 2 razy w tygodniu oraz jakieś tematy typu rytmika, teatrzyk.
co dla mniej najważniejsze to opiekunki -są to super fajne dziewczyny- teraz na 10 są dwie a od wrześnie dojdzie jeszcze jedna czyli na ok 8-9 dzieci jedna przypada.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Ania jak dwie plus jedna to luz :) W przedszkolu w dąbiu jest jedna... chociaz to przedszkole ma opinie komunistycznej przechowalni. Może to tylko tam tak jest. W każdym razie prywatne już mamy, do państwowego też będziemy startować.
Ela super:) Fajnie że Marcinek tak szybko sie zaaklimatyzował. Bywa że dzieci po pewnym czasie robią bunt- np tydzien jest spokój, radość a później zaczyna się jazda " ja chce do mamy", ale skoro już 3 tygodnie chodzi to zapewne Wam to już nie grozi :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
kjp,celowo podpytalam siostry -wicedyrektor panstwowego przedszkola-niegdzie nie moze byc mowy ze na calą grupe przypada 1 opiekunka,zawsze są dwie(chyba ze jedna jest na zwolnieniu itp.) wtedy jest tzw pani pomocnica.

Nic nie przebije ilosci miejsc w mojej miescowosci(miasteczko gminne) na wszystkie grupy wiekowe przypada(!!!!!) 70 miejsc!!!!!Na calą gmine!!A prywatnych brak,najblizsze jest80km stąd w Sz-nie(są takze w Gryfinie ogniska tzw.domowe)maskara jakas ::) ::) ::) ::) ::) ::)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline kjp83

• Chuck Norris
tete sąsiadki mama jest opiekunką w przedszkolu w dąbiu i mi tłumaczyła jak to u nich wyglada. Owszem są dwie Panie na papierze, ale w rzeczywistości z dziećmi siedzi tylko jedna- sama na całą grupę. Coraz bardziej podejrzewam że to tylko w tamtym przedszkolu tak jest...

♡ Szymon & Leon ♡

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
No na szczescie ja mieszkam w mniejszym miescia a na naszym osiedlu są 3 duze przedszkola panstwowe (plus jedno prywatne) - jezu 1600 miesiecznie, to jest kosmos jakis  ::)

Moja Zuza od stycznia idzie na 3-godzinne przedszkole dla maluchów 3 razy w tygodniu - mam nadzieje, ze jej sie spodoba.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Już przełknęłam cenę. Kiedy weszłam na stronę przedszkola kilka miesięcy temu wydała mi się kosmiczna.  A teraz jakoś się z tym obyłam. Na szczęście możemy sobie z czystym sumieniem pozwolić na to. Nie wyobrażam sobie w innej sytuacji!

Ale tak zastanawiam się... pani w szkole rodzenia mówiła, że przez 2 lata dziecko nic nie kosztuje: karmisz piersią, ubranka można po kimś. A jak ktoś nie ma pokarmu, jak ja? Szczepienia? Jeszcze odkładamy kaskę na fundusz, dochodzi przedszkole - na państwowe w Wawie, na jednym z największych osiedli nie ma szans nikt poza samotną matką. Jakbym podliczyła wszystko (nie będę tego robić, bo nie chcę rozliczać dziecka!) to ... no comments.

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
matko, 1600 to jakis kosmos ::)

rybkawiedenka
  • Gość
Lemmy u nas to samo, jedna Tosia kosztuje prawie 3500 miesięcznie - samo jej przedszkole plus opieka bo żadne z nas nie wyjdzie z pracy żeby zdążyć na 18 do przedszkola, a nawet jak to musiałaby tam siedzieć od 7:30 do 18stej. Dochodzi koszt ubrania, karmienia, zabawek... Plus jeszcze jest Kasia - tu dopiero jest meksyk.

Offline Lemmy
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
Ja dlatego postanowiłam pracować w domu, póki co. Na szczęście mam taką możliwość, pierwszego klienta już prawie mamy :)
Wcześniej, jak pracowałam, nie wracałam do domu przed 18.30. Dlatego nie wracam do swojej pracy.

Wczoraj kolejne 180 za szczepionkę na ospę, w grudniu chyba roty są do powtórzenia i meningokoki jako nowe. Szok.

rybkawiedenka
  • Gość
Ja niestety pracować w domu nie moge. Taka praca.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
Powtarzanie rota?

Offline kjp83

• Chuck Norris
Słuchajcie a powtarzacie szczepienie na ospę? Ja własnie stoję przed decyzją o drugiej dawce i ciągle sie zastanawiam...

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Elcik

• Chuck Norris
Nie powtarzam.

Offline Lemmy
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
Powtarzanie rota?

A może pneumo? Nie pamiętam, ale coś z tych trzeba doszczepić.

A ospę mamy się dowiedzieć za miesiąc, czy trzeba dać drugą dawkę, bo wtedy mają wejść nowe zalecenia. Na razie babki w przychodni czekają na decyzje.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Słuchajcie a powtarzacie szczepienie na ospę? Ja własnie stoję przed decyzją o drugiej dawce i ciągle sie zastanawiam...

pytalam w przychodi i pani pilegniarka powiedziala, ze na szkoleniu im mowili, ze maja o tym informawac, ze jest druga dawka, ale decyzje pozostawic rodzicom. Nic generalnie podobno nie zmieniono w ulotce ad szczepionki tylko ilosc dawek...ja sie zastanawiam. Zuza miala juz kontak z dwojka dzieci w czasie ospy i nie zachorowala :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Elcik

• Chuck Norris
Penumo już prędzej :)

Ja nie doszczepiam, bo rozmawiałam z pediatrą, że jak weszły nowe zalecenia to nie było nic powiedziane, że dzieci które wcześniej miały szczepionkę mają być doszczepione. Nowe zalecenia to nowe i od tej pory są 2 dawki... tak to przyjęłam i nie wracam do tematu. Poza tym Pati przetrwała atak ospy w żłobku i jako jedyna nie zachorowała.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
nowa ulotka bedzie zmieniona w nowych opakowaniach
a producent nie może ci nakazac szczepić
jedyne to to że jeśli zaszczepi sie dwoma dawkami to skutecznośc jest 100% w przypadku jednej dawki nie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Elcik

• Chuck Norris
Ale nie ma nigdzie powiedziane, że szczepionki dawane w jednej dawce przed styczniem 2010 roku są mniej skuteczne niż 2 dawki od stycznia....

Offline Elcik

• Chuck Norris
Wczoraj byłam zapłacić za materiały dydaktyczne w przedszkolu.... Pati stanęła w drzwiach do sali i widząc dzieci siedzące przy stole przy kanapkach...... nie chciała odejść i "piciu kcem"... pomimo butów całych w piachu Pani się zlitowała i wzięła ją do stolika.. i od razu piciu i kanapeczka poszła w ruch... po myciu buzi Pati z powrotem do sali bo ona " bawic sie kce" no i z płaczem ją zabierałam do domu :) jestem pełna optymizmu co do września :)

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Ela Pati  będzie łatwiej bo już chodziła do żłobka.

Offline Lemmy
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
Świetnie, że jest taka towarzyska!

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Moja od pon. zaczyna dni adaptacyjne. Obawiam się troszkę, bo idzie tam z teściową nie ze mną i już mi zapowiedziała, że będzie płakać jak mnie tam nie będzie.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
Moj synek co prawda dopiero za rok pojdzie do przedszkola ale w sumie to juz jest w nim codziennie, z racji tego ze moja mama pracuje w przedszkolu to mlodego pomalu z nim oswajam, co prawda bylismy na przedstawieniu na dzien matki to jak zobaczyl duzo dzieci to sie na początku troche przestraszyl, w sumie to nie dzieci bardziej doroslych krzyczących do niego "o jaki fajny" itp, ale teraz juz super sie bawi z dzieciaczkami i mysle ze nie będzie problemu, tzn mam taka nadzieje.
Buszuje po calym przedszkolu, bawi sie ladnie z dziecmi  ;)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
nie ma znaczenia kiedy podawałaś szczepionke
ona sie nie zmienila tylko przeprowadzono dodatkowe badania ktore dowiodły że
(ulotka produktu)
"u dzieci zaszczpionych w wieku 11-21 mies serokonwersje po 6 tyg po szczepieniu (przeciwciała oznaczono metodą elissa) obserwowano u 86,6% dzieci szczepionych jedną dawką i u 100% szczepionych dwoma dawkami"

Serokonwersja to rozwój wykrywalnych, specyficznych, skierowanych przeciw mikroorganizmom przeciwciał w surowicy krwi, powstałych na skutek zakażenia lub szczepienia.
wiesz nikt nie mówi że jest nakaz szczepienia ale zalecenia sie zmieniły

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Morgan
  • Gość
Dolaczam do watku :) Michalinka zaczyna przedszkole 4 pazdziernika :)
pol etatu na razie... 5 godzin dziennie :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Gabi chodzi od wczoraj. Pierwszy dzień zakończony sukcesem, od dziś może zostać sama. Na razie na 3 h, jutro dłużej.

Offline Elcik

• Chuck Norris
Ja moją zostawiam w pon i wtorek na 1,5h potem na cały dzień od 1 września :) powodzenia nam wszystkim :)

rybkawiedenka
  • Gość
Tosia też od poniedziałku startuje, pierwsze 2 dni ma przystosowanie, po 2h dziennie. Potem od 1 września rusza od rana do obiadu.

Morgan
  • Gość
My 7 i 8 wrzesnia mamy przystosowawcze...a 4 pazdziernika ruszamy :)