Autor Wątek: " Że Ty i ja spośród tysięcy ... " ---> odliczam do 27.06.2009 :)  (Przeczytany 135000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: " Że Ty i ja spośród tysięcy ... " ---> odliczam do 27.06.2009 :)
« Odpowiedź #1440 dnia: 16 Kwietnia 2009, 01:05 »
ja teraz nic bym nie mowila powiedziala bym tak wlasnie ze  3 dni wczesniej powiedz ze wazna sprawa i musisz wracac nagle i juz :)

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #1441 dnia: 16 Kwietnia 2009, 09:13 »
A nie masz przypadkiem w tej umowie podanego okresu wypowiedzenia?  :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1442 dnia: 16 Kwietnia 2009, 11:08 »
Wlasnie musisz zobaczyc jak tam z tym okesem wypowiedzenia   ;)
Jesli nie poniesiesz zadnych konsekwencji oprócz moralnyc że powiesz tak z dnia na dzien, to ja bym na Twoim miejscu własnie tak 3 dni wczesniej powiedziała że odchodze  :P

Offline diunia

• bywalec
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #1443 dnia: 16 Kwietnia 2009, 14:35 »
Ja uważam podobnie jak Justys851 Tylko właśnie upewnij się wcześniej jak jest u Ciebie z wypowiedzeniem, żeby nie było jakiś przykrych niespodzianek

Offline Bea027

• entuzjasta
  • data ślubu: 22 sierpień 2009
« Odpowiedź #1444 dnia: 16 Kwietnia 2009, 14:48 »
Buziaczki Agatko czwarteczkowe :)  :-* :-* :-*
A co do tematu to radziła bym powiedzieć wcześniej, żeby się nie okazało, że za te kilka dni które sobie teraz chodzisz bez umowy nikt Ci nie zapłaci.

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1445 dnia: 16 Kwietnia 2009, 14:55 »
no własnie jak powie teraz to jej nei dadza umowy i rosnie ryzyko ze jej nie zaplaca za to teraz chodzenia a tak umowe dostanie z data wczesneijsza pewnei i jej zaplaca tylko wlasnie dowiedz sie o to wypowiedzenie i juz

Offline werka23

• Chuck Norris
  • Dwa serca przez miłość połączone stały się jednym
  • data ślubu: 14.02.2009 15.05.2010 :i_love_you:
« Odpowiedź #1446 dnia: 16 Kwietnia 2009, 14:58 »
 :-* :-* kochana

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #1447 dnia: 16 Kwietnia 2009, 16:17 »
oj tak, dziewczyny dobrze radzą, lepiej żebyś nie miała żadnych problemów później... zobacz jak jest na umowie napisane odnośnie wypowiedzenia, jeśli nic nie pisze to daj znać tak 3 dni wcześniej i tyle... buziaki  :-*

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #1448 dnia: 16 Kwietnia 2009, 16:24 »
Pisałam o terminie wypowiedzenia napisanym w umowie bo to by wyjaśniło sprawę, natomiast jeśli go nie ma to pewnie stosuje się ogólne przepisy ich prawa pracy i terminy wypowiedzenia są określone w ustawie  ::) nie wiem też co to za umowa ? :)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1449 dnia: 16 Kwietnia 2009, 17:15 »
jesli nie masz określonego czasu wypowiedzenia to ja podobnie jak dziewczyny powiedziałabym trzy dni przed że we wtorek wracam do Polski bo jest ważna sporawa nie cierpiąca zwłoki i w związku z tym musisz zrezygnować z pracy. Dodatkowo spytałabym czy (jeśli np powiesz mu to w czwartek) w piątek i poniedziałek masz jeszcze przyjść do pracy czy już cię nie chcą od dziś oglądać ;)

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1450 dnia: 16 Kwietnia 2009, 17:21 »
Cześć!

Dzięki dziewczyny za opinie! Jeszcze nie dostałam nowej umowy... Ale pewnie dostanę dziś. Ostatnio kiedy kończyła mi się umowa - 12 stycznia i był to poniedziałek, nową dostałam 16 stycznia, w piatek, oczywiście z datą wczesniejszą. Była to już druga moja trzymiesięczna umowa tutaj. Przed chwilką ją odnalazłam - nie widzę żeby coś pisało o wypowiedzeniu - no ale wiecie, moge nie dowidzieć, bo umowa po angielsku. No ale serio chyba nic o tym nie ma.
Nie wiem czy ta nowa umowa będzie taka sama, w ogóle nie wiem czy ją dostanę, bo superwajzor nic nie mówi  :P No ale wtedy też nic nie mówił, tylko ja sie codziennie upominałam.

Jesli nie poniesiesz zadnych konsekwencji oprócz moralnych że powiesz tak z dnia na dzien, to ja bym na Twoim miejscu własnie tak 3 dni wczesniej powiedziała że odchodze  :P

No jak się dłużej zastanawiam nad tym, czy miałabym jakie wyrzuty moralne, to dochodzę do wniosku, że chyba nie. W kóncu nieraz mnie wkurzyła ta praca, Ci ludzie, a jak już stąd pojadę, to będę miała to wszystko gdzieś...

Tyle, że napisałyście, że za ostatni tydzień mogą mi nie zapłacić  :-\

PS. Ale Wam smęcę ostatnio. Najpierw o restauracji, teraz o pracy, a jeszcze Wam się pożalę że już raczej nie pojedziemy na klify, a tak bardzo chciałam  :(

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #1451 dnia: 16 Kwietnia 2009, 17:26 »
po to tu jesteśmy Margolka... żebyś się mogła nam wyżalić czasem  :)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1452 dnia: 16 Kwietnia 2009, 17:34 »
Jak czujesz potrzebę to żal się Kochana :) My chętnie posłuchamy, poczytamy i wrzucimy swoje trzy grosze opinii... ;)

Offline malavi

• maniak
  • On zawsze "kuma" o co mi chodzi :)
  • data ślubu: 3.06.2010
« Odpowiedź #1453 dnia: 16 Kwietnia 2009, 19:33 »
margolka ja się na irlandzkim  prawie nie znam, ale jęzeli to jest jakaś standardowa umowa na czas okreslony, to zapewne jest tez okreslony, standarowy czas wypowiedzenia. Ja bym ci radzila dowiedziec sie od kogoś znającego tamtejsze prawo jak to wygląda, bo to nie chodzi nawet o wyrzuty sumienia, ale jakies niemiłe konsekwencje, apo co ci to przed miłym pwrotem do Polski?

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1454 dnia: 16 Kwietnia 2009, 19:40 »
moze napisz do Natienki ona co prawda w londynie pracuje ale moze wie jak to jest
a jesli chodzi o semcenie to jak to tak to juz jest nie zawsze jest różowo

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #1455 dnia: 16 Kwietnia 2009, 20:35 »
hmm moze cos w necie jest na ten temat
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1456 dnia: 16 Kwietnia 2009, 21:03 »
Tu znowu ja i moje smęty  :(

Wystraszyłam sie wypowiedzią malavi. Też się nie znam na prawie irlandzkim, zresztą nawet na polskim sie nie znam i nie wiem jakie konsekwencje ponosi osoba, która się zwalnia ot tak z dnia na dzień...  ???

Odbyłam rozmowę M. - mówi mi żebym sie niczym nie przejmowała, ale jemu to łatwo mówić, a ja mam już stresa jak nie wiem.

Paolka właśnie szukam czegoś na necie. Tzn. już chyba znalazłam...

"Wypowiedzenie pracy w Irlandii

Minimalny okres wypowiedzenia jest zależny od stażu pracy w danym miejscu i wynosi odpowiednio:

Przy stażu pomiędzy 3 miesiące a 2 lata - tydzień wypowiedzenia"

Nie kopiuje więcej, bo reszta mnie nie dotyczy.

Nie wiem co robić  :-\ Udać dziś głupa jakmi superwajzor przyniesie umowe, a w poniedziałek powiedzieć że popracuje jeszcze tydzień i sie zwalniam - bez sensu  :-\
Czy jednak nic nie mówić, a po ostatniej nocce w przyszłym tygodniu iść do szefa i powiedziec że musze wracac do Polski...

Przepraszam że Was tak męcze  :( Ale sobie nabiłam tym głowę...

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #1457 dnia: 16 Kwietnia 2009, 21:16 »
powiem Ci szczerze, że jakbym przeczytała na necie taką wiadomość o tym tygodniowym wypowiedzeniu to chyba bym nie ryzykowała... wolałabym powiedzieć prawdę, może dają Ci popracować jeszcze te kilka dni, a tak jakby mieli Ci nie zapłacić czy coś... sama nie wiem  ::)

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #1458 dnia: 16 Kwietnia 2009, 21:17 »
no wlasnie, zeby pozniej nie bylo problemów z kaska
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1459 dnia: 16 Kwietnia 2009, 21:18 »
Skoro obejmowałby Cię tygodniowy okres wypowiedzenia, to powiedz mu o swoim odejściu 8 dni przed ;) i wtedy albo sam nie każe ci już przychodzić do pracy i będziesz miała tydzień wolnego, albo, jeśli zastosuje sie do umowy, popracujesz 7 dni i jeden dzień zostanie Ci na spakowanie się przed powrotem do Polski :)

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #1460 dnia: 16 Kwietnia 2009, 21:21 »
Margolka, nie zlinczuj mnie, błagam, ale ja bym w ogóle nie miała takich wątpliwości. "Nie rób drugiemu co Tobie nie miłe". Postaw się na miejscu Twojego obecnego pracodawcy i pomyśl jak ty byś się czuła, gdyby ktoś Ci podpisał dzisiaj umowę a ty mu za tydzień mówisz że się zwalniasz... Albo jeszcze gorzej, mówisz, że dziś jesteś ostatni dzień w pracy i cię więcej nie ujrzą bo musisz wracać do Polski- musisz, ale masz to przecież od dawna zaplanowane, więc ten wyjazd wcale nie jest nagły i troszkę szczerze mówiąc byś kłamała ::) Raczej poczułabyś się oszukana, gdyby ktoś ci z takim tekstem wyskoczył, a ja na pewno tak bym się poczuła. Uważam, że powinnaś podejść do tego tematu uczciwie i powiedzieć po prostu, że masz na wtedy zaplanowany powrót do kraju, że bardzo chętnie popracujesz tak długo, jak się da dając im jednocześnie czas na znalezienie zastępstwa na Twoje miejsce- jak się do ludzi podchodzi fair to oni potem też do nas fair podchodzą- przynajmniej ja tak uważam.  :)
Ja bym tak zrobiła :)
Kasa- owszem, jest ważna, każdy chce jak najwięcej zarobić, ale czasem uczciwość międzyludzka jest równie, jak nie bardziej, ważna. :)
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2009, 21:23 wysłana przez Fasolek »
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline arvena

• zapaleniec
  • Mów, niech Twoje słowa wzburzą krew...
  • data ślubu: 25.07.2009
« Odpowiedź #1461 dnia: 16 Kwietnia 2009, 21:41 »
Witam,
co prawda mnie tu jeszcze nie było, ale zapoznałam się na razie z historią poznania :) uroczą rzeczywiście :)
i przeczytałam kilka bieżących wpisów :)

Powiem tak, też stawiałabym na szczerość - co prawda nie znam mentalności tamtejszych ludzi, ale u mnie akurat szczerość ( w pracy) się opłaciła :)
Jednka zrobisz jak dla Ciebie będzie najlepiej :)

odliczam

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1462 dnia: 16 Kwietnia 2009, 21:48 »
Tyle, że ja już tydzien pracuje bez umowy. Więc chyba musze ją podpisać, żeby dostać kase za ten przepracowany tydzień  ???
W Irlandii jestem jeszcze troszke ponad tydzień. Czyli żeby byc fair powinnam w poniedziałek iść się wypowiedzieć, tak ? Ale to nie będzie głupie, skoro będzie to 2 dni po podpisaniu nowej umowy? Bedzie głupie. Tak mi się wydaje.
A to że ja mam ten wyjazd zaplanowany, to przecież wiem tylko ja. Wiem, że jak pójde sie zwolnic to skłamę mówiąc że musze wyjechać. Bo przecież nie wydarzyło się nic co mnie nagle ściaga, tylko po prostu nie daje rady, psychicznie i fizycznie...

A jeszcze jedna rzecz - mnie akurat dużo da nawet jedna tygodniówka więcej...

arvena witaj  :)

A jak zrobie, to sama nie wiem  :( Zobacze czy w ogóle dostane dzis ta nową umowę...
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2009, 21:50 wysłana przez margolka »

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1463 dnia: 16 Kwietnia 2009, 21:51 »
A przemyślałaś moją propozycję? Będzie uczciwie i dla ciebie tez raczej wygodnie, tak myślę... A za przepracowany już tydzień powinni Ci chyba zapacić - uczciwość za uczciwość :) Będzie dobrze :)

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #1464 dnia: 16 Kwietnia 2009, 21:56 »
Margolka, jak ty do nich uczciwie podejdziesz, to oni do ciebie też podejdą fair...Będzie dobrze, zobaczysz :) Na pewno teraz nie podpisywałabym nowej umowy, gdybym miała za 2 dni mówić, że kończę pracę...
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline malavi

• maniak
« Odpowiedź #1465 dnia: 16 Kwietnia 2009, 21:58 »
margolka ja nie chciałam straszyć i przerpaszam jesli tak zrobiłam, poprostu myslę, że lepiej przemyślec za i rzeciw przy pełnych danych. Zależy jakie masz nerwy, ja bym sie bała, że nie dostałabym kasy ani za to co przeracowałaś, ani za ten tydzien co jeszcze zostajesz, jakbys im powiedziała o tym z dnia na dzień. No i troche myślę jak dziewczyny, że to nie w porządku by było. Zrób jednak tak jak czujesz i Twoi bliscy myślą. Trzymam kciuki i juz nie straszę :)

Offline arvena

• zapaleniec
  • Mów, niech Twoje słowa wzburzą krew...
  • data ślubu: 25.07.2009
« Odpowiedź #1466 dnia: 16 Kwietnia 2009, 22:05 »
Myśle podobnie jak Fasolek,
że jeśli firma do tej pory była fair- to z umową czy bez powinni Ci zapłacić za porzepracowane dni.

A skoro jeszcze nie podpisałaś tej umowy, to moze w momencie gdy Ci ją dadzą do podpisania, będzie dobry moment,zeby poruszyc temat odejscia ?!
 A może masz kogoś życzliwego , kto zna reguły i zwyczaje w tej firmie i może ci doradzić co lepiej zrobić. :)

odliczam

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1467 dnia: 16 Kwietnia 2009, 22:53 »
Hania ja już się pogubiłam i sama nie wiem jaka jest Twoja propozycja. Podpisać dziś umowę, a potem po kliku dniach, 8 dni przed wyjazdem iść do szefa? Dziewczyny piszą, że to wyjdzie głupio...

Już sama nie wiem czy dobrze Was rozumiem, aż mnie głowa rozbolała - ale oczywiście to nie wasza wina  ;)

Czyli radzicie tak, jeśli dzisiaj superjwajzor przyjdzie do mnie z nową umową, to jej nie podpisywać? Powiedzieć, że chyba to nie ma sensu, bo za jakis czas wracam do Polski ?
A jak nie pozwolą mi już pracować w przyszłym tygodniu, albo co gorsza za ten tydzień nie zapłacą  ??? No bo przecież poprzednia umowa skończyła się w poniedziałek...

Mnie zależy na tych pieniążkach. Dzięki nim być może pojedziemy w podróż poślubną. Jak ich nie dostanę to nie pojedziemy  :'(

Naprawdę nie wiem co zrobie - ale mimo wszytsko dziekuję Wam za rady  :przytul: :przytul:

Offline malavi

• maniak
« Odpowiedź #1468 dnia: 17 Kwietnia 2009, 08:06 »
daj znać jak poszło
A co do kasy na podróż poslubną to rozumiem :)
trzymam kciuki

Offline Bea027

• entuzjasta
  • data ślubu: 22 sierpień 2009
« Odpowiedź #1469 dnia: 17 Kwietnia 2009, 09:02 »
Też czekam na opisany rozwój sytuacji :) I straszyc też nie chciałam, ale jak to się mówi przezorny zawsze ubezpieczony...Trzymaj się Agatko cieplusio  ;D Buziunie ogromniaste  :-* :-*