Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1390786 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #870 dnia: 20 Października 2009, 19:35 »
Wg.receptury hiszpańskiej, należy trzymać tę pastę w pojemniku hermetycznym. Ja mam ją w słoiku 0,75 ml i na wszelki wypadek trzymam na dolnej półce w lodówce. A ten koncentrat( 3 łyż.) to w zmywarce umieszczam dokładnie tam gdzie tabletkę.

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #871 dnia: 20 Października 2009, 19:57 »
Oto pasta którą zrobiłam  :)

Offline niiu
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 16
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24-08-2002
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #872 dnia: 20 Października 2009, 20:44 »
dziewczyny mam pytanko czy któraś z Was robiła ciasto sero-makowiec z książki boże narodzenie ?
albo delicjusza ? chcę się za to zabrać ale nie wiem czy warto ?

poza tym ostatnio robiłam tort ala prince polo i wszyscy byli zachwyceni więc polecam

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #873 dnia: 20 Października 2009, 20:49 »
niiu...czy ten tort ala prince polo nie wyszedł Ci za słodki?

Offline maggis
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 41
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.04.2002
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #874 dnia: 20 Października 2009, 22:47 »
Ja tez robilam prince polo - wyszedl pyszny :)

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #875 dnia: 21 Października 2009, 16:34 »
a w której książce można znaleźć ten przepis na prince polo? ma może któraś z was skany włoskiej kuchni?? ;)

Offline niiu
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 16
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24-08-2002
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #876 dnia: 21 Października 2009, 19:00 »
Sarunia słodki nie był
biszkopt namoczyłam wódką a następnie posmarowałam dżemem a dopiero potem masa

co do przepisu to jest na naszym forum chyba 11 strona ale nie pamiętam ;-)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #877 dnia: 21 Października 2009, 19:17 »
Niiu...pewnie nasączenie wódką złagodziło słodkość, tym razem zrobię w taki sam sposob. Dzięki :)

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #878 dnia: 21 Października 2009, 20:11 »
Niuu... Proszę o przepis na forum na tort ala prince polo. Na 11 stronie przepisu nie ma a przeglądnąć całe forum to schodzi ok. 2 godziny... Z góry dzięki :-) :-) :-)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #879 dnia: 21 Października 2009, 20:16 »
mikka do tego służy wyszukiwarka.

1) Biszkopt:

4 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1-2 łyżki kakao
sok z 1 cytryny

2) Ciasto:

6 białek
szklanka cukru
ok 100 g wafelków Prince Polo
100g orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
masło do formy

3) Krem:

6 żółtek
10 łyżek cukru
200g masła


Dekoracja:

150g czekolady
70ml słodkiej śmietanki lub mleka


Wykonanie:
 
1) Białka ubić na biszkopt 3 min/obr 3 ( z motylkiem), dodawać stopniowo cukier. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać ok 1 min/obr 3. Biszkopt piec ok 25 min w okrągłej tortownicy (śr. 28cm) w 170st. Ostudzony nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

2) Wafelki PP pokroić, dodać orzechy włoskie, rozdrobnić w naczyniu 3-4sek/obr. 4-5-6), dodać wiórki i wymieszać w misce.
6 białek ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3 i dalej ubijając dodać cukier. Wyjąć do miski i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Piec ok. 20 min w 170st. Ostudzić.

3) Żółtka ubić z cukrem 3 min/temp 50st., obr. 4 (z motylkiem). Wyjąć, ostudzić. Masło utrzeć 30sek/obr. 3 i dalej ucierając połączyć z masą żółtkową. Na namoczony biszkopt kakaowy wyłożyć krem maślany, a potem ciasto z wafelkami. Lekko docisnąć.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką 50st/obr 4. Ostudzić, polać ciasto. Schłodzić w lodówce.

Do nasączenia można dodać alkoholu.

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #880 dnia: 21 Października 2009, 20:16 »
No dzięki bardzo. Zapomniałam o wyszukiwarce. :-)

Offline niiu
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 16
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24-08-2002
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #881 dnia: 21 Października 2009, 20:46 »
właśnie zrobiłam sero makowiec aktualnie jest w piekarniku ciekawe co z tego wyjdzie  ::)
już nie mogę się doczekać  :P

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #882 dnia: 21 Października 2009, 21:59 »
Niiu... Daj znać jak wyszedł ...  ;D

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #883 dnia: 23 Października 2009, 12:19 »
pomozcie ??? co robie nie tak. . . pierwszy raz piekłam chleb, wszystko zrobilam jak w przepisie,chlebek z otrebami dodalam make zytnia bo bardzo lubie taki ciemniutki razowy i slonecznik. Wlozylam ciasto do foremki, czekalam az podwoi swoja objetosc i wstawilam do piekarnika. . . i. . .  :(  opadl, upiekl sie ale strasznie niski-w srodku pyszniutki ale kurcze na wysokosc niski. .  i teraz nie wiem czy moze poprostu zmienic blache na taka mniesza czy cos nie tak ja zrobilam.

Offline niiu
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 16
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24-08-2002
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #884 dnia: 23 Października 2009, 13:36 »
CIASTO SERO MAKOWIEC WYSZŁO PYSZNE
PALCE LIZAĆ
PRZEPIS W KSIĄŻCE BOŻE NARODZENIE POLECAM


ale zaprzestaje pieczenia ciast bo będę wyglądać jak kulka ;D

Offline topyciu

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1022
  • Płeć: Mężczyzna
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #885 dnia: 23 Października 2009, 14:30 »
Ogólnie chleb razowy ma tendencję do zapadania się. Proponuję wziąć mniejszą blaszkę i nie podwajać objętości tylko szybciej go wstawić. Powiedzmy jak tylko 50% urośnie.

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #886 dnia: 23 Października 2009, 14:47 »
topyciu bardzo Ci dziękuję za pomoc :) jak wypróbuje to napiszę.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #887 dnia: 24 Października 2009, 20:42 »
Chleby pieczone z mąki pełnoziarnistej nie rosną tak ładnie jak z maki pszennej i maja właśnie tendencje do zapadania. My pieczemy chleby z dodatkiem mąk z pełnego przemiału, np. 100 g mąki żytniej typ 2000 i 400 g mąki pszennej.



Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #888 dnia: 25 Października 2009, 12:29 »
martulka dziekuje za cenne uwagi poniewaz nie jestem dowswiadczona w tej kwestii i sugerujac sie twoja wypowiedzia upieklam dzis ten sam chlebek tyle, że zmieszałam mąki-pszenną i żytnia i muszę powiedzieć, że chlebek pięknie wyrósł i wogóle nie opadł w trakcie pieczenia-teraz czekam aż wystygnie i będę próbowac ;D

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #889 dnia: 25 Października 2009, 15:33 »
tak jak pisalam wyzej chlebek pieknie wyrosl i nie opadl w piekarniku ale tym razem ma dziurke w srodku co powoduje ze sie kruszy podczas krojenia mimo to jest przepyszny. . . no nie wiem co ja znow robie nie tak :(

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #890 dnia: 25 Października 2009, 23:07 »
Może za długo wyrasta  ::) Nam też się czasami trafiają chleby mniej udane.



Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.08.1982
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #891 dnia: 31 Października 2009, 20:09 »
Macie jakieś przepisy na potrawy z tofu z TM, szykuje mi się impreza na której będą wegetarianie i muszę co wykombinować. ;D

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #892 dnia: 5 Listopada 2009, 18:49 »
czy ktos ma jeszcze inne przepisy na zupy niż te co są w książkach thermomixa ;)  ?? strasznie smakują mi te zupki a nie ukrywam, że chciałabym wypróbować coś nowego :)

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #893 dnia: 5 Listopada 2009, 18:56 »
moonixx polecam zupę brokułową krem, albo z dyni. No i szpinakowa tez jest rewelacyjna :)

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #894 dnia: 5 Listopada 2009, 19:33 »
Gabiś wielkie dzięki. . oczywiście konkretne przepisy mile widziane;) nie ukrywam, że wolę nie próbować sama bez konkretnych przepisów ;) ja tylko dzięki thermomixowi zupy gotuje, hahaa ;D

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #895 dnia: 5 Listopada 2009, 20:35 »
Zupa krem z dyni.

1 cebula,
300g dyni
2 ziemniaki
1 marchewka
1 szkl. wody
kurkuma
sól
pieprz
imbir
sok z cytryny
śmietana
ser parmezan

Warzywa wrzucić do TM i zmiksować ok. 10s obroty 8
Dolać wode i przyprawić.
Gotowac w temp. 100 stopni około 15 minut. Ewentualnie dolac wody jesli będzie za geste.
Pod koniec gotowania zmiksować około 15s. obroty 10.
Dodać śmietankę - ja daję tylko kilka łyżek.
Pzred podaniem posypac parmezanem.

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #896 dnia: 14 Listopada 2009, 18:34 »
Czesc dziewczyny :] Trafilam do was przez przypadek bo szukalam cos na temat przepisow do thermomixa.  Od 2 tygodni mam ta fajna zabawke i jest swietna.  Mam pytanie robilscie moze zupe z lisci salaty? U nas na prezentacji robila przedstawicielka tylko nie pamietam dokladnie co i czego. 
A poza tym nie wyobrazam juz sobie gotowania bez tego cacka.  Nie ma to jak w sobote rano zjesc na sniadanie prosto z  pieca buleczki z tyle co zrobionym maselkiem. . . . mniam. . . :]. . . . . ide zaraz zrobic jakies lody. . . . . 
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #897 dnia: 14 Listopada 2009, 21:16 »
mam pytanie. . robiłam dziś rogaliki orzechowe i nie wiem czemu wcale to nie wyszło jak rogaliki-ciasto miało być ucierane. . . robiłam wszystko wg przepisu i słuchajcie wyszła mi taka miękka papka że nawet się nie dało uformować rogalików, niby coś tam ułożyłam i upiekłam, w smaku pyszne ale tak kruche że w palcach się same rozwalały-bez talerzyka nie dało się zjeść.  Nie wiem czy to wina mojej mąki czy poprostu trzeba zmienić ten przepis na mniejsze obroty(robiłam dokładnie wg przepisu z książki na 4 obr. )??może wie ktoś o co chodzi??

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #898 dnia: 14 Listopada 2009, 21:49 »
a gdybys dodala troche oleju? W ktorej ksiazce masz ten przepis? Przyznaje ze nie robilam jeszcze zadnych rogalikow.
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #899 dnia: 14 Listopada 2009, 22:02 »
znalazlam taki przepis w jednym ze swoich skanow ale na rogaliki z roza, moze pomoze:

Rogaliki z różą

Składniki:
 500g maki
1 lyzka cukru
100g masla lub margaryny
40g drozdzy
2 jajka
1 bialko
180g gestej smietany np18%
150g powidel sliwkowych
2 luzki konfitury z Rozy
Cukier puder do posypania

Wykonanie
- make, drozdze i maslo umieścić w naczyniu i posiekac cz.  (tu mi na Skanie brakuje cyferki) Obr. poz. 4
- dodac pozostale składniki i wyrabiac- czas 2min, Obr.  Poz.  (tu mi znow brakuje cyferki :/ )
- ciasto schłodzić , podzielic na 3 czesci , kazda rozwałkować w kształt kola na grubosc ok.  ½ cm
- kolo podzielic na 8 czesci - smarowac powidlami wymieszanymi z konfitura z Rozy
- zwijac rogaliki
- posmarowac bialkiem i posypac cukrem pudrem
- piec do zarumienienia (ok.  20min) w temp 200 stopni
- posypac cukrem pudrem.
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "